Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Árvíz: Mosoni-Duna partján a miniszter

Győr - A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint nem lesz szükség további kitelepítésekre az árhullám miatt, az élet- és vagyonbiztonságot sikerül megóvni – erről Szabó Imre péntek délután beszélt Győrben, a megáradt Mosoni-Duna partján.
15:20 - A Duna felső szakaszán, Nagybajcsnál jelenleg 667 centiméteren áll a folyó, feltehetően ez már a tetőzés, mondta el a Független Hírügynökségnek pénteken délután Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője. Az elmúlt órákban ugyanis a vízszint csak néhány centimétert emelkedett. Várhatóan elhúzódó tetőzésre lehet számítani, mondta. Nagybajcs alatt a folyó egészen Budapestig árad.
A miniszter elmondta: az Alpok vízügyűjtőjénél lehullott, viszonylag nagy mennyiségú csapadék remélhetőleg nem éri utol ezt az árhullámot, ellenkező esetben – ha lassú lesz a levonulás – kritikus helyzetbe kerülhetünk a jövő hét elején.

– Pécsről és Szolnokról vezényeltünk át vízügyi szakembereket, hogy itt, a dunai szakaszon tudják segíteni a védekezést. A költségvetésben ötszázmillió forintos forrást biztosítottunk első körben, ami védekezési munkálatok és a helyreállítás költségét fedezi - mondta el rendkívüli sajtójákoztatóján a miniszter.

Harmadfok a Lajtán

Harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget a Lajtán pénteken 12 órakor Mosonmagyaróvárnál - közölték az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén az MTI-vel.

A folyó magyar szakaszán az áradás tovább folytatódott, s a déli órákig a vízállás várhatóan eléri a harmadfokú készültségi szintet - indokolta az intézkedést Dunai Ferenc központi védelemvezető-helyettes. A víz a mélyebben fekvő pincéket veszélyeztetheti - tette hozzá a szakember.

Másodfokú árvízvédelmi készültség lép életbe pénteken 18 órakor a Nagy-Dunán a dunaremetei gátőrjárásban, továbbá a Komárom-Almásfüzitő közötti folyószakaszon. Esztergom térségében pedig szombat reggel 6 órakor rendelik el a másodfokú készültséget.

Győrnél tovább emelkedik a Mosoni-Duna vízszintje. A tetőző vízállást a Rábán elindult árhullám nagymértékben befolyásolhatja. A víz a hullámteret és az alacsonyabban fekvő csónakházakat már elöntötte. Pénteken 18 órakor a győri folyószakaszon is elrendelik a másodfokú készültséget - közölte Dunai Ferenc.

Az észak-dunántúli térségben több mint 300-an dolgoznak a gátakon. A helyiek munkáját a Szolnokról átirányított vízügyi dolgozók segítik - tette hozzá a központi védelemvezető-helyettes.

Árvíz: Készültség Koroncó térségében

Péntek reggel hat órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába és a Marcal közötti árvízvédelmi szakaszon Koroncó térségében.

A belvízvédelmi készültséget pedig másodfokúra emelték a Hanságban - tájékoztatták az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén az MTI-t.

A belvízvédelmi készültség fokozásával egy időben üzembe helyezték a szivattyú-telepeket a hansági Tárnokrétin, Győrsövényházon és Bősárkányban - mondta Petrőcz Bálint központi védelemvezető-helyettes.
A Nagy-Duna az alsó-szigetközi szakaszán Nagybajcsnál fél métert áradt csütörtök óta. Jelenleg 652 centiméter a vízállás, s a tetőzésig még 70-80 centiméter emelkedést várnak a szakemberek. Nagybajcsnál a harmadfokú készültséget fenntartják, Bácsa térségében pedig továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Az alsó-szigetközi Nagy-Duna szakaszon elsőfokú vízminőség-védelmi készültség is életbe lépett. Ezt az intézkedést a hullámtereken, vízpartokon és az elöntött területeken felhalmozott anyagok vízminőséget veszélyeztető hatása tette szükségessé - közölte a szakember.
A Lajtán továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség, mivel a folyó magyar szakaszán folytatódott az áradás, és a vízállás elérte a másodfokú árvízvédelmi szintet.

A Rábán Körmend térségében nagy az árhullám, a Sárvár-Győr közötti szakaszon azonban várhatóan nem fogja elérni a harmadfokú készültség a víz magassága.

A Mosoni-Duna Győrnél az éjszaka folyamán tovább áradt és elöntötte a hullámteret. A tetőzés szombat éjjelre várható 670 centiméterrel.
Komáromnál szombat délutánra, Esztergomnál vasárnap hajnalra várják a folyam tetőzését, 660 és 680 centiméter közötti vízállásokkal. A gátak biztosan megtartják a vizet, a másodfokú készültségben eddig csak figyelőszolgálatra volt szükség, operatív beavatkozás nem történt - tette hozzá Molnár András, az Észak-dunántúli Vízügy Igazgatóság tatai szakaszmérnökségének vezetője.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint észak-dunántúli térségben közel 250-en dolgoznak a gátakon.

Olvasóink írták

 • 9. Parasztbasztato 2009. június 30. 12:20
  „moderálva”
 • 8. Parasztbasztato 2009. június 29. 15:16
  „moderálva”
 • 7. Parasztbasztato 2009. június 28. 17:27
  „moderálva off”
 • 6. igazmondó 2009. június 28. 09:40
  „moderálva”
 • 5. igazmondó 2009. június 27. 18:20
  „moderálva”
 • 4. xo16zy 2009. június 27. 12:48
  „"Árvíz: Mosoni-Duna partján a miniszter"
  A Mosoni-DunáBAN szívesebben látnám.”
 • 3. Baradlay 2009. június 27. 05:21
  „moderálva”
 • 2. urbaniastapista 2009. június 26. 21:14
  „Miniszter úr:
  http://www.vasnepe.hu/cimlapon/20090626_betrt_a_viz_ronokre
  Ma délután láttam a kezdetét, azóta a 8-as úton átcsapott a víz, teherautók állnak, személyautók olyan kerülőutakon mennek, ahonnan néhány órája húzódott vissza a Rába. Mindez egy spórolva épített/fel nem újított patakhíd miatt. Mint a csornai elkerülő, szívjon csak az a jobbos nyugati népség.
  Ott lenne a helye, nem a biztonságosan bevédett Duna völgyben kirándulgatna.”
 • 1. psiho 2009. június 26. 15:32
  „Nomár.
  Nem kénne már ennyire fújni a dolgot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az APEH közúti ellenőrzésen akciózott

Győr-Moson-Sopron megye - Országúti közös akcióhoz csatlakozott az adóhatóság a napokban. Mindez azt… Tovább olvasom