Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Az étkezőben is alszanak a menekültek Vámosszabadin

Folyamatosan nő a vámosszabadi menekülttábor létszáma, információink szerint most már ötszáz körül tartanak. Nagyjából ugyanaz a helyzet, mint tavaly nyáron volt: a szobák zsúfoltak, van, aki az étkezőben alszik. Mindezt a bent lakók mondták.
 
A migráció alakulását a vámosszabadi táborban eddig az határozta meg, hogy a befogadóállomásra érkező külföldiek meddig maradtak, hány nap után álltak tovább nyugat felé, s a helyükre hányan érkeztek. A jövés-menés napi szinten írta át a statisztikát. Eddig. Most helyzet van. 
 
Az osztrák határon bevezetett ellenőrzéseknek az az egyik hatása, hogy az embercsempészek kevésbé magabiztosan tudják hozni-vinni a menekülteket Magyarország és Ausztria között; sűrűbb az ellenőrzés a vonatokon is. Győr-Moson-Sopron megyében több embercsempészt fogtak a közelmúltban. A befogadóállomás létszáma pedig felduzzadt. 

 Mivel a Kisalföld folyamatosan nyomon követi a tábor helyzetét, így pontosan tudjuk, hogy az év első napjaiban a százat sem érte el a menekültek száma a befogadóállomáson. Információnk szerint most nemegyszer ötszáz körül jár, de hetek óta 430–450-es számot jelentettek. Ezt meg- erősítik azok a migránsok is, akik jelenleg ott tartózkodnak. Egyikük azt állítja, a szobákban tíz-tizenketten alszanak most, s mivel mi a megnyitás előtt láttuk, hogy helyiségenként eredetileg négy ágyat terveztek, így könnyen kikövetkeztethetjük, hogy emeletes ágyakra cserélték a sima ágyakat. A feltételes mód annak szól, hogy a táborba egyelőre nem nyertünk bebocsátást. 
 A befogadóállomás elől Győrbe induló buszra várt az a férfi is, aki hat napja érkezett, s neki már az étkezőben jutott szállás. „Ez a probléma" – szögezi le. (A bevándorlási hivatallal felvettük a kapcsolatot, várjuk a válaszukat többek között ezzel kapcsolatban is.) 
 A táborban zömében pakisztáni, afgán, illetve afrikai származású migránsok tartózkodnak. Fotó: H. Baranyai Edina
A táborban zömében pakisztáni, afgán, illetve afrikai származású migránsok tartózkodnak. Fotó: H. Baranyai Edina

A létszám folyamatos növekedése mögött az állhat, hogy a déli határszakaszon regisztrált migránsok többségét Vámosszabadira irányítják. A debreceni tábor megszűnt, s ha most kellene tippelnünk, akkor azt mondanánk: mondott bármit is Kósa Lajos néhány hete, szó sincs a vámos- szabadi tábor bezárásáról. A befogadóállomás udvara tegnap tele volt, s egy újonnan épített játszóteret is látni. Sátrak még nincsenek. 

 „Egy hónapja várjuk Pintér Sándor visszajelzését, hogy mikorra ad nekünk időpontot" – mondta Lizákné Vajda Lívia vámosszabadi polgármester. A faluban jelentősebb változás nincs – a rendőri jelenlét folyamatos, bár az elgondolkodtató, ha valóban igaz, hogy miért kell budapesti rendőröket is ide vezényelni szolgálatra. Helyben úgy tudják ugyanis, hogy innen a déli határszakaszra viszik a rendőröket, Budapestről pedig ingázik a váltás... 
 A tábor előtt zömében pakisztáni, afgán, illetve afrikai menedékkérőkkel találkoztunk. Egyikük katona volt Afganisztánban, onnan menekült, miután lábfejének egy részét amputálni kellett. Neki Belgium a végcél, s hogy oda hogyan jut el, arra mosoly a válasz. Továbbra is igaz tehát, hogy csak nagyon keveseknek végcél Magyarország és Vámosszabadi, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy az „átutazókkal" is bőven csurig van a tábor. 

A témát folytatjuk, amint megérkeztek a kérdéseinkre adott válaszok a bevándorlási hivataltól.
Lázár János számai 
A heti kormányinfón Lázár János arról beszélt, hogy 271 ember van menekülttáborban Magyarországon és 10.500 fő érkezett idén a magyar határhoz. A 271-et muszáj megkérdőjeleznünk, mert csütörtökön csak Vámos- szabadin többen voltak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt budapesti tájékoztatóján, hogy a körmendi rendészeti szakközépiskola területén megnyitott, nyílt elszállásolási ponton az ott lévő 81 elszállásolt bevándorló egy része molesztálta az iskola tornatermében edzést tartó kézilabdás lányokat, s a csarnok ablakait is betörték. „Orbán Viktor azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy tegye meg a szükséges lépéseket." A Vas megyei rendőrfőkapitány délután Lázárnak a körmendi ügyre vonatkozó bejelentését is több ponton cáfolta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zalán kívánsága teljesült, beülhetett egy nínós autóba - fotók, videó

Zalán kívánsága teljesült, beülhetett egy nínós autóba - fotók, videó
Egy 3 éves - betegséggel küzdő - kisgyermek kívánságát teljesítették a győri rendőrök. Tovább olvasom