Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Alkotmánysértő szünet

Magyarország - A regionális közigazgatási hivatal tábláját hétfő délelőtt leszedték a győri megyeháza faláról, hogy a helyére újat tegyenek, amelyen már regionális államigazgatási hivatal felirat olvasható.

Emellett az internetes portált (www.gyorkozig.hu) is „átfestették". Korántsem csak cégércseréről van szó: az új intézmény mindenben jogutóda a réginek, de a helyi és a kisebbségi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére nincs hatásköre. Így jelenleg nem működik olyan szervezet, amely hivatalból felléphetne a törvénysértő önkormányzati rendeletek, határozatok ellen. Mindennek hátterében az áll, hogy az Alkotmánybíróság december 31-i hatállyal megsemmisítette a korábbi megyei közigazgatási hivatalok regionális átszervezéséről szóló kormányrendeletet.

Az Alkotmánybíróság úgy találta, a kérdést kétharmados többséggel elfogadott törvényben kell rendezni. A Magyar Szocialista Párt és a Fidesz az év végéig nem tudott dűlőre jutni az ügyben. Az alaptörvény egyértelműen a kormány feladatai között tünteti fel az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését, így a kényszerű szünet alkotmánysértő.

„Az Önkormányzati Minisztérium január közepére újabb ötpárti tárgyalást kezdeményez, hogy még februárban a parlament elé kerülhessen a törvénytervezet" – nyilatkozta hétfőn a Kisalföldnek Jauernik István, a tárca szakállamtitkára. Hozzátette: hasonló javaslatot tesznek le az asztalra, mint novemberben. Ennek lényege, hogy a területi államigazgatási feladatokat továbbra is regionális hivatalok látnák el, az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését azonban megyei alszervek végeznék.

A régi táblát Turi Zoltán vette le, hogy feltehessék az újat, amelyen a közigazgatási helyett már az államigazgatási szó szerepel.
A régi táblát Turi Zoltán vette le, hogy feltehessék az újat, amelyen a közigazgatási helyett már az államigazgatási szó szerepel.

Kérdésünkre, hogy most jött-e el az önkormányzatok számára a „nincs otthon a macska, cincognak az egerek" időszaka, az államtitkár úgy válaszolt: ha a parlament legkorábban februárban el is fogadja az új jogszabályt, visszamenőleges ellenőrzésre akkor sem lesz mód.

Ez azonban szerinte nem jelenti azt, hogy az esetleges törvénysértő döntések ellen nem lehet fellépni: a helyi rendeletek ügyében bárki az Alkotmánybírósághoz fordulhat, míg a határozatok esetében az érintettek nyújthatnak be keresetet a bírósághoz.

Dr. Németh Éva, a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője a Kisalföldnek elmondta: a régióban 22, a megyében 8 hivatali alkalmazott foglalkozott az önkormányzatok törvényességi ellenőrzésével. Nekik eddig is voltak más feladataik – szervezeti és működési szabályzatuk 13 pontban sorolja fel ezeket –, így most azokra koncentrálnak.

„A hozzánk forduló önkormányzatoknak továbbra is adunk szakmai támogatást. Ha kérik, átnézzük jegyzőkönyveiket, rendelettervezeteiket, azonban csupán véleményt mondhatunk, hivatalos törvényességi észrevételt nem tehetünk. Remélem, a helyzet mielőbb rendeződik" – fogalmazott a hivatalvezető.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségért nem kell a szomszédba mennünk

Nyugat-Dunántúl - Mikor a népszavazás szele megcsapta az egészségbiztosítási törvényt (a… Tovább olvasom