Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Amerikai cserediák Győrben: `a terrorra az éberség az ellenszer´

Amerikai cserediák Győrben: `a terrorra az éberség az ellenszer´Taveon Powe Oláh Ádámmal a Megyeháza tér melletti szökőkútnál. A győri révais gimnazista családja először fogadott külföldről cserediákot és barátra leltek Taveon személyében. Fotó: Mészáros Mátyás
Magyarországon Győrben töltötte a legtöbb időt Taveon Powe, aki az Egyesült Államokból érkezett hazánkba. A 17 éves amerikai fiatalembernek tetszett a Wellhello és a Halott pénz győri produkciója.


"Megszerettem Győr csodás belvárosi épületeit, árad belőlük a történelmi múlt. Amerikában hasonlóan élnek a tinédzserek, mint Magyarországon. Szívesen járunk össze a barátokkal, gyűjtjük az élményeket. A lehetőségek mások inkább. Korábban soha nem úsztam tóban, csak uszodában. Most nyáron fürödtem a Balatonon: a tó vize több mint kellemes volt" - kezdte Taveon Powe.

Amerikában sincs kolbászból a kerítés

Az amerikai gimnazista több nyári fesztiválra eljutott, múlt szombaton pedig élőben hallgatta a Wellhello és a Halott Pénz slágereit a Dunakapu téren. "A fogadócsaládom mondta, hogy fut most a szekér ezekkel az együttesekkel. A szövegeiket nem igazán értettem, de a dallamaik, az ütemeik bejöttek, jó kis bulit csaptak a zenészek" - mondta az érettségire készülő amerikai srác. Az, hogy Amerikában sincs kolbászból a kerítés, a következő életképből egyértelműen kiderül. "Chicagóban a kosármeccsekért rajongok, szurkolok a Bullsnak. Most nem vagyunk olyan erősek, mint a régi szép időkben (Taveon itt a Michael Jordan vezette aranycsapatra utalt - a szerk.), de a csarnok így is megtelik minden meccsre. Sajnos, viszonylag ritkán engedheti meg magának a családunk, hogy élőben szurkoljunk a csapatért. Egyetlen jegy 40 dollárba (több mint 11 ezer forint) kerül a kakasülőre, a csarnok legfelsőbb soraiba" - hallottuk Taveontól, aki gazdasági főiskolán szeretne tanulni jövőre.

Fémdetektoros kapu minden amerikai iskolában

Arra a kérdésünkre, hogy az iskolai mészárlások, a terrorveszély miatt milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be az amerikai köznevelési intézményekben, a következő választ kaptuk: "minden reggel fémdetektoros kapun kell átmennünk. Minden iskolában őrző-védő cégek munkatársai dolgoznak. A `keményebb helyeken´ rendőrök is teljesítenek állandó napi szolgálatot. Rendszeresek az ellenőrzések, hogy senki ne vigyen kábítószert az iskolába. Nem mondom, hogy kellemes ilyen körülmények között tanulni, de a többség megérti: csak éberséggel előzhetők meg a tragédiák. A rendszer jól működik. Az amerikai iskolákban verekedések előfordulnak, de a biztonsági személyzet és a rendőrség gyors közbeavatkozásának köszönhetően nem tudok arról, hogy bárki maradandó sérülést szenvedett volna".

Tortillának hitte a palacsintát

Végezetül, essen szó könnyedebb témáról, a magyar ételekről. "Kellemesen csalódtam a helyi ételekben! Mielőtt Győrbe jöttem volna, néztem a magyaros ételeket a világhálón és nem voltam lenyűgözve. Nyitott emberként azonban szívesen megkóstoltam a paprikás-hagymás alapú fogásokat és egyből ízlettek! A lángost megkedveltem a Balatonon és a palacsintát is. Igaz, utóbbit elsőre különleges tortillának hittem" - búcsúzott Taveon, aki egy hét múlva utazik haza az Egyesült Államokba.

Taveon az AFS, nemzetközi önkéntes alapon működő, nem profitorientált szervezet közreműködésével érkezett hozzánk tanulni.

Bővebb információkat az AFS-ről ide kattintva olvashatnak, a szervezet Facebook-oldalát szintén érdemes megnézni!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőriznek az osztrákok, késő este is dugó a hegyeshalmi átkelőnél

Ellenőriznek az osztrákok, késő este is dugó a hegyeshalmi átkelőnél
A szúrópróbaszerű ellenőrzés miatt a kilépő oldalon feltorlódtak a kamionok, a személygépjármű… Tovább olvasom