Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Az adósságkezelés a bedőltek mentőöve lehet

Mezőörs - Nyomasztó szegénységről ugyan nem beszélhetünk Mezőörsön, ám a válság következményeként a helyzet a közeljövőben rosszabbodhat. Az eseti segélykérelmek száma már most meghaladja az előző évekét, éppezért a település önkormányzata helyi rendeletet alkotott az adósságkezelésről.

Bogárdi Zoltán polgármester nem titkolja, a sóskútiak hívták fel a lehetőségre a figyelmet, náluk már működik a rendszer. Az 1993-ban alkotott szociális törvény alapján az anyagiakat 90 százalékban az állam, 10 százalékban pedig az önkormányzat vállalja.

– Több családra is számítunk a következő hónapokban, akik a havi befizetnivalót, a rezsit nem tudják miből teljesíteni – mondta el a Kisalföld megkeresésére dr. Ladányi Zsigmond, az ezerlelkes község jegyzője. – Szigorú feltételek mellett ott segítünk, ahol a leginkább szorít a szükség. A rendelet felhatalmazása szerint a támogatás lehet egyszeri, alkalmi, de 18 hónapra elosztott részlet is. A támogatottal történő együttműködés, az ésszerű takarékosság azonban kötelező. A család háztartásába való betekintés ezekben a helyzetekben természetes.

A mezőörsieknek nincs külön emberük a rendelet végrehajtására, az adósságkezeléssel kapcsolatos ügyeket egyelőre a körjegyző intézi. Bogárdi Zoltán fontosnak tartja az ilyen módon történő előremenekülést, ezzel együtt azt, hogy egyetlenegy család se kerüljön kritikus helyzetbe, hogy vinné a bank a házat.

– A takargatott probléma nem visz közelebb a megoldáshoz, a problémát kezelni kell – vélekedett a polgármester. – Csak biztatjuk azokat, akik bajban vannak, állásukat vesztették, s nem tudják a közüzemi számlájukat fizetni, keressék fel az önkormányzatot, próbálunk együtt megoldást keresni.

Legyen fizetés, amiből törlesztenek

Szörnyű érzés bedőlő hitelekről, visszaadott autókról értesülni, családok lesújtó helyzetével szembesülni – mondta el Kovács József, Tápszentmiklós polgármestere. – Nálunk a helyi takarék partner, de a segítséget kérők felé minimumfeltétel, hogy a hitelt legyen miből fizetni. Sokan benne maradtak a csapdában, a hitelt újabb hitelből fizették, így nem látják az alagút végét.


Győr a foglalkoztatásra fókuszál

Az utóbbi hetekben lényegesen nem emelkedett a segélyt kérők száma Győrben, ahol évek óta hatékonyan működik az adósságkezelés. Páternoszter Piroska, a hivatal népjóléti osztályának vezetője megerősítette, folyamatosan monitorozzák a helyzetet, ahogyan a munkanélküliek számát is, s egyelőre várják, mit tervez a kormány a bedőlt hitelekkel. Hogy a szociális törvényt miként igazítják ehhez a helyi rendeletben, ez a következő hónapok kérdése lehet. Ám addig is cél, hogy minél több embert foglalkoztassanak – a megyeszékhely közfoglalkoztatási programja például erről szól. (Jövő héten bemutatunk több olyan példát, ahol tartós munkanélküli talált újra munkára, ennélfogva pedig a jövőt is derűsebben szemléli.)

Olvasóink írták

  • 1. MTT 2009. május 23. 14:56
    „üdvözlendő az elképzelése a Mezőörsi polgármester úrnak. Lehet követni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majomkifutót építettek az elítéltek

Győr - Az állatkerti látogatók az elmúlt egy hónapban már láthatták, hogy elítéltek is dolgoznak a… Tovább olvasom