Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Amikor a munka többet ér, mint a lottóötös

Győr - Orsós Krisztina két éve hiába keresett munkát: négy szakképesítésével sehova nem kellett. Győr foglalkoztatási programja keretében közcélú munkásként két hete adminisztrátorként számítanak rá a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház nonprofit irodájában. A kétcsaládos anyuka élete jó irányba változott, új célokat tűzött maga elé.

Sikeres a győri közcélú munkaprogram, amely alfája és ómegája szerint nem a segély helyett munkát, hanem a munkáért munkabért hirdeti. Két különböző életsorsba pillanthatnak be olvasóink, mindezt annak okán is fontosnak tartjuk, hisz több éve munkanélküliek sorsáról van szó, akik élete a munkával pozitív irányba fordult.

Orsós Krisztina szakképesítése szerint gyors- és gépíró, konyhalány, betegápoló és vendéglátós alapismereteket is szerzett, ám kislányai születését követően sehová nem vették fel.

– Mindent elvállaltam volna, de nem kellettem – mesélte a kétgyermekes anyuka. – Miután a férjemet is leépítették a dobozgyárból, csak a segély és a családi pótlék maradt a megélhetésre. Minden forintot beosztottunk. Amikor bejöttem a kórházba és munka után érdeklődtem, nem utasítottak el, de arra nem számítottam, hogy ilyen hamar értesítenek. Kértem a férjemet, kísérjen el az elbeszélgetésre, nem gondoltam, hogy a textiles részen őt is foglalkoztatják.

Krisztina hamar belejött a munkába, s csak azt tudja üzenni a ma még munkát keresőknek,ne adják fel, mert a tudat, hogy érdemes felkelni, értelmes célért dolgozni felér egy lottóötössel.

Orsós Krisztina jól érzi magát a Petz-kórház nonprofit irodájában, ahol elsősorban adminisztratív teendőket lát el. Fotó: Krizsán Csaba
Orsós Krisztina jól érzi magát a Petz-kórház nonprofit irodájában, ahol elsősorban adminisztratív teendőket lát el. Fotó: Krizsán Csaba

A tartást, az ön- és a megbecsülést ugyanis pénzért nem lehet megvenni.
Törőcsik László Mihály amolyan mindenes a Kodály utcai bölcsődében, s főnöke, Etzlné Lőrincz Ildikó szerint maximálisan teljesít. A mezőgazdasági végzettségű férfi ma még naponta ingázik a likócsi Segítőház és a bölcsőde között, ám remények szerint a közeljövőben egy közeli albérletbe költözik, s igyekszik elfelejteni hajléktalanmúltját.

– A kertépítéstől a kapálásig sokrétű a feladatom, nagyon megszerettem itt – mondta el öntözés közben. – Örömmel jövök reggelente, kedvesek hozzám az asszonyok, a gyerekeket pedig nagyon megszerettem. Most ők az én családom, nem is tudok mást mondani: újra örülök az életnek.


Sikeresen indultak

– Minden település, így Győr is elkészítette foglalkoztatási tervét, amelyben kiemelt szerep jut a tartós munkanélkülieknek, a segélyből kiesőknek, a pályakezdő fiataloknak és az 55 év felettieknek – tudtuk meg Páternoszter Piroskától, a népjóléti osztály vezetőjétől. – Az eddigi tapasztalataink mind a foglalkoztatottak, mind pedig a foglalkoztatók részéről rendkívül kedvezőek, s reményeink szerint ez a tendencia folytatódik.

Szabóné Vörös Ágnes, a szociális csoport vezetője elmondta, a válság miatti leépítések miatt egyre többen fordulnak hozzájuk segítségért, körülbelül 5–600-an lehetnek, akiket kiközvetítenek különböző közcélú munka végzésére. Több új cég is jelentkezett, így év végéig bővülhet a paletta, ami átmeneti, s a remények szerint egyre több embernek végleges megoldást is jelenthet a győri munkaerőpiacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beatles-kincsek Győrben!

Győr – Több tucatnyi bakelitlemez, könyv, fotó, jó pár Lennon-típusú szemüveg, rengeteg CD és… Tovább olvasom