Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Aranyozott csillagok a volt zsinagógában

Több, az eredeti szerződésben nem szereplő pluszmunkát is el kell végezni a volt győri zsinagóga felújítása során.
Jól haladnak a zsinagóga felújítási munkálatai – derült ki Eredics Imre alpolgármester szavaiból, akit a Kisalföld a beruházás állásáról kérdezett. Az egyik leglátványosabb szakasz, a kupola belső terének rekonstrukciója gyakorlatilag befejeződött, s a látvány már sejtetni engedi, milyen szép lesz az 1868–69-ben épült egykori zsidó templom, ha teljesen elkészül. Jelenleg a kőművesek a térelválasztó falakat készítik, és zajlik a lépcsőházak renoválása is. Ugyancsak gyorsan haladnak a karzatok felújításával, a mellvédek például már elkészültek.

Ismeretes, a győri önkormányzatnak 2003-ban ítéltek meg címzett támogatást a műemlék épület felújítására, 450 millió forintot, amihez 21 millió forint saját erőt kell hozzátenni. A pénz hozzávetőlegesen elég lesz a beruházásra. A szerződésben 357 millió 406 ezer forint plusz áfa szerepel árként (ez összesen 446 millió 757 ezer forint), azonban néhány olyan pluszmunkára is szükség van, ami nem szerepel a kontraktusban. Ezek várhatóan néhány tízmillió forintot tesznek ki. Ilyen például, hogy kiderült, sárga festékkel nem spórolható meg a falra festett csillagok aranyozása. A feltárás során vált nyilvánvalóvá a szakemberek számára az is, hogy az előtéri bejárat födémszerkezete sokkal rosszabb állapotban van a vártnál.

Eredics Imre megjegyezte: éppen ezek a pluszmunkák okozzák, hogy az eredeti 2006. május 31-i határidőre nem, csak egy hónappal későbbre fejeződik be a kivitelezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verdi szülőföldjén játszanak

Milánóban, a Verdi-konzervatórium ezerszemélyes nagytermében lépnek fel a győri Filharmonikusok. Tovább olvasom