Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Átalakulás után a Kisalföldi Erdőgazdaság

A Magyar Fejlesztési Bank lett a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. tulajdonosa: Orbán Tibor vezérigazgató maradt a posztján, az igazgatótanácsok megszűnésével nagyobb lett a felelőssége. Tavaly óta a költséghatékonyság érdekében az addigi hat helyett négy erdészettel folytatták a gazdálkodást.
A vadgazdálkodás eredményességének legfőbb meghatározója a vadkár. A többi ágazat hozza az elvárt eredményeket.
Orbán Tibor vezérigazgató
– Bő másfél éve úgy fogalmazott lapunknak: a gazdasági válság megköveteli minden gazdálkodótól, hogy a szokásosnál is nagyobb figyelmet szenteljen a takarékos, költséghatékony működésre. Emiatt történtek a KAEG-nél is átszervezések?

– Igen: 2010 januárjától az addig hat helyett négy erdészettel folytattuk a gazdálkodást úgy, hogy az észak-hansági erdészetet összevontuk a mosonmagyaróvárival, a rábaközit pedig a dél-hanságival. Az összevonások okán tizenkét dolgozónktól kellett megválnunk, akik közül nyolcan előnyugdíjba vagy nyugdíjba mentek.

– Tavaly huszonkét erdőgazdaság – így a KAEG is – a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) tulajdonába került. Milyen változásokat hozott ez a társaság életében?

– Tavaly július 13-tól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő helyett az MFB lett a tulajdonosi joggyakorló. Úgy döntöttek, hogy megszüntetik az igazgatótanácsokat, s felruházták a vezérigazgatókat az igazgatósági jogkörök gyakorlásával. Ez számomra is nagyobb felelősséggel jár.

Vágásérett: Az új erdőtörvény egyes Natura 2000-es területeken nehezíti a fakitermelést (felvételünkön Horváth Zsolt fakitermelő). Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Vágásérett: Az új erdőtörvény egyes Natura 2000-es területeken nehezíti a fakitermelést (felvételünkön Horváth Zsolt fakitermelő). Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina


– A többséggel ellentétben ön bizalmat kapott, maradhatott az igazgatói székben. Mit kértek a vezérigazgatóktól?

– Azt, hogy a mindenkori szakmai elvárásoknak, szempontoknak megfelelően próbáljuk vezetni a ránk bízott állami erdőgazdaságokat. Emellett olyan hatékony üzemelést próbálunk megtartani, amellyel a szakmai és civil szféra követelményeinek megfelelünk.

– A tulajdonos átvizsgálta az összes erdőgazdaságot: a kisalföldi esetében ez milyen eredményt hozott?

– Kisebb-nagyobb hibákat találtak, ezek kiküszöbölésére most is erőfeszítéseket teszünk. A KAEG Zrt. – egy kivételével – minden évben eredményt produkál: idén jobbat, mint tavaly, hisz nem ért bennünket annyi természeti csapás. Harmincmillió forint körüli eredménnyel biztosan számolhatunk.

– A külföldi vadászoknak is köszönhetően a cégen belül a vadgazdálkodás nyereséges: mi a helyzet a többi ágazattal?

– A vadgazdálkodás eredményességének legfőbb meghatározója – a természeti adottságokon kívül – a vadkár. A többi ágazat hozza az elvárt eredményeket.

– Az új erdőtörvény két éve lépett hatályba. Milyen változást hozott az erdőgazdaság életében?

– Kétkedve fogadtuk az előírásait: véleményünk szerint az állami erdőterületekre vonatkozóan több megszorítást tartalmaz, mint a civil szféra esetében. Ezeket a követelményeket azonban teljesíteni tudjuk.

Jelenleg a természetvédelmi korlátozások befolyásolják leginkább a gazdaság működését. Ezek lehetővé teszik, hogy Natura 2000-es területen belül fakitermelési munkát csak vegetációs időn kívül végezhetünk: október és április között.

Van, ahol éppen ebben az időszakban, az időjárási viszonyok miatt nehéz teljesítenünk azt a feladatot, amit az erdők megkívánnak tőlünk: egyes helyeken ezek a korlátozások ellehetetlenítik a munkánkat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszok, vonatok: egységes közlekedési tarifarendszerre válthat a régiónk?

A bécsi megbeszélésen a Kisalföld Volán szakemberei és Győr főépítésze is részt vett. Vajon reális… Tovább olvasom