Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Arrabona Városvédők: ne épüljön meg a mélygarázs a Dunakapu téren - Videó

Az Arrabona Városvédő Egyesület tiltakozik a Dunakapu téri mélygarázs beruházás ellen. Álláspontjuk szerint olyan felújításra van szükség, mely a tér történelmi értékeit emeli ki.


Bár egyelőre még semmi nem bizonyos a Dunakapu téri mélygarázzsal kapcsolatban; a régészeti feltárások függvényében születhet ugyanis csak döntés arról, hogy milyen volumenű lehet a beruházás.

Ezt a tényt a város részéről többször hangsúlyozták korábban is; másfél hete például a saját fülünkkel hallottuk azon a városházi egyeztetésen, ahol a Dunakapu téri kereskedők átadták petíciójukat.

Igaz, ugyanakkor az is, hogy a Dunakapu tér felújítása, illetve az egyelőre kérdéses mélygarázs beruházás jó eséllyel nagy port ver fel, amennyiben megvalósul.


Szigethy Ferenc építész


A Dunakapu tér alatt feltehetően Európában is egyedülálló, reneszánsz kori vármaradványok húzódhatnak"

Az Arrabona Városvédő Egyesület már most tiltakozik a mélygarázs beruházás ellen.

"Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a Dunakapu tér felújítását mi is időszerűnek és indokoltnak tartjuk.

Azt ugyanakkor ki kell jelenteni, hogy a Dunakapu tér alatt feltehetően Európában is egyedülálló, reneszánsz kori vármaradványok húzódhatnak" – kezdte a kisalfold.hu-nak Szigeti Ferenc, okleveles építészmérnök, az Arrabona Városvédő Egyesület tagja.


Tiltakozás a Dunakapu téren tervezett mélygarázs miatt - fotók: Cseh Róbert.

"A reneszánszkori győri vár az egyik legjelentősebb műemlékévé válhat Győr városának"

"A győri erődöt Európa egykoron a legerősebb védőbástyájának tartotta, amely a legnagyobb és legkorszerűbb reneszánszkori vár-erőd volt a 16-17. században.

A kutatásaink eredményei azt is igazolják, hogy a reneszánszkori vár az egyik legjelentősebb műemlékévé válhat Győr városának, amire valóban büszkék lehetünk.

Nekünk szívügyünk, hogy minden várható munkálat hagyományőrző módon kezelje a kérdést" - folytatta Szigeti Ferenc.


Szilveszter a Dunakapu téren - fotó: Krizsán Csaba.
Szilveszter a Dunakapu téren - fotó: Krizsán Csaba.


"Újságértesülésünk alapján úgy tudjuk, a város vezetése fejlesztési terveiben a Dunakapu téren mélygarázst és közösségi teret kíván létesíteni.

A fejlesztésről tizenöt civilszervezet véleményét kikérve a győri közgyűlés már meg is szavazta a fejlesztés tervezésre, a terület feltárására és a rendezési terv módosítására szánt összeget és közbeszerzési pályázatot írt ki a tervezésre.

A tervezett funkciók, úgy mint a mélygarázs és úgyis mint a közösségi rendezvények fő tereként történő kialakítás - hagyományőrző módon csak jelentős bontásokkal és tetemes többletköltségekkel valósítható meg" - közölte Szigeti Ferenc.

Üzleti célok a középpontban?

"Mindez olyan, többé vissza nem fordítható átalakítást és rombolást jelent, ami lehetetlenné teszi a reneszánsz vár-erőd hagyományőrző helyreállítását.

A terv nem a vár rekonstrukciójára, a kor hangulatára teszi a fő hangsúlyt, s állítja azt a középpontba, hanem az üzleti célokat szolgáló mélygarázs építését helyezi előtérbe" – utalt szó szerint "bizonyos építőipari lobbira" Szigeti Ferenc.
Az Arrabona Városvédő Egyesület javaslata a Dunakapu tér kapcsán

"A tér fejlesztésével kapcsolatban nem csak bíráltuk az elképzeléseket, hanem megoldási javaslatot is adunk, egy korhű, de a XXI. századi igényeket is kielégítő megoldással, bemutatva a reneszánsz várat úgy, hogy a történeti, építészeti és idegenforgalmi igényeket állítottuk a középpontba.

A javaslat megvalósítása a távlati fejlesztéseket is figyelembe véve több szempontból is előnyösebb mint a tervbe vett fejlesztés az alábbiak miatt" - olvasható az Egyesület álláspontjában.

Íme, a legfontosabb pontok.

– A javaslat jobban illeszthető a Duna-Limes programhoz, annak szellemiségéhez.

– A tér hagyományőrző építése egy többszintes és -funkciós lehetőséget tartalmaz, amely megoldásban a piac is megtartható (ez mintegy 1000 család megélhetését megtartaná).

– A Bástya utca északi oldalának a rekonstrukciója három szintes épületekben kézművesek, kiskereskedők, és még sokféle funkciót magába foglalásához ad lehetőséget (büfé, gyors étkező, stb). Építészeti szempontból pedig megfelelő lezárását adná a városnak.

– A Duna partfalának kiépítése lehetőséget ad egy kikötő építésére, ami idegenforgalmi szempontból sem elhanyagolható, és jelentős számú szabadtéri ingyenes parkolók létesítésére is (több száz férőhellyel) lehetőséget ad.

– A többszintes kialakítás lehetőséget ad közösségi rendezvények megtartására, melyek összhangba vannak a hely szellemével, hangulatával.


Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. Mariskanéni 2011. február 06. 22:43
  „BELVÁROSI BUTIKOS BARÁTAIM!
  Az újságos gyerek mondta az egyik ipartestületi vezető áruló lett,tejfölös közi haverjával a piac ellen uszít.Nem találtatok olyan embert aki titeket képvisel? Az emberek akik nálam veszik a savanyókáposztát a belvárosban választanak pulóvert.Ha nem lesz piac , nem lesz vevő sem, garázs sem kell mert a tönkre ment butikok helyén sok autó elfér.
  Hétfőn várunk benneteket!”
 • 97. Révfalui-szúnyog 2011. február 06. 19:00
  „Győrben az értékes részt tekintve nincsenek távolságok. A Szent István út-Duna, a Rába-14-es út határolta területről lehet úgy beszélni, hogy műemlék Győr. A többi ugyanolyan, mint bármely európai város külső területei. Az a turista, amelyik az említett négyszöget nem tudja gyalog bejárni, az roki, azt tologatni kell az uniós rámpákon föl-le, nehogy az legyen a következő csesztetés, hogy nincsenek kihasználva az uniós pénzekből kötelezően kialakított csúszdák.”
 • 96. DON 2011. február 06. 18:39
  „Urbanistapista!
  Mivel képzeled te a saját álomvilágodban idevonzani a turistákat? Mélygarázzsal? Vagy netán az agg tolószékes Bonnie Tylerrel? Netán a HaggyMándokival? Vagy Kozsóval, esetleg Róbertgidával?
  Tény, hogy nincs mivel idevonzani a látogatókat, de ha egy reneszánsz-kori várrészletet részben vagy egészben helyreállítanának, s arra egy komoly helytörténeti információs bázist felépítenének, plusz még az őstermelői piac is maradhatna, az hidd el, nagyon sok turistát csábítana a városba, akik szerintem egy nyikkanás nélkül besétálnának a belvárosba akár még a Szent István utcai parkolóházból is.”
 • 95. háté 2011. február 06. 18:21
  „Ja, hát egy mélygarázs, óriásit növelné a turista látványosságok számát!-micsoda fejlődés.
  A turista meg azt mondaná, elment ezeknek az esze, ide mélygarázst tenni,---turista buszok sokasága menne a mélygarázsba.”
 • 94. urbaniastapista 2011. február 06. 17:50
  „Emlegették itt Karlovy Vary-t és Salzburgot, mint példát, hogy gyalogoljon csak a turistája.
  Győriként is meg kell vallanom, hogy városunk vonzereje tizede, százada az említett városokénak. Nekünk sokkal jobban kell kiszolgálni a látogatókat. Le kellene már végre számolni azzal az illúzióval is, hogy Győr egy európai szinten jelentős idegenforgalmi potenciállal bír. Ami itt megmaradt, az igazából csak nekünk érték, meg büszkék lehetünk rá, de komoly idegenforgalmat erre építeni hiábavaló.
  A városvédők álomvilágba tévedtek, mint már egyszer leírtam ide is: a város lényege a folyamatos változás, az aktuális kihívásoknak való megfelelés.”
 • 93. háté 2011. február 06. 00:06
  „Csináljanak mélygarázst, a rezidencia alá.
  --a hatalomtól, teljesen megháborodott egyének szüleménye, a Dunakapu téri mélygarázs.
  Amit a komcsik tiszteletben tartottak, ezek mindent tönkre akarnak tenni.
  -- a slepp-t ne a város tönkretételével kártalanítsátok!

  Nem lesz mélygarázs!”
 • 92. Révfalui-szúnyog 2011. február 05. 23:52
  „Elsősorban az őstermelői piac létéért érdemes aggódni. A rongyosok igen széles skálán mozognak. Van közöttük, aki valóban elég jó minőségű török és indiai ruhaneműt árul, s van olyan, amelyik remek magyar gyermekholmit, ami igen kimagasló minőség, tapasztalatból mondom. Aztán azzal sincsen semmi baj, aki szintén magyar termék munkásruhát árul, az is jó minőségű. Aztán ott van az állatszőrös a tér sarkán valóban szép bundákkal, sapkákkal. A gond a kínai szemetet árulókkal van. Persze igen nehéz ezt szelektálni, törvényileg egyenlőre nem is lehet. Pedig kellene! Mert ha az élelmiszereknél halálosan komolyan lehet venni a szavatossági időt, akkor azoknál a ruhanemüknél, amelyek az első felvételkor elszakadnak, vagy az első mosásban elveszítik a színüket, miért ne vonatkozhatna valamiféle szabályozás vagy szankcionalizálás? A belvárosi kereskedők pedig vegyék fel a versenyt. Tessék jobbat kínálni, nagyobb figyelmet szentelni a vevőnek és európai árut adni!
  Az új piacot érdemes volna majd jobban szétteríteni, elválasztani az őstermelői élelmiszerpiacot a sátras renájzlitól. Az Arrabona Városvédők tervezete épp erre nyújt remek megoldást a bástya kínálta szinteltolásos javallatával. Egy biztos, ha az őstermelői piacot épp a fideszes önkormányzat szünteti meg, akkor magam ősjobboldaliként mindent meg fogok tenni azért, hogy többet Győrben helyzetbe ne kerülhessenek.”
 • 91. Rózsikanéni 2011. február 05. 20:45
  „A piacosokat nem lehet földarabolni mint az almát mi együtt vagyunk.Ha kell hozzuk a gyerekeinket és a barátainkat. Addig fogunk tüntetni a városháza előtt amíg nem hagynak békén bennünket! Minket senki nem kérdezett meg, a fejünk fölött döntenek. Elég volt. TÜNTETNI FOGUNK!”
 • 90. Mariskanéni 2011. február 05. 20:03
  „Kedves Hedon fiam!
  Ez nem lengyelpiac!Itt néhány szigetközi nyugdíjas árulja a kertjében megtermelt zöldséget és gyümölcsöt!Te a saját szüleidet is beraknád a szeretet otthonba és azt mondanád " Ukrán bűnözők!" Te soha nem jártál a piacon vagy érdeked fűződik hozzá hogy tönkretegyél bennünket!Lengyelpiac már volt győrben,de addig rakták ide oda amíg megszűnt!Idézem barátnémat Rózsikát,tavaly a narancsra szavaztunk,de legközelebb fügét mutatunk!
  Nézd meg az Elevátortól a Káptalan dombig legalább 5-600darab parkoló gépkocsi van,ezt te berakod a mélygarázsba ingyen,királyfi hiszel a fantasztikus filmekben?Bementem a boltba és mondtam hogy van 2 opcióm,de mondták hogy inkább készpénzt adjak!Hallottam a piacon hogy a belvárosi kereskedőknek azzal tömik az agyát,ha nem lesz piac akkor nektek nagyobb forgalmatok lesz!
  Ne vegyétek el a kenyerünket,nem kell mélygarázs!
  Hétfön találkozunk!”
 • 89. DON 2011. február 05. 17:44
  „Ha pancser gondolatmenetét követjük, miszerint a turista akkor fog jönni, ha van mélygarázs, meg mindenhova el lehet jutni a belvárosban autóval, akkor minden bizonnyal ő azt vizionálja, hogy a kedves idetévedő turista csak azért fog ide jönni, mert a guglin azt olvasta, hogy itt Győrben a történelmi belváros kellős közepén a föld alatt is tud parkolni. Aztán majd idejön, beáll a mélygarázsba, ott elolvassa a falon lévő táblát, hogy lám, ez a mélygarázs az egykori győri vár Duna Bástyája helyére épült fel, azért, hogy neki legyen hol megállnia. Lefotózza, esetleg még a családját is odaállítja a tábla elé, majd az arra tévedő komszolossal csináltat magukról egy képet. Feljön a lifttel a föld fölé, kilép az élhető rendezvénytérre, ott lepillant a lába elé, ahol térkőtől övezve megint csak egy tábla fogadja, hogy ezen a helyen állt az egykori Dunabástya, azt is lefényképezi.
  Elindulnak a szűk járdán libasorban, kerülgetve a parkoló autókat, sétálnak a belvárosban, a fényestökű csónakos szoborhoz érve nem értik, hogy az meg ott minek, de rögtön meglátják a Baross út kövezetén a következő táblát, hogy íme, itt állt egykor a Fehérvári Kapu. Ezt már inkább nem fotózza le. Felsétál a Káptalandombra a kis família, ott egy hatalmas tesco fogadja, bejárata mellett a falon egy emléktábla, lám itt állott egykor a székesegyház, ahol Szent László hermáját is őrizték, de amazt átvitték a városházára, ott meg lehet tekinteni. Ekkor lesz majd tele a töke az egész rohadt Győrrel, és hazatérvén a szomszédoknak elmeséli majd, hogy járt Győrben, s ott bizony mindenhova el lehetett jutni autóval, mert élhető a belváros, mindenhol lehet parkolni, van mélygarázs is meg Tesco a belváros közepén, csak éppen látnivaló nem akad egy szál se. Emléktábla doszt, de vajon ki tüntette el azt a sok szépet?

  Kedves pancser!
  Ha neked kell a mélygarázs a belváros szívébe, akkor kíváncsi vagyok, ha Velencében laknál ott vajon a Szent Márk tér alá is az kellene neked? És kivernéd a balhét, hogy mi az hogy meg kell állni a városon kívül, s csak vonattal vagy hajóval lehet oda bemenni?”
 • 88. Hedon 2011. február 04. 13:10
  „A piacosokat nem az eszükről lehet felismerni
  de kis idővel majd rájönnek a valós problémájukra.
  Ugyanis két opció van:
  1. régészeti kutatás és esetleg nincs komoly leletanyag
  értelemszerűen épülhet a mélygarázs.
  2. Komoly, helyben megőrzésre méltó leletek kerülnek elő.
  Mélygarázs nem vagy jóval kisebb területen épülhet.
  Azonban az is nyilvánvaló hogy középkori emlékek között
  nem Józsefvárosi ruhákat és bolhapiacra emlékeztető
  ,,kacatokat" kell árulni. tehát max. az őstermelői piac maradhat.

  Vagyis ha épülhet mélygarázs működhet piac is (igényesebb mint most)
  ha nem épülhet mélygarázs, akkor "lengyelpiac" sem maradhat ott.

  Reményeim szerint az eredeti terveknek megfelelően mélygarázs fog
  Épülni a rakpartra levitt forgalommal egy 150-160 ezresre növekvő
  modern város kihívásainak megfelelően.”
 • 87. pancser 2011. február 03. 22:13
  „85."bojtár"! Ha hiszed hanem, nagyon szerettem a történelmet, könnyedén vettem, csupa ötössel. De nem vagyok merengő, múltba révedő, a múlton kesergő. A múlt ismerete nagyon fontos, azért, hogy tudjuk kik vagyunk. Győr múltja ápolandó, minél többen ismerjék meg. Ehhez valamit tenni kell, minimum meg kell adni a lehetőséget, hogy az autós világban könnyedén elérhető legyen.”
 • 86. PityukaBá 2011. február 03. 20:36
  „Mariska Néni igazad van,a piacosok veled vannak!Pesten sem épül meg a garázs a múzeum alatt!Ha nem tudjuk eladni az árut akkor odavisszük a városháza elé!”
 • 85. bojtár 2011. február 03. 20:34
  „83. pancser 2011.02.03. 19:34 -NE VEDD SÉRTÉSNEK ,DE AMIT IROGATSZ INKÁBB FOGM BETUDNI A FIATALSÁGODNAK MINT ,HOGY ESETLEG 30 ÉVESSEN EKKORA VADAKAT ÍROGATSZ,HA RAJTAD MÚLNA EZEN ORSZÁG TÖRTÉNELME VALÓSZÍNŰ,HOGY A PL.MOHÁCSI VÉSZ-RŐL VALAMIFÉLE METEOT HULLÁS JUTNA AZ EMBEREK ESZÉBE.”
 • 84. Mariskanéni 2011. február 03. 19:44
  „NEM KELL A MÉLYGARÁZS! Tartsanak róla népszavazást!”
 • 83. pancser 2011. február 03. 19:34
  „Kedves Vera! Ön talán győri és velem méltatlankodik, amolyan kötekedőnek gondol. Ha elmondom, hogy -szerintem a győri belváros létérdeke a jó megközelíthetőség, ezért út és parkoló kell, különben tényleg veszélyben van az általam nagyra becsült győri belváros- Ez provokáció volna? Ez észérv a javából. a betemetett öreg téglák, az lenne érték, milyen érték, mit hozna Győrnek? Fikció az egész erre épül a tagadás! Higgyék el, látogatók sűrű tömege nélkül mit sem ér a műemlék együttes. Látogató vagyok én is, aki mint írtam azért kerülöm a belvárost üzleteivel műemlékeivel egyetemben, mert utálom a közlekedési és parkolási nyomort. Önöknek, városvédőknek ez nem tűnik fel?”
 • 82. SzabónéVera 2011. február 03. 16:49
  „Tisztelt hozzászólók.Javaslattal szeretnék élni: "pancser" irományaira kérem senki ne reagáljon. Az az érzésem,hogy egy unatkozó,nem a városunkban élő ember,aki jó játékot talált magának . Sajnálom,hogy a diák évek alatt nem sikerült az értéket meglátó, szerető,tisztelő emberré válnia. Provokálni megtanult. Talán ha nem sületlenségeket irna, ész érvekre még érdemes reagálni,de amit irt arra??????????”
 • 81. Peti85 2011. február 03. 15:19
  „80. pancser 2011.02.03. 15:15
  Nem szeretnék vitatkozni, csak azt nem értem, miért rosszabb ha pl tényleg a Széchenyi híd körül épülne valami parkoló létesítmény (amit persze senki nem mondott hogy lesz, csak feltételezés)...onnan egyenes úton belehet gyalogolni (nincs is messze) és ha tényleg végig rendezik a Duna partot akkor már a turistának az is látványosság...vagy rosszul gondolom?”
 • 80. pancser 2011. február 03. 15:15
  „77! Ha tetszik a nevek akkor okoztam némi gyönyört élvezze csak, de a Potemix házhoz megy. Félre a viccel a tanulmányt olvassák csak azok akikre tartozik. Egy turista sem olyan idióta, hogy tanulmányokkal foglalkozzon Győrben. Sokkal inkább érdekelné mondjuk a vár, de elmegy a kedve az egésztől, a közlekedési rettenet miatt.”
 • 79. Peti85 2011. február 03. 15:02
  „Előre leszögezem...én sem olvastam a tanulmányt, csak a látványtervek környezetébe olvasgattam bele... de nekem tetszik, látványos lenne az biztos. És az az ötlet is amit itt vetett fel valaki, hogy a Széchenyi hídhoz rakjanak parkolóházat vagy mélygarázst.
  De lenne olyan kérdésem... a többi variációról hol lehet tájékozódni? www.gyor.hu vagy hol? Mert érdekelne azért az is...”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A negyedik Audi modell Győrből: A3 RS, 340 lóerővel

A TT Roadster és Coupé, valamint az Audi A3 Cabriolet után januárban egy újabb, immár negyedik autó… Tovább olvasom