Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Ártalmatlan ősrovar a győri kórházban - videó

Ugyan nem kukacot, hanem ezüstös pikkelykét rögzített egy ismeretlen kamera a győri Petz-kórház fürdőjében, a "kukacos" felvétel a hétvégén bejárta a sajtót és a Facebookot, nem várt hírnevet szerezve az intézménynek.
Egy nőnek nem szép látvány a „Lepisma saccharina", vagyis az ezüstös pikkelyke. Bár sok helyen láthatja. Nem véletlenül közelítünk női szemmel a kérdéshez, ugyanis a Petz-kórház nőgyógyászatán készült az a videó, amelyen az ősrovarokból látható számos darab. A felvételt Szmik Lajos, a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei alelnöke osztotta meg a Facebookon, szégyennek nevezve mindazt, amit a kamera rögzített. Ő ugyanakkor kukacoknak gondolta a rovarokat. A kórház első körben nem kívánt reagálni a látottakra, a Kisalföldnek azonban vasárnap az orvos igazgató nyilatkozott. Leszögezte, nem a kosz a felelős ezért a rovarért.

Következmény – Mostantól a betegeket az új, felújított,  rendben lévő fürdőbe irányítják a nővérek

A felvételen egy zuhanyzótálca látszik, amelynek alján fekete valamik másznak-úsznak a vizes felületen. Mivel a videót azzal a címmel töltötték fel, hogy „kukacok" a padlón, ezért a világhálón is így söpört végig a  hír.
Az orvos igazgató is azt mondja, hogy nem gusztusos látvány az ezüstös pikkelyke, de a tényszerűség megkívánja, hogy arról beszéljünk, ami valóban van. Nem mellékes tény az sem, hogy az ősrovar nem  jelent veszélyt az emberre.  
 


„A képen látható fürdő nagyjából negyvenéves. Ütött- kopott nyilván, s a lefolyórendszere is még olyan, amelyben ezek az állatok meg tudnak telepedni. Ilyen rovarok vannak panelházakban, más épületekben is, nagyon nehezen kiirthatók. Tudni kell, hogy a nőgyógyászaton ez a fürdő az úgynevezett egynapos ellátási részen van, s mivel a páciensek reggel jönnek, s délután távozhatnak is, ezért alig használják a zuhanyt. A nővérek emellett el is mondják a betegeknek, hogy a folyosón,  negyven méterrel arrébb ott van a másik fürdő, amely felújított, abban az ezüstös pikkelykék nem kapnak esélyt."

Az orvos igazgató hangsúlyozta: a kórház lépésről lépésre, folyamatosan igyekszik felújítani a régi fürdőket. A nőgyógyászaton többet felújítottak már, erre is sor kerül majd valamikor. Ezeket a munkákat OEP-finanszírozásból nem lehet elvégezni, más forrásokból, alapítványi segítséggel láttak, látnak neki. Kérdésünkre, hogy ha  szinte használaton kívül is van ez a fürdő, azért ugyanúgy takarítják-e, mint a többit, a válasz az volt: igen. Itt nem kosz volt, hanem a tömítések mellett jöttek ki a rovarok.

Az esetnek és a hírverésnek annyi következménye lett, hogy mostantól valamennyi beteget, aki a nőgyógyászat ezen részlegén megfordul, az új, felújított,  rendben lévő fürdőbe irányítanak a nővérek.
Mi ez az ezüstös pikkelyke?

A faj az ősidőkből származik, még a csótányok előtt jelent meg a Földön (300 millió éve). Hosszúsága 7–10 milliméter. Jellegzetes a három hosszú potrohfüggeléke és ezüstös csillogása. Ezt a csillogást a testét borító apró pikkelyektől kapja. Ha a rovart megfogjuk, ezeknek a pikkelyeknek nagy része az ujjunkhoz tapad. Testalkata évmilliókkal ezelőtt letűnt ősök jegyeit hordozza ma is magán – erre utal másik neve, az ezüstös ősrovar. 2–5 évig él. Fatörzseken, mohán, sziklákon, régi épületekben, lakásoknak főleg a mellékhelyiségeiben gyakori. 22 és 27 °C között érzi magát a legjobban. Világosban (vagy ha megzavarják és veszélyben érzi magát) úgy mozog, hogy gyorsan megtesz egy szakaszt, egy időre mozdulatlanná dermed, majd ismét gyorsan megtesz egy szakaszt. Akár egy évet is kibír élelem nélkül.
Nem veszélyes állat

Dr. Alexay Zoltán biológus: – Ilyen rovar az én lakásomban is volt már, szinte mindenhol előfordulhat. Nem veszélyes állat, azokat a helyeket szereti, ahol tapéták ragasztóanyagát, aszalt gyümölcsöket rághat. És igen: kedveli a vizes helyeket, mosdókat, fürdőket.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földesi Péter rektor: Tovább "formálódik" a kibővült egyetem

Földesi Péter rektor: Tovább
A felvételizők fejében nem okozott zavart az Apáczai és a mosonmagyaróvári kar év közbeni… Tovább olvasom