Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Az életért naponta megküzdenek

Győr - „Soha ne add fel!" – hallottuk a biztatást azoktól a negyven-ötven vagy még több éve diabéteszben szenvedőktől, akik az egészségesekhez hasonlóan dolgoznak, gyermekeket, vagy unokákat nevelnek.

Országos találkozójukra sokan eljöttek, a rendezvényből úgy tűnik, hagyomány lesz.

A Zalaegerszegről érkező Jakabfy Sándorné 46 éve cukorbeteg, az ő ötlete volt a „veteránok" ötletbörzéje. A többség ugyanis csak a netről, vagy telefonon keresztül ismeri egymást, a győri randevúval azonban végre személyesen is találkozhattak.

– Egymás példája is jól jöhet a mindennapos harcban az életért – állítja Jakabfy Sándorné Mariann. – A napi nyolc-tíz szúrás nem kellemes, de igyekszünk úgy élni, mint bárki más. Tizenhat évesen derült ki a betegségem, amely meghatározta az egész életemet: a továbbtanulásomat, a párválasztásomat, a munkámat, a gyermekvállalást. Szerencsére 39 éves fiam egészséges, s a családom mindenben mellettem áll.

Mariann példája persze csak egy a többezer sorstárs közül. Juranovics Józsefné Győrben mindenesetre vállalta az országos találkozó megszervezését, a közösség minden tagja pedig – a Novo-Nordisk Hungária Kft. jóvoltából – negyven év felett ingyen jöhetett: a cég állta a szállás és az étkezés költségeit.

– Közel ötvenen vagyunk, csodálatos érzés találkozni azokkal, akikkel a gond és az öröm is közös – hallottuk a főszervező Juranovics Józsefné Jutkától. Szilágyi Ákosné 51 éves sorstárs, a szervezőmunka egy részét ő vállalta. Elfogadta a veterán cukorbetegek meghívását dr. Fövényi József kandidátus, a cukorbetegség hazai szaktekintélye, aki az intenzív inzulinkezelés melletti folyamatos szöveti glukózmonitorozásról tartott előadást. Dr. Hidvégi Tibor, a győri Petz Aladár megyei Oktatókórház diabetológiai-belgyógyászati osztályának vezetője a diabétesz múltját, jelenét és jövőjét elemezte. A rendezvényt Kara Ákos, a megyei önkormányzat alelnöke is támogatta, mi több személyesen is köszöntötte a résztvevőket.

Legfontosabb a fegyelmezettség
Míg évtizedekkel ezelőtt kifőzték a fecskendőket, ma már a cukorbetegek tollat, inzulinpumpát használnak, a betegek életkilátásai jelentősen megnőttek. Dr. Hidvégi Tibor osztályvezető főorvos elmondta, élethosszig tartó hiányállapotról van szó, hisz ezeknek a betegeknek nem termelődik a szervezetükben kellő mennyiségű inzulin. Jogosítványt kaphatnak, de mondjuk vadászrepülő pilóták nem lehetnek. Fontosabb ennél azonban, hogy a nők egészséges gyermeknek adhatnak életet, s egyre több részlet igazolja, hogy a cukorbetegek teljes értékű életet élhetnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri az ország egyik legjobb vize

Győr - A víz világnapján egyedülálló kiállítással lepte meg a győrieket a Pannon-Víz zrt. a… Tovább olvasom