Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Angol beteg a győri kórházban

Egy londoni férfi fekszik a győri kórházban. Önszántából választotta a magyar egészségügyet. Magyar származású orvos felesége szerint Angliában a férjét nem mentették volna meg.

Nem lesz semmivel sem jobb a magyar egészségügy ettől a történettől. De betekintést enged egy olyan világba, amelyről lehet, a valóságosnál ideálisabb kép él bennünk.

Többórás műtéten van túl Darius Tahermia. A Londonban élő férfit magyar származású felesége, dr. Jánossa Margit hozta előbb Budapestre, majd Győrbe. „Orvosként végeztem és dolgoztam anno Magyarországon, az I-es Belgyógyászati Klinikán – ugrik vissza az időben az asszony. – Ösztöndíjjal kerültem ki Londonba, ahol megismertem a mostani férjemet, aki utánam jött Magyarországra – jegy- gyűrűvel, hogy házasodjunk össze. Budapesten megesküdtünk, én pedig hét hónapon belül hivatalos engedéllyel letelepedtem Londonban. Dolgoztam az angol egészségügyben és sajnos hozzátartozóként is van már rálátásom a dolgokra...."

A férj egészségügyi problémái két-három éve kezdődtek, emiatt többször is kórházba került. „Mindig más orvossal találkozik kint a beteg, ezért mindig mindent a nulláról kell kezdeni. Ne higgyék, hogy Angliában előny, ha orvosként kerül be valaki a rendszerbe. Olyan, hogy protekció, ez alapján nincs. Engem is %BBhelyre tett%AB egy fiatal kolléga, mondván, itt most ő az orvos. Mégsem bánom, hogy erőszakos voltam."

Dr. Jánossa Margit az angol egészségügyről olyanokat is mondott, amelyek a magyar betegeknek is nagyon ismerősek. Fotó: H. Baranyai Edina
Dr. Jánossa Margit az angol egészségügyről olyanokat is mondott, amelyek a magyar betegeknek is nagyon ismerősek. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Jánossa Margit szerint a hatalmas betegforgalom szinte lehetetlenné teszi, hogy a beteg (vagy a hozzátartozója) az orvossal beszéljen. A vizsgálatokra is ennek megfelelően heteket, hónapokat kell várni. Sokszor nálunk is – jegyezzük meg, mert a magyar beteg is leginkább erre panaszkodik. De vissza Londonba: a szobák kényelmesek, a műszerek a csúcstechnológiát képviselik. „De mindez kevés lett volna nekünk" – mondja a feleség.

Idén januárban egyre súlyosbodó tüneteket tapasztaltak a férjén, de az angol egészségügy nem találta az okát. Az utolsó cseppet az jelentette, amikor a sokadik (új) orvos azt állapította meg, hogy az epekövek eltűntek, Darius egészséges. Ekkor utazott haza Budapestre Margit, ahol volt kollégái a pontos diagnózist négy napon belül felállították: a férfinek hasnyálmirigy-daganata van, azonnal műteni kell. A fővárosból Győrbe, prof. Oláh Attilához irányították a házaspárt.

A Petz-kórházban a napokban távolították el a daganatot, az operáció sikeres volt. Oláh professzornak volt már betege Szöulból is, de mint mondja, a mostani, londoni eset számára sem szokványos.
„Nem látok már bele a magyar egészségügybe, biztosan vannak itt is problémák – mondja végül dr. Jánossa Margit. – De itt találták meg a férjem baját, és emberibb hangot, ellátást kaptunk, mint a londoni klinikán. Ezt a történetet visszavisszük magunkkal, mert a kinti rendszert, illetve az ott dolgozókat emlékeztetni kell az orvosetikára. Arra, amelyre én is felesküdtem, s amelyet a csúcstechnológia egyre inkább elnyom a modern gyógyászatban."

Ki fizeti a műtét árát?
Az Európai Unión belül bárki bárhol választhat kórházat és orvost magának. Az angol NHS – ez megfelel a magyar közegészségügyi szervezetnek – az úgynevezett S2-kérvény alapján kifizeti a költségeket. A magyar betegek biztosítója ugyanakkor csak addig fedezi a költségeket, ameddig itthon is. Ezért nem megy magyar beteg Angliába, mert neki sokat kellene még pluszban hozzátennie.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búvárok a győri Kossuth utca alatt

Véget ért a Kossuth utcai csatorna-rekonstrukció idei évre tervezett első üteme. Tovább olvasom