Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Az APEH munkatársai a győri Barokk Esküvőn is végeztek ellenőrzéseket

Az APEH egy hónapig tartó, ellenőrzési akciót bonyolított le augusztus 22-éig. A régióban 18 millió Ft bírság kiszabása várható.

Ehhez illeszkedően, az állami adóhatóság nyugat-dunántúli igazgatóságának vizsgálódásai a régióban működő, jelentős idegenforgalmat lebonyolító, adózókra terjedtek ki.

A revizorok elsősorban a nyugta-, és számlaadási kötelezettség betartását, a foglalkoztatás illetve az áruk eredetének szabályosságát kérték számon.

Hol is néztek körül az ellenőrök?

Bizony azt hosszasan sorolhatnánk. Nagy általánosságban talán úgy mondhatjuk, hogy a régió valamennyi városában, s azon túl, mintegy 70 kistelepülésen jelentek meg. Szűkítve a kört: jellemzően a forgalmas kereskedelmi egységek, vásárok és piacok területén illetve fesztiválokon a nyári szezonális termékek árusítóira, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokra fókuszált a figyelmük.

Elsősorban a vendéglátó egységeket az alkalmi jelleggel árusító, átutazó, közterületre kitelepülő kereskedőket ellenőrizték; s nem utolsó sorban a foglalkoztatottak jogviszonya érdekelte a revizorokat.

A vizsgálatok hangsúlyát különösen a virág és dísznövény termesztőkre s forgalmazókra, a vendéglátást érintően főleg a strandokra, wellness központokra és kempingekre, vidámparki tevékenységet végzőkre, mutatványos berendezéseket működtető adózókra helyezték az ellenőrök.

Az akció idején olyan rendezvények voltak a régióban, mint például a szombathelyi Savaria történelmi karnevál, a Zalacsányi falunap, a XXVII. Zalamenti napok Zalalövőn, a VIII. Vasvári rétesfesztivál, a Hétrétország Őriszentpéter elnevezésű rendezvény valamint a győri Barokk esküvő. Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának revizorai ebben az időszakban nem csupán a hagyományos munkaidőben, hanem azon túl, az esti órákban, más esetekben pedig hétvégén is teljesítették a rájuk háruló feladatokat…

Mégpedig dicséretesen, hiszen a nyári akció során, a szűk egy hónap alatt, mindösszesen 275 ellenőrzést végeztek. A régiós struktúrából adódóan, az úgynevezett cseremegyés lehetőséget kihasználva, sikerrel alkalmazták az „idegen arc" általi előnyöket is. A revizorok - esetenként társhatósági együttműködéssel - valamennyi napszakban biztosították a hatósági jelenlétet, kezdve a reggeli piactól, az egész napos rendezvényeken át, az éjszakai szórakozóhelyekig.

A feketegazdaság visszaszorítását célzó akcióban az APEH az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséggel, a Vám- és Pénzügyőrséggel, a Rendőrséggel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósággal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal közösen vett részt.

A Nyári akció során végzett, célirányos munkát értékelve megállapítható, hogy a nyugta-, és számla adási kötelezettséget nem teljesítő adóalanyok aránya, az erre irányuló ellenőrzések 44,3 %-a volt, ami a szokásosat meghaladja. Még ennél is kirívóbbak az egy napos Balaton parti akció keretében lebonyolított ellenőrzések tapasztalatai. Azon a szombaton, 56,7 %-os volt a bevételt eltitkolók, azaz, a nyugtát nem adók aránya. Változás a korábbiakhoz képest, hogy jelentősen visszaesett az alkalmi (egyszerűsített) foglalkoztatás. Helyette a munkaadók napi 2-4 órás, állandó jellegű munkaviszonyra jelentik be a munkavállalókat. Az áruk eredetét pedig két vállalkozó nem tudta igazolni.

A mulasztások következtében közel 18 millió Ft bírság kiszabása várható, továbbá 19 esetben üzletbezárás foganatosítására is sor kerül, főképp a foglalkoztatás szabályainak megsértése következményeként.

Fontos kiemelni, hogy az akció ideje alatt rendőri intézkedésre nem került sor, atrocitások nem érték az ellenőröket. Sőt, nem egy vállalkozó hangoztatta, hogy az adóellenőri jelenlét kívánatos: a „tisztességtelen" adóalanyok vásároktól, fesztiváloktól egyéb idegenforgalmi helyektől való távoltartása érdekében. A jegyzőkönyvekre tett írásos észrevételekben esetenként hangsúlyozták, hogy a revizorok korrekt magatartást tanúsítottak az ellenőrzések során.

Olvasóink írták

 • 13. mr_akkush 2010. szeptember 07. 21:25
  „multikhoz mikor mennek megnézni, hogy helyesen tartják-e a magyar rabszolgáikat?”
 • 12. annobon 2010. szeptember 07. 13:17
  „11-hez: Maximálisan egyetértek! Én sem találkoztam még olyan orvossal, aki magánrendelésén számlát adott volna! De ügyvéddel sem!”
 • 11. Spitfire 2010. szeptember 07. 11:05
  „a kedves APEH revizorok sosem oda mennek ellenőrizni, ahova kellene... pl. sose hallottam róla, hogy egy maszek orvost, jogászt, vagy "celeb"-et ellenőriztek volna...”
 • 10. ördike 2010. szeptember 07. 09:48
  „Lehet menni az 1-ik bevásárlóközpontaba/bizsu/ is ott nem sem adnak nyugtát soha csak annak akit nem ismernek.És akkor a tulaj sir még hogy nincs forgalma,akkor hogy is van ez?Más meg becsületesen dolgozik és adózik.No comment.”
 • 9. Julianusz 2010. szeptember 07. 09:34
  „Ezek a kiskereskedők falusi boltok nyúlják le tőled, tőlem, ami még megmaradt az adónk és a rezsink után.
  A fesztiválokon vérlázítóak az árak, a falusi boltba pedig nincs sok választásod, hogy hol mennyiért vásárolsz!!! Amikor a felvágottat othon kicsomagolod, és alatta, felette, közte, mint valami pókháló, miszlikbe van vagdosva a narancssárga, meg átlátszó műanyag, amit mindenki ősszefogdosott, eltérő tisztaságú helyekre rakosgatott, tárolt. A fagyasztóláda tele van saját csomagolású borsóval, zöldbabbal, tökkel( csak zacskó, bekötve)! A fizetéskor per has egységárral szoroz, és beüt a gépbe egy összeget. A blokkról csak annyi derül ki, hogy x+ y+z árú = ......Ft. Na most mit vettél, mennyiért? Mert lehet h kértél 20dg párizsit, meg 15dg turistát, meg 20dg trappista sajtot, de az nem 20 meg 15dg lett, hanem 18, vagy 22, és hogy mennyivel szorzott az titok, és már nen is tudod, hogy mennyivel vagy átverve.MINDEN NAP!!!!”
 • 8. Primax 2010. szeptember 07. 08:39
  „1. hozzászólás abi87 !
  Te magyar vagy ?
  Bocs, csak a helyesírásod miatt...”
 • 7. Tapmancs 2010. szeptember 07. 08:31
  „Nagyon helyes, ha a bérből és fizetésből élőknek levonják az adót, akkor miért kéne elnéznünk a kereskedőknek az adócsalást? Ez szimpla lopás a közből, az persze megint más kérdés hogy a befizetett pénzt később a párt(ok) lenyúlják a haveri cégek közreműködésével. Azokat is ugyanígy meg kellene fogni, és arányosan alkalmazni a büntetéseket (10 év letöltendőnél kezdődhetne). Kár hogy pártfüggetlen szerv ma nincs Magyarországon.”
 • 6. nagypityu 2010. szeptember 07. 08:30
  „Ez a népbutítás magasiskolája!
  Végig lehet macerálni a pitiánereket, de be mernek ezek menni, vagy ami még szomorúbb elég képzettek-e ahhoz, hogy be tudjanak menni a multikhoz is? Ott ugyanis sok sok milliárd forintot nyelnek le igaz hozzáértő a pénzügyi főiskolán nem kettessel átrúgdalt könyvelők bohócot csinálnak belőlük! Értenék ezek pl. egy multi kasszarendszerét? Mert rendben van, hogy a szerencsétlen proforma számlát ( biztos van aki érti...) osztogató kényszercsaló magyarokat bizgatják de mikor jutnak el a helyi NOKIA dobozos politikusokhoz, ügyvédekhez uram bocsá ügyészekhez bírókhoz? Mikor keresik fel az alvilág busásan termő helyeit? Na nem az már veszélyes terep irány a sarki kocsma!!! Mikor fogtak meg ezek utoljára tömegével 30-40 millós autókkal futkorászó husznéves focistákat akiknek még szakmájuk sincs focizni se tudnak de ismerik a Bwin-t...
  És van itt még valami ami mellett nem lehet elmenni az pedig ezeknek az ún. Kereskedelmi Kamaráknak a kérdése. na az ilyen írások erősítik meg a here kamarák elleni véleményeket nem ok nélkül! Nézzünk egy példát, hozzáfértehő az interneten a gysev.hu oldalon. Parragh úr egy asztalál ül walterdezső úrral a felügyelő bizottságban jópénzért. Namármost, hogy várjuk el ettől az embertől, hogy azérdekeinkér kiálljon amikor a politikusok tenyeréből eszik? Egyszerűen hiteltelenek máskülönben nem a fenti írás lenne a hír!
  Szomorú továbbá, hogy nincsenek valódi oknyomozó újságírók mert akkor ebben a témában másokról olvasnánk...”
 • 5. pmc 2010. szeptember 07. 08:09
  „a bodzaszedőket is ellenőrizték ?
  nem hiszem...”
 • 4. tosa2 2010. szeptember 07. 07:50
  „Ha engem, téged,őt lehet ellenőrizni, őket miért ne lehetne.
  Mire fel ez a felháborodás ?”
 • 3. Amorphis 2010. szeptember 07. 07:06
  „Senkiházi apeh!”
 • 2. nasi12 2010. szeptember 07. 02:33
  „Na, azért ne lódítsunk kérem!
  Ha éjszaka is ellenőriztek, akkor a pillangók nyugtaadását hogyan ellenőrizték a bárokban?
  Az útszélen szolgáltató altesti szakmunkásnőknél végeztek-e higiéniai ellenőrzést, netán a köjál papírok meglétét is kontrolálták?”
 • 1. abi87 2010. szeptember 07. 00:00
  „Szégyentelen Emberek Ezzek Apropénzes Emberekre Vadásznak Fent Meg Milliárdokkkkkkkkkkkk Tünek El..... Nagyon Komoly Fekete Gazdaság EZ A NAGY MAGYARORSZÁG!!!!!!!!!!!!! Lesz Mit Elosztani Majd Év VÉGÉN...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez a tanév csendesebb lesz a Széchenyi-egyetemen

Október elején kezdődik a műszaki átadása a győri Széchenyi-egyetem két legnagyobb beruházásának, az ötszintes parkolóházat pedig a jövő hónaptól már használni lehet. Tovább olvasom