Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Aranyhúron - Cseke J. Szabolcs költő győri bemutatkozása

Cseke J. Szabolcs költő bemutatkozása a Galgóczi könyvtárban.


A Győri Antológia Kör irodalmi műsorsorozatot indított a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban azzal a céllal, hogy egyéni bemutatkozási lehetőséget biztosítson alkotó tagjainak.

Az első rendezvényre február 28-án, hétfőn került sor, melyen Cseke J. Szabolcs ny. magyar-történelem szakos tanár, költő vállalkozott a megmérettetésre, akivel Varga Lajos Dániel beszélgetett. Szó esett ars poeticáról, a vers születéséről, az alkotásokat kiváltó élményekről, a poétaságról Magyarországon, az anyanyelv szépségéről és alkalmazásáról, a szerzőnek már megjelent alkotásaival és készülő új kötetével kapcsolatban.

Cseke J. Szabolcs versei nem könnyű olvasmányok. Többször el kell mélyülnünk bennük, hogy rájuk hangolódhassunk. Ezért Varga Lajos Dániel rendkívül izgalmas kérdésekkel bombázta a szerzőt: Miért vállalta a költői sorsot, azért-e, hogy a lelkét tisztára mossa? Ihlető forrása-e a nyelv? Tudatosan választja-e meg a szavakat vagy ösztönösen? Hogyan kezd verset írni? Mekkora szerepet játszik ebben az élmény? Kell-e neki biztatás az íráshoz? Mennyiben segíti munkáját az antológiakör?

A válaszokat elsősorban a kör előadóművészei által felolvasott versek (Decsupán, Biztató, Panelkor, Anziksz, Villanások) adták, másrészt a költő élőszóban elhangzott vallomásai belső énjét foglalkoztató problémáiról, szorongásairól, gondolatairól, melyek feloldására mindig megtalálja az „arany húron pengő" reményt. A felolvasott látomásos versek az elveszett édenről és a lét megtalált eligazító pontjairól szóltak.

Fotók: Szük Ödön


Cseke J. Szabolcs első megjelent kötete, az Új Gilgames szatirikus eposz alaposan próbára teszi az olvasót, ha pontosan meg akarja érteni a költői szándékot. Tele van ugyanis alapos ókori műveltséget igénylő fogalmakkal, utalásokkal és eseményekkel, ugyanakkor korunkat, világunkat, társadalmi életünket sújtó kemény bírálattal is. A merész asszociációk, témaváltások igényes, művelt széles látókörű olvasót tételeznek fel. Maga a műfajválasztás sem mindennapi, hiszen eposzt manapság már nem szokás írni, viszont a témaválasztás ezt igényelte. A mű az emberi lélek hatalmas utazásáról szól, bejárva a távoli múltat, a mítoszok világát, a léten túli létet és jelent, utalva a jövőre is: „A vég csupán az új kezdet".

Szó esett a szerző készülő, Áldatlan aratás című kötetéről is, mely három ciklusra tagolódik: Panelkor, Dőlnek a tornyok, Jelen/ések. Látomásos, jelképekkel teli költészet ez, melyet a hit, a misztikum szálai fonnak át és gazdagítanak.

A műsor színvonalát P. Nagy Gabi és Olasz Valéria nagy művészi beleérzéssel tolmácsolt versfelolvasásai nagy mértékben emelték.

A szerző bemutatkozása nagy sikert aratott, a telt házas közönség tapssal jutalmazta a műsort, mely a háziasszony, Csáky Anna zárszavaival ért véget.

Molnár György

Olvasóink írták

  • 1. Révfalui-szúnyog 2011. március 04. 01:06
    „Érdekelne a P.Nagy Gabi név szemantikai megfejtése...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangfelvétel és fantomkép a győri bíróságokat bombával fenyegető férfiról

Ősszel hívta egy férfi a kapitányság ügyeletét azzal, hogy a győri városi és megyei bíróságokon… Tovább olvasom