Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Az ÉDUKÖVIZIG nemzetközi projektben az árvízek ellen

A projekt hazai összköltségvetése mintegy 400.000 Euro, melyhez a 85%-os vissza nem térítendő támogatást 2010 márciusában ítélte meg a támogató CENTRAL EUROPE program.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) 2010. április óta részt vesz egy nemzetközi összefogással megvalósuló Európai Uniós árvízvédelmi projektben.

A "CEFRAME", "Central European Flood Risk Assessment and Management", azaz "Európai Árvízi Kockázat Elemzés és Menedzsment" című projekt 2008-ban indult el.

A projekt hazai összköltségvetése mintegy 400.000 Euro, melyhez a 85%-os vissza nem térítendő támogatást 2010 márciusában ítélte meg a támogató CENTRAL EUROPE program.

Idén június 29-én, 30-án és július 1-jén került sor a WP3 munkacsomag lezáró és a WP4 munkacsomag közbenső 3 napos munkaértekezletére, ahol a projekt eddigi szakmai előrehaladását vitatták meg az érintettek és definiálták a veszélytérképek nemzetközi összehangolását, valamint azok elkészítésének részleteit.

A nemzetközi összefogással megvalósuló CEframe projekt 2010 év áprilisa óta tart, négy szomszédos partnerország - Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország - részvételével.

A partnerek számára már az intenzív együttműködés első hónapjaitól kezdve egyértelmű volt, hogy mekkora a jelentősége egy közös árvízi kockázatcsökkentési stratégia megteremtésének.

A projekt során a partnereknek a kölcsönös megértés érdekében nem csak nyelvi akadályokat kell megoldani, hanem ugyanilyen fontos a nemzeti szakmai módszerek és elképzelések világos és egyértelmű megismertetése egymás számára.

A különböző árvízvédelmi stratégiák harmonizálása szükséges annak érdekében, hogy sikeresen elhárítsák az árvizeket és elkerüljék az olyan katasztrófákat, mint a 2002., 2006. vagy a 2010. évi áradások.

Különösen olyan összetett kérdés esetében, mint az árvízvédelem, nem szabad, hogy országhatárok képezzenek akadályt; közösen kidolgozott módszerekkel kell a lakosságot, az épített környezetet és a kulturális értékeket megmenteni az elöntésektől. Továbbá fel kell készíteni a lakosságot az árvíz veszélyeztetettség helyes értelmezésére a személyi károk elhárítás érdekében.

2011. június 29. - július 1. között Győrben a projekt keretében összevontan két találkozóra kerül sor. A program első felében (T33 workshop) a veszélytérképek végleges tartalmát tárgyalják meg a résztvevők.

Ezen hidrológiai és számítógépes modellezési számításokkal alátámasztott megjelenítések bemutatják, hogy a különböző valószínűségű árvízi események milyen területeket érintenének elöntéssel.

A veszélytérképek a kapcsolódó dokumentációval együtt a projekt egyik fő eredményét képezik, melyekhez összefoglaló anyag készül az egyes partnerországok ide vonatkozó nemzeti jogszabályi hátteréről. A projekt első munkacsomagja ezzel lezárul.

A második részben (T42 workshop) a szakértők a veszélyeztetett területeken lévő személyi, mezőgazdasági, ipari, kulturális vagy társadalmilag fontos értékekre olyan eljárásokat és függvénykapcsolatokat dolgoznak ki, melyekkel az elöntési mélység függvényében jellemezhető az esetleges árvízi károkozás mértéke.

A kalkulációk az elöntéssel érintett területekre készülnek és a regionális érzékenységet pénzösszegben fejezik ki eredményül. A végtermékek ismeretében 2013-ra akciótervek és lehetséges beavatkozási módozatok készülnek a vagyoni kár megelőzése vagy csökkentése érdekében.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43 hulladéklerakót számolnak fel Győrben és környékén

Több mint 5 milliárd forintos pályázati pénzből tüntetik el a korszerűtlen, idejét múlt… Tovább olvasom