Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Arrabona Városvédők: elkezdődött a győri vár utolsó csatája

"Olyat kell alkotni, amely máshol nem megvalósítható, egyedi, s épített értékeinkre támaszkodik" - írják a győri városvédők.

"Egyesületünk szakmaisága révén már jó előre tudomására hozta a döntéshozóknak, nem szerencsés a Dunakapu `tér´ alatt mélygarázsban gondolkodni.

Azonban a múlt nagyon is jelenlévő emlékeire senki a füle botját sem mozdította, aki olvassa a sajtót, az emlékszik még a mindennemű egyeztetés visszautasítására.

Most már nehéz kimondani, hogy senki sem tudja mi van a tér alatt.

Valóban a laikusok még most is hitetlenkedve bámulják a feltárást, de a szakma szólt, jó előre. Most válik bizonyossággá, hogy az Arrabona tanulmánya, mely mindvégig a hagyományőrző helyreállítás mellett kardoskodott, nem légből kapott, nem összeollózott fércmű.

A rideg valóság, hogy ország-világ előtt most bizonyosodik be, miszerint a Dunakapu tér nem tér, hanem egy épület, mégpedig a Duna bástya.

Minden egyes kapavágással közelebb a pillanat, hogy ki kell majd mondani a szkeptikusoknak, akik jelenleg még a szemüknek sem hajlandók hinni, vége a mélygarázsról szőtt álmoknak.

Azt viszont csak remélhetjük, hogy a `modern´, valójában bárhol létrehozható, nem helyi szellemű tereknek is befellegzik.

Galéria!

Fel kellene végre ismerni a hely szelleméből adódó, valóban városunkra jellemző értékek nagyságát, idegenforgalmi jelentőségét. A kőburkolat, trópusi fa, műmedence csak pénz kérdése, nem a fantáziáé.

Olyat kell alkotni, amely máshol nem megvalósítható, egyedi, és legfőképpen épített értékeinkre támaszkodik. Épületből pedig nem szabad teret készíteni, mert elkövetjük nagyapáink hibáját.

De nézzük ismét a tényeket. Az első kutatóárokban az egykori terepszint (történelmi Bástya utca szint) alatt kb. 30 cm-rel megjelent a bástya egyik lejáratának oldalfala, majd padlója.

Ez nem csoda, ezt vártuk és ott ahol megtalálták. Ez már épített reneszánsz érték, tessék lemenni a kőtárba, megnézni a hasonmását ennek a mérnöki műnek. Nemsokára újabb épített elemek is napvilágra kerülnek majd (addig tessék megtekinteni a tanulmányt www.arrabona-varosvedo.hu oldalon, ahogy ott írva van), jönnek elő az épület részei.

Az emlékek mennyisége pedig egyenesen arányos lesz az ásatási felülettel.

Nincs bennünk káröröm, mi a szakmát képviseljük, így szakmai állításaink igazságát nem kell bizonygatnunk, beszélnek helyettünk is az évszázados falak."

Arrabona Városvédő Egyesület
Győr 2011 07.21.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. mstummer 2011. július 28. 21:35
  „Pancser...értsd úgy hogy elveszítesz minden tárgyi/képi emléket a szüleidről,nagyszüleidről, régi kedves ismerősökről, esetleg valami értékes régi családi ereklyét....
  Így sem világos?”
 • 82. révfaluiszúnyog 2011. július 28. 17:08
  „Az viszont egy érdekes kérdés, hogy az egyik alpolgármester felmenőinek kóser liba vágóhídját miért forgatták ki a régészek a földből minden különösebb dokumentálás nélkül?”
 • 81. pancser 2011. július 26. 23:27
  „80-hoz! Te nagyon hosszú életű lehetsz, úgy 500-600 éves ha ezek a téglák a te emlékeid!”
 • 80. Hunicum 2011. július 26. 20:31
  „Nem tudom mit szólna Pancser, ha a lakásából az összes emlékeit elhoznánk és felgyújtanánk. Egy fotót se hagyva. Rögtön másképp látná a dolgokat azt hiszem...”
 • 79. DON 2011. július 26. 18:32
  „#78.
  Jé, van olyan is, aki nem értette félre az AVE-t? :)

  Osztom a cikk írójának véleményét!”
 • 78. Torbius 2011. július 26. 13:34
  „http://www.gyoritukor.hu/tartalom/cikk/345_onkritika_a_jobb_egyuttmukodes_remenyeben”
 • 77. DON 2011. július 25. 12:36
  „Látom pancser, téged kinálhatnak bárhol kaviárral , ha te csak rántothúst rizzsel szereted. Minek is magyarázzam neked, hogy az emlékezet nem létezik tárgyak, írások nélkül. A szó elszáll, vele kopik az emlék, faklunak a színek, de az írás és a "dohos tégla" megmarad. Az hírdeti, hogy itt magyarok laknak, győriek, büszke múlttal bíró erős nemzet.<moderálva>”
 • 76. kisem 2011. július 25. 11:17
  „Helyes a zümmögés, kedves Szúnyog! Most igencsak félre a légycsapóval, meg a vegyszerekkel!

  Szerintem nem az a gond, hogy az úgymond kiszorított víz más épületekben tenne kárt, hanem inkább az, hogy az építés során a valahogy biztosítandó vízmenetes építési terület környezetében is jelentősen megváltozna a talajvíz szintje, amely befolyással lehet(ne) az épületek későbbi állagára. Minél nagyobb mértékű a vízmentesség biztosításának az igénye, ez a hatás csak fokozódhat, s akkor is kifejtené a hatását, amikor már ismét stabilizálódna a talajvízszint.”
 • 75. révfaluiszúnyog 2011. július 25. 10:00
  „Van még egy aspektus, amire senki nem gondol, erről még hatástanulmányokat sem készített a város. Talán nem ártana ismerni Archimedes törvényét. Győr olyan adottságú város, hogy bárhol helyeznének el egy vasbeton szigetelt kubust a föld alá, az ott lévő vizet valamerre kinyomná. A Dunakapu téren vaószínűsíthetően a tér déli oldalán megmaradt, ill. az Apáca utca házainak pincéibe, alagsoraiba. Tehát egy mélyépített garázs nemcsak a reneszánsz várat pusztítaná el, de a használt épületeket is tönkre tenné. A győri belváros alatt húzódó kazamata rendszer az alvizeket finom műszerként szabályozza, rendezi évszázadok óta. Mivel erre a körülményre épült a mai barokk belváros, ezt bírja. De senki nem tudja kiszámítani, mi lenne a kimenete annak, ha egy mélyépített műtárgy miatt egyes területek teljesen kiszáradnának, vagy jelentősen több vizet kapnának. Győr rendkívül kényes hely e szempontból, semmi szín alatt nem érdemes a belvárost kockáztatni ilyesmivel se a Dunakapun, se másutt. Vagy bárki a lelkére venné, ha baja esne például a Matróznak, a Kreszta háznak s a többi gyönyörű emléknek? Ráadásul ezek nem múzeumok, hanem élettel teli házak, emberek otthonai, tulajdonai. A parkolást a rakparton kell megoldani ingyen, ahogy volt. Ezen felül a 14-es út mellett rengeteg hely van még garázsházak építésére. Nyugati mintára lehetne elektromos páternoszter járatokat szervezni a garázsok és a belváros között, kijelölve erre az egyik, tengelybe eső kis utcácskát. Ez egy ismert és elfogadott módszer kultúrált országokban, ellentétben a műemlék pusztítással.”
 • 74. kisem 2011. július 25. 09:21
  „Minek a mélygarázs, amikor kettő csaknem üresen tátong.
  Ha csak egy kicsit is lehetne adni a városvezetés szavainak tartós hitelességére, akkor nem ez lenne a helyzet.
  De nem lehet, hisz a belvárosi megemelt parkolási díjtételek ellentételezéséül kvázi ingyenessé tették a Révai utcai parkolóház használatát, aztán egy év után ott is fizetni kell, meg a belvárosi parkolás is maradt drága.
  A Dunakapu téren a jelen helyzet szerint csak egy egyre csökkenő kapacitású mélygarázst lehetne megvalósítani.
  Még egy keresztirányú lelet, s máris csak 4-4 kocsinak áll rendelkezésre elég hely. Vagy pedig végleg elveszik a maradék szavahihetőség is.”
 • 73. pancser 2011. július 25. 08:53
  „72-höz! Itt nem az emlékezetről van sző hanem dohos téglákról. Akinek ez kell vigye haza és mutogassa. Ahhoz, hogy építsünk a régit el kell bontani. Ha annak idején nem építik át Párizs belvárosát akkor a székesegyház környékén meg a belvárosban szűk sikátorok leledzenének. Amit a középkori sufnik helyére építettek ma Párizs büszkesége. A jövő a múltra épül, néha szó szerint. A dohos téglák maradjanak a földben felettük közöttük egy gyönyörű korszerű a mai igényeknek mwegfelelő mélygarázs.”
 • 72. DON 2011. július 24. 21:30
  „De maradva Kölcseynél: "Minden nemzet, mely elmúlt kora emlékezetét semmivé teszi, vagy semmivé lenni hagyja, saját nemzeti életét gyilkolja meg; s akármi más kezdődjék ezentúl: az a régi többé nem leszen."”
 • 71. DON 2011. július 24. 21:28
  „<moderálva személyeskedés>”
 • 70. pancser 2011. július 24. 19:53
  „"DON" Nekem soha nem jár le a mandátumom, ugyanis nincsen. Kölcsey sorait ajánlom a figyelmedbe "régmúlt árnya felé visszamerengni mit ér....... Ha üzleti szempontból nézzük ezek a régi váralapok egyetlen látogatót nem vonzanak, sőt taszítanak. Olyanok vagytok mint Funar az egykori kolozsvári bíró, az is ásatott, keresett valamit talált is pár téglát. Volt szerencsém látni!”
 • 69. DON 2011. július 23. 23:01
  „pancsertól vártam, hogy kijelenti, amit ott találtak, az nem is régészeti lelet, csak pár dohos tégla, de hedon pajtás beelőzött, s győzött a pökhendi csőlátás! Szép páros vagytok, menjetek inkább szobára és egymást olajozzátok ahelyett, hogy nyilvánosan alázzátok magatokat. Pancsernak külön gratulálok a "kámingoutjához" ("szeretem Győrt") már csak a szlogen második fele kellett volna: "és te?" :)
  Igazából nincs mit mondani, a tények (az előkerült leletek) magukért beszélnek a pancser banda nem tud mit kezdeni vele, hát agonizálnak... Sajnálom őket, hamarosan lejár a mandátumuk, menniük kell...”
 • 68. mir 2011. július 23. 21:55
  „"Bár bocs,ott van Miskolcon a diósgyőri vár, gondolom azt a várat is inkább lerombolnád :)"

  Azt a várat jövőre kezdik felújítani visszaépítik a lerombolt részeket úgy ahogyan a 14. században kinézhetett. Szal nem kell külföldre menni józan észért elég itthon is körülnézni.”
 • 67. kisem 2011. július 23. 21:02
  „Hedon!
  Elég volt az értelmesebb hozzászólók pökhendi lekezeléséből, a lényegi kérdések elsunnyogásából!
  El tudom képzelni, milyen lehet a városházi hangulat, ha ilyen és hasonló hozzáállásúak mondhatnak véleményt, akár csak a nagyon szűk területen feltárt leletekről, elhanyagolható semmiségként értékelve azokat.
  A bogárhátú téglaburkolatú utat elnézve az az érzésem, hogy a készítőinek nem okozna problémát a Virágpiac melletti útszakasz megépítése, vasalatlan útalap nélkül sem.
  A kérdésekre válaszoljon, utána azt hablatyol, amit akar!”
 • 66. pancser 2011. július 23. 13:45
  „Nekem Győr a városom, vitathatod, de ettől még...... Szeretem Győrt, a dinamizmusát ahogy átalakul fejlődik és gyarapodik a bevándorlók által is. Senki nem akar várat rombolni, én sem.”
 • 65. mstummer 2011. július 23. 12:59
  „pancser...neked nem Győr a városod. Ajánlom Tatabányát vagy Miskolcot. Olyan sok szép gyár van azokon a helyeken. Nosza költözz. Győrhöz sajnos hozzátartoznak ezek a penészes téglák...bárhová is mész a belvárosban mindig találsz ilyeneket. A fenti két városban ez a veszély nem fenyeget. Bár bocs,ott van Miskolcon a diósgyőri vár, gondolom azt a várat is inkább lerombolnád :)”
 • 64. Hedon 2011. július 23. 11:06
  „Gondolom teljesen véletlenül került a mai (szombati ) nyomtatott
  kiadásba ez a csütörtöki on-line kiadású melldöngető önfényező levél.
  Nyílván abban bízva a szerkesztő hogy így többen olvassák.

  A meghunyászkodó bocsánatkérő levelet is jó lett volna egy szombati
  számba közzé tenni. Mondjuk ott ahol a lejáratási kísérleteknek is teret adtak.

  De akkor ne feledkezzünk meg róla:

  ,,"A Győrött, 2011. május 11. napján kelt, és dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr részére megküldött nyílt levelünkben valótlanul állítottuk azt, hogy Győrben általánossá kezd válni a gyanú, hogy a dolgok nem mennek tisztességesen, mutyik vannak a háttérben és egyéni lobbi érdekek telepszenek a magyar történelem és a győri polgárok fölébe.
  Minden alapot nélkülöz azon nyilatkozatunk is, mely szerint baj az is, hogy az ellenzék nem igazán tiltakozik, ezzel is csak erősíti az összefonódások és mutyik gyanúját."

  Egyébként ami ott eddig napvilágra került az komoly leletként aligha értelmezhető.
  Egy lepukkant téglafal látszik de ugyanilyen került elő pár hónapja a Jedlik utcában
  is amikor az új csatornát fektették. Az a "várfal" miért nem volt érdekes??
  Tehát a mélygarázs építésnek és egy új tér kialakításának semmi akadálya nincsen.

  A kitermelt földet pedig illene elszállítani. mert attól valóban élhetetlenné fog válni a környék.”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varázslatos papírvilág című tábor Győrben

Megnyílt a győri Gyermekek házában a Varázslatos papírvilág című tábor. Tovább olvasom