Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Állásinterjú: tuti tippek a sikerhez, a munkához!

Győr-Moson-Sopron megye - A válság miatt egyre többen kényszerülnek munkát keresni. Összeállításunkban a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze az állásinterjúkról. Sok sikert a felkészüléshez!


Manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek állásinterjúkon a jelentkező nem verbális kommunikációjára, azaz a testbeszédére.

Ugyan sokat számít a végzettség, a szaktudás, illetve a tapasztalat, azonban a végső döntésre szinte mindig hatással van, hogy az illető hogyan viselkedett az interjú alatt.

Mókás kis videó, de ha sikerrel akarnak felvételizni, inkább ne tanuljanak belőle!


Mindent eldönthet az öltözködés

Az első benyomás általában a személy megpillantásától számított második másodpercben legkésőbb kialakul, és sokszor már itt eldől, hogy a jelölt megkapja majd-e végül az állást.

De mi alapján is alkotnak véleményt ennyi idő alatt egy emberről, akit előtte sosem láttak? Először is: sokat számít, hogy az illető miként öltözött fel.

Állásinterjúkon kerülni kell a kihívó, extravagáns ruházatot. A hölgyek válasszanak egy letisztult, egyszínű, nőies kosztümöt. A férfiaknak sötét öltöny, világos ing és nyakkendő ajánlott állásinterjúra - hangoztatják az öltözködési tanácsadók.

Semmiképpen ne farmerben jelenjen meg, akkor sem, ha a cég egyébként nem várja el hétköznapokon a kosztüm, öltöny viseletet.


Csúcsokat dönt a munkanélküliség megyénkben

Csaknem kétezerrel nőtt februárban a munkanélküliek száma a megyében, így január után újra megdőlt a rekord. Fél mosonmagyaróvárnyi ember állástalan. Eddig Győr-Moson-Sopron vesztette a második legtöbbet a válságon.

"Nem sok köszönet van az Állami Foglalkoztatási Szolgálat héten közzétett friss munkaerő-piaci adataiban. Februárban 15 százalékkal, 1864-gyel nőtt januárhoz képest az álláskeresők száma a megyében, és meghaladja a 14.300-at. Már a januári statisztikában szereplő 12 és fél ezer állástalan is új csúcsot jelentett, így csak ismételhetjük magunkat: ebben az évtizedben még egyszer sem fordult elő, hogy ennyien legyenek munka nélkül" – írta a Kisalföld alig egy hónapja.

Szinte biztosra vehetjük, hogy ezek a szomorú adatok fikarcnyit sem javultak.
Görnyedt testtartás=bizonytalanság


A zsebre dugott kéz, a görnyedt tartás, előreeső vállak bizonytalanságról, önbizalomhiányról árulkodnak. Ezért húzza ki magát, és kezét tartsa egyenesen a teste mellett. Kézfogáskor nézzen egyenesen az interjút tartó ember szemébe, de várja meg, amíg nyújtja a kezét, ugyanis ilyenkor neki kell elsőnek lennie!


Ötletek az állásinterjú előtti stresszlevezetésére

Sokan vannak, akik az idegeskedést már az interjút megelőző nap délutánján elkezdik, este folytatják - nem alszanak -, és mire eljutnak a tényleges megmérettetésig, olyannyira felfokozott idegállapotba kerülnek, hogy képtelenek képességeiknek megfelelően teljesíteni a beszélgetés során: dadognak, zavartan viselkednek, összefüggéstelenül tálalják a közölni kívánt gondolataikat.

Próbáljuk el többször az interjút

A leghatékonyabb módszer a stressz levezetésére, ha az interjút megelőző napon vagy héten többször elpróbáljuk a szituációt - egy partner segítségével, illetve ha átgondoljuk, milyen kérdésekkel hozhat zavarba minket az interjúztató, és készülünk a válaszokkal.

Alváshoz ne vegyünk be altatót

Az éjszakát úgy a legkönnyebb átvészelni, ha lefekvés előtt néhány órával végzünk egy kis testmozgást - így elfáradunk, és könnyebben alszunk el. Ha a sport nem segít, igyunk egy kis gyógyteát, de semmiképp ne vegyünk be altatót vagy nyugtatót, hiszen az másnap is érezteti hatását, gyengíti a koncentrációnkat.

Az autó és a kávé növelheti a stresszt

Ha mégsem sikerült jól aludnunk, akkor néhány apróságot mellőzve csökkenthetjük a stresszt: ha nem autóval megyünk, akkor kevesebb energiánk megy el a koncentrációra. Ha stresszes állapotban kávézunk, akkor a remélt serkentő hatás helyett könnyen a stressz növekedésével szembesülhetünk.

Ajánlatos időben útra kelni, hogy még rossz csatlakozás esetén se essünk pánikba amiatt, hogy elkésünk."Amivel rossz benyomást tehet a munkaadóra"

Vissza az állásinterjúhoz. Kerüljön mindenféle melléktevékenységet! A körömrágás, a lábbal való dobolás, az ujjropogtatás, vagy az állandó mocorgás feszültségről, bizonytalanságról árulkodnak, amivel rossz benyomást tehet a munkaadóra. Ha kérdeznek Öntől, illetve amikor válaszol, nézzen az interjút vezető személy szemébe, mert ez nyíltságot sugall!

Sokan esnek abba hibába, hogy túl erősen és túl sokat gesztikulálnak, azonban ez is egyértelműen idegességre vall. Az előre begyakorolt kézmozdulatokat is hanyagolni kell, mert a szakavatott szemek hamar kiszúrják az oda nem illő gesztikulációt, és ezzel nem gyakorol túl jó benyomást a jelentkező.

Pókerarc: ne áruljon el semmit sem a tekintetünk

Az interjú alatt is fontos a testtartás koordinációja, mert sok információ kiderül az emberről, hogy egy ilyen szituáció alatt miként foglal helyet.

A terpeszkedő ülés, a széttárt lábak agressziót sugallhatnak, a görnyedt tartás ellenben bizonytalanságra utal.

Az is sokatmondó lehet, hogy a jelentkező miként reagál bizonyos szituációkra, gyakran alkalmazzák például azt a módszert, hogy egy válasz elhangzása után nem kérdeznek rögtön, így kínos csend állhat be, és nagyon fontos lehet, hogy egy ilyen, vagy hasonló helyzetre hogyan reagálunk.

Végezetül: nem szabad, hogy arcunk sokat eláruljon érzelmeinkről, például ha a fizetés túl alacsony vagy túl magas.


Új divat: gerillamódszerek az állásért

Ha kidobják az ajtón, tűsarkúban is bemászik az ablakon? Óriásplakáton reklámozza magát, esetleg egy hangulatos kávézóba invitálja az interjúztatót abban a reményben, hogy személyes varázsával elkábítja, és így gyorsabban megszerzi a kiszemelt állást? A hvg.hu összegyűjtötte az álláskeresők gerillataktikáját, s azt is elárulta, hogy melyik taktika válhat be, s melyik van eleve kudarcra ítélve.Az arany középút

A beszéd stílusa és mennyisége egyaránt fontos. Nem szabad sem túl szótlannak, sem túl bőbeszédűnek lenni - meg kell találni az arany középutat.

A fogalmazás során kerülni kell a negatív töltetű mondatokat, s inkább több cselekvést ábrázoló, aktív képet, igét kell használni. Ügyelni kell, hogy ne hadarjunk, s ne beszéljünk túl lassan sem.

A beszédmennyiséghez hasonlóan itt is meg kell találni az egyensúlyt.


A felvételizetető testbeszéde is árulkodó

Habár a meghallgatást levezető fél tökéletesen tisztában van a metakommunikációs jelekkel és azok jelentéseivel, azonban ez még nem jelenti azt, hogy ő ne adna le ilyen információkat!

Márpedig ha figyelni tud ezekre és tisztában van a jelentésükkel, az sokat segíthet abban, hogy végül elnyerje a hőn áhított pozíciót.

Ha már a tárgyalóba menet is az interjút levezető személyt kapja kísérőként, érdemes egy pillantást vetni annak járására, ha az ugyanis feszes tempójú, fürge és merev, akkor minden bizonnyal a viselője is hasonló személyiség, ebben az esetben agresszív kérdésekre is számíthat.

Ha az interjú során a meghallgató keresztbetett lábbal üldögél, miközben lábát előre-hátra lóbálja, az nagy valószínűséggel az unalom jele, érdemes ilyenkor valamivel felkelteni a figyelmét!

A keresztbe tett lábakkal ülő, kezét a tarkóján összefonó személy azonban önbizalmat és felsőbbrendűséget sugároz, ha ilyet tapasztal, valószínűleg nem lesz egyszerű elnyerni az állást.
 

 

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. szaboimi 2009. április 09. 12:13
  „Igaza van Nyugi57-nek! Sajnos a jelentkezéseim 90százalékára nem válaszolnak!Voltam olyan interjún,hogy a hölgy megkérdezte van-e ingatlan a nevemen,mert ez kell biztosítéknak.Ez egy gépkocsivezetői állás volt.Voltam olyan helyen is,ahol mondták,hogy minimálra bejelent, és még ad valamennyit zsebbe,de utiköltséget,és egyebet nem fizet.Mindenhol azt kérdezik, hogy győri vagyok? 15Km.-re lakom, igy kiestem.”
 • 27. D.O.N. 2009. április 09. 05:56
  „Frankie!
  Azt hiszem, hogy nem szeretnék olyan helyen dolgozni, ahol megsértődnek azért, mert egy pályázó nem ismeri névről a veziget. Még ha az egy lokálisan híres cég is... Vagy akkor írják bele az álláshírdetésbe, hogy cégismeret, és az elmúlt 2-3 év mérlegének ismerete nem előny, de feltétel! Kissé abszurd, nem?
  Tény, hogy ajánlott utánanzéni annak a helynek, ahova beadom a pályázatom egy állásra, de ennyire ne essünk át a ló túlsó oldalára.
  És valószínűleg a hölgy csak egy ehhez hasonló írásban találta azt, hogy "érdeklődjünk a cég után, ahová jelentkezünk". Szegény vakon követte a szentírást, aztán beleszaladt a vezig hatalmas arcába...”
 • 26. FrankieBoy 2009. április 09. 00:57
  „A fenti cikkről inkább nem mondok (írok) semmit. Aki kezébe veszi az idei ÁllásStart vagy HVG Karrier Plusz kiadványokat, kicsit szakmaibb írásokat is olvashat, tucatjával, az álláskeresést többféle szempontból megközelítve. Inkább egy-két személyes tapasztalat, emlék.
  Érdekes módon azon munkahelyeimen értem el a legjobb eredményeket, ahova mindenféle hátszél nélkül jutottam be (értékesítőként dolgoztam, dolgozom). Volt bizony olyan állásinterjúm is Bp-en, ahol kifejezetten előny volt, hogy háromrészes öltönyben jelentem meg, nyugodtan, lazán beszélgettem az engem interjúztató két vezetővel. Az, hogy az öltöny és a magabiztosság előny volt, azt ők mesélték el évekkel később a sziráki kastélyszálló szaunájában... :))
  Nemrég egy győri cégvezető mesélte (egy győri középiskolában beszélgettünk diákokkal az életututnkról, cégeinkről), hogy könyvelőt kerestek, és egy fiatal hölgy érdeklődésekor pont ő vette fel a telefont. A hölgy kölcsönös bemutatkozás után megkérte a vezérigazgatót, hogy meséljen már neki a cégről, mert nem ismeri.... Hát, ez mínusz 10 pont.... :) Ismert, jó nevű, régi cégről van szó, amelyek vezérigazgatója is ismert személyiség, a megye gazdasági életének ismert szereplője. A nulla pont az lett volna, hogy a jelentkező utánanéz a cégnek, és névről felismeri a vezérigazgatót. A vezérigazgató ekkor megkérdezte a véleményemet, és egyet kellett értenem vele... Elmondtam még a diákoknak, hogy plusz pontokat pedig úgy szerezhetett volna a jelentkező, ha megszerzi a cég utolsó 2-3 éves mérlegét (ha már könyvelőnek jelentkezik), és azzal kapcsolatban tesz okos megállapításokat, illetve arról kérdez. Ezzel pedig cégvezető ismerősöm értett egyet...”
 • 25. D.O.N. 2009. április 08. 21:52
  „Sok állásinterjún jártam már én is. Egy időben masszív álláskereső voltam, van pár tapasztalatom nekem is.
  Amit ebben a fércmunkában összehoztak, nem más, mint a nyugati módi nyomatása, ami mögött semmi tartalom nincs, hiszen csak a know-how-t vettük át, mert még mindig ugyanúgy dőlnek le az álláshelyek: haver, rokon, jóbarát. Lehetsz bármilyen képzett, nézhetsz ki akárhogy, ha nincs ismerősöd, esélyeid máris 40%-kal csökkentek.
  Szóval lehet irogatni taktikákról, de a legfontosabb: LEGYEN HÁTSZELED!
  Elképzelhető, hogy csak nekem voltak rossz tapasztalataim, de azért a nagyszámú előfordulás sejtet valamit...
  Nem a sértettség szól belőlem elsősorban, bár maradt bennem pár tüske az ilyen helyzetekből kifolyólag, ugyanakkor ahol eddig dolgoztam (kb 10hely), azok közül kettő munkahely volt, ahova nem emiatt vettek fel.
  És ami az öltözködést illeti: az egyik helyemre első alkalommal feket rövidnadrág, piros póló és puma sportcipőt viselve toppantam be, az interjúztató hölgy pedig izléses kosztümöt viselt. Elbeszélgettünk, és egy hét múlva már intéztük is a papírokat...
  A fenti cikk - és a hozzá hasonló firkálmányok - kinyomtatása és sokszorisítása az igazi környezetszennyezés”
 • 24. omm 2009. április 08. 21:31
  „"görnyedt tartás, előreeső vállak bizonytalanságról, önbizalomhiányról árulkodnak"

  inkább a gerincferdülésről”
 • 23. gulyas 2009. április 08. 21:27
  „A cikk nagyon angol. Ennyire nem kellene átvenni az anyacég szövegeit, bár Nyemcsók Éva fordításai élvezhetőek. A cikk tartalmával " csak " az a baj, hogy nem a magyar valóságról szól.”
 • 22. miracle 2009. április 08. 20:15
  „Kár, hogy utálnék HR-főnök lenni, mert ha az lennék, élvezettel rugdalnám ki az olyan interjúztatókat, akik:
  - 2 mp alatt első benyomásra akarnak dönteni
  - külsőségeket sasolják
  - szaktudásra nem kíváncsiak
  A sok hülye vállalat meg veszi fel az öltönyös, kiskosztümös majmokat - akik úgymond "jól adták el" magukat az ilyen cikkeknek is köszönhetően - csak éppen nem értenek semmihez.
  Szívesebben olvasnék már végre arról, hogy a PRODUKTUM számít(son) ne pedig az, hogy a szerencsétlen hogyan és miben ült az interjún ,meg mennyit locsogott vagy hallgatott. Kellemes megjelenésű puszipajtásokat keresnek mégis, vagy tessék mondani dolgozni kell majd és érteni a munkához?”
 • 21. Goldmund 2009. április 08. 19:42
  „Tényleg óvodás szintűek ezek a tanácsok. Normálisan kell öltözködni és viselkedni, ennyi az egész.

  Direkt állásinterjún ritkán voltam. Volt, hogy egyszerűen betelefonáltam egy intézményhez, bementem a szakihoz beszélgetni a munkáról, aztán a főnökkel beszélgettem és a végén állást ajánlottak. Talán sejtitek: nem öltönyben mentem be...

  Ismerek olyan embert, aki bement egy helyre érdeklődni (előre megbeszélve), mi a helyzet. Sajnos, ott nem sok jóval kecsegtették. Mikor kijött, a vonatindulásig (ui. vidékről utazott be) még volt ideje. Bement a szemben levő intézménybe is, mondván mit veszíthet vele. Fölvették, először csak hat órásnak, aztán teljes állásba, ma pedig már osztályvezető.

  Volt, hogy a leendő főnök egy kiskocsmába hívott el beszélgetni. Ott meghívott egy pizzára, meg italra (Jagermeister és sör). Kedélyesen elbeszélgettünk, viccelődtünk (pedig ott ismerkedtünk össze) azt is megbeszéltük, mennyit kérnék, azt mondta ez fölfelé képviselhető összeg. Ott sem öltönyben voltam, így is túlöltöztem a főnököt.

  A testbeszéd pedig amúgy is ösztönös és ez így van rendjén. Egy kicsit izgul az ember, hiszen jó benyomást akar kelteni, de aki jártas egy szakmában, az úgyis tud a szakmai dolgokról beszélni, akkor meg nyugodt és magabiztos lesz.

  Amire érdemes készülni: megkérdezik, miért akarsz váltani. Jó átgondolni, miben szereztél jártasságot az előző munkahelyeiden és az nekik miért lehet jó. A szakterületen belül mi az, ami kifejezetten érdekel és szívesen foglalkoznál vele. Ez akkor is jó pont, ha ott erre nincs lehetőség, mert egy érdeklődő, lelkes szakit jobban kedvelnek, mint akit csak az érdekel, mennyit fog keresni. És érdeklődő, nyílt, barátságos arccal kell nézni az interjúztatókra, ezt mindenki szereti.”
 • 20. JÓZSINÉNI 2009. április 08. 18:39
  „Az állásinterjú nem más mint szemfényvesztés! Az a házasságszédelgő szélhámos jut az eszembe.Sármos megjelenés,behízelgő modor,választékos dizájn....Aztán mikor nyeregben van,akkor meg megy a lehúzás,a terror.”
 • 19. PrettyWoman 2009. április 08. 16:53
  „Hát ezek eléggé óvodás szintű tanácsok, nem hiszem, hogy most sokkal okosabbak lennénk. Én már millió egy ilyen témára szakosodott könyvet kiolvastam magyarul is, angolul is. Most már csak az interjút vezető "HR-eseket" (már a szót is utálom!) kéne megtanítani, hogy kell korrekt módon lefolytatni egy állásinterjút. Sokszor a HR-es azt sem tudja, mit jelent maga a szó, mert egy ott ragadt régi munkaügyes Mancika. Én hiába megyek be szolidan elegáns ruhában, sokszor fogadott a vezető papucsban (!!!), lyukas nejlonharisnyában, zsíros hajjal. És akkor még arról az ügyvezető igazgató asszonyról nem is beszéltem, akinek rohadtak a fogai. A mosolyától kirázott a hideg. Pedig annyi pénzből futotta volna fogorvosra. A kedvencem még az, amikor olyan akarja tesztelni az angol tudásomat, aki annyira sem tud angolul, mint én, vagy egyáltalán nem tud. De megpróbálja. Olyankor nehezen tudom visszafojtani a röhögést is és a cinizmust is.
  Az 5. és 8. hozzászólók a szívemből beszéltek!! Köszönöm nektek, az én gondolataimat írtátok le. Igen, knifemaster, nem kell, hogy értelmes, kreatív legyél, mert hátha a főnök nem az. Legutóbbi két munkahelyemen a főnökeimnek 8 osztálya volt. No comment. És ők vizsgáztatnak kvalifikált embereket. Igaz utáltak is bennünket rendesen.
  Nyugi 57! Tudom, nem vigasz, de már 40 körül sem kellesz sehova. Pedig én szerencsés alkat vagyok, egy tízest még ebből is letagadhatok. De nem kellek. Ha megvan a kellő végzettséged, diploma, nyelvvizsga, jogsi, PC-ismeret, akkor sem. Mert akkor még kell tudni németül is. Ha valaki németül is tud, akkor az is kevés, mert kínai is kell. Ha az is megy, akkor sem elég, mert esetleg a szuahéli nyelvvizsga is kell. Ha a szuahéli nyelvvizsgád is megvan, akkor meg az a baj, hogy nem azt a törzsi dialektust beszéled. Á, csak felhúztam magam megint.”
 • 18. elemér 2009. április 08. 16:17
  „Nocsak azért mert nemnagyon ugrállhatnak ott, de nem is nagyon fizetnek. Aki tud az viszont mihelyt teheti továbbáll és a Nemagyarázd ilyenkor hasznos.”
 • 17. knifemaster 2009. április 08. 16:11
  „16.
  Még egy rossz hírem van.Itthon még senkit nem utasítottak el csak azért,mert akcentussal beszélte az angolt.”
 • 16. elemér 2009. április 08. 14:36
  „14. hozzászólás knifemaster

  Nocsak, azért jobb helyeken már ott is szükséges az angol, és nektek se árt a "Nemagyarázd" ilyenkor.”
 • 15. kriszti68 2009. április 08. 14:23
  „És akkor mi van (tudom, és-sel nem kezdünk mondatot...), ha felvettek és 2-3 napon belül kiderül, hogy a munkáltató festett magáról hamis képet?”
 • 14. knifemaster 2009. április 08. 13:07
  „13.
  Rossz hirem van Te inkubátor szökevény.
  Mi még tudunk itthon állásinterjúra járni.Nem számít a kiejtés.”
 • 13. elemér 2009. április 08. 11:26
  „USA-ban elő nyös jobb állásoknál ne legyen idegen kiejtésed. Lehet kapni a magyarnegyedben "Nemagyarázd-t" Ezt csak beveszed a szádban mikor mész az interjura, és utána nincs kiejtésed. Ezt árulják az illegálisoknak.

  3. hozzászólás Tapmancs
  KSB+”
 • 12. andy 2009. április 08. 11:20
  „Tricse még üzletkötőként volt egy főnököm, ki megpróbált valami mást alakítani belőlem, mint vagyok.. Elismerte teljeítményem, de egy darabg hallgattam élcelődéseit, hogy ha csinosan felöltöznék, akkor mire lennék képes... Meguntam és megpróbáltam... 2 napig a csini kis öltözetemben, kb 30%-ra csökkent értékesítésem... Rendes volt, mert jelezte, inkább menjek megszokott módon, kifizette az elmaradt jutimat, s én továbbra is hoztam, mit tőlem elvárt :))”
 • 11. andy 2009. április 08. 10:58
  „Tricse :)))”
 • 10. tricse 2009. április 08. 10:56
  „Na elolvastam és örömmel állapítottam meg,hogy az összes felsorolt figyelmeztetés felesleges rám nézve mivel profi vagyok benne!

  Kivéve egyet!

  Soha nincs és nem lesz olyan éhenhalási közelségem,hogy egy állásért én valaha is kosztümöt,szoknyát,blúzt, és hasonlókat felvegyek! Nem vagyok rá hajlandó,mert egy nőies öltözékben az összes bénaságot produkálnám amit fentebb részleteztek--talán sokaknak hihetetlen,de csakis az öltözék miatt!

  Meg is érdemlik a cégek a sok balféket akik a "dizájn"-juk miatt tudják eladni magukat!:)”
 • 9. andy 2009. április 08. 09:17
  „Vagy egy hónapja beszélgettem egy HR-es vezetővel. A jó HR-esnek sokat mond, maga az ajtónyitás (hogy lép be irodába), a kézfogás, stb... Öltözettel kapcsolatos véleménye nem a kosztümös verzióra vonatkozott, hanem megjelenéskor az egységes kapott képre: hiába húz valalaki öltönyt, kosztümöt, ha nem tudja viselni és feszeng az öltözetben...”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökre kísértetáruház marad a Lidl? – Úgy tudjuk: nem

Győr – Idestova több mint egy éve megépült a Lidl első áruháza Győrben a Szeszgyár úton, de a… Tovább olvasom