Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Alzheimer-kór: segítő kávézók

Alzheimer-kávézóknak nevezik a franciák azokat a kis falvakban is havonta megtartott klubfoglalkozásokat, amelyek az Alzheimer-kórban szenvedőket és főként családjaikat segítik. Hasonlók szervezésébe kezd dr. Menyhárt Miklós bőnyi háziorvos.
 
Az Egészségügyi Világszervezet népbetegséggé nyilvánította az Alzheimer-kórt, a fejlett nyugati országokban a 65 év felettiek több mint tíz, a 85 éven túliak több mint negyven százalékát kezelik ezzel. Hazánkban is nő a betegek száma, de sok lehet dr. Menyhárt Miklós szerint a diagnosztizálatlan eset és kevés a pontos adat. Az orvosnak meggyőződése: fontos, hogy nálunk is többen felismerjék, mekkora problémát jelent ez társadalmi szinten és többen tudják, nem kell félni a betegektől, nekik, családtagjaiknak nincs szégyellnivalójuk.

Dr. Menyhárt Miklós
Dr. Menyhárt Miklós

– Az Alzheimer-kór nem csak a beteg betegsége, a családja betegsége – szögezte le a doktor. Az idős ugyanis, akinél jelentkeznek a szellemi leépülés tünetei, állandó felügyeletre, folyamatos segítségre szorul. De nem kell kirekeszteni. Az orvos a legfontosabbnak a szemléletformálást tartja. Mindenkinek többet kellene tudnia szerinte e betegségről. „A franciák ezt célzó kampánya bevált, s annak egy része nem kerül pénzbe. Kicsiben is el lehet kezdeni, civil szervezetek segítségével. Nagy szükség lenne rá tapasztalataim alapján, amit a szakmai előadásaim után engem megkeresők és körzetem betegeinek gondjaiból szűrtem le" – hangsúlyozta Menyhárt doktor.

Több évig Franciaországban volt szakmai kiküldetésben. Ott szerzett másoddiplomát, az Alzheimer formáinak diagnosztizálása terén képezte magát, e kórral kezeltek kórházi részlegét vezette. Részt vett úgynevezett Alzheimer-kávézók összejövetelein. Ezek olyan, falvakban is havonta megtartott, jó hangulatú, nyitott találkozók, amelyeken egymást segítik tapasztalatokkal a betegek családjai. A franciák kézikönyvet is készítettek a kezdőknek, akiknek frissen diagnosztizált van rokonságukban. Mesekönyvet a kicsiknek, amelyek történetében az egyik idős szereplő alzheimeres. Azért, hogy az unokák ne idegenkedjenek beteg nagyszüleiktől.

Világszerte 18 millió Alzheimer-kórosról tudnak, az elmúlt évtizedekben gyors ütemben nőtt a számuk és ez várható az elkövetkezőkben is. 2025-re 34 millióan lehetnek. Franciaországban évente 225 ezer új esettel számolnak. Az agyi elváltozással járó betegség oka nem ismert. Tüneteinek fokozódása lassítható. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyártócsarnokot avattak Győrben

Új, kétezer négyzetméteres gyártócsarnokot avatott csütörtökön az egyedi gépek értékesítésével is… Tovább olvasom