Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Audi: gyárépítés tölgytelepítéssel

Az Audi Hungaria Motor Kft.-nek jelentős természetvédelmi kiadásokat kell vállalnia új győri gyára építése kapcsán.
Ismert, hogy az új komplexum nagyrészt olyan területen valósulna meg, amely jelenleg Natura 2000 védelem alatt áll. A magyar állam kiemelt közérdeknek minősítette a beruházást, amiről viszont az Európai Bizottságnak is állást kell foglalnia.

Az Európai Bizottság természetvédelmi intézkedéscsomagot is kért a magyar államtól. A közmeghallgatáson Takács Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park botanikusa ismertette a részleteket. Kiderült: új Natura 2000 minősítésű természetvédelmi területet jelölnének ki, valamint egy meglévőt bővítenének a Kiskunságban. Emellett pannon homoki gyepet állítanának helyre a Szentendrei-sziget mellett, illetve a Gönyűi-homokvidéken. Az utóbbi tájegységen euroszibériai tölgyest is létrehoznának, illetve nem őshonos fákat irtanának.A szakember szavai szerint minderre az új gyárterület Natura 2000 besorolásának megszüntetése miatt, egyfajta kiegyenlítésként van szükség, mert „a beruházás csak jelentős környezetkárosítással valósítható meg, amelyet legfeljebb mérsékelni lehet". A felmerülő költségeket az Audi állja. Takács Gábor elmondta, hogy a fejlesztés helyszínén egy fokozottan védett és tizennyolc védett növényfaj, illetve hat fokozottan védett és nyolcvankilenc védett állatfaj található. Egyértelművé tette, hogy ezek döntő hányada el fog pusztulni az építkezés miatt.

Dagobert Achatz, az Audi AG környezetvédelmi vezetője
Dagobert Achatz, az Audi AG környezetvédelmi vezetője


Dagobert Achatz, az Audi AG környezetvédelmi vezetője a gyárépítés környezetvédelmi vonatkozásait ismertette. Azt mondta, hogy az elérhető legmodernebb technológiákat alkalmazzák, és arra törekednek, hogy az autógyártás során a lehető legkisebb mértékben terheljék a környezetet.

Jenei Attila, a környezeti hatástanulmányt készítő Öko-Net Bt. munkatársa azt fejtette ki, hogy számításaik szerint az új gyár által keltett környezeti hatások semelyike sem haladja meg az egészségügyi határértéket.

Németh Zoltán, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója az Audi számára majdan előírt intézkedések folyamatos ellenőrzését ígérte.

Vaderna Margit több győrszentiváni lakos nevében kért szót, és tiltakozott a beruházás ellen. Nehezményezte, hogy az üzem túl közel kerül a házakhoz, s különösen éjszaka okoz majd zavaró zajt – főleg, ha egyszer megépül a keleti elkerülőút is. Szerinte a zöldhatóságnak zajvédő fal létesítését kellene előírnia az Audi számára.

Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség tagja furcsállta, hogy az Audi éppen egy európai védettségű területet talált alkalmasnak gyárépítésre.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. roloci 2011. január 27. 10:15
  „Cloeon_dipterum

  Már bocsáss meg, de neked a ,,védett pitypangbokrok,, meg a ,,védett pintyókahörcsögg,, biztosítja a megélhetésedet s majdan az esetleges nyugdíjadat? Asszem az audi -mostnai és jövőbeni - több ezer melósát nem tudnád meggyőzni az érveiddel....”
 • 31. Agent 2011. január 23. 15:49
  „30, az új gyárnak a jelenlegi motor és járműgyár, illetve a szerszámgyár mellett kell elhelyezkednie, mivel az egyik oldalon a laktanya, a másikon a Dana meg a Rabomatik stb., a harmadikon a Vagongyár határolja egy szabad oldal maradt, ez van.”
 • 30. borsodi14 2011. január 23. 11:35
  „Szerintem a katasztrófát és a szándékos pusztítást nem kéne összekeverni. Nagyon sajnálom az ott élő embereket!!! Amit lehetett segíteni azt maximálisan megtettük sokan velem együtt.
  Az AUDI kapcsán most szándékról van szó ahol megoldást kell találni. Különben a környezetvédők a katasztrófa kapcsán elég nagy hangot adtak felháborodásuknak és további teendőkkel kapcsolatosan is keresték a megoldást.
  Sőt Győrben a Marcalból a Dunába érkező esetleges szennyezést is sikerült elhárítani. Egy kicsit vegyük külön a két esetet! Még valami a környezetvédelem az ember ártó tényezőt próbálja kiküszöbölni a természetvédelem pedig a természeti értékek megóvására azok megőrzésére hivatott!
  Most is csak azt tudom mondani amit máskor is EGÉSZSÉGES KOMPROMISSZUM!”
 • 29. blaze 2011. január 23. 09:01
  „Nem láttam a sok agresszív környezetvédő hozzászólását a Mal Zrt-ről szóló cikkekhez! Pedig az a környezetre káros, nem az Audi!!! Voltatok ti már azon a lőtéren? Illetve jártatok a Bakonyalján? Láttátok a vörösiszap pusztítását?”
 • 28. Agent 2011. január 22. 15:58
  „27, képzeld el, hogy pl. a lakhelyed, vagy a város helyén micsoda felbecsülhetetlen értékű ilyen-olyan gyepek, életközösségek stb. volt mielőtt a város "idetelepült", illetve most, hogy internetezel, energiát használsz, hozzájárulsz a CO2 szint növekedéséhez, fröccsöntött műanyagból álló tárgyak garmadát találod magad körül, amelyek később majd szennyezik a természetet, illetve fosszilis tüzelőanyagból készültek néhol igen környezetszennyező technológiával, van lelkiismeret furdalásod?”
 • 27. Cloeon_dipterum 2011. január 22. 00:27
  „Agent, az okozott kár gyakorlatilag nem fejezhető ki pénzben, a százmilliók csak aprópénznek tekinthetők ez esetben.
  Téged is csúnyán átvertek!”
 • 26. Agent 2011. január 21. 20:15
  „"Nem az a baj, hogy munkahelyeket teremtenek"

  Még szerencse, hogy nem az a baj:):)
  Egyébként, olvassatok utána cserébe hány száz milliót tesznek be a kasszába környezetvédelmi célokra, milyen előírások és szabványok szerint működtetik a vállalat környezetközpontú irányítását, illetve ha te kimész egy adott védett területre akkor minden bizonnyal számolod, hogy a lábad nyomán mennyi élőlényt (akár védettet is) pusztítasz el, zavarsz meg, nemde? Ne legyél álszent.”
 • 25. borsodi14 2011. január 21. 12:15
  „Goldmund!

  Ha az Audi nem pont ezen a helyen bővítene értékes növény és állat tömkelege vagyis egy nagyon értékes élőhely menekülne meg! Mindenki csak azt szajkózza az a pár növény meg futrinka....nézzük csak meg hány ezer tő védett növény és mennyi állat van a bővítésre szánt területen?!
  http://edktvf.zoldhatosag.hu/kozerdeku/AUDI/AUDI_KHV_IPPC.pdf

  Nem az a baj, hogy munkahelyeket teremtenek hanem az milyen értékek pusztulásával. Megint csak azt tudom mondani kompromisszum kell és abból is az ésszerű!!!!”
 • 24. Cloeon_dipterum 2011. január 20. 15:09
  „Goldmund!
  <moderálva személyeskedő>
  Nem rajongok az audiért, de nem is kívánom, hogy elhagyja az országot, munkanélkülieket hagyva a háta mögött. Én arra mutattam rá, hogy a védett (magyar) értékek akármennyi pénzért sem áldozhatók fel semmilyen oltáron sem. Az audi nagy ívben tesz rá, hogy kit és mit tesz tönkre. A bővítési lehetőséget máshol kell megoldania.
  Nem igazán szeretem az olyan megalkuvó és kicsinyes embereket, akik a saját lányuk szüzességét is eladnák, mert hát nem szabad munkanélkül hagyni a ..riciket. Kb. Ez a lényeg.

  Kérdésedre a válasz: Az olajszennyezés bár nem csekély környezeti terhelést jelent, azt kiheverheti a terület. Arra védett növény- és állatvilág települ. Ellenben ha egy munkásosztag odamegy, megtisztítja, lebetonozza és üzemet épít rá, akkor legfeljebb háziegér és vándorpatkány lakja majd be.”
 • 23. Goldmund 2011. január 20. 12:09
  „12. Cloeon_dipterum 2011.01.19. 09:45
  "Engem hihetetlenül nem érdekel a bővítési lehetőség. ........... Majd ha nem lesz mit enned és hol élned, ..."

  Ha az AUDI kivonulna innen, a város és környéke NAGY RÉSZÉNEK akkor nem lenne mit ennie!
  A nagy természetvédők meg árulják el, mennyire volt összhangban egy fokozottan védett és tizennyolc védett növényfaj, illetve hat fokozottan védett és nyolcvankilenc védett állatfaj a laktanya egykori gyakorlóterületével, ahol sok helyütt ásványolaj-termékekkel szennyezett a talaj.
  Az AUDI először is megtisztítja a földet, hogy ez a "védendő terület" ne legyen káros az ott dolgozók egészségére!
  Ugye jobb lenne, ha nem menne oda és hagyná szennyezetten??? Akkor ugye nem sérülnének a természeti értékek???”
 • 22. Cloeon_dipterum 2011. január 19. 23:04
  „Előfordulhat, de ez esetben kizárt! Kicsit olvass vissz Agent, ha kételkedsz.”
 • 21. Agent 2011. január 19. 22:11
  „"ha én vagyis a józan ész"
  Önbizalom megvan az a lényeg, azért tegyük hozzá, hogy előfordulhat, hogy nem neked, hanem másnak van igaza:)”
 • 20. Cloeon_dipterum 2011. január 19. 21:58
  „Lehet, hogy ellendrukker vagyok és sajnálom, ha én vagyis a józan ész lenne kisebbségben az országrombolókkal szemben.”
 • 19. zolikom 2011. január 19. 20:51
  „Agentnak tökéletesen igaza van. Majd ha az ellendrukkernek is olyan bevételei lennének, hogy kénytelen lenne az Audi gyár során dolgoznia, nem ágálna annyira a bővítés ellen, mert örülne, hogy van fizetése. Egyébként az országos hatóságoknak az a véleménye, hogy ez az országnak jó, akkor valószínűleg az ellendrukkerek vannak kisebbségben.”
 • 18. Agent 2011. január 19. 19:14
  „"bn!
  Engem hihetetlenül nem érdekel a bővítési lehetőség. Ott építsen, ahol nem okoz kárt!"

  Szerencsére a beruházót meg a te véleményed nem érdekli, ott épít gyárat ahol lehet és ahol megérni, mivel az autógyárnak az Audi meglévő infrastruktúrájára kell épülni értelemszerűen a mostani gyár mellett a helye, nem beszélve a JIT motorellátás szükségességéről, nyilván ha máshol épülne, akkor 2 percenként fordulna egy-egy kamion a két telephely között napi2 4 órában, akkor az lenne a baj.

  "ami 100 munkahely"
  Látom igen jól informált vagy:):) Tehát, 1800 új munkahely az Audin belül, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítók és szolgáltató a városban / régióban, alsó hangon még egyszer ennyi, az tehát 3600 új munkahely, kb. 3600 család jobb megélhetése, szar ügy mi?”
 • 17. anuvuk 2011. január 19. 17:25
  „"Audi: gyárépítés tölgytelepítéssel"

  Győr környékén szerencsére, még vannak védendő területek.
  A pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez tartozó gyirmóti Natura 2000 -es terület is nagyobb védelmet érdemelne és még pénzbe sem kerülne, csupán a korábban megállapított 40km sebességet a védett szakaszon a Rába gátra 20-30km -re csökkenteni. - Száraz poros időben, 100 méteres porfelhő alakul ki, még az egészségükért futókkal sem törődnek. - Az idő túlhaladta a korábbi 40km sebességet !!”
 • 16. fióka 2011. január 19. 15:05
  „Tölgyfából lesznek majd az új audi kasznik a leveleiből meg bietanol.”
 • 15. Nebuchadnezzar 2011. január 19. 14:28
  „Hány olyan céget ismertek még, aki ennyit tett és tesz a környezetvédelemért, mint az AUDI?
  Elég "kellemetlen", hogy pont Natura2000 a bővítés szempontjából ésszerű hely, és nem szeretném elbagatelizálni annak a pár futrinkának a pusztulását, de lehetőséghez mérten bőségesen próbálja kompenzálni a kárt. És nem csak tessék-lássék kényszerlépéseket csinál az Audi, hanem egyetemek bevonásával, lelkiismeretes és komoly környezetvédelmi munkát végeznek.
  Én is sajnálom, hogy marad Győr környékén az összes "kompenzáció", de azért erről a munkájukról se feledkezzetek meg:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/erdot_telepit_az_audi_gyor_kornyeken/2126116/
  "Tizenhárom ezer darab kocsánytalan tölgyből álló erdőt telepít a győri Audi Hungaria Motor Kft. Vámosszabadi-Patkányospusztán. ....A Nyugat-magyarországi Egyetem erdőmérnöki karának oktatói és diákjai a Müncheni Műszaki Egyetem oktatóival és diákjaival együtt azt vizsgálják majd a négy hektár nagyságú területen, hogy a tölgy hogyan köti meg a széndioxidot."”
 • 14. bn 2011. január 19. 10:19
  „hűűű.... ez egy hosszú beszélgetés lesz...
  Nem gondolom, hogy személyeskedni kellene, mert egyrészt az nem engem minősít, másrészt meg nem is ismersz, még csak a nevemet sem tudod.
  Elkezdtem beírni a kifejtett véleményemet, de kitöröltem, nem látom értelmét a vitának, úgysem foglak tudni meggyőzni...”
 • 13. vanessa 2011. január 19. 10:15
  „szép napot!már megint ott okoskodtok?nézzetek meg egy magyar gyár környékét ugy néz ki mint akinek nincs gazdája, pl. vagyongyár, az audi melllett, ott tesznek valamit a környzetért?ha tesz valamit az a baj ha nme akkor az baj, olyan ez mint van kalapja, nincs kalapja, Szidjátok a gyárat, de ő TÖBBET TETT A GYŐRÉRT mint ti,munkát ad az embereknek, nem minimálbért fizet, és bejelenti a dolgozoit,tudjátok nyugaton azokakt fizetik meg akik dolgoznak ,nem tessék lássék munkára fizetnek,magyar mentalitás kevés munkával sok pénzt keresni,ezek vagytok semmi sem jó neketek ,akkor Tegyetek valamit az országért nem egymást bántani,könnyü a számitogép mellett kritizálni ,de ha teni kell valamit akkor huzzátok a szátokat!!!!”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zumbába kezd Nagybajcs

A csütörtökön fél nyolckor a faluházban kezdődő programról bővebben is olvashat a Nagybajcs Klub… Tovább olvasom