Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az adalékanyagok csapdájában - Mit is eszünk pontosan?

Belegondolt már abba, mikor az eperjoghurtját szürcsölgeti, hogy valójában mit is eszik? Ha igen, ha nem, valójában csak az érzékeit csapja be a joghurttal.
Ha ugyanis a gyártók ragaszkodnának a friss eperhez, akkor a világon csupán minden hetedik ember részesülne a valódi eperből készült joghurt élvezetében.

Mégis mitől eper ízű az epres joghurt, az epres csoki vagy az epres rágógumi? Írásunkból minden kiderül.

„Az eper ízt valójában egy ausztrál fafajta fűrészporából nyerik főzéssel alkohol és pár titkos összetevő hozzáadásával" – derül ki többek közt Hans-Ulrich Grimm „A leves hazudik – Az ételek szép új világa" című könyvéből. Ha picit változatnak a recepten, a keverékből akár málna-, kakaó-, csokoládé-, vagy vaníliaaroma is válhat.

A citromsavról se legyenek hiú ábrándjaink. Valószínűleg sokak eszébe jutott már, hogy a gyári munkások sem facsarnak éjt nappallá téve citromot, hogy aztán belekerüljenek az üdítőkbe, kekszekbe, jégkrémekbe. A mai citromaromát egy penészgomba fajta váladékából nyerik laboratóriumi körülmények között.

Vagy: az ízgyártók ricinusolajból őszibarack-aromát hoznak létre, s egy földben élő gombából pedig kókuszaromát. Adja magát a kérdés, mégis mi kerül az élelmiszerek csomagolásán a címkékre? A válasz „természetes aroma hozzáadásával készült", hisz a fa, a gomba, a ricinus elvileg mind természetes eredetű.

„Aktuális a felülvizsgálat"

Az élelmiszergyártó cégek alkalmaznak olyan anyagokat is – amelyek akár allergiás reakciókat válthatnak ki –, ennek ellenére nem kötelesek a termékükön feltüntetni. Ilyenek azok az adalékok, amelyek az aromák vivőanyagaként szolgálnak. Például a gumiarábikum (ismertebb nevén arabmézga), amit az élelmiszeripar szirupokhoz, gumi-, illetve pillecukrokhoz használ fel. Hasonlóan nincsenek a publikált összetevők sorában az enzimek. Feladatuk a rejtett ízforrások feltárása. Létezik olyan, ami a húst puhítja, de akad olyan is, ami segíti a marcipán optimális állagát megőrizni.

Az adalékok születése
A kiegészítő anyagok feltalálása a századforduló előtti időkre tehető. Julius Maggi 1886-ban készítette el első „zacskóslevesét", melyet a saját maga tervezte kis üvegcsékben árult. Nem sokkal később Karl Knorr is előállt levesporával, Rudolp Oetker sütőport „sütött ki", Wilhelm Harrmann nevéhez pedig a vanillin kötődik. Elsősorban azért volt szükség ezekre a modern élelmiszerekre, mert a gyárakban munkások tömege dolgozott éhbérért, akik jól akartak lakni olcsón.
„A tudomány fejlődésével mind jobban előretörtek az olyan adalékanyagok, amelyeket a laborvizsgálatok veszélyesnek találtak. Egy angol kutatás szerint az azo-színezékek és a Nátrium-benzoát együttes jelenléte a gyerekek hiperaktivitását eredményezheti, éppen ezért a dánok ki is vonták a forgalomból a főként üdítőitalokban található anyagokat. Nem véletlen az sem, hogy az Európai Unió éppen most tűzte napirendre az adalékanyagok listájának felülvizsgálatát.

Túl sok ugyanis az engedélyezett anyag (körülbelül 1500), amelyek egyenként esetleg nem veszélyesek, de együttes hatásukat komoly elemzések hívatottak eldönteni" – nyilatkozta a Vasárnapinak dr. Dömölki Lívia. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársa hozzátette: a magyar ellenőrző rendszert a közelmúltban átalakították, s megalakult az Élelmiszerbiztonsági lánc szervezet, mely 5000 tagot számlál.

Betegségeket okozhatnak

A Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség adatai szerint „a káros anyagok hetven százaléka táplálék révén jut szervezetünkbe. Az E-számmal jelölt adalékok bizonyos részével kapcsolatban felmerült, hogy károsítják az egészségünket. Legnagyobb kockázatot a mesterséges édesítőszerek (E-950-952, 954), a tartósítók (E-210-219, 249-252) és az ízfokozók (E-621) jelentik". Az édesítőszerek piacát az aszpartam és a szacharin uralja, együttes felhasználtságuk közel kilencven százalékos. A gyártók előnyben részesítik ezeket a szereket a cukorral szemben, mivel jóval olcsóbbak. Az aszpartam (E-951) bizonyítottan tönkreteheti az agyat, a látóideget, a központi idegrendszert, s szívritmuszavart is okozhat.

Amennyiben hőmérséklete meghaladja a 25 Celsius-fokot, az aszpartam szétbomlik – ha teába tesszük, ez történik –, majd a benne lévő anyagok a szervezet elsavasodásához vezetnek. Utóbbi anyagot összefüggésbe hozzák a sclerosis multiplex-szel is. A szacharin a legrégebbi édesítő, csaknem száz éve ismerjük. Körülötte egyelőre csend van, s lekerült a rákkeltő anyagok listájáról. A tudósok egy része azonban ma is szkeptikus a rákkeltő hatását illetően; eddig sem bizonyítani, sem cáfolni nem sikerült megnyugtatóan.

Ne feledjük, hogyha egészséges élelmiszereket választunk a boltokban, akkor három kifejezést kell keresnünk (reform-, natúr és a bioélelmiszerek), igaz, ezt követően garantáltan mélyen a pénztárcánkba fogunk nyúlni.

Umami, az ötödik íz
Az umami az ötödik alapíz az édes, savanyú, sós és keserű mellett, azonban nincsen saját íze. Természetesen fordul elő az umami a paradicsomban, a parmezán sajtban és a japán konyhában használt kombu nevű barnamoszatban. Az ázsiai konyha úgy használja az umamira hajazó ízfokozó adalékanyagot, mint mi Európában a sót és a borsot. Pedig a legújabb kutatások szerint a Na-glutamát allergiát, sőt, idegi elváltozásokat is okozhat.

 

 

 

 

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. pampulina 2008. március 18. 23:10
  „hijja pancser, hogy te mekkora pancser vagy. ugye te sem gondolod komolyan amit irtál:) hajrá BP. statisztikának meg nézz utánna mielött zöldséget beszélsz. mert azt enni kell:)”
 • 25. pancser 2008. február 11. 18:58
  „Kedves Josh! Valószínű egy hullámhosszon vagyunk! Aki falura költözött a panelból, nem vagyok benne biztos, hogy jobban járt. Ott a tyúkok szalmonellás tojást tojnak. Ha nem trágyázod a kertet semmi nem terem. Ha meg trágyázod, csak olyan állat trágyáját veheted, amit oltottak, premixeket tartalmazó tápokat evett. A fű a legszennyezettem dolog amit állat megehet, benzingőz az elporlott gumiabroncsok szennyezik, ki tudja hánytonna ilyen por kerül MO-on a levegőbe. A statisztika szerint BP-en élnek legtovább az emberek, meg a többi nagyvárosban. Legrövidebb életük ott van ahol nincs ipar csak a szabad természetben görgeti a szél a mezei iringót(ördögszekér). A városban mindig könnyebben éltek az emberek, élnek ma is.”
 • 24. Josh 2008. február 11. 10:35
  „Kiss T, ez nagyon szépen hangzik... Csak mire egy panellakó megteremti a családi házas élet anyagi feltételeit (plusz kútfúrás, plusz napkollektor... amik jobbára egyszeri, de jelenleg horror költségek), szóval mire egészségesen élhetne, addigra jobbára belehal a feltételek megteremtésébe, nem gondolod?

  Mellesleg az egészséges vidéki élet szerintem téves hívószó. Max akkor élhetnél jelentősebben egészségesebben vidéken, ha az a "vidék" Robinson szigete lenne...”
 • 23. Kiss T. 2008. február 11. 08:23
  „Előszőr is nem kell a másikat megszólni. Ne bántsuk egymást, azt csinálják elég sokan a világban.
  Megoldás:
  Ki kell költözni faluba, magadnak kell megtermelni a lehető legtöbb mindent, állatokat tartani, disznót vágni. Legyen fúrt kút, legyen napkollektorod, mentesítsd magad a fogyasztói társadalom behálózó csapdája alól.
  De lehet városban is lakni, menni a teszkóba, meg a mekibe és 40 évesen olyan dolgokkal kórházba menni, ami egyébként természetes körülmények között nem jönne elő.
  Számold csak ki, hogy mennyit fizetsz egy panelra. Családiban harmad annyi a rezsi. Ráadásul nem függsz senkitől, nem leszel aszmás, nem lesz bajod a vasbeton által felerősített káros sugárzás miatt, nem a mérgezett vizet iszod.
  A panellakók nem tehetnek erről, de tehetnének arról, hogy jobb legyen. Sajnos bele vannak kényszerítve, hogy ott lakjanak, de igazából senki nem kényszeríti őket. Változtatni bármikor lehet. Az embernek alapjába véve térre van szüksége, természetre és mozgásra.
  KÖLTÖZZ VIDÉKRE ÉS ÉLJ EGÉSZSÉGESEN! Elvégre az életedről van szó.”
 • 22. Josh 2008. február 11. 00:56
  „Az ilyen cikkek kb. hisztériakeltésre jók, meg arra, hogy az ún. natúr- és biotermékek árai megfizethetetlen magasságokba szökjenek.
  Aki ma azt állítja, hogy képes adalékanyag-mentesen étkezni, az hazudik.
  Ami jólesik, azt megeszem, és nem fogok a tányéromon lévő csirkecombtól rettegni, hogy vajon mi lehet benne...
  Mellesleg: gyártástechnológiai érdekesség, hogy az eperíz alapja egy fa, vagy, hogy egyes ételek alapja penészgomba, de ki mondta,hogy ez bizony káros? A nagyi fahéjas sütijében, a kefírben, a camambert sajtban, a Pick szalámi héján ugyanilyen alkotóelemek vannak, és ezeket ráadásul ezen tény tudatában fogyasztjuk jóízűen.”
 • 21. nana 2008. február 10. 21:33
  „sztem inkább az ilyen ökröket kéne kidobálni a topicokból, akik az összesbe bemásolják ugyanazt a hülyeséget, mint ez a Veczelin.

  Nem a biomanyust, akivel ugyan sok mindenben egyet nem értek, de legalább arról társalgunk, amiről a topic szól.”
 • 20. fsdfd 2008. február 10. 20:56
  „de legalább a sok tartósítószertől a halálunk után lassabban bomlunk el...”
 • 19. Veczelin 2008. február 10. 20:39
  „Óh Istenem! Hát nem veszitek észre, hogy minden témát bedobnak, csak ne a holnap ra gondoljunk, amikor (2008. február 11-én) oda szavzza a parlament a 20-30-40 éve összekuporgatott betegbiztosítási pénzünket a múltiknak?
  Hát mi lesz gyermekeinkkel? Ők is magukra lesznek hagyatva, mint z 50 millió ameriaki? Akinek nincs pénze betegségét gyógyíttani, mert nem volt elég piacképes a betegbiztosításra?”
 • 18. seduxen 2008. február 10. 20:05
  „CSAK NEKTEK! ÉS MINDENKI DÖNTSÖN SAJÁT MAGA HOGY MIT ESZIK! SZERINTEM
  E-anyagok (élelmiszer adalékok)
  Az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok listája az International Numbering System (INS) for Food Additives (CAC/GL 36-1989) (Nemzetközi Élelmiszer Adalék Számozási Rendszer) alapján.

  Kód Név Funkció, esetleges káros hatások
  E 100 kurkumin, Cl Natural Yellow 3, turmeric sárga, diferoil-metán színezék, antioxidáns
  E 101 riboflavin, lactoflavin, B2 vitamin színezék, antioxidáns
  E 101(a) Riboflavin-5´-foszfát színezék
  E 102 tartrazine (Cl Food Yellow) színezék (Veszélyes adalékként tartják számon.)
  E 104 kinolinsárga (quinoline yellow, Cl Food Yellow) színezék
  E 110 narancssárga FCF (´sunset yellow FCF´,Cl Food Yellow 3, Orange Yellow S) színezék (Veszélyes adalékként tartják számon.)
  E 120 kosnil, (cochineal, kármin, kármin-sav) színezék (Veszélyes adalékként tartják számon.)
  E 122 azorubin, karmazsin színezék (Allergiát okozhat, az USA-ban betiltották.)
  E 123 amaranth (Cl Food Red 9) színezék (Az USA-ban, Görögországban, Ausztriában, Finnországban és Norvégiában, valamint a volt SU-ban és Jugoszláviában tiltott.)
  E 124 neukokcin (ponceau 4R, kosnill vörös A, Cl Food Red 7) színezék (Veszélyes adalékként tartják számon. Japánban már 1977 óta tiltott.)
  E 127 eritrozin színezék
  E 128 vörös 2G (Cl Food Red 10) színezék
  E 129 alluravörös AC (Cl Food Red 17) színezék
  E 131 patentkék V (patent blue V, Cl Food Blue 5) színezék (Karcinogén hatású lehet. Az USA-ban tiltott.)
  E 132 indigo kármin (indigotin, Cl Food Blue 1) színezék (Némely emberekben intoleranciás reakciót válthat ki!)
  E 133 brillantkék FCF (Cl Food Blue 2) színezék
  E 140 klorofill színezék
  E 141 klorofillek rézkomplexei (Cl Natural Green 3, rézklorofill, rézfeofitin) színezék
  E 142 zöldS (Cl Food Green 4, brillantzöld BS, lisaminzöld) színezék (Valószínűleg enyhén karcinogén hatasú!)
  E 150 karamella színezék, ízesítő ("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek során megváltoztatta a vérképet.)
  E 150(b) szulfitos karamell színezék, ízesítő ("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek során megváltoztatta a vérképet.)
  E 150(c) ammóniás karamell színezék, ízesítő ("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek során megváltoztatta a vérképet.)
  E 150(d) ammónium-szulfitos karamell színezék, ízesítő ("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek során megváltoztatta a vérképet.)
  E 151 brillantfekete BN (black PN, brilliant black PN, brilliant black BN, Cl Food Black 1) színezék
  E 153 faszén (carbo medicinalis) színezék ("Gyanús" adalékként tartják számon. Több államban tiltott)
  E 154 barna FK szintetikus barna színezék (Az USA-ban tiltott)
  E 155 barna HP szintetikus barna színezék
  E 160 karotinok színezék
  E 160(a) alfa-, béta- és gamma karotin színezék
  E 160(b) bixin és norbixin színezék
  E 160(c) kapsanthin és kapsorubin színezék
  E 160(d) likopin színezék
  E 160(e) beta-apo-8´-karotenal színezék
  E 160(f) beta-apo-8´-karotenal észtere színezék
  E 161 xantofillok színezék
  E 161(a) flavoxantin színezék
  E 161(b) lutein színezék
  E 161(c) kriptoxantin színezék
  E 161(d) rubixantin színezék
  E 161(e) violaxantin színezék
  E 161(f) rhodoxantin színezék
  E 161(g) kantaxantin színezék
  E 162 betanin színezék
  E 163 anthocyanok színezék
  E 163(a) cyanidin színezék
  E 163(b) delphinidin színezék
  E 163(c) malvidin színezék
  E 163(d) pelargonidin színezék
  E 163(e) peonidin színezék
  E 163(f) petunidin színezék
  E 170 kalcium-karbonát színezék, töltőanyag
  E 171 titán-dioxid (titanium-dioxid) színezék ("Gyanús" adalékként tartják számon.)
  E 172 vas-oxid, vas-hidroxid színezék ("Gyanús" adalékként tartják számon.)
  E 173 elemi alumínium színezék ("Gyanús" adalékként tartják számon.)
  E 174 elemi ezüst színezék
  E 175 elemi arany színezék
  E 180 lithol rubin BK színezék, töltőanyag
  E 200 szorbinsav tartósítószer, sav-szabályzó, (B12 vitamint károsító)
  E 201 nátrium szorbát tartósítószer
  E 202 kálium-szorbát tartósítószer
  E 203 kalcium-szorbát tartósítószer
  E 210 benzoesav tartósítószer (Egyesekben intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy a ´hiperaktivitás´ oka gyerekekben!)
  E 211 nátrium-benzoát tartósítószer (Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
  E 213 kalcium-benzoát tartósítószer (Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
  E 214 etil-para-hidroxibenzoát (etil-4-hidroxibenzoát) tartósítószer (Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
  E 215 az etil-4-hidroxibenzoát nátrium sója tartósítószer (Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
  E 216 propil paraben (propil-4-hidroxibenzoát) tartósítószer (Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
  E 217 a propil-4-hidroxibenzoát nátrium sója tartósítószer (Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
  E 218 metil-4-hidroxibenzoát (PHB- methyl ester) tartósítószer (Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
  E 219 a metil-4-hidroxibenzoát (PHB- methyl ester) nátrium sója tartósítószer (Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
  E 220 kén-dioxid tartósítószer, antioxidáns, (Bélpanaszokat okozhat.)
  E 221 nátrium-szulfit tartósítószer (Bélpanaszokat okozhat.)
  E 222 nátrium-hidrogén-szulfit tartósítószer (Bélpanaszokat okozhat.)
  E 223 nátrium-metabiszulfit (nátrium-diszulfit, nátrium-piroszulfit) tartósítószer, antioxidáns (Bélpanaszokat okozhat.)
  E 224 kálium-metabiszulfit (kálium-diszulfit, kálium-piroszulfit) tartósítószer, antioxidáns (Bélpanaszokat okozhat.)
  E 226 kalcium-szulfit tartósítószer, (Bélpanaszokat okozhat.)
  E 227 kalcium-hidrogén-szulfit tartósítószer, (Bélpanaszokat okozhat.)
  E 228 kálium-hidrogén-szulfit tartósítószer, (Bélpanaszokat okozhat.)
  E 230 difenil tartósítószer, (Bőrpanaszokat okozhat.)
  E 231 2-hidroxi-bifenil tartósítószer, (Bőrpanaszokat okozhat.)
  E 232 nátrium-bifenil-2-il-oxid tartósítószer, (Bőrpanaszokat okozhat.)
  E 233 thiabendazol tartósítószer, (Bőrpanaszokat okozhat.)
  E 234 nizin antibiotikum, tartósítószer
  E 235 natamicin antibiotikum, tartósítószer
  E 236 hangyasav (formiát) tartósítószer, ízesítő, antioxidáns
  E 237 nátrium-formiát tartósítószer, ízesítő, antioxidáns
  E 238 kalcium-formiát tartósítószer, antioxidáns
  E 239 hexamin (hexametilén tetramin, urotropin) tartósítószer (Valószínűleg enyhén karcinogén! Az USA-ban és sok más államban használata törvényileg szorosan behatárolt.)
  E 242 dimetil-dikarbonát fertőtlenítőszer
  E 249 kálium-nitrit tartósítószer (Mutagén és karcinogén nitrózaminokká alakulhat.)
  E 250 nátrium-nitrit tartósítószer (Mutagén és karcinogén nitrózaminokká alakulhat.)
  E 251 nátrium-nitrát tartósítószer (Nitritté alakulhat.)
  E 252 kálium-nitrát tartósítószer (Nitritté alakulhat.)
  E 260 ecetsav tartósítószer, sav-szabályzó
  E 261 kálium-acetát sav-szabályzó
  E 262 nátrium-diacetát (nátrium-hidrogén-acetát) tartósítószer,sav-szabályzó,ízesítő
  E 263 kalcium-acetát tartósítószer
  E 270 tejsav étkezési sav, sav-szabályzó, ízesítő
  E 280 propionsav tartósítószer
  E 281 nátrium-propionát tartósítószer
  E 282 kalcium-propionát tartósítószer, kalcium forrás
  E 283 kálium-propionát tartósítószer
  E 284 bórsav tartósítószer
  E 285 nátrium-tetraborát antioxidáns ("Gyanús" adalékként tartják számon.)
  E 290 szén-dioxid "pezsgőgáz", hajtógáz
  E 296 almasav sav-szabályzó
  E 297 fumársav sav-szabályzó
  E 300 aszkorbinsav antioxidáns, vitamin
  E 301 nátrium-aszkorbát antioxidáns, színmegőrző, vitaminforrás
  E 302 kalcium-aszkorbát antioxidáns, színmegőrző, vitaminforrás
  E 304 aszkorbinsav zsírsavakkal alkotott észterei antioxidáns
  E 306 természetes tocopherol kivonatok antioxidáns
  E 307 mesterségesen előállított alfa-tocopherol antioxidáns
  E 308 mesterségesen előállított gamma-tocopherol antioxidáns
  E 309 mesterségesen előállított delta-tocopherol antioxidáns
  E 310 propil-gallát antioxidáns (Allergiát okozhat.)
  E 311 oktil-gallát antioxidáns (Allergiát okozhat.)
  E 312 dodecil-gallát antioxidáns (Allergiát, gyomor- és bélirritációt okozhat egyeseknél.)
  E 315 D-eritroaszkorbinsav antioxidáns
  E 316 nátrium-D-eritroaszkorbát antioxidáns
  E 320 BHA (tercier-butil-4-hidroxianizol) antioxidáns (Túlérzékenységet, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották.)
  E 321 BHT (butilált hidroxitoluol, 2,6-di-tercier-butil-4-metilfenol) antioxidáns
  E 322 lecitin (phosphatidyl-cholin) emulgeálószer, stabilizátor, antioxidáns
  E 325 nátrium-laktát étkezési sav, sav-szabályzó, nyírkosító, antioxidáns
  E 326 kálium-laktát étkezési sav, sav-szabályzó, nyírkosító, antioxidáns
  E 327 kalcium-laktát étkezési sav, sav-szabályzó, nyírkosító, emulgeálószer, antioxidáns
  E 330 citromsav étkezési sav, antioxidáns, kelátképző
  E 331 nátrium-citrátok étkezési sav, sav-szabályzó, emulgeálószer, ízesítő, szekvesztráló, antioxidáns
  E 331(a) nátrium-dihidrogen-citrát sav-szabályzó, emulgeálószer, ízesítő, szekvesztráló, antioxidáns
  E 331(b) dinátrium-citrát étkezési sav, sav-szabályzó, emulgeálószer, ízesítő, szekvesztráló, antioxidáns
  E 331(c) trinátrium-citrát étkezési sav, sav-szabályzó, emulgeálószer, antioxidáns
  E 332 kálium-citrátok sav-szabályzó, emulgeálószer, ízesítő, szekvesztráló, antioxidáns
  E 333 kalcium-citrátok sav-szabályzó, emulgeálószer, ízesítő, szekvesztráló
  E 334 borkősav (L-tartrat) étkezési sav, sav-szabályzó, antioxidáns, kelátképző
  E 335 nátrium-tartrátok sav-szabályzó, emulgeálószer, ízesítő, szekvesztráló, antioxidáns
  E 336 kálium-tartrátok sav-szabályzó, antioxidáns
  E 337 kálium-nátrium-tartrát (nátrium-kálium-L-tartrát, Rochelle sók) sav-szabályzó, emulgeálószer, szekvesztráló, antioxidáns
  E 338 foszforsav, ortofoszforsav sav-szabályzó (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 339 nátrium-ortofoszfátok sav-szabályzó, emulgeálószer, stabilizátor, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 339(a) nátrium-dihidrogén-ortofoszfát sav-szabályzó, emulgeálószer, stabilizátor, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 339(b) dinátrium-hidrogén-ortofoszfát sav-szabályzó, emulgeálószer, stabilizátor, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 339(c) trinátrium-ortofoszfát sav-szabályzó, emulgeálószer, stabilizátor, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 340 kálium-ortofoszfátok sav-szabályzó, emulgeálószer, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 340(a) kálium-dihidrogén-ortofoszfát sav-szabályzó, emulgeálószer, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 340(b) dikálium-hidrogén-ortofoszfát sav-szabályzó, emulgeálószer, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 340(c) trikálium-ortofoszfát sav-szabályzó, emulgeálószer, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 341 kalcium-ortofoszfátok emulgeálószer, kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 341(a) kalcium-dihidrogén-ortofoszfát emulgeálószer, kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 341(b) kalcium-hidrogén-ortofoszfát emulgeálószer, kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 341(c) trikalcium-ortofoszfát emulgeálószer, kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 342 magnézium-ortofoszfát emulgeálószer, kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 350 nátrium-malát sav-szabályzó
  E 351 kálium-malát sav-szabályzó
  E 352 kalcium-malát sav-szabályzó
  E 353 meta-borkősav sav-szabályzó
  E 354 kalcium-tartrát sav-szabályzó
  E 355 adipinsav sav-szabályzó
  E 356 nátrium-adipát sav-szabályzó
  E 357 kálium-adipát sav-szabályzó
  E 363 borostyánkősav sav-szabályzó
  E 380 triammónium-citrát sav-szabályzó
  E 385 kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát sav-szabályzó
  E 400 alginsav sűrítő anyag, stabilizátor, bevonóanyag
  E 401 nátrium-alginát sűrítő anyag, stabilizátor, emulgeálószer, bevonóanyag
  E 402 kálium-alginát emulgeálószer, zselésítő, stabilizátor, sűrítő anyag
  E 403 ammónium-alginát emulgeálószer, zselésítő, stabilizátor, sűrítő anyag
  E 404 kalcium-alginát emulgeálószer, zselésítő, stabilizátor, sűrítő anyag
  E 405 propilén-glikol-alginát (hidroxipropil-alginat) emulgeálószer, zselésítő, stabilizátor, sűrítő anyag, oldószer
  E 406 agar-agar emulgeálószer, zselésítő, sűrítő anyag
  E 407 karragén sűrítő-, zselésítő anyag, stabilizátor, hordozó (Emésztési zavarokat okozhat. 1972 óta az USA-ban beismerték, hogy nem ´biztonságos´)
  E 407(a) feldolgozott Euchema alga emulgeálószer
  E 410 carob enyv/gummi/gyanta (locust bean gum) sűrítő anyag, stabilizátor
  E 412 guar enyv/gumi/gyanta sűrítő anyag, stabilizátor
  E 413 traganth (tragacanth; gum dragon) emulgeálószer, sűrítő anyag, stabilizátor
  E 414 gummiarabicum (kordafan gum, acacia, gum senegal) emulgeálószer, sűrítő anyag, stabilizátor
  E 415 xantán-gumi sűrítő anyag, stabilizátor
  E 416 karaya gumi sűrítő anyag, stabilizátor
  E 417 taramag-liszt (tara gum) sűrítő anyag, stabilizátor
  E 418 gellán gumi sűrítő anyag, stabilizátor
  E 420 szorbit (szorbitol, D-glucitol; D-szorbit) édesítőszer, nedvesítőszer, kelátképző, hordozó, testesítő
  E 421 mannitol nyírkosító, édesítőszer
  E 422 glicerin (glycerol) nyirkosító-, édesítő- és tömegnövelő, hordozó
  E 425 Konjac emulgeálószer, stabilizátor, sűrítő anyag
  E 431 polioxi-etilén-sztearát emulgeálószer, sűrítő anyag, stabilizátor
  E 432 poliszorbát 20 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monolaurát] emulgeálószer, sűrítő anyag, stabilizátor
  E 433 poliszorbát 80 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monooleát] emulgeálószer, sűrítő anyag, stabilizátor
  E 434 poliszorbát 40 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monopalmitát] emulgeálószer, sűrítő anyag, stabilizátor
  E 435 poliszorbát 60 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monosztearát] emulgeálószer, sűrítő anyag, stabilizátor
  E 436 poliszorbát 65 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-trisztearát] emulgeálószer, sűrítő anyag, stabilizátor
  E 440 pektinek és pektátok (természetes polysaccharidok; cukrok) emulgeálószer, zselésítő-, stabilizáló- és sűrítő anyag adalék
  E 440(a) kálium- és nátrium pektát emulgeálószer, zselésítő-, stabilizáló- és sűrítő anyag adalék
  E 440(b) lebontott pektin (amidált pektin) stabilizátor, hordozó
  E 441 zselatin emulgeálószer, zselésítő- és sűrítő anyag adalék
  E 444 szacharóz-acetát-izobutirát emulgeálószer
  E 445 Mandragóra gyökér gyantájának glicerin észtere emulgeálószer
  E 450(a) kálium-difoszfátok emulgeálószer, sav-szabályzó, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 450(b) kálium-bifoszfátok emulgeálószer, sav-szabályzó, antioxidáns (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 450(c) nátrium-polifoszfátok emulgeálószer, stabilizátor (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 451 Trifoszfátok emulgeálószer
  E 452 Polifoszfátok emulgeálószer
  E 460 cellulóz sűrítő anyag
  E 461 metil-cellulóz emulgeálószer, sűrítő anyag (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 463 hidroxi-propil-cellulóz emulgeálószer, stabilizátor, sűrítő anyag (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 464 hidroxi-propil-metil-cellulóz emulgeálószer, stabilizátor, sűrítő anyag (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 465 MEC (metil-etil cellulóz) emulgeálószer, stabilizátor, sűrítő anyag (Emésztési zavarokat okozhat.)
  E 466 CMC (nátrium-karboximetil-cellulóz) emulgeálószer, stabilizátor, sűrítő anyag (Emésztési zavarokat okozhat. Állatkísérletekben szubkután szöveti daganatokat idézett elő!)
  E 470(a) zsirsavak nátrium-, kálium- és kalcium-sói emulgeálószer, stabilizátor és ízesítőszer
  E 470(b) ehető zsírsavak magnézium-sói emulgeálószer, stabilizátor és ízesítőszer
  E 471 zsirsavak mono- és digliceridjei emulgeálószer, stabilizátor és ízesítőszer
  E 472 zsírsavak mono- és digliceridjei, valamint ecet-, tej-, citrom-, bor- és diacetyltartarsav észterei emulgeálószer, stabilizátor
  E 472(a) acetogliceridek emulgeálószer, stabilizátor
  E 472(b) lactogliceridek emulgeálószer, stabilizátor
  E 472(c) citrogliceridek emulgeálószer, stabilizátor
  E 472(d) tartarogliceridek emulgeálószer, stabilizátor
  E 472(e) acetyltartargliceridek emulgeálószer, stabilizátor
  E 472(f) ehető zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavas és ecetsavas észterei emulgeálószer, stabilizátor
  E 473 zsírsavak szaharóz észterei emulgeálószer, stabilizátor
  E 474 szaharóz-gliceridek emulgeálószer, stabilizátor
  E 475 zsírsavak poliglicerol észterei emulgeálószer, stabilizátor
  E 477 zsírsavak propilén-glikol észtere emulgeálószer, stabilizátor ("Gyanús" adalékként tartják számon.)
  E 479(b) termikusan oxidált szójabab zsírsavak mono- és digliceridjeivel emulgeálószer
  E 481 nátrium-sztearoil-2-laktilát emulgeálószer
  E 482 kalcium-sztearoil-2-laktilát emulgeálószer
  E 483 sztearil-tartrát emulgeálószer
  E 491 szorbitan-monosztearát emulgeálószer
  E 492 szorbitan-trisztearát emulgeálószer
  E 493 szorbitan-monolaurát emulgeálószer
  E 494 szorbitan-monooleát emulgeálószer
  E 500 nátrium-karbonát (szóda) sav-szabályzó, térfogatnövelő, csomósodást gátló
  E 501 kálium-karbonát (hamuzsír) sav-szabályzó, stabilizátor, hordozó
  E 503 ammónium-karbonát sav-szabályzó, térfogatnövelő
  E 504 magnézium-karbonát sav-szabályzó, csomósodást gátló, hordozó
  E 507 sósav sav-szabályzó
  E 508 kálium-klorid zselésítő anyag, hordozó
  E 509 kalcium-klorid szilárdító anyag, hordozó
  E 510 ammónium-klorid szilárdító anyag, hordozó
  E 511 magnézium-klorid szilárdító anyag, hordozó
  E 513 kénsav sav-szabályzó
  E 514 nátrium-szulfát, nátrium-hidrogén-szulfát sav-szabályzó
  E 515 kálium-szulfát, kálium-hidrogén-szulfát sav-szabályzó
  E 516 kalcium-szulfát lisztkezelőszer, szilárdító anyag, hordozó
  E 517 ammónium-szulfát lisztkezelőszer, stabilizátor,”
 • 17. pancser 2008. február 10. 20:03
  „Kedves bioember! Úgy élsz ahogy akarsz, azt eszel amit akarsz, de strucc módjára homokba is dughatod a fejedet. Szép a természet a civilizációból nézve, de benne élni a vadonban, nos azt is megpróbálhatod, majd megtudod mi az. Magam részéről maradok a civilizációnál. Önként és dalolva, mert szeretem a szép üzleteket, jót lehet dumálni a téli hidegben a hipermarket utcáin, szeretem a csillogó drogériát, a ropogós grillcsirkét, a finom húsos baconszalonnát, a dobozos fagyikat stb. Természetből inkább a nyírt, ápolt parkokat kedvelem, a nyű mentes cseresznyét, a szép kukactalan almát de a brazil téli dinnyével sincs semmi bajom. Ártok ezzel valakinek? Nem. Csak akkor járok orvoshoz, ha jogsit kell hosszabbítanom, akkor hogyan is van ez? A feleségem 3.60 kg-os babát szült, a szigorú vegetariánus hölgyismerős meg 2 kg-sat, aki vétkezett a babája ellen az étrendjével. Az élet bonyolult kedves bioember és olyan amilyenné teszed, csak ne másokat okolj a butaságodért!”
 • 16. nana 2008. február 10. 17:26
  „15. bioember, hol van ez az eszményi környék? úgy beszélsz róla, mint Petőfi a János Vitézben a Menyországról:) és őszintén érdekel minden hozzászólásodban miért van ennyi indulat? A világra haragszol? Vagy azokra, akik számára más értékek fontosabbak, mint a Te értékeid? Igen, ki ne élne egy érintetlen természeti környzetben, búvó patakok, zöldellő fák, kenyérillat, csakhát a való világ nem ez.”
 • 15. bioember 2008. február 10. 17:01
  „Pancser: te valóban fejlővéses vagy, már bocsáss meg! te a tipikus példája vagy a magyar azon részének aki sött mint a tenger, és mindenre kapható, beidomítható. belőled , a te fajtádból élősködik a hatalmi oligarchia . Edd az adalékot meg a színezéket, jó sokat, írd fel vényre!! te marha te!!!!”
 • 14. pancser 2008. február 10. 15:57
  „Kedves Putyilov! Kenyeret ettek szalonnával az ősök és 80-90 évet éltek? Nem igaz, a statisztikák nem ezt igazolják, ma sokkal tovább élünk az adalékanyagos kajákon. Adalékanyag mindig is létezett, például divat volt egykor rézgáliccal színezni az eltett uborkát, egy kis nehézfémsó ugyancsak ártott. Rengeteg volt a gyomorbajos a sok rosszul füstölt húsféleségtől. A vitaminhiány miatt gyerekek hullottak mint a legyek. Ki kell mennie a temetőbe és tessék megnézni a 70-80 évvel ezelőtti rengeteg gyereksírt, ha nem hiszel nekem. A MAI EMBER SOKKAL JOBBAN TÁPLÁLKOZIK, MINT AKÁR 30 ÉVVEL EZELŐTT és tovább is él!”
 • 13. Lucifer 2008. február 10. 15:42
  „Krisztikee!
  Azért jó ha tudod,hogy a csapvíz felforralásával csak az esetleges baktériumokat tavolítod el,a nehézfémsókat,ionokat,hormonokat stb. nem.Sőt...ha forralod,koncentrálod ezeket az anyagokat...
  Tudja fele ,mi a jobb a májadnak...Egy kis forralatlan víz kevés bacival,kevéás vegyi anyaggal ,vagy forralt víz baci nélkül,sok-sok vegyi anyaggal.A bacival elbánik az immunrendszered...a nehézfémsókkal nem...”
 • 12. nana 2008. február 10. 15:37
  „7:Putyilovnak:
  persze, én is ennék "bio" szalonnát vöröshagymával, de nem megy. A szalonna is, a hagyma is átesett már néhány élelmiszeripari, növénytermewztési technikán, míg a bendőmbe kerül. Csak normálisabb, ha van egy ellenőrzött és szabályzott rendszer, mintha mindenki csak kitenné a portékáját a piacon az asztalra.nem?”
 • 11. nana 2008. február 10. 15:33
  „néhány hozzászólás mintha eltűnt volna:(
  sztem nem baj ha valaki butaságot beszél, az nagyobb baj, hogyha valaki azt gondolja, hogy ő okosabb mindenkinél és törli a neki nem tetsző kommneteket. Bioemberrel persze én is vitatkoznék, de úgy nehéz, ha likvidáljátok a fórumról.”
 • 10. Slow 2008. február 10. 15:30
  „"Elsősorban azért volt szükség ezekre a modern élelmiszerekre, mert a gyárakban munkások tömege dolgozott éhbérért, akik jól akartak lakni olcsón."

  Ma is ez a helyzet. Akinek van rá pénze az megveheti a bio - t meg az egészségeset a többiek meg egyék a sok mesterséges , egészségtelen , olcsó vacakot.”
 • 9. Molnár Cs. 2008. február 10. 13:31
  „Régem miért éltek sokáig az emberek? Az még egy dolog, hogy sokáig, de egészségesek is voltak. Na de miért?
  Megmondom én. Otthon termelték meg a szükséges élelmiszert, dissznót vágtak. Nem volt ám teszkó.
  Tudjátok miért erőltették a rengeteg város fejlődését és a falvak kiírtását? Mert a városi emberrel azt csinálnak amit akarnak, a falusival nem, mert az önellátó.
  Példa: belefecskendeznek az ivóvízbe valami trutymót, akkor hány városinak lesz tőle baja? Na mennyinek? Mindnek. Régen fúrt kút volt.
  A városi kénytelen bemenni a boltba megvenni a mérget, nem is kellene érte pénzt kiadni, elmehetne néhány gyárba és a különböző melléktermékeket odaadnák neki ingyen, amit az ételbe amúgy beleraknak és még fizet is érte.
  Ha már jól megbetegedett, akkor jön a gyógyszer, ami a világ második legnygyobb üzletága a fegyveripar után. Aztán jön a kórház. Nézzétek meg, hogy milyen álapotok uralkodnak az egészségügyben.
  Ez egy nagyon jól kitalált és felépített rendszer. Csendes népírtás folyik.
  Bioembernek bár ne lenne igaza.
  Megoldás! Ne vásároljatok tescóban. Menjetek ki a piacra, ott is előfordúl génkezelt káposzta, kínai fokhagyma, stb., de odafigyeléssel ki lehet egy idő után szűrni.
  Vegyetek földet!!! Termeljetek rajta!!! Tartsatok álatokat, elsősorban mangalicadisznót. Lehet hogy kényelmetlenül hangsik, mert kényelmes a panelbörtön, de az életedről van szó!
  Sok sikert hogy elérjétek a nyugdíjkorhatárt! Ha eléritek is, kívánom, hogy egészségesek legyetek!”
 • 8. Jógyerek 2008. február 10. 13:28
  „Bioember!
  Szerinted van valódi biotermék?
  Ha esik az eső az szerinted tiszta? A földet soha nem trágyáztad meg amivel ujabb (tápanyagot ugyan) de mérget is vittél a földbe?!
  Igazi BIO termék nem létezik! Csak abba gondolj bele, hogy a tehén amiből a BIO tej van miylen füvet eszik, milyen levegőt lélegzik be, hogyan szállítják és csomagolják azt a tejet, de sorolhatnék mág más "BIO" dolgot is.”
 • 7. Putyilov 2008. február 10. 13:03
  „nana!

  Az E-"vitaminokról" csak annyit,hogy hosszútávú élettani hatásai nincsenek bevizsgálva,mert akkor kb az 1920-as években kellett volna őket kifejleszteni,hogy a 80-as évektől kezdve nyomhassák őket mindenbe.Akkor meg ugye hol volt még az ilyen jellegű kutatás???
  Ki tudja,miért van annyi rákos megbetegedés?
  És miért nincs a fejletlen országokban,ahol azt eszik,amit találnak?
  Miért van,hogy a régi öregek szalonnát ettek kenyérrel és hagymával(mivel más nem biztos,hogy jutott nekik),naponta megitták a szőlőből(!) készült boradagjukat,némi pálinkát,szívták az újságpapírba csomagolt kapadohányt,mégis eléltek 80-90 évig?
  Pedig dolgoztak reggeltől estig.
  Lehet,hogy ők nem találkoztak az E-betűs csodákkal?
  És azért pakolják a kajába,hogy megedd? Miért,amúgy ehetetlen lenne? Akkor hogyan kerülhetne a boltokba?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen ember és merre tart az új pápa?

Valóban a II. Vatikáni zsinat reformja a mérce? Miért tiltakoztak nemrégiben XVI. Benedek pápa ellen… Tovább olvasom