Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Artisjus-díjas fuvolaművész

Győr - Szívvel-lélekkel tanít az a győri fuvolaoktató, aki kiemelkedő munkájáért az Artisjus Zenei Alapítvány díját vehette át december 14-én. Ő a mindig mosolygós és víg kedélyű Marosné Kovács Tünde, a Liszt Ferenc Zeneiskola tanárnője.
Rajonganak érte növendékei, több mint 20 diákja van a barátságos fuvolaművésznek. A négy évtizedes tanári pálya és zenekari munka után ma is a hangszerek és diákjai között érzi legjobban magát.

– A legtöbb ókori nép egyenesen az istenektől származtatta a fuvolát csodás hangja miatt. Önnek miért ez a hangszer a legkedvesebb?

– Hat évig hegedültem, nyolcéves koromtól zongorázni tanultam. Középiskolában kezdtem el fuvolázni. Ez maradt az örök kedvenc.

– A mindennapjait, az életét is bearanyozza a muzsika. Ennek a zeneszeretetnek van valami oka?

– Édesanyám zeneiskolában elméletet tanított, talán innét származik az az „őrület", ami az életem részévé vált. Negyven éve a Győri Filharmonikus Zenekar tagja vagyok, 1972 óta a Liszt Ferenc Zeneiskolában tanítok. A zene és a tanítás tud igazán kikapcsolni, olyankor tudom csak kizárni a külvilágot, és akkor a diákjaimnak és a zenének élek. Az osztálytermem a legkedvesebb hely a számomra.

Az Artisjus-díjas Marosné Kovács Tünde növendékeivel együtt (balról: Németh Erika, Rendi András, Kontor Dorina) örül az újabb elismerésnek. Fotó: Szük Ödön

– Diákjai rajonganak önért. Mi a titka?

– Talán a családból örököltem azt a fajta képességet, hogy nagyon közel érzem magam a gyerekekhez. Bátran mondhatom, hogy ők is szeretnek. Hogy mi a kulcs? A rendszeres és a következetes munka. A növendékek kilencvenkilenc százaléka tehetséges, ha elő tudom csalogatni belőlük ezt a képességet, akkor a tanórákon kölcsönösen jól érezzük magunkat.

– Számos versenyről tért haza kiemelkedő eredménnyel. Melyik díjára a legbüszkébb a sok közül?

– 1988 óta jegyzik a nevemet az országos eseményeken, de talán a mostani elismerést érzem a legkedvesebbnek. Fontosnak tartom a Jeney-díjat is, amit az országos fuvolástársaságtól kaptam.

– Ha egy mondatban kellene megfogalmaznia, akkor mit mondana legkedvesebb hangszeréről?

– Megszólaltatja az érzéseimet és gondolataimat, kikapcsol ebből a rohanó, elhidegült világból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három járattal az utcán élőkért

Győr - Egy évtizede maguk az alapítók sem gondoltak arra, hogy a szociális palettán milyen sokszínű… Tovább olvasom