Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Az exminiszter civilben képviselő

Győr–Tápiószentmárton - A jelenlegi és egykori miniszterek között bizonyosan ő tárogatózik a legjobban, és akik ma idehaza hódolnak ennek az ősi hangszernek, azok közül Szabó János az egyetlen, akinek megadatott, hogy bársonyszékbe ülhetett.
A megye legrégebben praktizáló ügyvédje, Szabó János a harmadik ciklusban önkormányzati képviselő Győrtől 200 kilométerre.
Ötven évig nem politizált, aztán mintha csak ezt akarta volna pótolni: 1992-ben Szabó János a parlamentben ülő kisgazda 36-ok frakcióvezetője, az alkotmányügyi bizottság alelnöke, az ügyrendi bizottság tagja. S az őt magához hívató Antall József közli vele, számítson rá, hogy felkéri a földművelésügyi tárca vezetésére. Kilencvenhárom elejétől másfél évig volt miniszter. Nagy méltóság, napi tizenhat órás munka, mintha forgószél kapta volna fel: mindenképpen extra dolog volt – emlékszik most vissza rá. Ma bizonyosan nem tudná végigcsinálni. Kemény árat kellett fizetnie érte. A parlamentben töltött éveket – miközben szüneteltette győri ügyvédi praxisát – nagyon sokáig szenvedte, talán máig sem érte utol magát. Szabó János azóta győri, amióta ügyvéd, negyvenkét éve – ma a legrégebben praktizáló ügyvéd a megyében.

Miniszterségére többféleképpen emlékeznek, akad, aki tücsköt-bogarat mond rá, s van, aki „miniszter úr" titulussal tiszteli meg ma is. Az alatt a másfél év alatt, míg a tárcát vezette, jó néhány rendeletet hoztak. A nevéhez kötődik az, amely ügyvédi ellenjegyzéshez kötötte az ingatlan-nyilvántartásban a tulajdonosváltozás átvezetését. Fontos volt, ma is él.
De hát azóta sok év eltelt, az exminiszter országosan ismertté vált tárogatósként, hangversenyeket adott, Győrben is többször fellépett, a Szent Lázár Lovagrend tagja, s a Győri Kommandante parancsnoka. Jelszavuk szerint ott és abban segítenek, amiben tudnak.
Ám hogyan lett az exminiszter önkormányzati képviselő? Egyszerű a magyarázata. A szülőfaluja polgármestere, Tóth János kereste meg, nagyon örülne, ha indulna, majd kampányolnak helyette. Így történt, hogy noha az ügyvéd tizennégy éves korában, ahogy elvégezte az általánost, elkerült otthonról (Ceglédre járt iskolába, Szegedre egyetemre), tíz éve az ötezer-ötszáz lakosú Tápiószentmárton képviselőjévé választotta.

A Győrtől kétszáz kilométerre lévő községbe hetente-kéthetente jár, ma is azt mondja, haza. Ott él kilencvenhat éves édesapja, korához képest jó egészségben. Amikor a közelmúltban elkészült a község új, takaros könyvtára, arra már nem volt pénzük, hogy bebútorozzák. Szabó János járt utána, Svédországból megkapták, amire szükségük volt, csak a hazaszállítás került a községnek pénzébe.

Tápiószentmárton díszpolgárává választotta a győri ügyvédet, s ha lenne olyan rendszeresítve, kiérdemelné szülőfalujától a hűségdíjat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadfi visszatér a megyébe?

Többségében határőrvezetők kerülnek a felmentett megyei rendőrfőkapitányok helyére, sőt az országos… Tovább olvasom