Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

˝Az érctől az aranypénzig˝ című kiállítás a győri Xantus János Múzeumban

A Xantus János Múzeumban 2011. július 21-e óta látható „Az érctől az aranypénzig. Válogatás a múzeum érmegyűjteményéből" című időszaki kiállítás.

A megnyitón Székely Zoltán megyei múzeumigazgató-helyettes kiemelte, hogy a múzeum újra bepillantást engedett egy gyűjteményrészébe (a helytörténeti gyűjteményébe), ráadásul a kiállítás egyedülállónak is számít, hiszen a pénzeket eddig a nagyközönség még nem láthatta. Németh Vilmos, a Rómer Flóris Alapítvány elnöke és a Győri Éremgyűjtők Egyesületének titkára dicsérő szavaiban felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Bank látogatóközpontján kívül végre egy vidéki múzeum is felvállalta azt a szerepet, hogy érméket mutat be a látogatók számára.

A két teremben helyet kapott tárlaton elsősorban a múzeum gyűjteményében található érdekes, látványos pénzek láthatók. Az érdeklődők ezen túl interaktív eszközök (pl. érintőképernyős információs pult) és tablók segítségével megismerkedhetnek a gyűjtemény kialakulásával és sorsával, a pénz készítésével és az ehhez szükséges ércek bányászatával, a 16-17. századi termékek áraival, valamint olvashatnak a történelmi korszakok érmeiről, sőt azok hamisításról is.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


A kiállítás középpontjába az aranypénzek kerültek, de bronzból és ezüstből készültek is láthatók. Ezek Magyarország mellett az ókori Római Birodalom, a középkori Bizánc, sőt a Távol-Kelet világába is elkalauzolják a nézelődőt. Jól megfigyelhető, hogy a kiállított pénzek sajátosak, egyediek, magukon hordozzák az uralkodók jelképeit, arcképeit vagy éppen az általuk tisztelt szenteket. A korabeli vésnököknek köszönhetően egy-egy érme a használatából eredő természetes kopottsága ellenére is művészi kvalitásával emelkedik ki. Akinek a kiállított pénzek megtetszettek, ők – ha nem is eredeti pénzt – de érmenyomó segítségével egy saját készítésűt magukkal vihetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműves tábor a Gyermekek Házábam

Ezen a héten kézműves táborba várták a jelentkezőket a Gyermekek Házába. Tovább olvasom