Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Alig emelkednek a győri díjak

A lakosság inflációhoz közeli vagy annál is kisebb díjemelésekre számíthat Győrben.
A győri közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyal a távhőrendelet módosításáról. A gazdasági bizottság indítványában díjemelés szerepel, de olyan, amely nem érintené a lakosságot, csak a nem háztartási célú felhasználókat. Az anyagban az szerepel, hogy esetükben az alapdíj 7,9, a hődíj 10 százalékkal nő november 1-jétől. Egész évre vetítve ez 3,2 százalékos áremelkedést jelent. Az előterjesztés szerint az alapdíj módosítását a villamosenergia-, az anyag- és a bérköltségek növekedése, valamint egyéb inflációs hatások teszik szükségessé. A Győri Hőszolgáltató Kft. kiszámolta azt is, hogy ha a hődíjat a testület nem emeli fel 10 százalékkal, a társaság vesztesége éves szinten 77,5 millió forintra rúghat.

A Kisalföld megkérdezte Eredics Imre alpolgármestert, hogy a többi tarifánál milyen mértékű emelések várhatók. A politikus elmondta: a városvezetés alapállása az, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben szabad terhelni. Ennek megfelelően a vízdíj például várhatóan egyáltalán nem drágul, míg a szennyvíz-, csatornadíj is csupán 4 százalékkal. Utóbbi döntés azért nem kerülhető el, mert az európai uniós támogatási szerződésben előírták, hogy az új bácsai szennyvíztisztító telep nem kis összeget kitevő amortizációját mindenképpen érvényesíteni kell az árakban.

Eredics Imre hozzátette: egyeztetések folynak a busztarifák emeléséről, aminek szükségességét az év elején vártnál jóval magasabb gázolajárak indokolják. Az alpolgármester azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy a változás nem január 1-jén lépne életbe, hanem már korábban.
Lapunk megkereste Kovács Barnabást, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját is. P arról tájékoztatott: még nincsenek tárgyalások a hulladékszállítási díj emeléséről. A cég arra számít, hogy a drágulás mértéke hozzávetőlegesen 4 százalékos lesz.

A győri önkormányzat közgyűlése holnap délután 3 órakor tartja nyilvános ülését a városháza dísztermében. A napirendi pontok között egyebek mellett a következők szerepelnek: a Győr árvízvédelmi helyzetéről, az állami és önkormányzati védművek állapotáról szóló tájékoztató, a Győr stratégiai zajtérképének és intézkedési tervének elkészítésére irányuló javaslat, pótbefizetés a Győr–Pér Repülőtér Kft. veszteségének finanszírozására, Győr zászlajának adományozása elismerésként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 ezer eurót nyertek a győri diákok

Győri iskolások 22 ezer eurót nyertek a Socrates Nemzeti Irodája Comenius–1 nyelvi program… Tovább olvasom