Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Árvíz - VESZÉLYHELYZET - Megnyitották a szigetközi utat is - térkép

Az önkéntesekre a helyreállítási munkában is szükség van. Fontos tudnivalók a győrújfalui visszatelepítésről. Dunaszegen a belvízzel harcolnak. Helyszíni jelentéseink percről percre. Térkép, fotók, videók.

Árvíz a Dunán és a Mosoni-Dunán nagyobb térképen valór megjelenítése

Ha segíteni szeretne, előtte tájékozódjon, hogy hol tudják Önt fogadni!
Az árvízi helyzetről információk szolgáltatása és az önkéntesek, felajánlások koordinálása
a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az alábbi telefonszámokon történik:
06/96/529-539, 06/96/515-729.
További információk: http://gyor.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999.
Péntek, 10.00

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
A Duna nyugati vízgyűjtői fölött jelenleg egy hidegfront vonul át, de az elmúlt 24 órában sem itt, sem az Igazgatóság területén nem mértek számottevő csapadékmennyiséget.

Az OMSZ ma reggeli  tájékoztatása
A jövő hét közepéig anticiklon alakítja a vízgyűjtők időjárását. Mára virradóra az említett hidegfront érte el a Duna felső szakaszát, hatására ott szombat reggelig területi átlagban összesen 3-8 mm csapadékra van kilátás. A front számottevő csapadékot a Duna magyarországi szakaszán már nem okoz.

Meteorológiai információk a védekezésben terepen résztvevők számára
Ma sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A hőmérséklet délután 26-28, késő este 19 és 23 fok között várható.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés
Nagybajcs
térségében a reggeli vízállás 553 cm. Lassan apadó a vízjárás. A vízállás várhatóan a II. fokú készültségi szint alá csökken holnap reggelre.
Komáromnál a ma reggeli vízállás 560 cm. Az apadás üteme továbbra is lassú lesz holnap reggelig. Az I. fok szintje alá holnap után várhatjuk a vízállást ebben a szelvényben.
Esztergomnál a ma reggeli vízállás 566 cm. Még két napig az I. fokú készültségi szint (500 cm) feletti vízállásra számítunk. Az apadás üteme lassú marad.
Ma hajnalban az I. fokú készültségi szint (500 cm) alá csökkent a vízállás Győrnél. Az apadás üteme továbbra is várhatóan lassú lesz. Gyirmótnál és a Mosoni-Dunán Mecsérnél az apadás zavartalan, de lassú és ennek folytatódására lehet számítani. A mecséri apadást a Lajtán érkező árhullám többlet vízhozama is lassítja.

Lajta
A Lajta teljes hosszán apad. A levonult kisebb árhullám Mosonmagyaróvárnál tegnap tetőzött 155 cm körüli vízállással, az I. fokú készültség szintje (160 cm) alatt. Ma reggelre ebben a szelvényben is apadt a folyó, 6 órakor 142 cm-t mértek.

Rába, Répce
A Rábán az elkövetkező napokban árhullám kialakulására nem számítunk.
A Répcén kialakult kisebb árhullám a NYUDUVIZIG teljes területén apadó jellegű ma reggel, Répcelakig jelentősen ellapult és érdemi változást a vízjárásban nem okozott.
További hidrológiai tájékoztató az Igazgatóság honlapján, a www.eduvizig.hu oldalon találhatók meg.

A Dunán levonuló árhullám, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
• a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain
• Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán 2013. június 13. 18 órától a III. fokú árvízvédelmi készültség I. fokúra mérséklését rendelte el.

Jelenleg érvényben lévő árvízvédelmi készültségek az ÉDUVIZIG működési területén:
• Esztergomi árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Komárom-Almásfüzítői árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Mosoni-Duna – Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásain
Rendkívüli árvízvédelmi készültség,

• Győr-Koroncó árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
III. fokú árvízvédelmi készültség,

• Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Rábaszentmiklósi és Mérgesi gátőrjárásain
• Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain,
I. fokú árvízvédelmi készültség
van érvényben.

Az Igazgatóság működési területén 47,3 km-en I. fokú, 46,5 km-en II. fokú, 29,5 km-en III. fokú, 96,9 km-en Rendkívüli készültség van.
233 fő ÉDUVIZIG saját dolgozó, 133 fő az ország más vízügyi igazgatóságaitól, illetve 296 fő külső erő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. A védekező létszám az Igazgatóság területén mindösszesen 658 fő.

A külső erők, társ vízügyi igazgatóságok védekezési munkákból történő ütemezett kivonása folyamatosan történik.

A védekező létszám főbb tevékenységei:
- az Igazgatóság területén nagyrészt már az ideiglenes védőművek bontási munkái folynak, illetve figyelő szolgálat működik
- vízmérce olvasás, területbejárás, műszaki ügyeleti szolgálat ellátása


Csütörtök,

11.42

Elszíneződhet az ivóvíz Győrújfalun, ennek oka, hogy a visszaköltöző lakosság a szokásosnál nagyobb mértékben használ vizet takarításra, mosásra. Részletek >>

10.47

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása

Az Igazgatóság működési területén 14,5 km-en I. fokú, 46,5 km-en II. fokú, 62,3 km-en III. fokú, 96,9 km-en Rendkívüli készültség van.
251 fő ÉDUVIZIG saját dolgozó, 642 fő az ország más vízügyi igazgatóságaitól, illetve 307 fő külső erő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. A védekező létszám az Igazgatóság területén mindösszesen 1356 fő.

A külső erők, társ vízügyi igazgatóságok védekezési munkákból történő ütemezett kivonása folyamatosan történik.

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
Az elmúlt 24 órában a Duna németországi és ausztriai vízgyűjtőin csak szórványosan hullott kisebb csapadék, de annak mennyisége területi átlagban sehol nem volt számottevő. Az Igazgatóság működési területén sem volt jelentős csapadéktevékenység.

A meteorológiai előrejelzések szerint ma éjszaka egy hidegfront éri el a Duna felső szakaszát, de sem itt sem a folyó magyarországi szakaszán jelentős csapadékot már nem okoz. A hétvégén északon fordulhat elő helyenként zápor, zivatar, s egyre nagyobb területen melegszik 30 fok fölé a levegő.

Hidrológiai helyzet
Nagybajcs
térségében a mértékadó vízmércén a reggeli vízállás 563 cm volt. A vízszint lassan apadó.
Komáromnál a tetőzés óta 2,5 métert apadt a folyó. A ma reggeli vízállás 596 cm. Az apadás üteme továbbra is lassú lesz holnap reggelig.
Esztergomnál több mint 2 métert apadt a Duna, a ma reggeli vízállás 608 cm. Az apadás üteme lassú marad.
Győr térségében a vízjárást a Mosoni-Duna torkolatának környékén, a lassan apadó Duna alakítja. Holnap hajnaltól várhatóan az I. fokú készültségi szint (500 cm) alá csökken a vízállás Győrnél.
Az apadás üteme továbbra is lassú lesz.
Gyirmótnál és a Mosoni-Dunán Mecsérnél az apadás zavartalan, de lassú.
Gyirmótnál az éjszaka folyamán a II. fokú készültségi szint (400 cm) alá csökkent a vízállás.
A Lajtán az árhullám a magyar szakaszon Mosonmagyaróvárnál ma napközben várható a tetőzés, mely rövid ideig kismértékben meghaladhatja az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet (160 cm), azonban árvízvédelmi készültség elrendelése nem indokolt, a vízügyi igazgatóság szakemberei a védvonalak bejárást végzik. Holnap reggelre lassú apadás várható a folyó magyarországi szakaszán.
A Rábán a Répcén és a Marcalon az elkövetkező napokban árhullám kialakulására nem számítunk.

Belvíz
A Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon III. fokú, a Duna menti, a Rábca menti, a Kapuvár-Hansági és a Marcal menti belvízvédelmi védelmi szakaszokon II. fokú készültség van érvényben.
14 db szivattyútelep üzemelt: Győrzámoly, Szava, Bácsa, Kisbodak I. és II, Pinnyéd, Zsombékos, Gyirmót, Lesvár, Börcs, Mosonszentmiklós, Győrsövényháza, Tárnokréti, Bősárkány. Mobil szivattyúk működtek a Zsejkei szivattyúállásnál (3 db), és a Pinnyédi szivattyútelep mellett (1 db).

Az elmúlt napon az elöntött terület nagysága 7205 hektár volt. A védekezésben 61 fő vízügyi igazgatósági dolgozó vett részt.
A Zsejkei csatornánál az útárokba borult daru lokális olajszennyezése miatt III. fokú vízminőségi készültség lett elrendelve.

8.17

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén jelenleg 16 településen történik árvízi védekezés utómunkálataival kapcsolatos beavatkozás vagy tevékenység.

Győrújfalun a vízügyi szakemberek által meghatározott szakaszokon a nyúlgát visszabontását, homokzsákok ürítését végzik. Járőrszolgálat folyamatos, figyelőszolgálat működik.

Dunaszentpálon
stabil a helyzet, folyamatos járőrszolgálat működik a gáton.

Győr, Ásványráró, Kisbajcs, Mecsér, Vámosszabadi, Gönyű, Vének, Nagybajcs, Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly, Hédervár, Kunsziget, Koroncó, ahol az árvízi jelenségek figyelésére folyamatos figyelőszolgálatok működnek.

Lezárt útszakaszok:

A rendkívüli árhullám levonulását követően a megye védelmére „siető" tűzoltók is átcsoportosításra kerültek vagy szolgálati helyükre indultak vissza. Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Somogy és Veszprém megyéből érkeztek hivatásos tűzoltók közel 500 fővel, akik több helyszínen végeztek védekezési munkálatokat.

A mentőcsapatok közül Zala, Őrség, Bakony, Moson és a Hunor és Huszár mentőszervezetek vettek részt a munkálatokban több, mint 200 fővel. Az egységek a megye területén folyó árvíz elleni védekezési munkálatokban példamutató helytállásról tettek tanúbizonyságot. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szívesen fogadta a segítséget és ezúton is köszönetet mond!

Továbbra is várjuk az önkéntesek jelentkezését a megtöltött, de árhullámmal nem érintkezett homokzsákok kiürítésére lenne szükségünk az árvízi védekezésben érintett különböző településeken, mely önkéntes feladatra továbbra is a 96/515-729 és 96/529-539 telefonszámokon várjuk a jelentkezőket.

Csütörtök

07.57

Fogvatartottak  is részt vettek az árvíz elleni védekezésben Győrben - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön a Büntetés-végrehajtás Országos  Parancsnokságának szóvivője.  
   
Szalai Tímea elmondta: négy napon át több tízezer  homokzsákot töltöttek meg a Győr-Moson-Sopron Megyei  Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai a börtön udvarán.  Váltott műszakokban 46 önként jelentkező végezte a munkát. Pénteken,  az árvíz legkritikusabb időszakában egész éjjel dolgoztak. Most a  zsákok ürítésében vesznek részt.  
   
Megjegyezte: a börtönben elhelyezettek négyötöde előzetes  letartóztatását tölti, ezért választották foglalkoztatásukra a  kapukon belüli helyszínt.

Szerda

16.15

A legtöbb korlátozást fenntartják a vasúti közlekedésben


A Duna magas  vízállása miatt Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem  közlekednek a vonatok - közölte a Mávinform szerdán az MTI-vel.   
  
Budapest és Győr között személyvonattal továbbra is  megosztott útvonalon lehet közlekedni: a vonatok mindkét irányban  Budapest és Almásfüzitő, valamint Komárom és Győr között járnak  menetrend szerint, míg Almásfüzitő és Komárom között vonatpótló  autóbuszok szállítják az utasokat. A gyorsvonatok mindkét irányban  Budapest és Tatabánya között közlekednek, Tatabánya és Győr között  autóbuszok járnak. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy  ezek a pótlóbuszok a közbenső állomásokat és megállóhelyeket nem  érintik.  
   
A gyorsvonatok Győr-Celldömölk-Szombathely/Zalaegerszeg és  Sopron között a menetrendben meghirdetettek szerint közlekednek, a  rendkívüli közlekedés ideje alatt, gyorsvonati pótjegy váltása  nélkül vehetők igénybe. A Budapest-Győr-Szombathely/Sopron vonalon  közlekedő InterCity vonatok a főváros és Győr között nem  közlekednek. Győr-Szombathely/Sopron között az InterCity vonatok  menetrend szerint közlekednek, a Szombathelyre utazóknak Csorna  állomáson át kell szállniuk. Ezeket az InterCity vonatokat a  rendkívüli közlekedés ideje alatt szintén felár nélkül lehet igénybe  venni - tették hozzá.  
   
A Duna magas vízállása miatt pótlóbuszok közlekednek a  Komárom-Esztergom megyében a 4. számú vasútvonalon is. A  Komárom-Székesfehérvár, Győr-Sopron, Győr-Celldömölk, Győr-Veszprém,  Tatabánya-Oroszlány és a Hegyeshalom-Szombathely vasútvonalon a  menetrendben meghirdetettek szerint közlekednek a vonatok. Ezeken a  vonalakon a csatlakozások biztosítása miatt előfordulhatnak késések  - jegyezték meg.   
   
A közleményben figyelmeztettek arra, hogy Tatabánya és Budapest  között a vonatok a meghirdetett menetrend szerint közlekednek, az  utolsó vonatok kivételével a járatok nem várnak a vonatpótló  autóbuszokra. Az autóbuszokon a csoportos utazás, kerékpár és  élőállat szállítás nem lehetséges.  
   
A Budapest-Győr-Wien Westbahnhof között járó Railjet vonatok  mindkét irányban Budapest és Tatabánya között, illetve Győrtől  Ausztria felé közlekednek, Tatabánya és Győr között vonatpótló  autóbuszok szállítják az utasokat, emiatt mindkét irányban  hozzávetőleg 45 perces késéssel kell számolni. A vonatokon felár  nélkül lehet utazni - fűzték hozzá.  
   
A Kálmán Imre és a Wiener Walzer nemzetközi vonatok kerülő úton,  Pozsonyon át közlekednek, így nem érintik Kelenföld, Tatabánya,  Győr, Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom állomásokat.  
   
A Dacia nemzetközi gyorsvonat szintén Pozsonyon át közlekedik  Bécsbe, Budapest és Hegyeshalom között belföldön nem pótolják.

15.50

Megnyitották az utat a forgalom számára Zsejkepusztánál

Megnyitották az utat Zsejkepusztánál. Fotók: Mészáros Mátyás13.57

˝Amennyiben valaki a Segítő Karok Alapítvány nevében keres meg valakit és Dunaszentpálra hivatkozik, hogy adományt gyűjt számunkra, tudjatok róla, Dunaszentpál semmiféle adományt nem kér és nem gyűjt!˝ - értesült portálunk.

12.45

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén jelenleg 17 településen történik árvízi védekezés utómunkálataival kapcsolatos beavatkozás vagy tevékenység.

Győrújfalun a vízügyi szakemberek által meghatározott szakaszokon a nyúlgát visszabontását, homokzsákok ürítését végzik. Járőrszolgálat folyamatos, figyelőszolgálat működik.
Dunaszentpálon stabil a helyzet, folyamatos járőrszolgálat működik a gáton.

Győr, Zsejkepuszta, Kisbajcs, Koroncó, Mecsér, Vámosszabadi, Gönyű, Vének, Nagybajcs, Ásványráró, Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly, Hédervár, Kunsziget, ahol az árvízi jelenségek figyelésére folyamatos figyelőszolgálatok működnek.

Lezárt útszakaszok (utak, hidak):

Út jelölése

Település

Érintett kmsz.

Korlátozás mértéke

 

1

Győr-Gönyűig

108+185-121+423

Teljes lezárás

1401

Dunaszegtől-Ásványráróig

11+176-17+711

Teljes lezárás

 

1402

Mecsér településtől

5+044-7+312

Teljes (Mecséri híd lezárva)

 

Bolgányi híd (önkormányzati)

-

Teljes

 

Győr, Kossuth híd (önkormányzati híd)

-

Teljes

A rendkívüli árhullám levonulásával továbbra is várjuk az önkéntesek jelentkezését.

Az önkéntesek segítségére főképp a megtöltött, de árhullámmal nem érintkezett homokzsákok kiürítésére lenne szükségünk az árvízi védekezésben érintett különböző településeken, mely önkéntes feladatra továbbra is a 96/515-729 és 96/529-539 telefonszámokon várjuk a jelentkezőket.


11.00

Továbbra is várják önkéntesek jelentkezését

 
Az önkéntesek segítségére főképp a megtöltött, de árhullámmal nem érintkezett homokzsákok kiürítésére lenne szükségünk az árvízi védekezésben érintett különböző településeken, mely önkéntes feladatra továbbra is a 96/515-729 és 96/529-539 telefonszámokon várjuk a jelentkezőket.


A dunai árhullám levonulóban van és az emberfeletti erőt követelő védekezésnek vége. Aki ott volt a gátakon, láthatta, hogy milyen állapotok vannak arrafelé. Sok a szemét, a homokzsákokat üríteni kell és az ideiglenes gátakat majd el kell bontani. Ezen munkák közül most a homokzsák ürítéshez keresünk önkénteseket Dunaszentpálra, a helyiek hívó szavára. 

Aki szeretne jelentkezni és jönni, azt várjuk ma az abdai Községháza előtt 17 órakor.

Szabó Zsolt polgármester10.45

A vízállás a tetőzés óta Győrnél mintegy 2,5 métert apadt
Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről.


Az Igazgatóság működési területén 14,5 km-en I. fokú, 46,5 km-en II. fokú, 62,3 km-en III. fokú, 96,9 km-en Rendkívüli készültség van.
283 fő ÉDUVIZIG saját dolgozó, 647 fő az ország más vízügyi igazgatóságaitól, illetve 1025 fő külső erő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. A védekező létszám az Igazgatóság területén mindösszesen 1955 fő.

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
Az elmúlt 24 órában a Duna németországi és ausztriai vízgyűjtőin sokfelé hullott csapadék, de annak mennyisége területi átlagban sehol nem volt jelentős.
Az Igazgatóság területén nagyjából a Marcal vízgyűjtőjén hullott több helyen 10-15 mm-t meghaladó csapadék, másfelé 10 mm alatti mennyiségek jellemzőek.
Nyugat felől egyre nagyobb területen anticiklonális hatások válnak meghatározóvá a vízgyűjtők felett.
Csütörtök reggelig területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. Napos idő várható helyi záporokkal, kisebb valószínűséggel zivatarokkal.

Hidrológiai helyzet
Nagybajcs
térségében az árhullám a tetőzést követően jelentősen apadt és a reggeli vízállás 593 cm. Az esti órákban a III. fokú készültségi szint (610 cm) alá csökkent a vízállás. Az apadás üteme először lassulni fog napközben, majd stagnáló, kissé változó vízjárás lesz jellemző. A vízállás a II. fokú készültségi szint feletti tartományban stabilizálódik az elkövetkező napon.
Komáromnál a tetőzés óta mintegy 2 métert apadva a ma reggeli vízállás 643 cm. Tegnap esti órákban a III. fokú készültségi szint (680 cm) alá csökkent a vízállás.
Esztergomnál közel másfél métert apadt a Duna a reggeli vízállás 670 cm. Ma napközben a vízállás a III. fokú készültségi szint (650 cm) alá fog csökkenni.
Győr térségében a vízjárást a Mosoni-Duna torkolatának környékén jelenleg kissé apadó Duna alakítja.
Az éjszaka folyamán a II. fokú készültségi szint (600 cm) alá csökkent a vízállás Győrnél. Az apadás üteme lassulni fog. A vízállás a tetőzés óta Győrnél mintegy 2,5 métert apadt.
Gyirmótnál és a Mosoni-Dunán Mecsérnél az apadás zavartalan volt, az apadási ütem lassulására kell számítani.
Gyirmótnál az éjszaka folyamán a II. fokú készültségi szint (400 cm) alá csökkent a vízállás.
A Lajtán az árhullám a magyar szakaszon Mosonmagyaróvárnál a csütörtök esti – éjszakai óráktól megközelítheti, esetleg rövid ideig kismértékben meghaladhatja az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintjét (160 cm), azonban árvízvédelmi készültség elrendelése nem indokolt, a vízügyi igazgatóság szakemberei a védvonalak bejárást végzik.
További hidrológiai tájékoztató az Igazgatóság honlapján, a www.eduvizig.hu oldalon találhatók meg.

Belvíz
A Duna menti, a Mosoni-Duna balparti, a Rábca menti, Kapuvár-Hansági és a Marcal menti védelmi szakaszokon II. fokú készültség van érvényben.
13 db szivattyútelep üzemelt: Győrzámoly, Szava, Bácsa, Kisbodak I. és II, Pinnyéd, Zsombékos, Gyirmót, Lesvár, Börcs, Mosonszentmiklós, Győrsövényháza, Bősárkány.
Mobil szivattyúk működtek a Zsejkei szivattyúállásnál (3 db), és a Pinnyédi szivattyútelep mellett (1 db). A Hédervár-Vadaskerti csatornától (2 db) hordozható szivattyú leszerelésre és beszállításra került.
Az elmúlt napon az elöntött terület nagysága 5454 hektár volt. A védekezésben 43 fő vízügyi igazgatósági dolgozó vett részt.
A Zsejkei csatornánál az útárokba borult daru lokális olajszennyezése miatt III. fokú vízminőségi készültség lett elrendelve.

10.26

Árvíz után: hogyan és mit fertőtlenítsünk?

A rendkívüli dunai árhullám levonulása után elsősorban a zárt terek fertőtlenítéséről kell gondoskodniuk az árvízzel érintett területeken élőknek, az ingatlanok tulajdonosainak. Részletek>>

9.09


Szerdán a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred részéről 200-an vesznek részt az árvízi védekezésben
Győr-Moson-Sopron megyében. 100-an Győrújfalun végzik a korábban kihelyezett homokzsákok eltávolítását, 50-en a védelmi osztag tagjaként teljesítenek szolgálatot Győr különböző pontjain, míg további 50 fő a likócsi laktanyában tartózkodik 15 perces  készenléti idővel - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Sályi Gergő törzsőrmester, protokoll altiszt.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái az árvízi védekezésen
A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái az árvízi védekezésen9.03

Aktuális forgalomkorlátozások. Forrás: kozut.hu

1. számú út, 108+185 és 121+423 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Gönyű

1401. számú út, 10+1176 és 17+711 km között teljes lezárás. (Győr-Mosonmagyaróvár összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Dunaszeg - Ásványráró)

13101. számú út, 3+1200 és 6+351 km között útszűkület. (Vének bekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Vének - )

8.16

Orbán Viktor Győrújfalun

Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli győrújfalui sajtótájékoztatóján. Részletek >>

Szerda,

06.50

Továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a védekezésre

Annak  ellenére, hogy az országot lassan elhagyja az árhullám, továbbra is  kiemelt figyelmet kell fordítani a védművek állapotára, a szükséges  védekezési terv ellátására - közölte az Országos Műszaki Irányító  Törzs (OMIT) szerda hajnalban.  
   
Közleményük szerint a korábbi árhullámok tapasztalatai  rámutattak arra, hogy a védekezés egyik legfontosabb időszaka az  apadás idejére tevődik, ilyenkor a nagyrészt földből épült árvízi  művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken.  
   
Az OMIT tájékoztatása szerint az Magyarországon jelenleg 800  kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség, ezen belül 540  kilométeren rendkívüli védekezés folyik.  

Kedd,

23.05 - A Kisalföld Volán közleménye: az árvízi helyzet okozta változások

Június 12-én - szerda - üzemkezdettől a Reptéri úton a 12, 12A, 15, 15A, 20, 20Y, 24, 31Y jelzésű autóbuszjáratok újra eredeti útvonalukon közlekednek.

22.05 - Öttevényi önkéntesek Mecséren

Fotós beszámoló itt olvasható >>

21.30 - Forgalomkorlátozások Győr-Moson-Sopron megyében
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

401. számú összekötő úton várhatóan 2013. június 12-én 18 óráig Dunaszentpál, Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly,  Győrújfalu  települések lakói, valamint az árvízi védekezésben és az alapellátásban résztvevő szervezetek gépjárművei, kizárólag a célforgalom igazolása esetén, lakcímkártya felmutatásával hajthatnak be a szigetközi út Győrújfalu és Dunaszentpál közötti szakaszra. Más gépjárművek csak közcélból –áruszállítás, betegszállítás  stb. – hajthatnak be az útszakaszra. A behajtást a 14. számú csomópontnál a rendőrség szabályozza. 

A 1401. számú szigetközi út Ásványráró és Dunaszentpál közötti szakaszán előre láthatóan 2013. június 12-ig teljes útzár van érvényben. Ezen a szakaszon a rendőrség, kizárólag az árvízi védekezés miatti forgalmat engedi behajtani. 

A Győr felől érkezők a korlátozás miatt Dunaszentpál településig tudnak eljutni, míg a Mosonmagyaróvár irányából közlekedők a Lipót – 1404. számú út Darnózseli-1403. számú út Kimle-1. számú főút – Győr irányában tudnak haladni. A zárási pontokon rendőri forgalomirányítás van érvényben.

Az 1. számú főúton az M19-es csomópont és Komárom között teljes útlezárás van érvényben. A terelés ideje alatt az M1-es autópálya és az M19-es autóút Győr és Komárom közötti érintett szakaszát díjmentesen vehetik igénybe a közlekedők.

Az 1 számú főutat árvízvédelmi védekezés miatt az M19-es autóút Győr-likócsi csomópontja és az 1. számú főút Nagyszentjánosi összekötőút csomópontja között lezárták. A közlekedőket az M1-es autópályára terelik.

A Gönyűn lakók otthonaikat Győr felől a M 19. számú főúton, az M1. autópálya-Nagyszentjános útvonalon közelíthetik meg.

Budapest felől az 1. számú főúton közlekedőket a komáromi közútkezelő, a 131-es út érintésével, az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es út Győr-Likócsi csomópontjában térhet vissza az 1. számú főútra.

A 14. számú főút a 1401 számú út csomópontja és a szlovák államhatár között 2013. június 11-én 18 órától a teljes útzár megszűnt, Vámosszabadinál a határforgalom ismét megindult.

1402. számú összekötő úton az 5+044 - 7+312 km szelvények között teljes útlezárás van.  A Mecsér-i híd le van zárva, nem vehető igénybe a közúti forgalom számára.

Mecsér település csak az 1. számú főút felől közelíthető meg. A településre csak a mecséri lakosok, a védelemben résztvevők, és buszjáratok hajthatnak be.

21.00 - Nagybajcs 907 centiméteres tetőzési szintről 612 centiméterre csökkent a vízszint

A vízügyi szakemberek szerint a Duna magyarországi szakaszán az apadás ütemét jelentősen lelassíthatja a folyó külföldi vízgyűjtő területén lehullott sok csapadék, s a védműveknél továbbra is fokozott figyelemre van szükség.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) az MTI-hez eljuttatott kedd esti összesítésében kiemelte: a korábbi árhullámok tapasztalatai rámutattak arra, hogy a védekezési időszak egyik legfontosabb időszaka az apadás idejére tevődik, ugyanis ilyenkor a nagyrészt földből épült árvízi művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken. Ennek megfelelően ebben az időszakban is biztosítani kell a vízügyi szolgálat szakemberei részéről a fokozott odafigyelést és a beavatkozásokhoz szükséges erőforrások helyszínen tartását - tették hozzá. Az OMIT közölte, mindezt különösen indokolttá teszi, hogy a Duna külföldi vízgyűjtőjén jelentős mennyiségű csapadék hullott le.

Ez - ha nem is okoz újabb áradást - a Duna apadásának ütemét jelentősen lelassíthatja, így az egyébként is tartósan magas vízállások rendkívül hosszú ideig terhelik a védműveket. Magyarországon jelenleg több mint 800 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli védekezés van érvényben csaknem 540 kilométeres szakaszon. A kedd este 8 órai adatok szerint Nagybajcsnál a múlt péntek éjjeli 907 centiméteres tetőzési szintről 612 centiméterre, Budapestnél a vasárnap éjjeli 891 centiméteres tetőzési szintről 833 centiméterre csökkent a vízszint. Bajánál, ahol szerda estére 995 centiméter körülre várják a tetőzést, kedd este 8 órakor 984 centiméteres vízszintet mértek.

20.50 - Kriszta 6 napig önkéntes volt Dunaszentpálon. Megható levelet írt a helyiekről

"Most jó szívvel és szeretettel gondolok Dunaszentpálra és nagyon köszönök mindent! Nem könnyű az életetek, de fantasztikus emberek vagytok és örülök hogy megismerhettelek Titeket! Azt hiszem mindenki nevében mondhatom, aki ott volt/van hogy szeretünk Dunaszentpál!"

A teljes levél itt olvasható >>

20.05 - Taljes útzár

1. számú út, 108+185 és 121+423 km között teljes lezárás. Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Gönyű között - További információk az útlezárásokról itt >>

19.45 - Szerdán a Duna vonalában csekély valószínűséggel lehet zivatar

Záporok továbbra is lehetnek a Duna magyarországi szakaszán, de már csak kisebb valószínűséggel alakulhatnak ki zivatarok szerdán - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Mint írták, a Nyugat-Dunántúlon megszűnik és a középső országrészben is kevesebb lesz a csapadék.

Átmenetileg egyre kevesebb helyen várható zápor, zivatar. Kezdetben Pest megyében fordulhat elő még egy-egy helyen felhőszakadás, esetleg jégeső. Szerdára virradóra azonban a Dunakanyartól a déli országhatárig ismét záporok alakulnak ki, de zivatar ekkor már nem valószínű. Szerdán napközben már a Budapesttől nyugatra lévő szakaszon legfeljebb néhol lehet zápor. Másutt napközben még zápor, kis valószínűséggel zivatar is kialakulhat.

Az északnyugati határtól Esztergomig az északi, északnyugati szél élénk, főként a Győrtől nyugatra eső területeken helyenként erős lesz. Az átlagszél 10 és 25, a maximális széllökések sebessége 30 és 50 kilométer/óra között alakul. Szerdán napközben Győrtől nyugatra egy-egy viharos széllökésre is számítani lehet.

A szél szerda késő délutántól jelentősen mérséklődik. Esztergomtól Dunaújvárosig éjszaka és szerdán a nap első felében is az élénk szél lesz a jellemző, Esztergom és Budapest között továbbra is lehet egy-egy erős széllökés. Délután itt is mérséklődik a légmozgás. Dunaújvárostól a déli határig az északnyugati szél gyakran megélénkül. Az átlagszél 5 és 20, a maximális széllökések sebessége 25 és 40 kilométer/óra között alakul. Éjszaka és szerdán a nap első felében is az élénk szél lesz a jellemző, majd délután mérséklődik a légmozgás. A meteorológiai szolgálat keddi veszélyjelzése szerint szerdára Békés és Csongrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a várható felhőszakadás miatt. Ezeken a területeken egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 30 milliméternél is több eső eshet.

Szöveges figyelmeztetésükben azt írták: szerdán kezdetben keleten még előfordulhatnak zivatarok, amelyeket egy-egy helyen jelentősebb mennyiségű csapadék és kisebb méretű jég, illetve erős, viharos széllökés kísérhet. Szerdán napközben az Alföld térségében, illetve kisebb valószínűséggel a Duna vonalában alakulhatnak ki helyenként zivatarok, amelyeket a Dél-Alföldön egy-egy helyen intenzív csapadék kísérhet. A legalacsonyabb hőmérséklet szerdán 10 és 15 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között valószínű.

18.33 - Járható a határátkelő Vámosszabadinál

Ismét használható Vámosszabadinál a Duna-híd és a határátkelő

A 14-es főúton megszűnt a teljes lezárás a 2-14 km között, 18.00 órától tehát ismét lehet használni Vámosszabadinál a Duna-hidat és a magyar-szlovák határon lévő átkelőt - tájékoztatott a közút.

18.26 - Soproni adomány az árvízkárosultaknak

Hatmillió forintos támogatást szavazott meg kedden délután a város képviselő-testülete az árvízvédelmi munkák és a károk helyreállításának támogatására. Részletek itt >>

18.22 - Köszönetnyilvánítás

"Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szeretné megköszönni a helyi és az ország minden részéről érkezett önkéntesek áldozatos és kitartó munkáját.
Köszönettel tartozunk mindenkinek, hogy fáradtságot nem ismerve, éjjel-nappal segítették a vízügyi szakemberek munkáját, akik a fizikai munka mellett, legjobb tudásuk szerint végezték az árvízi védőműveken a dolgozók irányítását is.

Az összefogás sikerhez vezetett. Együttes erővel a gátak között tartottuk ezt a történelmi árvizet, megvédve a lakosságot és értékeiket.

Tisztelettel: Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója"

Visszatértek Győrújfalura - videó18.20 - Vízzel telt árok Győrújbaráton az eső után - fotók >>


18.05 - A Duna északi szakaszain már javul a helyzet

A hétfői heves esőzések miatt néhol már a belvíz is gondot okoz. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerint az árvízi védekezésben, "ha lehet, most még fontosabb a fegyelmezett munka, a védelmi terv összeállítása, az erőforrások beosztása". Az OMIT kedd délutáni összesítése szerint az apadás nagyon lassú, ezért a Duna felső szakaszán lévő védekezés továbbra is kiemelt feladat. A vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala az árvízi védekezési munkálatok zavartalan folytatása és a biztonságos repülések érdekében pénteken 21 óráig meghosszabbította a múlt pénteki légtérhasználati korlátozást. Az országos rendőrfőkapitány utasítására a Készenléti Rendőrség állományából 240 rendőrt vezényeltek a déli megyékbe, hogy segítsék az árvízi védekezést. A Készenléti Rendőrség tagjai biztosítják, hogy Tolna és Bács-Kiskun megyében ne csökkenjen az általános rendőri feladatok ellátására rendelkezésre állók létszáma. Az egri székhelyű Egererdő Zrt. hatvan dolgozója, köztük erdészek indultak a Tolna megyei Bátára, hogy segítsenek az árvízi védekezésben, nyolc terepjáróval állnak munkába. Bátán befejeződött az ideiglenes védmű kiépítése. A falunál várhatóan szerdán az eddigi legnagyobb vízállást több mint 30 centiméterrel meghaladó szinten tetőzik a Duna.

A veszélyeztetett házakból 25 embert költöztettek ki. Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, hogy a védelmi vonal legalább 30 centiméterrel magasabb a várható tetőzési vízszintnél. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság állományát 120 rendőrrel megerősítették. Bátán az elhagyott házaknál éjszakánként folyamatos járőrszolgálatot látnak el. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet arról tájékoztatott, hogy a Duna déli szakaszain nincs veszélyben kórház, a betegellátás folyamatos, felkészültek az evakuált rászorulók fogadására.

A Duna északi szakaszán már apad a folyó, ezért a komáromi Selye János Kórház alagsorában működő kardiológiai, gasztroenterológiai és gyermekpulmonológiai szakrendelések visszaköltözhetnek a helyükre. A város központjában lévő rendelőintézetben zavartalan az ellátás - írták.

Győrújfaluban az árvíz miatt múlt pénteken kitelepített lakók kedd délután visszatérhettek otthonukba

18.00 - Fertőtleníteni kell - videó17.35 - Várhatóan az esti óráktól megnyitják a Reptéri utat Győrben, amelyet korábban az árvíz miatt zártak le.

16.30 - ÁNTSZ: a homokzsákok bizonyos helyeken újrahasznosíthatók

Az árvízi védekezésnél használt homokzsákok tartalma bizonyos helyeken, például építkezéseknél újrahasznosítható - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel. Mint kifejtették, magyarországi szakaszán a Duna vizének minősége több helyen még átlagos vízhozam mellett is "kívánnivalót hagy maga után" higiéniai, mikrobiológiai szempontból. A folyó a mostani, rendkívüli, több országon végigvonuló áradása során az elöntött területekről további, az emberre is veszélyes szennyeződéseket hozott, hozhatott magával, ezért a vízminőség tovább romlott. Így a nedves, átázott homokzsákok is szennyezettek, tartalmuk fertőzésforrást jelenthet.

"Ezért a védekezés során felhasznált homokzsákok és azok tartalmának újrahasznosítása során körültekintően kell eljárni" - hangsúlyozta az ÁNTSZ. A zsákokból a homokot száraz talajra kell kiüríteni, lehetőség szerint olyan területre, amelyet víz nem áztatott át. Az így összegyűjtött homok építkezésekhez felhasználható. Ezt a száraz homokot gyermekjátszótereken, homokozókhoz még akkor is tilos felhasználni, ha az a megáradt folyó vizével nem érintkezett. Nem lehet újrahasznosítani a homokot olyan helyeken, területeken sem, ahol az közvetlenül érintkezhet az emberi bőrfelülettel - emelte ki az ÁNTSZ, hozzátéve: azokon a játszótereken, amelyeket a megáradt Duna elöntött, mindenképpen ki kell cserélni a homokot a homokozókban. A zsákokat ugyancsak száraz helyre kell összehordani, a kiürített, száraz homokzsákok hulladék és építési törmelék gyűjtésére és más hasonló célra felhasználhatók, élelmiszer gyűjtésére, tárolására viszont nem.


15.29 - Visszatelepítés Győrújfalura


Árvíz - Visszatelepítés Győrújfalura. Fotók: H. Baranyai Edina

Percekkel a  kitelepítés délután két órai befejeződése után már vagy tucatnyi  helyi érkezett meg a szigetközi Győrújfalura - tapasztalta a  helyszínen az MTI tudósítója.   
   
Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott a  település polgármesteri hivatala előtt tartott sajtótájékoztatón  arról beszélt, hogy hősies, nagyon kemény küzdelem volt a gáton, s  ennek eredménye, hogy a megyei védelmi bizottság és az önkormányzat  meghozta a visszatérést lehetővé tevő döntést.  
   
Sallai Péter ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatója azt  hangsúlyozta, hogy ugyanolyan szervezett lesz a visszatelepítés,  mint péntek este a kitelepítés volt. Percekkel később megérkezett az  a busz, amely a győrújbaráti sportcsarnokból az ott elhelyezett  tucatnyi győrújfaluit hozta haza.  
   
Németh József, a regionális vízügyi igazgatóság vezetője arról  beszélt: a tetőzéshez képest Győrben már két métert apadt a  Mosoni-Duna szintje, jelentősen csökkent a gátak terhelése, szinte  nincsenek már olyan árvízi jelenségek, amelyek ellen küzdeniük  kellene.   
   
Kovács Ferenc ezredes, a győri 12. Arrabona Légvédelmi  Rakétaezred parancsnoka, aki a gáton dolgozó katonákat irányította  az elmúlt napokban, elmondta, hétfőn este megkezdődött a korábban a  faluban védekező katonák áthelyezése a Duna alsó szakaszára. Egy 400  fős egység még az utómunkákat végzi várhatóan csütörtök estig.  
   
Kara Ákos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az  eseményen köszönetet mondott mindazoknak, akik a sikeres árvízi  védekezésért dolgoztak. "Közösen elvégzett nagyon-nagy munka volt,  ami jól összekovácsolja a közösséget" - fogalmazott.  
   
Nagy Imre Attila, Győrújfalu független polgármestere azt  hangsúlyozta, a sikerhez szükség volt úgy a helyiek, mint a  máshonnan érkezett önkéntesek és a hivatásosok támogatására,  akaratára, szeretetére is.

15.06


Győrújfalu, Győrladamér, Győrzámoly, Dunaszeg, Dunaszentpál a 14. sz. főút felől a szigetközi úton (1401 .sz. út) megközelíthető, de kizárólag lakcímkártya felmutatásával, vagy az árvízi védekezésben résztvevőknek. A behajtást a 14. sz. főúti csomópontjánál a Rendőrség szabályozza.

Győrjújfalu belterületén továbbra is megállási és várakozási tilalom van érvényben.

Ásványráró és a dunaszentpáli csomópont között a 1401-es szigetközi út vízátfolyások miatt lezárva. Kizárólag csak az árvízi védekezés miatti forgalmat engedi be a Rendőrség erre a szakaszra!

A 1401. sz. szigetközi úton a mecséri elágazás és dunaszentpáli csomópont közötti útszakasz a forgalomnak visszaadás után, a pályaszerkezet átázása miatt egy ideig korlátozva lesz a teherforgalom számára. 10 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű tehergépjárművek a szakaszra nem hajthatnak be, ez alól kivételek a mezőgazdasági vontatók és az árvízi védekezésben és kár-felszámolási munkákban résztvevő járművek. Előre láthatóan a 1401. sz. utat szerdán (2013. 06. 12.) 12.00 órától nyitják meg a forgalom számára.

Az Ásványrárótól északra fekvő települések a Kimlei, Máriakálnoki, Halászi Mosoni-Duna hidakon keresztül közelíthetők meg.

Mecsér kizárólag az 1. sz. főút felől közelíthető meg, de kérjük hogy kizárólag az menjen Mecsérre, akinek ott halaszthatatlan dolga van.

Az 1. sz. főút Gönyű és Győr között továbbra is le van zárva, mert az út padkáján lévő gát bontása még folyamatban van. A Komáromból Győr felé tartók továbbra is ingyenesen használhatják az M1 autópálya Komárom - Győr szakaszát.

A Győrből Szlovákia felé tartóknak a Rajkai határátkelőt ajánljuk, a 14. sz. főúton a Vámosszabadi határátkelő a megnyitásig továbbra sem használható. A 14. sz. út megnyitására a mai napon (2013. 06. 11.) 18.00 órától van lehetőség.

A rábapatonai Rába-híd továbbra sem járható a Rába visszahúzódásáig, de a Bodonhelyi Rába hídra felvezető útszakasz félpályán már járható.


14.30

Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel ismét Győrújfaluba látogat, ahová kedd délután térhetnek vissza a korábban az árvíz miatt kitelepített lakók. Részletek >>

14.10

Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és Mosoni-Duna folyamatos apadása ellenére fokozott rendőri készültség van érvényben.

A szigetközi településeken a 2013. június 11-én 8 órakor rögzített adatok alapján 178 rendőr 50 technikai eszközzel lát el árvízvédelemmel kapcsolatos rendőri feladatokat. A váltott szolgálatellátásban dolgozó 179 rendészeti szakközépiskolásnak a védelem területén van meghatározó szerepe.


13.56

Feloldott és elrendelt korlátozások - útkezelők a Révai utcai káoszról

Feloldották a korlátozást a győri Zechmeister úton a Jókai és Munkácsy közötti szakaszon, az árvízvédelmi munkák miatt  csütörtökön lezárt Rába menti szakaszon mától parkolhatnak újra az autósok.

Az utca Jókai út és Rába kettős híd közötti szakaszát egyelőre a katasztrófavédelem használja, a homokzsákokat és a kulisszanyílásokba épített betétgerendákat még szállítják. A megállási tilalom feloldásáról még nem döntöttek - tudatta a kisalfold.hu-val Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője.

A Reptéri út nyitása is várat még magára. A munkásokat szállító járatok most terelőúton közlekednek. Zajlik a takarítás, és azt is vizsgálják még, hogy az út alatt milyen mennyiségű víz gyűlt össze. Teherautópróbának vetik alá az utat, hogy lássák, mozog-e az aszfalt terhelés alatt.

Lezárták Pinnyéden a Fő útat, ahol a Győr-Szol szivattyúháza működik. A töltés mellett a belvíz felszámolásán dolgoznak a szakemberek, s hogy hatékonyabb legyen a munka, egy mobil szivattyút is letelepítettek. Ennek tömlője vágja át a Fő utat. Aki arra menne, az Új sor illetve a Kunszigeti út felé kell kerülnie vélhetően szerdán is.

A vonatpótló autóbuszok okozta, győri vasútállomás környékén kialakult káoszról az útkezelők ma megbeszélést kezdeményeztek a MÁV illetékesével. Máthé-Tóth Péter elmondta: a társaság nem egyeztetett velük, és nem is értesítette őket a váratlan forgalmi helyzetről.

13.20

A győrújfalui lakosság otthonába való visszaköltözésére ma, azaz  06. 11-én 14.00 órától van lehetőség.

Tudnivalók a visszatelepítésről:

A veszély elmúltával a kitelepített lakosság visszatér a lakhelyére.
Akiket szervezett formában telepítettek ki, azokat szervezett formában telepítik is vissza.

Amennyiben önállóan tér vissza, ezt feltétlenül jelezze lakhelyén.

Ha a házán, lakásán repedéseket, töréseket lát, kérje a szakemberek véleményét lakása biztonságát illetően.

Ha romosodást talál, a romok eltakarítása nagy körültekintést igényel, mert a romok mozgatása újabb omlást idézhet elő. Sose kezdjen egyedül a munkához, kérje a szakemberek segítségét.

Az állati tetemeket, szemetet, amelyet a víz hordott az udvarára, kertjébe, ne ássa el. A szakemberek begyűjtik azokat.
A vizet, villanyt, gázt csak a vezetékek és a hálózat ellenőrzése után lehet bekapcsolni.

Az átázott elektromos készülékeket, a gázkazánt, konvektorokat üzembe helyezés előtt vizsgáltassa meg szakemberekkel.
A vezetékes víz használata a hatóságok engedélye alapján történhet meg.

A kút vize sokáig alkalmatlan még emberi, állati fogyasztásra, használata csak fertőtlenítés és ellenőrzés után lehetséges.

A fertőtlenítéssel kapcsolatos feladatokról a www.antsz.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.


12.40

Veszélyhelyzet meghosszabbítva

Pintér Sándor belügyminiszter indítványának egyhangú elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a múlt kedden a Duna áradása miatt elrendelt veszélyhelyzetet június 19-éig meghosszabbítsa.

12.33

A győrújfalui lakosság otthonába való visszaköltözésére ma,  azaz 06. 11-én 14.00 órától van lehetőség - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság.

A megyei  közúthálózaton bevezetett forgalomkorlátozások

Győrújfalu, Győrladamér, Győrzámoly, Dunaszeg, Dunaszentpál a 14. sz. főút felől a szigetközi úton (1401 .sz. út) megközelíthető, de kizárólag lakcímkártya felmutatásával, vagy az árvízi védekezésben résztvevőknek. A behajtást a 14. sz. főúti csomópontjánál a Rendőrség szabályozza.

Győrjújfalu belterületén továbbra is megállási és várakozási tilalom van érvényben.

Ásványráró és a dunaszentpáli csomópont között a 1401-es szigetközi út vízátfolyások miatt lezárva. Kizárólag csak az árvízi védekezés miatti forgalmat engedi be a Rendőrség erre a szakaszra!

A 1401. sz. szigetközi úton a mecséri elágazás és dunaszentpáli csomópont közötti útszakasz a forgalomnak visszaadás után, a pályaszerkezet átázása miatt egy ideig korlátozva lesz a teherforgalom számára. 10 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű tehergépjárművek a szakaszra nem hajthatnak be, ez alól kivételek a mezőgazdasági vontatók és az árvízi védekezésben és kár-felszámolási munkákban résztvevő járművek. Előre láthatóan a 1401. sz. utat szerdán (2013. 06. 12.) 12.00 órától nyitják meg a forgalom számára.

Az Ásványrárótól északra fekvő települések a Kimlei, Máriakálnoki, Halászi Mosoni-Duna hidakon keresztül közelíthetők meg.

Mecsér kizárólag az 1. sz. főút felől közelíthető meg, de kérjük hogy kizárólag az menjen Mecsérre, akinek ott halaszthatatlan dolga van.

Az 1. sz. főút Gönyű és Győr között továbbra is le van zárva, mert az út padkáján lévő gát bontása még folyamatban van. A Komáromból Győr felé tartók továbbra is ingyenesen használhatják az M1 autópálya Komárom - Győr szakaszát.

A Győrből Szlovákia felé tartóknak a Rajkai határátkelőt ajánljuk, a 14. sz. főúton a Vámosszabadi határátkelő a megnyitásig továbbra sem használható. A 14. sz. út megnyitására a mai napon (2013. 06. 11.) 18.00 órától van lehetőség.

A rábapatonai Rába-híd továbbra sem járható a Rába visszahúzódásáig, de a Bodonhelyi Rába hídra felvezető útszakasz félpályán már járható.

Meteorológiai előrejelzés
Az elmúlt 24 órában a Duna németországi és ausztriai vízgyűjtőin sokfelé hullott csapadék. Többfelé mértek 15-20, egy-két helyen 50-60 mm feletti csapadékmennyiséget, de a lehullott mennyiség nagy területeken maradt 10 mm alatt.

Az Igazgatóság területén - nagyjából a Győr-Szombathely vonaltól északnyugatra - hullott több helyen 20-30 mm-t meghaladó csapadék. Ettől keletre 10 mm alatti mennyiségek voltak jellemzőek.

Ma estig sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északi területeken helyenként heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és viharos szél kíséretében. Vízgyűjtő szerte összességében további 5-10 mm csapadékra lehet számítani. Holnap Magyarországon a nap első felében még eső, zápor várható, de már nem lesz jelentős mennyiségű csapadék.

Fakadó víz
A Duna menti, a Mosoni-Duna bal parti, a Rábca menti és a Marcal menti belvízvédelmi védelmi szakaszokon II. fokú készültség van érvényben.
8 db szivattyútelep üzemelt: Győrzámoly, Szava, Bácsa, Kisbodak I. és II, Pinnyéd, Zsombékos, Gyirmót. Mobil szivattyúk működtek a Zsejkei szivattyúállásnál (3 db), a Hédervár-Vadaskerti csatornánál (2 db) és a Pinnyédi szivattyútelep mellett (1 db).
Az elmúlt napon az elöntött terület nagysága 4459 hektár volt. A védekezésben 26 fő vízügyi igazgatósági dolgozó vett részt.


11.10

A dunai árvíz  miatt jelentős korlátozások vannak érvényben a vasúton. A fővárosi  útlezárások miatt ugyanakkor a MÁV-Start az elővárosi vonatokat és a  távolsági járatok egy részét dupla szerelvényekkel közlekedteti -  közölte a vasúttársaság kedden az MTI-vel.  
   
A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és  Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok, pótlóbuszok  szállítják az utasokat. Pótlóbuszok közlekednek a Komárom-Esztergom  (4 sz.) vasútvonal teljes vonalán is, de a 10-es út lezárása miatt a  pótlóbuszok Komárom és Neszmély, valamint Süttő és Esztergom között  nem közlekedhetnek.  
   
A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon közlekedő gyorsvonatok  Százhalombatta és Érd-felső megállóhelyen kedden is megállnak.  
   
A 2-es út lezárása miatt egyes Volánbusz-járatok nem tudnak  közlekedni, ezért a váci és sződligeti Volánbusz-bérlettel az  elővárosi vonatokat igénybe lehet venni.  
   
A közlemény szerint az árvízi helyzet miatt a  Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, valamint a GYSEV vonalain győri  átszállással közlekedő feláras vonatokra nem kell pótjegyet váltani.  A budapesti Keleti pályaudvarról nem indulnak el Győrbe az InterCity  vonatok, a gyorsvonatok pedig csak Tatabánya és a Keleti pályaudvar  között járnak.  
   
A Railjetek és a gyorsvonatok utasait Győr és Tatabánya között  autópályán közlekedő autóbusszal, a Sopron felől érkező InterCity  utasait ugyanezen buszokkal, majd személyvonattal szállítja el a  vasúttársaság. Az utasok Tatabánya és Budapest között bármely  vonattal folytathatják utazásukat. Tatabánya és Győr között az  autóbuszok folyamatosan fordulnak - olvasható a közleményben.  
   
A Déli pályaudvarról a személyvonatok menetrend szerint  indulnak, a Keleti pályaudvarról pedig gyorsvonatok indulnak  Tatabányáig minden páros óra 38 perckor.  
   
A MÁV-Start tudatta: ingyenesen utazhatnak haza azok, akik az  árvízi védekezésben vettek részt, és odautazási jegyüket vagy  önkéntesi regisztrációs lapjukat a katasztrófavédelem vagy a védelmi  bizottság lepecsételte.  
   
A nemzetközi vasúti közlekedésben jelentős, 40-120 perces  késésekre kell számítani, de több járat még napokig nem tud  közlekedni. A Csehországba, illetve Csehországon át Németországba és  Ausztriába, illetve Ausztrián keresztül Németországba, Svájcba stb.  utazáshoz a MÁV-Start által kiadott menetjegyek árát kezelési  költség nélkül visszatérítik azoknak, akik lemondanak az utazásról.

10.20

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén az elmúlt 24 órában nem történt árvízvédelmi fokozatváltás.

Az Igazgatóság működési területén 14,5 km-en I. fokú, 46,5 km-en II. fokú, 62,3 km-en III. fokú, 96,9 km-en Rendkívüli készültség van.
306 fő ÉDUVIZIG saját dolgozó, 680 fő az ország más vízügyi igazgatóságaitól, illetve 1590 fő külső erő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. A védekező létszám az Igazgatóság területén mindösszesen 2576 fő.

A védekező létszám főbb tevékenységei:
- a szükséges helyeken továbbra is bordás megtámasztás építése, buzgárelfogás, árvízi jelenségek folyamatos figyelése és ezek szakszerű kezelése
- az Igazgatóság működési területén nagyrészt már az ideiglenes védőművek bontási munkái folynak, illetve állandó figyelő szolgálat van a szükséges helyeken
- az ÉDUVIZIG működési területén az árvízvédekezésnél fel nem használt töltött homokzsákok elszállítása történik más védekező Duna-menti vízügyi igazgatóság területére
- a külső erők (rendőrség, rendőr szakközépiskola, honvédség, katasztrófavédelem stb.) védekezési munkákból történő ütemezett, az árvízi helyzetnek megfelelő kivonása van folyamatban
- az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélye alapján, a tegnapi napon megkezdődött a győri lokalizációs vonal kulisszaelzárásainak bontása
- számos településen, többek között Pilismaróton is a védekezés műszaki irányítását továbbra is a vízügyes szakemberek végzik

Az Almásfüzítőn található vörösiszap tározó az árvíz idején is folyamatos ellenőrzés alatt áll. Eddig semmilyen rendellenes eseményt nem tapasztaltunk.

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
Az elmúlt 24 órában a Duna németországi és ausztriai vízgyűjtőin sokfelé hullott csapadék. Többfelé mértek 15-20, egy-két helyen 50-60 mm feletti csapadékmennyiséget, de a lehullott mennyiség nagy területeken maradt 10 mm alatt.
Az Igazgatóság területén - nagyjából a Győr-Szombathely vonaltól északnyugatra - hullott több helyen 20-30 mm-t meghaladó csapadék. Ettől keletre 10 mm alatti mennyiségek voltak jellemzőek.
Ma estig sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északi területeken helyenként heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és viharos szél kíséretében. Vízgyűjtő szerte összességében további 5-10 mm csapadékra lehet számítani. Holnap Magyarországon a nap első felében még eső, zápor várható, de már nem lesz jelentős mennyiségű csapadék.

Hidrológiai helyzet
Rajkánál
a tetőzés (646 cm) óta közel 5,5 méteres apadás figyelhető meg.
Dunaremeténél az apadás továbbra is folyamatos, a ma reggeli vízállás 359 cm.
Nagybajcs térségében a vízszint a tetőzést követően több mint két métert apadt.
Komáromnál az apadás tovább folytatódott, mértéke 118 cm a tetőzés szintjéhez képest.
Esztergomnál ma reggelre 72 cm-t apadt a folyó, a vízállás 741 cm. Holnap reggelig további apadásra számíthatunk.
Győr térségében a vízjárást a Mosoni-Duna torkolatának környékén jelenleg apadó Duna alakítja. A vízállás a tetőzés óta Győrnél mintegy 170 cm-t apadt ma reggelig, és a mai napon az apadás folytatódni fog.
Gyirmótnál és a Mosoni-Dunán Mecsérnél az apadás zavartalan.
További hidrológiai tájékoztató az Igazgatóság honlapján, a www.eduvizig.hu oldalon találhatók meg.

Belvíz
A Duna menti, a Mosoni-Duna bal parti, a Rábca menti és a Marcal menti belvízvédelmi védelmi szakaszokon II. fokú készültség van érvényben.
8 db szivattyútelep üzemelt: Győrzámoly, Szava, Bácsa, Kisbodak I. és II, Pinnyéd, Zsombékos, Gyirmót. Mobil szivattyúk működtek a Zsejkei szivattyúállásnál (3 db), a Hédervár-Vadaskerti csatornánál (2 db) és a Pinnyédi szivattyútelep mellett (1 db).
Az elmúlt napon az elöntött terület nagysága 4459 hektár volt. A védekezésben 26 fő vízügyi igazgatósági dolgozó vett részt.

A Zsejkei csatornánál az útárokba borult daru lokális olajszennyezése miatt III. fokú vízminőségi készültség lett elrendelve.


9.55

Négy utcát öntött el a fakadóvíz Dunaszegen; a település polgármestere  kedd reggel elmondta, hogy a falu töltéshez közeli részein az árral  párhuzamosan jelent meg a víz.  
   
Babos Attila (független) közölte: éjjel még emelkedett a  település utcáin, telkein a hol térdig, hol hónaljig érő víz, a  jelek szerint ez reggelre megállt. Ez arra ad reményt, hogy a  vízügyi szakemberek engedélyezik a szivattyúzás megkezdését - tette  hozzá.  
   
Kiköltöztetni senkit nem kellett a fakadóvíz miatt, a  veszélyeztetett házbejáratokat eltorlaszolták, a problémás részeken  homokzsákokkal biztosították a közlekedést - mondta a polgármester.


9.40

Nyugat-Magyarországon a kármentesítésre, a Duna alsó szakaszai  mentén az árhullám tetőzésére készülnek a népegészségügyi szervek,  köztük az Országos Tisztifőorvosi Hivatal százhatvan szakembere -  tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  (ÁNTSZ) kedd reggel az MTI-t.  
   
A Szigetközben és Győr térségében problémát okoz, hogy a  csatornák telítődtek, a szennyvíz több helyen túlcsordul. A helyzet  megoldásához a katasztrófavédelmi erők nyújtanak segítséget.  
   
A visszaáramló szennyvíz a Pest megyei Dunabogdányban is  megoldandó feladatot jelent, ez körülbelül 100-120 embert érint -  áll az ÁNTSZ közleményében. Az érintett házakban van vezetékes  ivóvíz, de a környéken lajtos kocsiból is kapható folyóvíz, a  kézfertőtlenítéshez pedig hipót vittek a településre. A  Szentendrei-szigeten át kellett szervezni a háziorvosi ellátást és  az ügyeletet, ez Tahitótfalut, Pócsmegyert, Szigetmonostort,  Visegrádot, Dunabogdányt és Leányfalut érinti.   
    
A védekezés során többeket kullancs csípett meg, ezért az ÁNTSZ  arra kéri a védekezésben résztvevőket, hogy munka után vizsgálják át  a testüket.  
   
Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés  szabályok fokozott betartására. A védvonalakon dolgozók figyelmét  külön is felhívják arra, hogy felhevült testüket tilos a megáradt  folyó vizével hűsíteni.  
   
A víz fertőzések forrásainak közvetítője lehet a kézről szájon  át, illetve a nyálkahártyákon keresztül, így például a szem  megdörzsölésével könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe,  amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. A szülők  számára különösen fontos tanács, hogy gyermekeiket ne engedjék az  árvízzel elöntött sekély részeken pancsolni - írta az ÁNTSZ.

9.27 -  Az aktuális útlezárások, korlátozások. Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

1. főút 108+185 - 121+423 - Győr - Gönyű - Teljes lezárás 

14. sz út  2+356 - 12+616 Győr - Vámosszabadi - Teljes lezárás 

1401 sz. út 10+1176 - 17+711  Dunaszeg - Ásványráró -  Teljes
lezárás

8418 8+1150 - 8+1200 Koroncó - Útszűkület  - 7:45 Vízátfolyás megszűnt.

13101 3+1200 - 6+351  Vének - Útszűkület

1401 számú összekötő úton Dunaszentpál, Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly és Győrújfalu települések lakói, valamint az árvízi védekezésben és az alapellátásban résztvevő szervezetek gépjárművei, kizárólag a célforgalom igazolása esetén, lakcímkártya felmutatásával behajthatnak a szigetközi út Győrújfalu és Dunaszentpál közötti szakaszára.

Győrújfalu területén közbiztonsági okokból megállni és várakozni tilos! A Rendőrség folyamatosan ellenőrzi Győrújfalu területén a forgalmi korlátozások, valamint a megállási tilalom betartását.
1303. számú Vámoszabadi - Nagybajcs összekötő úton, a 3+780 km szelvénynél és a 4+115 km szelvényben is a közepes intenzitású vízátfolyások miatt, 30km/h sebesség korlátozás került bevezetésre az egyéb veszély, vízátfolyás jelzőtáblák kihelyezésével egy időben. A víz közepes intenzitása miatt helyenként a padkát is fellazította.
1402. számú összekötő úton az 5+044 - 7+312 km szelvények között teljes útlezárás van  /A Mecsér-i híd lezárva, nem vehető igénybe a közúti forgalom számára./

Mecsér csak az 1. sz. főút felől közelíthető meg, csak a Mecséri lakosok, a védelemben résztvevők, és buszjáratok közlekedhetnek.

1403. számú összekötő úton a 1+800 -3+600 km szelvények között 2013.06.10. 19:00 órától a korábbi félpályás korlátozás megszűnt, így haladhat a forgalom a Novákpuszta –Hédervár  közötti szakaszon.
8511.számú összekötő úton a 20+200 km szelvénynél, Bodonhely és Kisbabot között lévő  Rába hídnál a korábbi félpályás forgalomkorlátozás megszűnt.

8418. számú Ménfőcsanak – Koroncó összekötő úton a 9+150-9+200 km szelvények között Koroncó térségében vízátfolyás miatt félpályás forgalomkorlátozás van érvényben.
 

8.41

Koroncó-Árvíz - 1:0

Forrás: László Szabó/ Szigetközi Árvízi Hírek 2013 / facebook
Forrás:  László Szabó/ Szigetközi Árvízi Hírek 2013 / facebook8.35

Apadnak a folyók, vízállásuk frissült térképünkön.

8.20

Orbán: még másfél-két nehéz napunk van

A kormány keddi  ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a  helyreállítási munkálatok ütemezéséről - közölte Orbán Viktor  miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján, ahol úgy  fogalmazott: "még másfél-két nehéz napunk van" a Dunánál.

7.57

200 katona a gátakon megyénkben


A reggeli váltást követően, a Magyar Honvédség részéről 200-an vesznek részt Győr-Moson-Sopron Megyében az árvízi védekezésben. A katonák feladata jelenleg a kihelyezett homokzsákok eltávolítása, illetve az esetleges szivárgások megfékezése.

Az egyre csökkenő létszám-igénynek megfelelően kedden tovább folytatódik a Győrbe vezényelt katonák veszélyeztetettebb helyekre történő átcsoportosítása - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Sályi Gergő törzsőrmester, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred protokoll altisztje.


07.22

Nem okozott gondot a győri Audi-gyárban az árvíz


Nem zavarta meg a győri járműgyár termelését a Duna árhulláma - közölte az MTI  érdeklődésére az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs vezetője.  
   
Czechmeister Mónika elmondta: azok a munkatársak, akik a  házukat védték, mert veszélyeztetett területen élnek, felmentést  kaptak a munkavégzés alól június 6-ától egészen addig, amíg a  veszély el nem múlik.   
   
Kisebb műszakmódosítással és a szakemberek átcsoportosításával  zavartalanul folyt a termelés az elmúlt napokban és jelenleg is. Az  alkatrészellátás is zavartalan - közölte.


06.40

Összefoglaló a hétfői árvízi védekezésről
- A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója


Készültségi fokozatok, gátak helyzete:

Győr-Moson-Sopron megyében 197.708 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. 62.372 kilométer hosszú szakaszon végeznek III. fokú, 14.538 kilométer hosszú szakaszon I. fokú, míg 120.796 kilométeres szakaszon rendkívüli védekezést. 
 
Valamennyi szakaszon lassú apadás kezdődött és a jelenlegi előrejelzések szerint a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán lassú apadásra kell számítani.

A védműveken továbbra is fokozott védekezési tevékenységet kell folytatni a várhatóan nagy számban megjelenő árvízi jelenségek miatt.
A Duna menti, a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszokon II. fokú a készültség, a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon a korábban fennálló I. fokú védelmi készültség II. fokúra emelkedett, a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon a Zsombékosi szivattyútelepre (Gönyű) II. fokú készültség lett elrendelve. Az elmúlt napon az elöntött terület nagysága 4049 hektár volt.

Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is 17 településen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás. Az árvízi védekezés során emberi élet nem került veszélybe, haláleset nem történt, sérülésről, eltűnt személyről bejelentés nem érkezett.

Győrújfalun továbbra is töltéserősítést, bordázást végeztek. Koroncón a híd alatti uszadék  eltávolítás, egy helyen bordás kitámasztás kialakítása zajlott. Dunaszentpálon stabil a helyzet, buzgárok figyelését, elhárításukat végezték. Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetése és a szivárgások megszüntették. Néhány helyen az apadás miatt magas a gát, 1-1 sor visszaszedése folyamatos volt a tegnapi nap során.

Az árvízi védekezésben érintett települések mindegyikén (a fent említetteken túl) Győr-Bácsán, Kisbajcson, Mecséren, Vámosszabadin, Gönyűn, Véneken, Nagybajcson, Ásványrárón, Dunaszegen, Győrladaméron, Győrzámolyon, Héderváron és Kunszigeten az árvízi jelenségek figyelése céljából folyamatos járőrszolgálat működött a tegnapi nap és az éjszaka során.

Lezárt utak, hidak:


Az árhullám délre vonulásával a Duna felső részére mozgósított tűzoltók is útnak indulnak, Győr-Moson-Sopron megyéből Bács-Kiskun és Fejér megyében a kritikusabb szakaszokon folytatják az árvízvédelmi tevékenységüket. Az árhullám tovább haladtával a tűzoltók is útba indultak a Duna alsó szakaszára.

Az önkéntesek segítségére az árvíz levonulását követően is szükség lesz a megyében, a kihelyezett homokzsákok eltávolítása során. Kérjük a lakosságot, hogy a lehetőségeikhez mérten segítsék majd önkéntes tevékenységükkel az árvíz utáni feladatok végrehajtását is, melyre a vízügynél várják jelentkezésüketHétfő

21.48 - Lipóton is a belvíz okoz gondot


Videó: Nagy Ferenc
21.18

"A Bácsán a vasárnapig készre töltött, de a győri körzetben már felhasználásra nem kerülő homokzsákokat szállítják rendőri felvezetéssel Tassra.

Így az itteni önkéntes munka másutt a körzeten kívül is hasznosul. Ez egyúttal azt is jelzi, hogy Szigetközbe megjött, a mindenkire nyugtatóan ható apadás" - közölte Bárány István önkormányzati képviselő.

Bácsáról Tassra viszik a homokzsákokat


21.14

Videó: Oxygen
21.09 - Győrújfalun töltéserősítést, bordázást, homokzsákolási munkákat végeznek

"Győr-Moson-Sopron megyében 197.708 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség érvényben. 62.372 kilométer hosszú szakaszon végeznek III. fokú, 14.538 kilométer hosszú szakaszon I. fokú, míg 120.796 kilométeres szakaszon rendkívüli védekezést.

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén jelenleg a 17 településen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás vagy tevékenység.

Győrújfalun töltéserősítést, bordázást, homokzsákolási munkákat végeznek, valamint szakaszfelelős felügyelete mellett megkezdték a töltés visszabontási munkálatokat. Mecséren járőrszolgálat működik a gáton. A Dózsa György utcában a vízszintcsökkenés miatt a nyúlgát visszabontása megkezdődött. Az út tisztítást a hivatásos tűzoltók fogják végezni. Dunaszentpálon a talpfolyásoknál bordás-kavicsos megtámasztás van folyamatban. Zsejkepusztán a figyelőszolgálat folyamatosan figyeli a gátat, a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetése és a szivárgások megszüntetése folyamatos.

Koroncón a víz tovább apad, az uszadék még torlódik, de körülbelül 10 centiméteres apadás után a víz már el tudja sodorni a hídnál az uszadékot. A bordás megtámasztás elkészült. Figyelőszolgálat van a Marcal folyónál, a Bakony ér körül. Győrladaméron kisebb csorgások kezelése folyamatban, a gátak állapota jó. Győrzámolyon a Győrújfalu irányában a töltés koronáról a zsákok levétele folyamatban.

A 1401-es számú útról megkezdték a homokzsákok visszabontását a kétoldali forgalom mielőbbi biztosítása érdekében. Ásványráró, Gönyű, Vámosszabadi, Kisbajcs, Hédervár, Vének, Dunaszegen, Nagybajcs, Kunsziget, Bácsa településeken árvízi védekezés nem zajlik, viszont folyamatos figyelőszolgálat működik, csakúgy, mint az árvízi védekezésben érintett többi településen. A töltést folyamatosan figyelik járőrszolgálattal, a buzgárok figyelése, elhárítása folyamatos.
A védekezésben a hétfői nap során eddig 1160 fő vett részt. A védekezésben eddig 1. 103. 100 homokzsákot használtak fel" - közölte Dobos Viktória, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

19.31

Olvasóink ide kattintva tekinthetik meg, melyik megyei települések részesültek a belügyminisztérium vis maior keretéből! 

19.29


Belvíz pusztít Dunaszegen - fotók: H. Baranyai Edina


19.15 - Kedden várhatóan visszatérhetnek otthonaikba a győrújfaluiak

Nagy Imre Attila (független), a település polgármestere az értesülést nem kívánta kommentálni, de annyit elmondott, Széles Sándor megyei kormánymegbízottal tartandó keddi sajtótájékoztatóján tehetnek egy "nem váratlan bejelentést".

A védekezést egy hete irányító településvezető elmondta: a tetőzés óta 121 centimétert csökkent a Mosoni-Duna vízszintje a falunál.

Nagy Imre Attila korábban arról beszélt, hogy a csúcsmagassághoz képest 150-160 centit kell apadnia a vízszintnek ahhoz, hogy hazatérhessen a péntek este kitelepített falu mintegy másfél ezer lakója.

17.49

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a vasúti pluszkocsik beállítása megkönnyíti a közlekedést az árvíz okozta rendkívüli helyzetben, ezért elismerését fejezte ki a MÁV Zrt.-nek a gyors és operatív segítségért.

A Belügyminisztérium hétfő délután közölte: a tárcavezető az árvíz sújtotta budapesti alsó rakpartok és utak lezárása miatt, valamint az agglomerációból beáramló forgalom tömegközlekedésre történő átterelése érdekében arra kérte Dávid Ilonát, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy a személyszállító vasúti szerelvényeket pluszkocsikkal közlekedtessék.

A közleményben azt írták: a MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. hétfőtől mind az elővárosi, mind a távolsági vonatok esetében megerősített szerelvényeket közlekedtet. Minden elővárosi vonalon legalább dupla Flirt vonat, a budapesti Keleti pályaudvar és Tatabánya közötti szakaszon pedig két - nemzetközi üzemeltetésű - ÖBB Railjet szerelvény közlekedik, így további belföldi kocsik szabadultak fel.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon a gyorsvonatok Százhalombatta állomáson is megállnak, a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon pedig a hagyományos szerelvényekből kiállított vonatok is 8-10 kocsival közlekednek - tette hozzá a tárca.

17.44

Hozzájárult a parlament az árvízi veszélyhelyzet meghosszabbításához hétfőn.

Pintér Sándor belügyminiszter indítványának egyhangú elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a múlt kedden a Duna áradása miatt elrendelt veszélyhelyzetet július 19-éig meghosszabbítsa. A tárcavezető erről szóló, hétfőn beterjesztett indítványát - a házszabálytól eltéréssel - egy nap alatt fogadta el a parlament.

A kabinet a múlt héten Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére, Pest megyében a szobi járás, a váci járás, a dunakeszi és a szentendrei járás területére, valamint Budapestnek a Duna-part menti területeire - az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületre - hirdetett veszélyhelyzetet.

17.33

Székesfehérvár vonalától lefelé a Dunával párhuzamosan feltámadó szél veszélyezteti az árvízi védekezést - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Baján, a Sugovica hídján tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján. Székesfehérvár vonalától lefelé végig támad a Dunával párhuzamosan a szél, amely az előrejelzések szerint 80-90 kilométeres óránkénti sebességű is lehet, és akkor képes arra, hogy gátakat bontson meg - hangsúlyozta a miniszterelnök, miután megtekintette a Petőfi szigeten folyó védekezést.

Orbán Viktor kiemelte: egyelőre ilyen jelzésük még nincs, a legfontosabb, hogy az önkénteseket és a hivatásosokat is biztonságba helyezzék.

16.58

Kedden reggel hat órától újra elindítja a hétfőn leállított termelést a Suzuki esztergomi gyárában - mondta el a vállalat kommunikációs vezetője.

Ruska Viktória tájékoztatása szerint mivel a Mária Valéria hídon a gyalogos közlekedés megengedett, a szlovákiai dolgozókat busszal elviszik a hídig, ott gyalog átkelnek az autók elől lezárt Táncsis utcai felhajtón.

A két műszakban dolgozó gyárban közel 800 szlovák állampolgár használja naponta az átkelésre a hidat. A munkások a híd magyar oldalától ismét buszokkal jutnak el a gyárba. A gyárba az alkatrészek beszállítása és a kész autók elszállítása biztosított.

A megyei katasztrófavédelem szóvivője, Stolczenberger Klára elmondta, az elöntött felhajtót addig nem lehet vízmentesíteni, amíg a víz a csatornahálózaton keresztül utánpótlást kap a Dunából.

Amint a vízállás lehetővé teszi, hogy szivattyúzással szárazzá tegyék az útszakaszt, a hidat megnyitják, addig homokzsákokból és pallókból készült útvonallal könnyítik meg a gyalogosok közlekedését.

16.29

A közeledő vihar miatt a veszélyhelyzet-kezelési központ úgy döntött, valamennyi civil és önkéntes szüntesse be a munkát a gátakon - közölte a belügyminiszter főtanácsadója hétfőn.

Samu Attila tájékoztatása szerint a hivatásos állománynak csak az a része maradhat a gátakon, amelynek megfelelő védőfelszerelése van, a döntést pedig a védekezésben részt vevők biztonsága érdekében hozták. Hozzátette: a vihar elvonultával mindenki folytathatja a munkát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután azt közölte, a Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben; az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat - írták. Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél és jégeső kísérhet.

15.35  - Az aktuális forgalomkorlátozások. Forrás: kozut.hu

1. számú út, 108+185 és 121+423 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Gönyű)

1. számú út, 88+876 és 104+693 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Komárom-Esztergom megye: Komárom - )

14. számú út, 2+356 és 12+616 km között teljes lezárás. (Győr-Vámosszabadi másodrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Vámosszabadi)

1401. számú út, 10+1176 és 17+711 km között teljes lezárás. (Győr-Mosonmagyaróvár összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Dunaszeg - Ásványráró)

1402. számú út, 5+445 és 6+1312 km között teljes lezárás. (Lébény-Mecsér összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Mecsér - )

1403. számú út, 1+800 és 3+600 km között félpályás lezárás. (Hédervár-Kimle összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Hédervár - )

8511. számú út, 19+800 és 19+1253 km között félpályás lezárás. (Bősárkány-Barbacs-Bodonhely összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Bodonhely - Kisbabot)

13101. számú út, 3+1200 és 6+351 km között útszűkület. (Vének bekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Vének - )


15.05

˝Többen jelezték, helybéli és környékbeli fiatalok FÜRDENEK! a megáradt Marcalban, Tét felé a hídnál. A Marcalnak még normál állapotában sem szabad fürdeni, jelen esetben pedig SZIGORÚAN TILOS ÉS FOKOZOTTAN ÉLETVESZÉLYES! Akit tetten érnek azok ellen eljárás fog indulni, ha kiskorú, akkor kiskorú veszélyeztetése a vád a szülőkkel szemben. S ez még a jobbik eset. Gondolom senki sem szeretne tragédiát és gyászt, így vakáció közeledtével! Ezért kérek mindenkit, tájékoztassa ismerőseit a tiltásról, hogy minél többen tudjanak róla!˝ - olvasható Rábaszentmihály hivatalos facebook oldalán.

14.34

˝Önkéntesek a koroncói gáton. Minden tiszteletem azoké, akik napok óta ezt az emberfeletti munkát végzik, mert én csak  vasárnap tudtam elmenni segíteni, de fáj minden porcikám :) Köszönet a folyamatosan érkező frissítőkért és a finom halászléért, amit ebédre kaptunk!˝ - írta olvasónk, K. Krisztina.


Árvíz - Önkéntesek Koroncón

Várjuk fotóikat, tudósításukat az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu
13.54

˝A nehezén már túl vagyunk, de még mindenütt nagyon sok ember van őrségben. Több helyen meleg ételre lenne szükség. A szendvics már ennyi nap után nem esik jól... Ha ilyen felajánlást kapunk, nagyon szépen megköszönjük.

A telefonszám: 70-632-5669˝ - kaptuk az üzenetet a kisalfold.hu facebook oldalán.

 
13.30  - ˝Az árvízi területeken fertőzésveszély van, de  eddig nem történt ilyen megbetegedés˝

Az árvíz  levonulása után fontos az alapos takarítás és fertőtlenítés,  amellyel elkerülhető egy járvány kialakulása - mondta el  sajtótájékoztatóján Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos  hétfőn Budapesten.   

Hangsúlyozta: ahová most ér az ár, ott a legfontosabb a  befogadóhelyek mennyisége és minősége, ezeket a Duna Budapest alatti  szakaszain ellenőrzik. Az orvosi ellátásra, felügyeletre szoruló  embereknek tudniuk kell, hogy hol kaphatnak ellátást – tette hozzá.  
   
Paller Judit azt kérte, hogy aki esetleg járványveszélyt  tapasztal, valamilyen hasmenéses, hányásos tüneteket észlel magán,  azonnal forduljon parancsnokához, illetve orvoshoz, és ne menjen  semmilyen közösségbe. Az árvízi területeken fertőzésveszély van, de  eddig nem történt ilyen megbetegedés, így egyelőre nincs szükség  megelőző védőoltásokra sem.  
   
A megbízott tiszti főorvos fontosnak nevezte a megfelelő  fertőtlenítést, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az ár  elvonulta után összegyűjtött hulladék veszélyes anyagnak minősül,  így azt ennek megfelelően kell kezelni. Ezen tudnivalókról a  tisztiorvosi hivatal és a védelmi szervek internetes oldalain  útmutatót is közzétesznek.  
   
Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest megyei védelmi bizottság  elnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a megye déli  területein is időben megépítették és megerősítették a védműveket.  
   
Mint elmondta: hétfő délelőttig 4 millió homokzsákkal  erősítették meg a gátakat a megyében. Az otthonukat elhagyni  kényszerülők száma a vasárnapi 597-ről 817-re emelkedett. Ez nem  kitelepítés, hiszen önként távoztak, három embert kellett rendőri  erővel korábban Nagymarosról kitelepíteni – tette hozzá.  
   
A fővárosi helyzetről Pesti Imre kormánymegbízott, a fővárosi  védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy ütemes apadásra számítanak,  és szerdára várják, hogy 8 méter alá csökkenjen a vízszint.  
   
Hozzátette: kisebb árvízi jelenségek vannak, de ezeket azonnal  kezelni tudják, így jelenleg sehol sincs komoly gond. Pesti Imre  hangsúlyozta: a közműrendszerek és a csatornák bírják a nyomást,  ahol szükséges, ott a csatornák vizét közvetlenül a Dunába  szivattyúzzák.


13.27

Ezekben a percekben nyitják meg a győri Petőfi hidat.

13.10

Felhőszakadás miatt citromsárga figyelmeztetés a megyére >>


12.50

A budapesti árvízvédekezés segítésére az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál felszabaduló töltött homokzsákokat, 22 db teherautóból álló konvoj szállítja az M1-es autópályán, rendőri felvezetés mellett.

A nap folyamán várhatóak még további konvojok.

Kérjük az ezen útvonalon közlekedők fokozott odafigyelését, és hogy ne akadályozzák a konvoj előrehaladását.


12.25

Nincs közvetlen veszély a kórházakban

A komáromi Selye János Kórházban az árvíz szombati tetőzése után egyelőre megszűnt a kitelepítés közvetlen veszélye. Az Ápolási- és a Krónikus Belgyógyászati Osztályon jelenleg 60 beteget kezelnek, illetve ápolnak. Az osztályos váltások a beosztásnak megfelelően lezajlottak. Az orvosok, szakdolgozók, beteghordók, portaszolgálat, élelmezés, takarítószolgálat rendben fölvette a munkát. A diagnosztikai és a műszaki készenléti szolgálat rendelkezésre áll. Gyógyszerekből, szakmai anyagokból és élelmiszerből nincs hiány.

Budapesten, az ORFI Lukács fürdőhöz közeli épületében műszaki gondot okoz a felszivárgó belvíz. Az ORFI vezetése megtette a szükséges állagmegóvási intézkedéseket, és gondoskodtak szivattyúzásról.  A betegellátás zavartalan.

A győri Petz Aladár Oktató Kórház főigazgatójának ma reggeli tájékoztatása szerint, a kórházban 16, otthonából evakuált beteget, ill.  ápoltat látnak el mindaddig, amíg megfelelően nem rendeződik a helyzetük.

Továbbra is kérünk mindenkit, ha otthona elhagyására kényszerül,
rendszeresen szedett gyógyszereit vigye magával!Várjuk fotóikat, tudósításukat az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu

11.40

A településeken végzett munkálatok rövid összefoglalása - a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása


Győrújfalun és az árvíz által érintett szigetközi településeken a töltés magasítási munkálatok befejeződtek. A Duna és a Mosoni-Duna apadásnak indult. A vízszint csökkenése és az ezekkel összefüggő munkálatok mind a tervek szerint alakulnak. A Duna és a Mosoni-Duna több szakaszán alacsonyabb árvízi védekezési fokozatok léptek érvénybe.

Győrújfalu visszaköltöztetése  a Mosoni-Duna vízállása szerint alakul, vagyis kizárólag akkor történik meg, ha a vízszint ezt biztonsággal lehetővé teszi. A visszaköltözésről időben tájékoztatjuk a sajtót és a lakosságot.

Az árvízi védekezési munkálatok összességében eddig sikeresen zajlottak le, hiszen minden érintett szakaszon sikerült meggátolni a folyó mederből történő kilépését.

Koroncón a híd alatti uszadék  eltávolítása jelenleg is zajlik, egy helyen bordás kitámasztás kialakítása történik.

Dunaszentpálon
stabil a helyzet, buzgárok figyelése és elhárítása folyamatos.

Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetése és a szivárgások megszüntetése folyamatos. Néhány helyen az apadás miatt magas a gát, 1-1 sor visszaszedése folyamatban.

A mecséri bekötő útnál található egy ér, ahol áteresz került kialakításra. Itt a víz szivattyúzása történik. Az ér partja megcsúszott, a vízügy szakemberei elvégezték a megerősítést. Az árvízi védekezésben érintett települések mindegyikén (a fent említetteken túl Győr-Bácsán, Kisbajcson, Mecséren, Vámosszabadin, Gönyűn, Véneken, Nagybajcson, Ásványrárón, Dunaszegen, Győrladaméron, Győrzámolyon, Héderváron és Kunszigeten) az árvízi jelenségek figyelése céljából folyamatos járőrszolgálat működik.11.09

Az ÉDUVIZIG működési területén 14,5 km-en I. fokú, 46,5 km-en II. fokú, 62,3 km-en III. fokú, 96,9 km-en Rendkívüli a készültség van. 302 fő ÉDUVIZIG saját dolgozó, 679 fő az ország más vízügyi igazgatóságaitól, illetve 2855 fő külső erő fő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. A védekező létszám az Igazgatóság területén mindösszesen 3838 fő.

Az árvízvédekezés kezdete óta több mintegy 3,4 millió db homokzsákot és 13.600 köbméter homokot használtak fel.

Az Almásfüzítőn található vörösiszap tározó az árvíz idején is folyamatos ellenőrzés alatt áll. Eddig semmilyen rendellenes eseményt nem tapasztaltunk.

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
A Duna felső szakaszát nyugat felől hullámzó frontrendszer érte el, amely előtt és átvonulása során is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra. Az OVSZ és az OMSZ tegnapi tájékoztatása szerint az említett csapadékrendszerből holnap estig az ÉDUVIZIG-hez tartozó Duna-szakasz területén 10-15 mm körüli csapadék ígérkezik.

Hidrológiai helyzet
Dévénynél
éjszaka tovább folytatódott az apadás, mely a ma reggeli órákban megállt. A reggeli vízállás 641 cm.

Rajkánál a tetőzés (646 cm) óta közel 4,5 méteres apadás figyelhető meg.

Dunaremeténél
az apadás folyamatos, a reggeli vízállás 570 cm. A tetőző vízállás 722 cm volt, mely a korábbi LNV szintet (1991-ben 720 cm) kissé meghaladta.

Nagybajcs térségében az árhullám 907 cm-es tetőzését követően 125 cm-t apadt. A tetőző vízállás a 2002. évit 29 cm-rel meghaladó.

Az apadási ütem a következő két napban még átlagosan napi egy méteres lehet. A bősi tározó üzemelése az apadást befolyásolhatja.
Komáromnál a tetőzést (845 cm) követően kismértékű, 43 cm-es lassú apadás figyelhető meg. A tetőző vízállás 44 cm-rel haladta meg a korábbi LNV (801 cm) értékét.

Esztergomnál tegnap reggel 6 órakor tetőzött a folyó 813 cm-rel, mely 43 cm- rel haladta meg a korábbi LNV szintjét. Ma reggelig csekély mértékű apadás történt.

Győr térségében a vízállapotokat továbbra is a Mosoni-Duna torkolatának környékén jelenleg apadó Duna alakítja. A vízállás a tetőzés óta Győrnél 75 cm-t apadt. A mai napon az apadás folytatódni fog.

Gyirmótnál a vízállás 630 cm-rel tetőzött, míg a Mosoni-Dunán Mecsérnél 520 cm-rel. A mecséri apadás 41 cm, és továbbra is lassan fog apadni a folyó.

A Rábán és Répcén lassú vízhozam csökkenés tapasztalható, és a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk.

A Lajta teljes szakaszán kissé apadó vízjárás érvényesül.

Belvíz

A Duna menti, a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszokon II. fokú a készültség, a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon a korábban fennálló I. fokú védelmi készültség II. fokúra emelkedett, a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon a Zsombékosi szivattyútelepre (Gönyű) II. fokú készültség lett elrendelve.

A tegnapi napon 7 db szivattyútelep üzemelt: Győrzámoly, Szava, Bácsa, Kisbodak I. és II, Pinnyéd, Zsombékos. Mobil szivattyúk működtek a Zsejkei szivattyúállásnál (3 db), a Hédervár-Vadaskerti csatornánál (2 db). Az elmúlt napon az elöntött terület nagysága 4049 hektár volt. A védekezésben 29 fő vízügyi igazgatósági dolgozó vett részt.
10.35

Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is 17 településen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás.

Az árvízi védekezés során emberi élet nem került veszélybe, haláleset nem történt, sérülésről, eltűnt személyről bejelentés nem érkezett - olvasható a gyor.katasztrofavedelem.hu-n.

Győrújfalun továbbra is töltéserősítést, bordázást végeznek. Koroncón a híd alatti uszadék eltávolítás, egy helyen bordás kitámasztás kialakítása zajlik. Dunaszentpálon stabil a helyzet, buzgárok figyelése, elhárításuk folyamatos. Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetése és a szivárgások megszüntetése folyamatos. Néhány helyen az apadás miatt magas a gát, 1-1 sor visszaszedése folyamatban. A mecséri bekötő útnál van egy ér. Egy áteresz került kialakításra, ahonnan szivattyúzzák vissza a vizet. Az ér partja megcsúszott, a vízügy szakemberei megerősítették.

Az árvízi védekezésben érintett települések mindegyikén (a fent említetteken túl Győr-Bácsán, Kisbajcson, Mecséren, Vámosszabadin, Gönyűn, Véneken, Nagybajcson, Ásványrárón, Dunaszegen, Győrladaméron, Győrzámolyon, Héderváron és Kunszigeten) az árvízi jelenségek figyelése céljából folyamatos járőrszolgálat működik - szerepel a tájékoztatóban.

Vasárnap történt

Vasárnap este 10 óra körül mentési munkálatok közben az útfelázás miatt történt a baleset, amelyben felborult daru.

Fotó: Tudósító
Olvasónk fotója


9.35

Néhány órán belül megnyithatják Petőfi hidat

Olyan ütemben apad a Rába, hogy a szakemberek megkezdhették Győrben a Petőfi híd megnyitásának előkészítését - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Máthé-Tóth Péter, a Győri  Útkezelő Szervezet szóvivője. Jelenleg az árvízvédelmi kapu bontása és elszállítása, a homokzsákok  elpakolása történik. Az útkezelők már átvizsgálták a szerkezetet, mindent rendben találtak. Ha uszadék nem akadt fenn, és a Győr-Szol elvégezte a takarítást, egy gyors forgalomtechnikai átrendezés után néhány órán belül megnyitják a hidat a közlekedők előtt.


8.54

Videó Mecsérről
8.42

Háromszáz katona a gátakon

A reggeli váltást követően, a Magyar Honvédség részéről 300-an vesznek részt  Győr-Moson-Sopron megyében az árvízi védekezésben. 100-an Győrújfalun, ugyancsak 100-an Győr különböző pontjain, 50-en Koroncón és szintén 50-en Dunaszentpálon. Feladatuk a megfigyelés mellett a különböző szivárgások megfékezése.

Az egyre csökkenő létszám-igénynek megfelelően a mai napon megkezdődik a Győrbe vezényelt katonák veszélyeztetettebb helyekre történő átcsoportosítása is. A tervek szerint közel 900 honvéd fogja elhagyni a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred likócsi bázislaktanyáját - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Sályi Gergő törzsőrmester, protokoll altiszt.

8.30

Mindenhol apadnak a folyók a megyében, frissülő vízállások térképünkön.

8.20

Légifelvételek egy Cessna 152 fedélzetéről. (szombati képek)

Videó: Pócza István

 
Várjuk fotóikat, tudósításukat az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu
8.10

Ha az árvízi helyzetben nem következik be váratlan esemény, hétfőtől minden helyi járat menetrend szerint fog közlekedni. A Szigethy Attila út, Városi könyvtár megállóhely üzemszerű működése helyreáll, de a Reptéri út lezárása továbbra is érvényben van - olvasható a Kisalföld Volán Zrt. honlapján.


07.40 - Útlezárás, forgalomkorlátozás

Továbbra is rendőrök őrzik a Győrújfaluban üresen maradt ingatlanokat.
Amíg az árvízi védekezési munkák indokolják, az ott lakók nem térhetnek
vissza otthonaikba.

Az 1401. számú utat Dunaszeg és Mosonmagyaróvár között gátépítési és
egyéb árvízvédelmi munkálatok miatt le kellett zárni. Dunaszeg, Dunaszentpál, Győrladamér és Győrzámoly lakói kizárólag Győr irányába tudják elhagyni a településüket.

Győr-Dunaszeg között az érintett községek lakói lakcímkártya bemutatásával, a településeken dolgozók munkahelyi célforgalommal közlekedhetnek Más gépjárművek csak közcélból (áru- és betegszállítás, stb.) hajthatnak be az útszakaszra.

Ásványráró-Mosonmagyaróvár települések lakói otthonaikat - a Zsejkepusztánál lezárt útszakasz miatt - kizárólag Mosonmagyaróvár irányába hagyhatják el, illetve térhetnek vissza.

Az 1. számú főutat az M19-es autóút Győr - likócsi csomópont és Komárom között lezárták, a forgalmat az autópályára terelik. Az M1-es autópálya Győr-Komárom közötti szakasza díjmentesen vehető igénybe.

Budapest felől az 1. sz. főúton közlekedőket a Komáromi Közútkezelő a
131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es
autóút Győr-likócsi csomópontjában térhet vissza az 1. számú főútra.

1. főút 108+185 - 121+423 Győr-Gönyű-Teljes lezárás 
14.sz 2+356 - 12+616 Győr - Vámosszabadi -Teljes lezárás
1401 13+000 - 14+600 Dunaszeg-Ásványráró - Félpályás lezárás
1401 10+1176 - 17+711 Dunaszeg Ásványráró  - Teljes lezárás
1402 5+445 - 6+1312 Mecsér  - Teljes lezárás
1403 1+800 - 3+600 Hédervár   - Teljes lezárás
8418 11+500 - 11+500 Koroncó  - Félpályás lezárás
8418 11+500 - 11+510 Koroncó  - Útszűkület
8511 19+800 - 19+1253 Bodonhely Kisbabot -  Félpályás lezárás
8511 19+930 - 19+960 Kisbabot Bodonhely -  Félpályás lezárás
13101 3+1200 - 6+351 Vének  - Útszűkület

Hétfő,

6.16

Győrújfalunál a tetőzéshez képest már legalább hatvan centimétert apadt a  Mosoni-Duna - közölte a település polgármestere hétfő reggel az  MTI-vel.  
   
Nagy Imre Attila elmondta: a korábbinál kevesebb új buzgár  keletkezett a gátnál.   
   
Várhatóan másfél méteres vízszintcsökkenésre lesz szükség ahhoz,  hogy a védelmi bizottság engedélyezze a lakók visszatérését a másfél  ezer lakosú, pénteken este kitelepített településre - értesült az  MTI a védekezésben résztvevőktől.


Vasárnap, 21:30 - Belvíz okoz gondokat

A hatalmas árvíz után egyre inkább a belvíz is gondot okoz a Szigetközben. A belvizek, az árvízvédelmi rendszeren átszivárgó vizek, a fakadóvizek utat találnak a szennyvízcsatornákba és túlterhelést okoznak. Az átemelő szivattyúk teljes kapacitással dolgoznak, a szennyvízelvezető rendszer nem ilyen hatalmas mennyiségű belvíz továbbítására készült. Szippantó kocsikkal csupán kis mértékben tudjuk tehermentesíteni a rendszert. Arra szeretnénk kérni az ár- és belvízzel érintett területek lakosságát, szíveskedjenek ellenőrizni a telken belüli csatornatisztító nyílásokat. Lehetőség szerint meg kell akadályozni, hogy a belvíz ezeken keresztül a csatornába beáramoljon. Mélyebb fekvésű ingatlanokon előfordulhat, hogy ugyanezeken a nyílásokon kibuggyan a szennyvíz, mivel a közterületen lévő rendszer teljesen telített Mindkét esetben a 06 80 20 40 86-os telefonszámon tehetnek bejelentést, munkatársaim rövid időn belül a helyszínen segítenek a probléma megoldásában.  A pincékben felgyűlt belvizet, talajvizet most nagyon kockázatos kiszivattyúzni. Szivattyúzás után gyorsan visszapótlódik, a felgyorsult vízáramlás következtében talajtörés jöhet létre, ami az épület alapját súlyosan károsíthatja. Meg kell várni, amíg a környékbeli árkokból levonul a belvíz, csökken a talajvíz szintje és utána lassú ütemben érdemes kiszivattyúzni az árkokba. A térszint alatti helysége elöntése visszacsapó szelep beépítésével hatékonyan megelőzhető, de nagyon fontos hogy a visszacsapó szelep ne az egész építmény, hanem csak a térszint alatti helyiségek szennyvízelvezetését blokkolja.

20:55 - Győrzámoly - lesz tanítás hétfőn az iskolában

A jegyzővel, a tankerületi igazgatóval és a megyei katasztrófavédelmi bizottsággal történt egyeztetés után úgy döntött a győrzámolyi iskola vezetése, hogy 2013. június 10.  tanítási nap lesz.
A tanításon való részvétel alól mentesülnek a győrújfalui kitelepített tanulók, valamint azok, akik már az előző napok során más településre költöztek, mivel ők előreláthatólag hétfőn nem tudják megközelíteni Győrzámolyt - olvasható az iskola honlapján.

20:40 - Árvíz - Ötszáz rendőr felügyeli Győrújfalut

Ötszáz rendőr felügyeli a rendet a péntek este az árvíz miatt kiürített szigetközi Győrújfalun - mondta el vasárnap a Győrújbaráton elhelyezett kitelepítetteknek tartott tájékoztatón a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese.

Németh Lajos ezredes az MTI érdeklődésére elmondta: normális esetben az egész Szigetközben 150 egyenruhás teljesít szolgálatot.

Miközben a falu fölött köröző helikopter által közvetített képeket vetítették, Németh Lajos a tucatnyi, zömében idős kitelepített előtt arról beszélt, hogy a védekezés kezdete óta az egész Szigetközből nem jelentettek bűncselekményt.

Hozzátette: egyetlen baleset jutott a hatóságok tudomására: Zsejkepusztánál egy teherautó elsodort egy a védekezésben részt vevő férfit, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

19:10 - Hogy lehet eljutni Budapestre tömegközlekedéssel?

Több olvasónk is felháborodottan hívta fel szerkesztőségünket, hogy nem tudják, hogy Győrből hogyan juthatnak el Budapestre. A két város között autóbuszos közlekedés néhány hete már nincs, de most a vonatok sem járnak.

Egy hölgy elmondta, hogy fia szeretne Budapestre utazni, de a győri állomáson nem tudták neki megmondani, mikor tud elindulni.

A MÁV-START korábban közölte, hogy a Komárom-Almásfüzitő szakasz vasúti forgalmának korlátozása miatt Győr és Budapest között közvetlenül a vonatok nem járnak.

A kérdésre tehát, hogy hogyan lehet eljutni tömegközlekedéssel eljutni Győrből Budapestre csak azt tudjuk felelni, hogy a MÁV-START szerint Győrből Tatabányáig vonatpótló buszok indulnak - a vasúttársaság szerint "folyamatosan". A másik lehetőség a személyvonat, amellyel Komáromig lehet eljutni, onnan vonatpótló buszok indulnak Almásfüzitőig. Almásfüzitőtől Budapestig ismét személyvonatra kell szállni.

Alternatív átszállási lehetőség esetleg Celldömölk lehet.

18:20 - Nem kell már kerülni a szigetközieknek, de Győrújfalun továbbra sem lehet megállni

2013. 06. 09-én 18.00 órától a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság feloldja a Győrújfalu településre kiadott teljes behajtási tilalmat a következő korlátozások mellett:

1401 számú összekötő úton Dunaszentpál, Dunaszeg, Győrladamér és Győrzámoly települések lakói, valamint az árvízi védekezésben és az alapellátásban résztvevő szervezetek gépjárművei, kizárólag a célforgalom igazolása esetén, lakcímkártya felmutatásával behajthatnak a szigetközi út Győrújfalu és Dunaszentpál közötti szakaszára.

Győrújfalu területén közbiztonsági okokból megállni és várakozni tilos! A Rendőrség folyamatosan ellenőrzi Győrújfalu területén a forgalmi korlátozások, valamint a megállási tilalom betartását.

18:00 - Borkai bizakodó, Győrben szó sincs kitelepítésről

Legbelül egy kicsit megnyugodhatunk. Átalakult a feladat: eddig minél több homokzsákot kellett lerakni minél gyorsabban, most pedig a finomhangolásé a terep – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere. Tovább >>

17:30 - Feljött a szennyvíz Győrben, az ivóvíz iható

Leszakadt a csatorna Győrben, az Ady Endre utcai szennyvízátemelőnél, föld feletti vezetékkel pótolták. Másutt is voltak problémák, a szennyvízelvezető rendszer nem ilyen mennyiségű belvíz továbbítására készült. Tovább >>

17:10 - Korlátozások a vasúton

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a Duna vízállása miatt a további intézkedésig nem közlekedhetnek a vonatok. Az utasokat vonatpótló autóbusszal szállítja el a vasúttársaság. Tovább >>

17:10 - Milyen munka zajlik most? A megyei védelmi bizottság sajtóközleménye
 
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén jelenleg a 17 településen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás.
 
Győrújfalu: Töltéserősítést, bordázást végeznek. Homokzsákolási munkálatok továbbra is folyamatban, szakaszfelelősök vannak kijelölve, járőrszolgálat folyamatos. A szemét depózásra kerül. A folyó apad. A katasztrófavédelem részéről 10 fő, hivatásos tűzoltó 139 fő, a honvédségi erő 8 csoport, rendőrségtől 112 fő (rendészeti feladatokat lát el), a vízügytől 30 fő. A karitatív szervezet 20 fővel a védekezésben résztvevők ellátását biztosítja.
 
Koroncó: Településen a töltés bordás megerősítését végzik folyamatosan, valamint homokzsákokat töltenek és azokat juttatják ki a helyszínre. A Marcal töltés megerősítése zajlik, Koroncó belterületén töltés megerősítést végeznek. Figyelőszolgálat működik.
 
Dunaszentpál: Talpfolyásoknál bordás-kavicsos megtámasztás van folyamatban. Stabil a helyzet, folyamatos járőrszolgálat a gáton. Kavicsszállítás folyamatos. Buzgárok figyelése, elhárításuk folyamatos.
 
Győr
(Bácsa): homokzsáktöltés jelenleg nincs, homokzsákok készenlétben állnak. 1 fő katasztrófavédelmi szakemberrel, 2 fő rendőr, 8 fő vízügyessel, 5 fő önkéntes tűzoltó, a lakosság részéről 25 fővel, polgárőrségtől 4 fővel.
(Iparcsatorna): a csatorna déli szakaszán a védmű LNV-re történő magasítása megtörtént. A töltés védett oldala kb. 300 m-es szakaszon felázott, jelenleg a bordás megtámasztás folyik. A megtámasztási munkálatokban részt vesz 4 fő vízügyes, 8 fő létesítményi tűzoltó (AUDI), 30 fő önkéntes. Folyamatos figyelőszolgálat működik.
(Győr, Galántai út): 1 csapat honvédségi erő homokzsákot pakol.
(Győr-Révfalu, körtöltés): 1 csapat honvéd a körtöltés megerősítését végzi.
 
Minden árvízi védekezésben érintett településen folyamatos járőrszolgálat, figyelőszolgálat működik. Ásványráró településen és Győrben, a Püspökerdőben az ellenőrzés alá vont terület kiszélesedése miatt további önkéntesek jelentkezését várjuk a figyelőszolgálatba. Aki a figyelőszolgálatban önkéntesi feladatokra jelentkezik, az említett települések védekezési munkálatainál a kárhelyparancsnokot keresse.

16:10 - Mecsérnél nagyon lassú az apadás

A vizugy.hu 16 órai adatai szerint Rajkánál már 277 centimétert csökkent a Duna vízszintje a pénteki tetőzéshez képest. Mosoni-Duna továbbra is lassabban apad: Bácsán óránként 2-3 centiméterrel, a Rába torlokata közelében óránként 2 centiméterrel, Mecséren óránként 1-2 centiméterrel süllyed a vízoszlop magassága.

15:55 - Széles Sándor a megyei védelmi bizottság elnöke helyzetképet adott a az árvízzel érintett településekről

"Zsejkepusztán a homokzsákokat hamarosan elhordják, így az 1401-es úton megszűnhet majd a félpályás útlezárás. Dunaszentpálon bordás megtámasztás zajlik, több helyen átázott a töltés, így sok kavicsra van szükség. Dunaszegen már inkább a belvíz okoz gondot: itt ráadásul a szennyvízcsatornákból ömlik ki a szennyvíz. A polgármester, a Pannon-Víz és a vízügyi szakemberek egy csővezeték kiépítésével a visszavezetésen dolgoznak. A fertőtlenítésre hétfőn kerülhet sor. Győrzámolyon és Győrladaméron folyamatos a figyelőszolgálat.

Győrújfalun már nincs szükség homokzsákok pakolására, a gáton azonban továbbra is többszáz katona és tűzoltó dolgozik. A civileket pihenésre kértük. A helikoptereket más helyre vezényelték, szükség esetén munkájukat az úszó lánctalpas katonai gépek vehetnék át. A helikoptereknek döntő szerepük volt, nélkülük biztosan nem lehetett volna megvédeni a kritikus pontokat. Most is figyelni kell, az apadó vízben a fólia megfeszülhet, s repedéseket okozhat: emiatt csökkentjük rajta a nyomást.

Nagy megkönnyebbülést jelent számomra is, hogy vasárnap délutánig itt már 20 centimétert apadt itt a folyó. A faluban visszaköltözni várható kedden lehet majd. Győrben és Gönyűn a fegyelmezett munkának is köszönhetően nem volt gond, Vámosszabadin és Nagybajcson még mindig több százan dolgoznak. Koroncón is nagy erőkkel figyeljük a vizet" - mondta. A Kisalföld azt kérdezte: az érintett települések lakói mikor lélegezhetnek fel? "Várhatóan kedden délelőtt: akkor megszűnhetnek azok az intézkedések, melyek az emberek életét megnehezítették" - mondta

15:30 - Állatokat költöztettek el az állatkertben

Az árvíz miatt állatokat kellett megszokott helyükről arrébb költöztetni az Iparcsatorna mellett fekvő győri Xantus János Állatkertben. Dr. Andréka György, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a 2002-es árvíz tapasztalatai alapján evakuálási tervvel, szállítási ládákkal és állatorvosi csapatokkal várták a mostani árhullámot.

A buzgárokból és töltésszivárgásból származó víz szombaton kezdett el a szomszédos Elektromos-pálya felől a vadaspark felé folyni, de akkor még homokzsákokkal meg tudták fogni, vasárnap reggel azonban már látszott, hogy ez nem sikerülhet. Így megkezdték azoknak az állatoknak az arrébb költöztetését, amelyek kifutójában a víz legalább a terület kétharmadát elborította. Az intézkedés hazai nagyvadakat, valamint lámákat, tevéket, dromedárokat és néhány víziantilopot érintett.

Dr. Andréka György hangsúlyozta: az állatkert továbbra is látogatható. Az igazgató fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy a Pannon-Víz zrt., a Győr-Szol zrt., valamint a katasztrófavédelem azonnal a segítségükre sietett.

14:40 - Belvíz Kisbodakon és Dunaremetén

Fotók: Mészely Réka


14:30 - Belvíz okoz gondokat Véneken és Nagybajcson

Fotók: Tóth Gyula


14:20 - Győrújfalu továbbra sem nyitott a közlekedők számára, de a buszok járnak

Győrújfalu településre csak helyi lakosokat, tehát győrújfalui lakcímet igazoló lakcímkártyával rendelkező személyeket engednek be a rendőrök.
A többi szigetközi település lakói lakhelyüket Győrújfalun keresztül nem, csak azt kikerülve tudják megközelíteni. Részükre Győrújfalu településen való áthaladás nem engedélyezett.

A korlátozás nem vonatkozik a helyközi autóbuszokra, melyek korlátozás nélkül, menetrend szerint közlekednek az érintett térségben.

14:10 - Köszönet

Győr Város Polgármestere megtekintette a Likócsi árvízvédelmi munkálatok helyszínét és itt találkozott a Civil Kontroll Polgárőr Egyesület Tagjaival. (Fotó: Lakat J, 2013.06.08)
Győr Város Polgármestere megtekintette a Likócsi árvízvédelmi munkálatok helyszínét és itt találkozott a Civil Kontroll Polgárőr Egyesület Tagjaival. (Fotó: Lakat J, 2013.06.08)

Az egyesület nevében szeretnénk köszönetet mondani a lakosság önzetlen, fáradságot nem ismerő munkájáért, idősek és a fiatalok összefogásáért.

Jó volt látni, hogy a fiatalság milyen odaadással dolgozott, lapátolta a homokot, és hordta a zsákokat. És itt szeretnék köszönet mondani az egyesület minden egyes tagjának, akik éjjel-nappal járták az elmúlt hat napban az árvízvédelmi töltést és figyeltek a víz minden kis rezdülésére.

Külön köszönet és hála jár azoknak a miskolci és debreceni vízügyi szakemberek áldozatos tevékenységükért, akik segítették és irányították az árvízvédelmi munkálatokat Likócs térségében.

14:00 - Figyelőszolgálatra önkénteseket vár a katasztrófavédelem

Minden árvízi védekezésben érintett településen folyamatos járőrszolgálat, figyelőszolgálat működik.

Ásványráró településen és Győrben, a Püspökerdőben az ellenőrzés alá vont terület kiszélesedése miatt további önkéntesek jelentkezését várjuk a figyelőszolgálatba. Aki a figyelőszolgálatban önkéntesi feladatokra jelentkezik, az említett települések védekezési munkálatainál a kárhelyparancsnokot keresse.

Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy amennyiben nem az ár-és belvízi védekezésben vesznek részt, úgy kérjük, hogy a töltéseket és az odavezető utakat hagyják szabadon! Járműveiket lehetőleg a település szélén helyezzék el!

A „katasztrófaturizmus" rendkívül zavarja és akadályozza a védekezők munkáját.

A védekezés során megnövekedett teher- és személygépjármű forgalom, valamint az árvízi munkák végrehajtása miatt a töltéskoronán történő közlekedés TILOS!

A védőtöltéseken kizárólag az árvízvédekezésben résztvevők tartózkodhatnak!

Kérjük a lakosságot, hogy a gátak melletti utakat járművekkel ne használják, mert rongálja a töltés állékonyságát!

Kérjük továbbá, hogy aki quaddal rendelkezik segítse az árvízi munálatokat! A jelentkezéseket a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság várja a 06 96/515 729 és a 06 96/529 539 telefonszámon. Minden kárhelyszínre szükség lenne nagy méretű napernyőre!A felajánlásokat szintén az előző telefonszámon lehet lejelenteni!

Az árvízi munkában résztvevők lehetőségeikhez mérten vigyenek magukkal kesztyűt, lapátot, szúnyogírtót és naptejet.

Az önkéntesek segítségére az árvíz levonulását követően is szükség lesz a megyében, a kihelyezett homokzsákok eltávolítása során. Kérjük a lakosságot, hogy a lehetőségeikhez mérten segítsék majd önkéntes tevékenységükkel az árvíz utáni feladatok végrehajtását is, melyre a vízügynél várják jelentkezésüket.

13:45 - Két oldalról kell védeni Koroncót

Két oldalról kell védeni a Sokorói-Bakony-ér és a Marcal találkozásánál fekvő Koroncót az árvíz ellen - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei település polgármestere vasárnap a helyszínen az MTI-vel.

Radicsné Kincses Mária (független) elmondta: náluk az Öreg-Dunából a Mosoni-Dunába, onnan pedig a Rábán keresztül a Marcalba, majd a Bakony-érbe visszaduzzadó víz okoz problémát. Az általában 30-40 centiméteres ér négy méter körül tetőzött szombat délután, ehhez képest viszont mostanra már 14-15 centit apadt.

Hozzátette: emelni nem kell a töltést, de mind több helyen kell azt bordafallal megtámasztani. A Marcalon két műszakban 100-100 katona, a Bakony-éren több száz helyi és a térségből érkezett önkéntes védekezik az ár ellen.

13:30 - Győri közlekedési informciók

Győrben elrendelt illetve feloldott forgalmi korlátozásokról adott hírt a kisalfold.hu-nak Máthé-Tóth Péter. A Győri Útkezelő Szervezet szóvivője a szombaton életbe lépett változások közül először a Töltésszer utca lezárásáról beszélt. Az utca egy szakasza a töltés lábához közel húzódik, amelyből helyenként szivárog a víz. Az utca Pinnyéd irányába haladó, nem árvízvédelemmel kapcsolatos teherforgalmát az útkezelők a vízügyi igazgatóság kérésére a Szarvas utcára terelték a töltés védelmében.

A védekezési munka miatt vezettek be korlátozást Likócson a Török utcában is, a töltés lába melletti szakaszon.

A Hédervári úton még hajnalban lépett életbe korlátozás, a Zemplén utca és a 1401-es út közötti szakaszán, munkagépek – húsz negyven tonnás billencs illetve lánctalpas forgókotró – várakoznak  készenlétben.

Vasárnap reggel a Szigethy Attila úton feloldották a külső forgalmi sáv 300 méteres szakaszának csütörtökön elrendelt korlátozását. A terelésre a Tihanyi és Bartók Béla út közötti szakaszon azért volt szükség, hogy segítse a Kossuth Zsuzsa Kollégiumban elszállásolt katonák és a Hunor Mentőcsapat tagjait szállító tréler közlekedését.

A szóvivő hozzátette: a már nem indokolt korlátozásokat a védekezésben részt vevő szervekkel történő egyeztetést követően, fokozatosan, szakaszról szakaszra vonják vissza. Például amint a közút újból megnyitja az egyes utat, a rá merőleges szeniváni kertvárosi utcákban is megindulhat a közlekedés.

12:40 - Tanítási szünetet rendelhetnek el
 
A rendkívüli árvízi helyzetre tekintettel a jogszabályok lehetőséget biztosítanak rendkívüli tanítási szünet elrendelésére az intézmény fenntartója és a járási hivatal vezetőjének értesítésére.
 
A tanszünet elrendelésére a helyileg illetékes jegyző jogosult, aki a helyben szokásos módon hirdeti ki a tanszünetet. Amennyiben a tanszünet elrendelésre kerül, a szigetközi iskolák tanulóinak a napközbeni felügyeletét reggel 6.00 órától délután a szülők kérésének megfelelő időpontig az alábbi két győri iskola látja el:
 
Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság Arany János Kéttanítási nyelvű Általános Iskolája (9024 Győr, Örkény u. 4-6.)Főigazgató: Kovácsné Krusevics Bernadett
 
Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság Gárdonyi Géza Általános iskolája (9021 Győr, Baross u. 49.) Főigazgató: Szalai Ferenc

12:30 - Szennyvíz törhet fel

Előfordulhat, hogy a megemelkedett vízszint miatt a szennyvízcsatornák kiöntenek. Arra kérji a lakosságot a megyei védelmi bizottság, hogy a jelenséget jelentsék be a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatán a 96/522-601 és 96/311-753  telefonszámokon. Az átemelő szivattyúk teljes kapacitással dolgoznak. Szippantó kocsikkal tehermentesíti a Pannon-Víz Zrt. a rendszert. A belvízszint csökkenésével visszaállhat a normál üzem. Kérjük a lakosságot, hogy lehetőség szerint kerülje a szennyvízzel történő kontaktust! A durva szennyeződést el kell távolítani, közterületen a helyi önkormányzat feladata annak eltávolítása, míg magántulajdon esetén a tulajdonosnak. Az eltávolítást követően fertőtlenítésre kerül sor, mellyel kapcsolatban a későbbiekben még adunk tájékoztatást. Szántóföldön és udvaron nem szükséges fertőtleníteni, hiszen ott a napfény ereje elvégzi a fertőtlenítést (a betonozott felületek és az épületek fertőtlenítése kiemelten fontos).

12:20 - Rendőrségi pszichológus Győrújbaráton

A Győrújfalut fenyegető áradás miatt a falut pénteken kiürítették, 13 győrújfaluit Győrújbaráton helyeztek el. Őket rendőrségi pszichológus keresi fel - tájékoztatta lapunkat Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

12:00 - Közlekedési információk

1. sz. főúton az M19-es csomópont és Komárom között teljes lezárás van. A terelés ideje alatt az M1 –es autópálya és az M19-es autóút Győr és Komárom közötti érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

1403. számú összekötő úton a 1+800 -3+600 km szelvények között 2013.06.08.-án 11 órától került teljes szélességében lezárásra vízátfolyás miatt Novákpuszta –Hédervár  közötti szakaszon.
 
8511. számú összekötő úton a 19+930 km szelvénynél lévő  Rába felett átvezető híd  Bodonhely és Kisbabot között továbbra is le van zárva.
 
8418. számú Ménfőcsanak – Koroncó összekötő úton Koroncó térségében vízátfolyás miatt félpályás forgalomkorlátozás van érvényben.
 
A Győrújfalu térségében kialakult helyzet miatt a rendőrség korlátozza a Győrből a szigetközi falvakba irányuló gépjárműforgalmat, a területre csak az árvízvédelemben részt vevők gépjárművei hajthatnak be.

Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszeg, Dunaszentpál települések lakcímkártya felmutatása mellett, az 1401-es számú úton, Hédervár illetve Ásványráró irányából közelíthetők meg.

Győrújfalu rendjét és biztonságát, a lakosság hátramaradt vagyon- és értéktárgyait a rendőrség fokozott jelenléttel, folyamatosan ellenőrzi.

A véneki Duna-parton lévő üdülőterületet naponta többször körbejárja Budai Gyula révész, árvízvédelmi munkatárs és Illés Miklós r. törzszászlós. A körzeti megbízott éberen figyeli a töltéseket is, s ha gyalogost vagy kerékpárost lát, felszólítja a gát elhagyására.

11:00

Kunsziget, Mosoni-Duna. Az ORFK légifelvétele: H. Szabó Sándor.


10:30 - Búcsúzik a Szigetköztől a HeliForce

Remélem mindenhol esemény nélkül telt az éjszaka! A Katasztrófavédelem speciális egységeit Pilismarót térségébe vezénylik át, így nagy valószínűség szerint mi sem maradunk már sokáig Péren.
Ezúton is köszönjük azt a sok biztató üzenetet, amelyet az elmúlt napokban kaptunk, higgyétek el, nagyon sokat jelentett számunkra.
Jó lenne, ha a jövőben csak vízitúrára térnénk vissza a Mosoni-Duna vadregényes tájaira.
Búcsúzóul készítettünk egy rövid videót, amely megmutatja, hogy milyen körülmények között dolgoztunk a kritikus éjszakákon.
Üdvözlettel: HeliForce.hu csapata
- olvasható a Szigetközi Árvízi Hírek 2013 Facebook-oldalon.
10:00
"Nagy Imre Attilának!
Tisztelt Polgármester úr!
A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai és a prefektusok 73 fővel szombaton részt vettünk a védekezésben.
Meg kell köszönnöm azt munkát, amit a heroikus közdelem közepette folytat a falu a "gátvéderek" ellátása érdekében.
A helyi önkéntes irányítók elkötelezettsége példátlan. A hivatásosok (vízügy, katonák, tűzoltók, rendőrök) fegyelmezett feladat-végrehajtása példaértékű.
Köszönjük, hogy segíthettünk.
Állni fog a gát!
- egy prefektus -"


9:50 - Széles Sándor: a túl gyors apadás nagyon veszélyes

- A víz szívóhatása miatt nem jó, ha túl gyorsan apadnak a folyók - mondta el az MTVA által működtetett Árvízvédelmi Rádiónak Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott.

- Németországban az apadó víz okozott gátszakadást. Küzdünk azért, hogy ez nálunk ne történjen meg - tette hozzá.

Ilyenkor a víz mint egy vákuum, magával szívja a töltés belső falát védő fóliát, emiatt a töltés nagyon felázhat. Ilyenkor megcsúszhat és meggyengülhet a töltés, és hiába alacsonyabb pár centiméterrel a vízszint a korábbinál, kiönthet a folyó.

9:40 - Rajkán két nap alatt két métert csökkent a vízszint

Legfrissebb vízállások a térképünkön.

A Duna nagyon gyorsan apad. Rajkán 646 centiméterrel tetőzött a folyó, még péntek reggel 7 órakor is ekkora volt a vízszint. Vasárnap 9 órára a Duna vízoszlopának magassága már csak 439 centiméter.

A Mosoni-Duna végig nagyon lassan apad. Mecséren éjfélhez képest 6 centiméterrel csökkent a vízszint.

Lassú a Rába apadása is Győrben éjfél óta kétóránként csökken 3 centimétert a vízszint. Hasonló az apadása a Marcalnak is a gyirmóti adatok szerint.

8:40 - Győrújfalunál már elindult az apadás

Apad már a Mosoni-Duna Győrújfalunál; a kora délutáni tetőzés óta csaknem húsz centimétert csökkent a vízszint - közölte a legveszélyeztetettebb szigetközi település polgármestere vasárnap reggel az MTI-vel.

"Nem is jó nekünk, ha rögtön 50-60 centit visszahúzódik a víz, hiszen az növeli a suvadás veszélyét. Folyamatosak az átfolyások, folyamatosak a buzgárok, de mindent megoldunk. El kell érnünk a 150-160 centis apadást két napon belül, és akkor vehetünk egy mély lélegzetet" - mondta Nagy Imre Attila (független).

A katasztrófavédelem megyei igazgatóságának kora reggeli tájékoztatása szerint Győrújfalunál erősítették, bordázással támasztották meg a gátat, amelyhez egy helikopterrel is hordták a homokzsákokat.

8:00 - Nagy Imre Attila: Győrújfalunál rendületlenül áll a gát

Sziasztok, Általam Ismert és Nem Ismert BARÁTAINK! A gátunk továbbra is rendületlenül ÁLL! Tetőzés tegnap megtörtént!!! Hála az égnek az apadás is megindult!!! Győri vízmérce 7 órás adatai szerint 820 cm-es a vízoszlop! 838 volt a tetőzés, azaz -18 cmnél járunk!!! Folytatjuk a heroikus küzdelmet, egészen a biztonságosnak vélt -160(!!!) cmig! Minden eltelt órának, minden apadó cm-nek hatalmas a jelentősége! Aki nem tud személyesen megjelenni, az 'szorítson' illetve/és 'imádkozzom' ÉRTÜNK GYŐRÚJFALUIAKÉRT, ÉRTÜNK SZIGETKÖZIEKÉRT! Gondolom nem szükséges leírnom, de megteszem hiszünk a töltésünkben, a munkánkban, az összefogásban és abban, hogy Ma is SOKAN leszünk! Történjen bármi MI itt a végsőkig KITARTUNK! Győrújfalu gát, 7.30. - írta Facebook-oldalán Győrújfalu polgármestere.

7:15 - Éjszakai munkák

Győr-Moson-Sopron megye területén az éjszaka folyamán 17 településen történt árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás.

Győrújfalun töltéserősítés, bordázás, valamint homokzsákolási munkálatokat továbbra is végezték, valamint egy helikopterrel zsákokat hordtak. Mecséren folytatták a bordás megtámasztás kiépítését, továbbá kavics nyomópadkát építettek ki. A TSZ majornál megemelték a töltést az éjszaka folyamán, és ma ezt tovább folytatják.

Dunaszentpálon délelőtt hat szakaszon átszivárgott a töltés, három szakaszon délutánra megállították a szivárgást. További három szakaszon a szakemberek dolgoztak a szivárgás elállításán. A talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeztek. A buzgárokat a gátak előterében elfogták, így stabilizálódott a helyzet.

Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetésén és a szivárgások megszüntetésén dolgoztak.

Győrzámolyon egy intenzív buzgár keletkezett, aminek a megszüntetése folyamatban van.

Ásványrárón a homokzsák töltés és a buzgárvédelem folyamatos, helyenként azonban töltésjavítás szükséges.

Hédervárnál kisebb csorgások vannak, a gátak állapota jó.

Győrladaméron is kisebb csorgásokat kezeltek az esti órákban, a gátak állapota itt is jó. Koroncón a fakadó vizeket tömítették el, valamint megtámasztották a gátat bordás megerősítéssel.

Dunaszegen néhány lakóháznál folyik a védekezés, homokzsákokkal védik a megemelkedett vízszint miatt az ingatlanokat. Talajvíz jelent meg néhány utcában, itt szintén homokzsákokat helyeznek el.

A Zöldmajor és Tét-Ürgehegy közötti útszakaszon homokzsákokat kellett letenni, mert az úton átfolyások vannak.

Vámosszabadin a gátmagasítás megtörtént, jelenleg buzgárelfogás folyik. Kisbajcson is apad a Duna vízszintje, buzgárokat fognak el. Szőgyénél két csurgót nyitottak. Nagybajcson is a buzgárt fogták el, időközben azonban a szabadi út csatornájából szennyvíz ömlik a közeli tóba.

Kunszigetnél a Honvéd puszta-Toronyvárnál vízátfolyás van, megkezdték a védekezést ellene.

 A megyében eddig összesen 254 lakót kellett kitelepíteni.

7:00 - Lassú apadás

Lassú apadásra kell számítani a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, ahol eddig összesen 254 lakót kellett kitelepíteni, és szombaton 182 ezer zsákban 2600 köbméter homokot építettek be a töltésekbe - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Az összegzés szerint Rajkánál már 128, Dunaremeténél 46, Nagybajcsnál 13 centimétert apadt a folyó.

Győr-Moson-Sopronban az éjjel 17 településen védekeztek az ár ellen. A legkritikusabb helyzetű részen, Győrújfalunál erősítették, bordázással támasztották a gátat, amelyhez egy helikopterrel is hordták a homokzsákokat. A szintén nehéz helyzetben lévő Mecséren folytatták a bordás megtámasztás kiépítését és kavicsnyomópadkát építettek ki.

Dunaszentpálon szombat délelőtt hat szakaszon átszivárgott a töltés, három szakaszon délutánra sikerült megállítani a szivárgást. Zselykepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetésén és a szivárgások megszüntetésén dolgoztak. Győrzámolyon egy intenzív buzgár keletkezett, amivel jelenleg is küzdenek. Ásványrárón a homokzsáktöltés és a buzgárvédelem folyamatos, helyenként azonban töltésjavítás szükséges. Hédervárnál és Győrladaméron kisebb csorgások vannak, a gátak állapota jó.

A tájékoztatás szerint Koroncón a fakadó vizeket tömítették el, valamint megtámasztották a gátat bordás megerősítéssel. Dunaszegen néhány lakóháznál folyik a védekezés, homokzsákokkal védik a megemelkedett vízszint miatt az ingatlanokat. Vámosszabadin - ahol emelni kellett a gát szintjén - és Nagybajcson a buzgárok okoznak további gondot.

A védekezésben 4600-nál is többen vettek részt, köztük 2211 önkéntes, 880 katona, a vízügyi szervek 674, a katasztrófavédelem 330 munkatársa.

6:10 - Mecsérnél is csökken a vízszint

Mecséren szombaton 21 órakor még mindig 520 centiméter volt a Mosoni-Duna vízszintje, vagyis az apadás akkor még nem kezdődött meg. Hajnali 2 órakor viszont már 516, 5 órakor pedig 514 centiméteren állt a folyó, vagyis a lassú apadás végre Mecséren is megkezdődött a Mosoni-Dunán.

A Duna viszont egyre látványosabban apad a megyei szakaszokon, Rajkán pénteken hajnalban tetőzött a folyó 646 centiméterrel, vasárnap reggel hatkor már csak 471 centiméter volt a vízállás. Gönyűnél szombat reggel 6 órakor még 857 centiméteres vízszintet mértek (ez az új rekord), vasárnap reggel hatra 839 centiméterrel apadt a folyó vízszintje.

A védekezési munkák a folyók apadásával azonban nem érnek véget, hiszen a Mosoni-Duna, a Rába és Marcal vízszintje Győr közelében több vízmércénél továbbra is jóval magasabban, mint a 2013 előtt valaha mért legmagasabb értékek. A megerősített gátak tartják a meder közelében a vizet, de szivárgások továbbra is előfordulhatnak, buzgárok törhetnek fel.

A forgalomkorlátozások is változatlanok: a megyében továbbra sem lehet közlekedni az 1-es főúton Győr és Gönyű között, a 14-es főúton a vámosszabadi határátkelőnél, a 1401-es úton Győrújfalunál, a 1402-es úton Mecsér és a 1401-es út kereszteződése között, a 1403-as úton Hédervár és Novákpuszta között, valamint a Rábapatona és Koroncó közötti úton. Teljes útzár van a 8511-es úton Kisbabotnál.

Félpályás útzár van életben a 1401-es úton a dunaszentpáli elágazás és a mecséri elágazás között, és a 8418-as úton Ménfőcsanak és Koroncó között.

Árvíz: VESZÉLYHELYZET - pénteki és szombati összefoglaló képekkel itt >>


Árvíz: VESZÉLYHELYZET - szerdai és csütörtöki összefoglaló képekkel itt >>


Árvíz: VESZÉLYHELYZET - hétfői és keddi összefoglaló képekkel itt >>

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. tutti 2013. június 14. 05:14
  „Értelmes hozzászólások.
  Köszönöm.”
 • 73. Beretta84 2013. június 13. 18:08
  „70. tutti 2013.06.13. 16:29 A saját nevedben csaholjál kis kutyus.....”
 • 72. Beretta84 2013. június 13. 18:07
  „53. Virs-Lee 2013.06.11. 00:03
  59. Virs-Lee 2013.06.11. 09:38 Barika te még élsz ??? Helyes írásod 1-es”
 • 71. Mankapunka 2013. június 13. 17:57
  „tutti

  Vascső a víz mellé, és bele lehet a zsákot rakni a vízbe, és bele az üvegeket, ennyire nem lehetnek az emberek puhányak”
 • 70. tutti 2013. június 13. 16:29
  „Győrújfalura üzenem mindenkinek, hogy ne felejtsék el azokat az embereket akik most is 12 órás váltásban a töltésen vannak szolgálatban. A szolnoki vízügyesekről beszélek akik a tűző napon egész nap a forró vizüket isszák mert se árnyék se hideg víz.
  Biztosan jól esne nekik mondjuk egy pár jégbe hűtött ásványvíz vagy pár friss szendvics netán egy meleg ebéd.”
 • 69. tkrs9980 2013. június 11. 20:38
  „Az a bizonyos tengeri kígyó nekem hasznosabbnak tűnik.Amellett, hogy védmű magasításként szolgál, terheli is azt.
  Ha valaki ezt tudja automatizálni tutira Nobel díjat kap.”
 • 68. gonzo 2013. június 11. 17:51
  „Teljesen laikusként azt mondhatom,hogy ez a valami maximum mondjuk egy elöntött városban,nyugodt,uszadékmentes víznél használható magassági megkötéssel.Tehát a töltésen nem hinném.Jön egy méretesebb letört faág és elbontja vagy kiszakítja.Vonult már le néhány áradás a történelemben és valamiért mégis a homokzsák az,ami a mai napig használatos.Persze,van fejlődés a technológiákban,legyen is,de az a fránya zsák még mindig itt van.A mobilgátaknál is aggódtak idén,hogy bírják-e majd a nyomást,eddig úgy néz ki bírták,de azok sem töltéseken voltak,hanem a településeken,szilárd,beton alapra építve.”
 • 67. kenyeresné 2013. június 11. 15:27
  „1. Nem tűnik túl magasnak ez a sátor.
  2. Nem biztos,hogy nyugodt lennék,ha ez a könnyűszerkezetes sátor védene.
  3. Azért megnézném,hogy azt az irdatlan tömegű vízmennyiséget hogyan tartaná meg...”
 • 66. méz-ing 2013. június 11. 14:46
  „"64. gica76 2013.06.11. 13:29 " Jól "néz ki" ez a "mobilgát"... a SIVATAG KÖZEPÉN!!!!!!!! Ilyen gát mögött a TE HÁZAD LEGYEN!”
 • 65. owon 2013. június 11. 13:34
  „Az 1-es főút már csak Gönyü és Győr között van lezárva, Komáromtól a Nagyszentjánosi leágazásik közlekedhető.”
 • 64. gica76 2013. június 11. 13:29
  „http://cegledipanorama.hu/index.php/magazin/interju/2018-cegl%C3%A9di-tal%C3%A1lm%C3%A1nya-a-s%C3%A1torg%C3%A1t.html

  Olvassátok el. Erre fel lehetett volna készülni. Két hónapja kilincseltem a fenti gáttal a városvezetőknél. Index-ben, HVG-ben, sok helyen megjelent mindez, de akkor a kutyának sem kellett.
  Remélem ebből a szomorú esetből tanulva az őszi és a jövő tavaszi árvízre már felkészülnek.”
 • 63. buggyant 2013. június 11. 13:22
  „pont a dugóba.....”
 • 62. Dwatson 2013. június 11. 12:26
  „Elismerésem a koroncóiaknak,elismerésem minden önkéntesnek,és mindenkinek aki az árvíz elleni védekezésben részt vett vagy segítette a védekezőket!
  Szerettem volna több politikust,lehetőleg az összes döntéshozót ott látni a gátakon,akinek egészsége engedi,szerettem volna halleni részükről felajánlott jelentősebb adományokról,sajnos nem hallottam,remélem az én hibám! A gátakat meg lehetne úgy is építeni hogy azok megvédjenek bennünket,nem minden áradáskor homokzsákok millióival pótolni,erősítgetni azokat,de amíg nem kötelezi törvény a képviselőket árvízi védekezésre,addig mindig találnak más helyet a pénzünknek,költik a milliárdokat saját maguk fényezésére,vagy éppen a passziójukra (stadionok)!”
 • 61. vigaszsag 2013. június 11. 11:12
  „A védekezésben részt vevő rengetek nő és gyermek jelképe lett az egyik legnézettebb kép, amit Koroncón készített egy fotóstúdió:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=402524856527473&set=a.400096510103641.1073741828.400059110107381&type=1&relevant_count=1”
 • 60. wezir 2013. június 11. 10:12
  „Bácsáról Tassra? Akkor miért öntik ki a zsákokból a homokot?”
 • 59. Virs-Lee 2013. június 11. 09:38
  „58...ostoba”
 • 58. Tündenéne 2013. június 11. 08:58
  „53. Virs-Lee 2013.06.11. 00:03
  Marha.”
 • 57. buggyant 2013. június 11. 08:48
  „igazad van gonzo...
  de ha a modi alszik....”
 • 56. gonzo 2013. június 11. 08:15
  „Még annyit,mielőtt esetleg valakit megsértenék:első mondatom elsősorban Lacikánknak címeztem.”
 • 55. gonzo 2013. június 11. 07:58
  „Buggyant,persze,látjuk,hogy provokál,már aki látja és van olyan szellemi szinten,hogy nem válaszol neki,nem eteti a trollt.Viszont:mikor itt az oldalon bevezették a kommentek moderálását egyben trollmentes kommenteket is ígértek.Itt volt leírva,ezen mező alatt,ahol most én is írom a kommentemet.Valami ilyesmi:"A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk,stb,stb-viszont ezzel együtt trollmentes kommenteket ígérünk".Na,ez a félmondat egy idő után eltűnt és hónapokig élvezhettük pl. elemér nevű agyament sokszor magyarellenes megnyilvánulásait.Tudtuk,hogy vagy ennyire ostoba,vagy troll de mégis rombolt az itt kialakult közösséget.Értelmes embert bántja a hülyeség.Lehetnek viták,kellenek is,néha el is fajulnak,de amit itt látunk az más.

  A véleményemért számtalanszor kimoderáltak már,primitívségért,mocskos számért(mivel nincs olyanom)még sosem.Úgy látszik viszont,hogy a hülyeség alkotmányos jog,annak terjsztése pedig szintén nem ütközik semmilyen szabályba és az oldal a "tősgyökeres" kommentelők védelmében sem tesz ellene semmit.Marad tehát a passzivitás,ez elemérnél is működött,az ilyen eszementet az éltati,ha válaszolsz neki,ha mindenki letojja nem lesz kielégülés,egy idő után továbbáll.”
74 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárnyitó előkészületek a Győr-Szolnál

Az áradásokat követően, a veszélyhelyzet elmúltával visszatér az élet a rendes kerékvágásba. Tovább olvasom