Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Az ingatlanokat is internetre vinnék

Győr-Moson-Sopron - 2009-től az ingatlanokat is az interneten keresztül árverezné el az APEH. A járműveknél már bevált a gyakorlat, átlagosan hatszor annyian licitálnak egy-egy autóra, mint korábban személyesen.
Tavaly 132 ingatlanra írt ki árverést a megyében az APEH regionális igazgatósága, ezeknek azonban alig harmada volt eredményes. Harmadrészében meg sem tartották, mivel a tulajdonos az utolsó percben kiegyenlítette a tartozását, a többi esetben azonban egyszerűen nem akadt vevő, azaz olyan, aki kifizette volna a hivatalos becsérték 50 százalékát. Lakóház esetén ez az érték 70 százalék, ami még mindig kedvező ár – akár milliókat is jelenthet –, ilyen ingatlanok azonban csak nagyon ritkán kerülnek kalapács alá. A házak, lakások szinte mindegyikét ugyanis jelzálog terheli, s ilyenkor a hitelező banké az elsőbbség.
Az APEH „kínálatában" üzlet- és raktárhelyiségek, építési telkek, szántók és zártkertek szerepelnek, utóbbiak találnak a legkönnyebben gazdára.
Ez nem mindig sikerül, egy 80 milliós becsértékű, mosonmagyar-
óvári vendéglátó-ipari ingatlanhoz például, hiába lehetett volna fél áron hozzájutni, érdeklődés hiányában másodszori meghirdetés után sem tudták elárverezni.

Jelenleg egyetlen megyei ingatlant találtunk az APEH honlapján: egy 7450 négyzetméteres, rábatamási kereskedelmi-gazdasági területet kínálnak közel 7,5 millió forintos becsértéken. Igaz, az árverezés a végső eszköz; hosszabb ideje fennálló, általában félmillió forint feletti adótartozás „szükséges" hozzá. Jóval több ingatlan is rákerülhetne a listára, ha azonban más jellegű tartozása is van a tulajdonosnak, a végrehajtás átkerül a bírósági végrehajtóhoz.

Hogy miért nem volt jelentkező a sikertelen árverésekre, arról nincs statisztika, mindenesetre dr. Szakály Emőke, az APEH végrehajtási főosztályvezetője szerint az internet nyújtotta nagyobb nyilvánosság várhatóan növeli majd az érdeklődést.

– A hivatalos árverési hirdetményeket, de még az APEH honlapját is viszonylag szűk réteg látogatja, nem beszélve arról, hogy a szükséges személyes jelenlét eleve leszűkíti a licitálók körét – mondja. Térben és időben is kibővülhetnek tehát a lehetőségek, ahogy azt a gépjármű-
árverések is bizonyítják. Ott idén januárban vezettük be az elektronikus árverést – mondja, s rögtön adatokat is sorol. Míg korábban egy-egy autóra legfeljebb egy-két potenciális jelentkező akadt az aukciókon, most a világhálón átlagosan hatan regisztrálnak, s 30–35 licit érkezik. Ebben szerepet játszik az is, hogy az anonim licitálás nem ad lehetőséget az erre szakosodott embereknek arra, hogy fenyegetéssel bírják rá a „versenytársakat", álljanak el az ajánlatuktól. Az ilyen ügyleteket egyébként is szinte lehetetlen volna bizonyítani, hiszen ezek eddig is a háttérben zajlottak, az ingatlanárveréseken pedig ráadásul kép- és hangfelvétel is készül.

A tavalyi megyei ingatlanárverésekből összesen több mint 72 millió forint bevétele volt az adóhatóságnak, ez azonban várhatóan alaposan megugrik, ha – a szükséges törvénymódosítás után – megszületik az elektronikus árverés lehetősége. A járműveknél ez azért is jelentett nagy bevételnövekedést, mert a hagyományos aukcióknál meghatározott 25 százalékos minimumlicittel szemben az interneten az érték legalább felét fel kellett ajánlani. A gyakorlat még ezt is túlszárnyalta, hiszen a meghirdetett autók többsége a becsérték 70 százalékán kelt el.

Olvasóink írták

  • 1. Amcsi 2008. október 21. 13:59
    „Sok mindent lehet licitálni a net-n. Nem ezért vagy azért de Amcsiknak van a legnagyob tapasztalata és jelenléte a net kereskedelemben. Tehát nem kell feltalálni a kocsikereket. Úgy emlékszem 1-2 hete házat vett valaki az Ebay-n $1.95 ért. Adótartozás volt rá $85.

    Ma a legnagyob licitálo és profitáló vállalatok 80% Amcsi cég, mint például az Ebay vagy Amazon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóvezetés: életveszélyes mobilozás

Győr-Moson-Sopron - A megyeszékhely egyetlen forgalmasabb pontján, alig fél óra alatt több tucat… Tovább olvasom