Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Az egyenlőbb esélyekért szállnak hadba

Győr–Brüsszel - A Mobilitás 2007. évi díját a nagy meglepetés mellett igazi megtiszteltetésnek érezte a győri Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete.
A három éve működő szervezet tagjai közül ketten is részt vállaltak az Európai Önkéntes Szolgálat munkájából, Mező Tibor pedig sorstársaival együtt továbbította azokat az aláírásokat, amelyek az uniótól a sérült emberek jogaiért való hathatósabb kiállást sürgetik.

A fogyatékossággal élők jogairól szóló nemzetközi konvenció aláírását, emellett az egyenlő bánásmódot szorgalmazza a Camelot tagsága, s három éve az alázat mellett kitartóan tesznek is ügyükért. Pécsi Gertrúd titkár úgy tájékoztatott, az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) már csak azért is kivételes lehetőség, mert a 18–30 év között mozgássérült fiatalok az érdeklődésüknek leginkább megfelelő területen végezhetnek önkéntes munkát Európa nagyvárosaiban, s a nyelvtudás mellett barátokat, életre szóló tapasztalatokat és tudást is szerezhetnek. Ki-ki próbára teheti önállóságát, talpraesettségét, s a rendszer keretein belül épp egy német önkéntest várnak a napokban Győrbe.

– Az önkéntes munka eredményesen működik – sommázta Pethő Lajos elnök –, a tapasztalatcserére feltétlenül szükség van, az előítéletek sajnos működnek.

A Camelot tagsága Benei Lászlóval és Mező Tiborral az élen közel háromezer aláírást gyűjtöttek össze azért, hogy az ország többi aláírásgyűjtő ívével együtt eljusson a brüsszeli törvényhozókhoz.
– Az unió tagországaiban különböző a fogyatékkal élők megítélése, egységes törvényre lenne szükség – szögezte le Mező Tibor. – Hazánkból 75 ezer, az unióból pedig összesen egymillió aláírás gyűlt össze, így a téma megkerülhetetlenné vált. A tagországoknak így a kérdéssel foglalkozniuk kell. A résbe beütöttük az első éket, rövidesen reményeink szerint egy keretegyezmény születhet az egyenlő bánásmód, a kedvezményes munkaidő és az akadálymentesség ügyében.

– Az egyik szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatánál dolgozom, nagyon jó kollégáim vannak – árulta el a Kisalföld érdeklődésére Rózsavölgyi Anikó. – Ott is, itt a Camelotban is kitűnő közösség, kedves emberek vesznek körül, így teljes az életem. Programokat szervezünk, kirándulunk, a társaim, a barátaim mindenben a segítségemre vannak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több só fogyott, mint tavaly egész télen

Győr - A tavalyi enyhe tél után idén valóban fagyos a hideg évszak: a győri kommunális szolgáltató… Tovább olvasom