Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Az élet utolsó pillanatáig: meghalt Bak Zoltán, győri gitáros

Bak Zoltán műveiben teljesen új technikát fedezhettünk fel, amely kitágította a hangzás, hangszerelés és a hangszín kereteit.
ELHUNYT BAK ZOLTÁN, GYŐR NAGYTEHETSÉGŰ, KÜLÖNLEGES STÍLUSÚ GITÁROSA (1963-2012)

"1963-ban született Győrött. Kezdetben Roth Ede tanította gitározni, később maga a hangszer. Zeneszerzést Reményi Attila Erkel-díjas zeneszerzőnél tanult. Saját szerszeményeinek kiforrott arculata van, amely a fiatal szerző tehetségét dícséri. Bak Zoltán műveiben teljesen új technikát fedezhetünk fel, amely kitágítja a hangzás, hangszerelés és a hangszín kereteit. Olyan felfedezéseket oszt meg velünk a szerző, amelyek teljesen lenyűgöznek, és valóban a fülünk nem csal meg bennünket a zseniális gitárost illetően. Néha különleges hangzásokkal találkozunk, amelyeket azelőtt csak több hangszeren, vagy zenekaron hallhattunk. Bak Zoltán műveinek ritmusvilága, hangulata, érzései gazdagon és ugyanakkor magától értetődő egyszerűséggel születnek meg a szerző lelkében és ujjain. Hanglemeze "Az élet utolsó pillanatáig" címmel 1990-ben jelent meg, melyben a csúszásokat egyszerű trükkel egy üvegpohárral, a polifóm játékot pedig balkézzel történő pengetéssel éri el a szerző. (Reményi Attila - Bak Zoltán szerzői lemezéről 1990) "

Olvasóink írták

 • 6. Hyppolit 2012. március 17. 08:40
  „5. Scandalli! Jó, hogy pontosítottad, de nem az újságíró "ötletelte" így ezt a szót, hanem Reményi Attila írta ezt a művész lemezének ajánlásában pontosan így. A cikk csak szóról szóra idézett, és egyébként "polifóm" szó nem is létezek, max. "polifoam", de az teljesen más terület. Ez az apróság egyébként az elhunyt Bak Zoltán művészi érdemein - szerintem - aligha csorbít, nem hiszem, hogy a cikknek zeneelméleti oktatás lenne a lényege. Ismétlem, azért jó, hogy pontosítottad.”
 • 5. Scandalli 2012. március 16. 22:21
  „"a polifóm játékot "
  Tisztelt újságíró!
  Polifóm az amire kifekszik a standon.Jelen esetben polifóniáról beszélünk.Polifón=többszólamú”
 • 4. Accra 2012. március 16. 16:01
  „Hallgassátok:
  http://www.mediawavearchivum.hu/index.php?modul=filmek&kod=3937&nf=1&ev=16&kezd=0”
 • 3. Lendvai_Ildi_néni 2012. március 15. 18:51
  „Mit lehet ide írni? Semmit...”
 • 2. kleopatra 2012. március 15. 15:02
  „Anno 80-as évek, magas vékony srác nagy hajával és az elmaradhatatlan gitárral! Nyugodj békében Zoli!”
 • 1. Hyppolit 2012. március 15. 08:53
  „Ég Veled Zoltán! Nemrégen hallottam súlyos betegségedről, ami megdöbbentett. Nem gitáros voltál, hanem gitárművész. Ez volt az életed, a mindened. Ebben az elértéktelenedett világban ugyan egyre kevesebbett hallottunk Rólad, mellőzött lettél, de egyéni zenei nagyságodat senki sem tudta felülmúlni, egyéni művészi világod és néhány felvételed hagytad itt nekünk örökül. Sok tanítványod volt, ők tovább fogják vinni, amit elkezdtél...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15: megemlékezés Győr-Újvárosban - fotók

Győr-Újváros Településrészi Önkormányzata március 14-én emlékezett az 1848-as forradalom és… Tovább olvasom