Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Az egyesítéssel mindenki nyert

Győrújbarát - Lehetett volna Barátfalva vagy Újbarát, a többség azonban a Győrújbarát név mellett ˝tette le a voksát˝. A község megalakulásának, pontosabban Kisbarát és Nagybarát egyesítésének 40. évfordulójára emlékeztek hétvégén a győrújbarátiak közös főzéssel, sátras falunappal, kiállítással és egy képes kiadvánnyal.


Bizonyosan nem bánta, aki az olykor szemerkélő eső ellenére a település felé vette az irányt, mert a helyiek – egy hatalmas sátor felállításával – az esőre is gondoltak. A nagybaráti templombeli misére minden családot vártak, s Juhászné Árpási Irma polgármesterrel együtt bizonyára sokan megemlegetik azt a pillanatot, amikor a Csobolyó legifjabb tagjai, a ˝Csuprocskák˝ szigetközi népviseletben vonultak be a templomba, majd pedig végig a település főutcáján.

– Negyven éve történelmet írtak az akkori vezetők, akik úgy gondolták, egyesíteni kellene az akkor 1660 főt számláló Nagybarátot, valamint a 2600 lelkes Kisbarátot, mert ezzel mindkét település csak nyerhet – szögezte le ünnepi megemlékezésében Juhászné Árpási Irma. – A megye legintenzívebben fejlődő településeként úgy gondoltuk, a kerek évfordulót, illetve, hogy mennyi minden történt azóta, mindenkinek illő megismerni. Elődeink első feladataik között megalapozták a közös iskolát, majdan bővítették, szépítették azt – utóbbi ma sincs másként.

Egy menetben: Az ünnepi misét követően a falu apraja-nagyja a templomtól a művelődési házig vonult. Fotó: Bertleff András
Egy menetben: Az ünnepi misét követően a falu apraja-nagyja a templomtól a művelődési házig vonult. Fotó: Bertleff András

Zászlók, történelmi relikviák, régi újságcikkek, írások őrzik Győrújbarát, a mára közel hatezer lelket számláló község múltját.

Feladat akad bőven, most például nyáron felújítják az iskolát, az egyik óvodát, mert itt a gyerekekkel együtt ez jelenti a jövő zálogát. No és a jelent a tegnapi ünnep, amely a kisebbeknek számos játékot és logikai versenyt, a felnőtteknek pedig íjászatot, a helyi termelők bemutatóját és kóstolóját, valamint a civilek bográcsos ebédjét tartogatta. Délután művészeti csoportok és az Alma zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt, majd a köszöntőket követően a XVII. Nemzetközi Néptáncfesztivál táncosait láthattuk a színpadon marosvásárhelyi, ekecsi és topolyai vendégegyüttesekkel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyák megmentőjére emlékeztek

Győr - A szociális és egészségügyi ágazatban dolgozó munkatársakat köszöntötték a minap a város… Tovább olvasom