Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Az időseknek alakítják át a régi polgármesteri hivatal épületét Abdán

A faluközpont csapadékvíz-elvezetésének megoldására és idősek nappali ellátásának biztosítására nyert támogatást Abda, és több pályázata elbírálására vár. Többek közt termelői piacot alakítanának ki és fejlesztenék az óvodai konyhát.
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az abdai önkormányzat két pályázata is támogatást nyert, már a kivitelezők kiválasztásai is elkezdődtek. Arra ugyanis mintegy 35 millió forintot kap a falu, hogy a település központjában, a templom és az iskola környékén a csapadékvíz elvezetését megoldja. A másik sikeres pályázat révén felújítják az épületet, ahol régen a polgármesteri hivatal működött, hogy a későbbiekben az idősek nappali ellátását biztosítsák. Az átalakítás még idén elkészül. A munkákra a pályázati forrásból 94 millió forintot kap az önkormányzat, amihez még negyvenmilliót hozzátesz.

A vidékfejlesztési programra három pályázatot adott be Abda. Helyi termelői piacot szeretnének és az óvodai konyhába új eszközöket vennének, ezért bíznak a kedvező elbírálásban. Az viszont már eldőlt, hogy a külterületi út megújulhat egészen az Árpád utcától a Rábca árvízi kapujáig, így az önkormányzat tulajdonában lévő horgásztó megközelítése is jobb lesz. Szabó Zsolt polgármester elmondta, hogy e projekt részeként szeretnék kétszáz méteren a töltést is leaszfaltozni. Így nemcsak az 1-es főút melletti kerékpárúton juthatnának be a biciklizők Győrbe, hanem zöldebb környezetben, a Magyar Vilmos Uszoda felé is, és a győriek akár körtúrát tehetnének Abdára kerekezve.

LEADER-forrásból az egészségház előtti parkolót szeretnék leburkolni Abdán és az önkormányzat tulajdonában lévő szálláshelyet akarják még vonzóbbá tenni azzal, hogy kerékpárokat és segwayeket, kétkerekű önegyensúlyozó elektromos meghajtású közlekedési eszközöket vesznek. A digitális jólét program pályázata révén ingyenes internetelérést biztosítanának közterületen és eszközöket vásárolnának ahhoz, hogy a helyieknek az elektronikus ügyintézést megmutathassák. S a sportcsarnok építéséről sem tett le a falu – ezt taós (társasági adó sportfejlesztésekre) forrásból oldanák meg –, ahogy a fogorvosi rendelőnek kiválasztott épület felújításáról se.
Gyalogosközök, szegélykövezés

A Szent István és a Vasút utca közti gyalogosköz nemrég készült el Abdán, és a többi ehhez hasonló átjárót is szeretnék felújítani. Pályázati lehetőséget keresnek ehhez vagy saját erőből évente egyet-egyet tetetnek rendbe. Emellett a Híd utcát, a Hunyadi és a Bécsi utca között, ahol az út széle letöredezett, kövekkel akarják szegélyezni. Ha itt beválik a módszer, a sportpálya mellett vezető, egyre nagyobb forgalmú Kistöltés utca útját is így szélesítik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a kereszt Romándon

Az 1800-as évek második felében többtucatnyian vándoroltak ki Romándról az Egyesült Államokba. Tovább olvasom