Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Állatvásárok alkonya

Március végén utoljára tartanak állatvásárt Győrben – feltéve, ha a városi közgyűlés csütörtöki ülésén megszavazza az állatvásártér megszüntetését.
Eladó malacok: Az üzletek manapság már a tenyésztési helyeken köttetnek.
A szakbizottság által is támogatott polgármesteri javaslat a forgalom nagymértékű megcsappanását, valamint a piac veszteséges működtetését tartalmazza magyarázatként. A vásárok az elmúlt időszakban már csak néhány kupecot vonzottak.
A hetvenes-nyolcvanas években, a háztáji gazdaságok csúcsidőszakában egy-egy állatvásárra akár négy-ötszáz lovat és csaknem kétezer malacot is felvezettek az árusok, mára ez a szám a töredékére csökkent – említette a tervezett intézkedés melletti egyik legfontosabb érvet Juhász Barnabásné, a Piacok és Vásárcsarnok Győr Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. A százszázalékosan önkormányzati tulajdonú cég vezetője példaként közölte, hogy a Régi Pápai úti területen tehenet vagy másfél évtizede nem látott, s ha tavaly ötven malacot kínáltak eladásra, az már nagyon erős napnak számított.
A szakember szerint az általános – vevői és eladói – érdektelenséget részben az magyarázza, hogy az utóbbi években sokan felhagytak az állattartással. Emellett az sem tett jót a forgalomnak, hogy az ingyenes apróhirdetési újságok megszaporodásával az üzletek zömmel a tenyésztési helyeken köttetnek, míg a vásártéren inkább csak közvetítő kereskedők, kupecek árusítanak.
A heti malac- és az évi öt országos állat- és kirakodóvásár ráadásul évente több mint százezer forintos veszteséget is termel a kft.-nek. Az állatorvosi költséget, a háromhektáros terület rendben tartását, a járatlevél-kezelő, a helypénzszedő és a piacfelügyelő fizetségét már régóta nem fedezi az alkalmankénti néhány ezer forintos bevétel. (A helypénz összege – bár az elmúlt esztendőkben több alkalommal emelkedett – jelenleg egy malac után mindössze száz forint.)
A csütörtöki közgyűlés napirendi pontjai között szereplő, Balogh József polgármester által benyújtott előterjesztés azt javasolja a képviselőknek, hogy az állatvásárteret április elsejei hatállyal szüntessék meg, mert a piacok „ a győri lakosság érdeklődési körén kívül esnek ” . Az elképzelést az önkormányzat gazdasági bizottsága is támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínába mehetne a fuvolista

Fuvolatudásával érdemelt ki a 14 éves Sinkó Dalma egy 15 napos kínai utat. Ám csak akkor juthat el a… Tovább olvasom