Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Andorka tanító úr kitüntetése

Győr - Iparos fia a győri Andorka Sámuel, maga is sok derék iparost tanított és persze mindenféle más ifjút. Két szolgálati helyét nem számítva mindig Újvárosban, a Gyepszél utcában. Nyolcvannyolc évesen ő kapta meg elsőként az Újváros szolgálatáért kitüntetést.
Múzeumba való az üvegtartó alatt tartott, Andorka Sámuel édesapja által készített vizsgaremek, egy díszszegekkel készített mérleg. Sámuel fia több évtizedes tanítói pályájának mérlege nem kerülhet vitrinbe. Igaz, most elismerte azt a hálás utókor. Andorka tanító úr lett a városrész első kitüntetettje, ő kapta meg a napokban az Újváros szolgálatáért elismerést. Nem vágyott, még kevésbé gondolt elismerésre – mondja a Kossuth Lajos utcai otthonában. Ma járókeretre szorul, ám amikor nem is olyan régen még az utcákat járhatta, az volt számára a legnagyobb elismerés, ha megsüvegelték. De sokan megtették.

Miskolcon járt tanítóképzőbe, aztán tanári szakra Budapestre. Győrben az evangélikus iskolában kezdte a tanítást, tanítóskodott Súron is, majd kikerült a frontra, a hároméves orosz fogság után 1948-ban hazakerülve Újvárosban, a Gyepszél utcában kezdett újra tanítani. Hívták később máshova is, ám maradt a Gyepszél utcában. Úgy gondolta, ott van rá a legnagyobb szükség. Értett azoknak a gyerekeknek a nyelvén, tanítványai pedig hallgattak rá. „Szegény sorsú családok szegény gyerekei" – emlékszik rájuk. Trianoni telep, később Szent Erzsébet-telep volt annak a városrésznek az elnevezése. Ha pad volt az osztályteremben, szék nem volt, rossz lábasokra ültek a gyerekek. Mégis többségükből derék ember lett.

Andorka tanító úr földrajzot oktatott, természetrajzot, biológiát. Vezetett gyakorlati foglalkozásokat, tehette, mert kiderült, jó érzéke van a lakatosmesterséghez – nemhiába volt apja lakatos, mérlegkészítő –, az asztalosmunkához. A kitüntetett most úgy emlékszik, őt és családját mindig minden Újvároshoz kötötte. Az értük végzett munkájáért ezért nagyon becses számára a mostani megemlékezés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletre vagy egyezségre várnak a bencések

Oroszvár, Panonhalma - Három hét múlva Pozsonyba látogat a brit királyi pár: ennek kapcsán ismét… Tovább olvasom