Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Alapkőletétel a gönyűi erőműben

Gönyű - Már folynak az alapozási munkái a 433 megawatt teljesítményű, kombinált ciklusú erőműnek Gönyűn, amelynek az alapkövét csütörtökön helyezte el a beruházó , a kivitelező és a magyar kormány képviselője.
Ünnepélyes keretek között tették le az E.ON új, 433 megawatt teljesítményű, a legmodernebb technikával szerelt, s a legmagasabb, 59 százalékos hatásfokú erőművének Gönyűn csütörtökön délelőtt. A létesítmény alapozási munkálatai a szükséges engedélyek birtokában januárjában kezdődtek meg. Az erőmű várhatóan 2011-ben kezdi meg működését, üzembe helyezését követien 30 új munkahely létesül, az építkezés pedig 500 embernek ad munkát. A Gönyűn termelt áramot a magyar átviteli hálózatba táplálják be, így az a teljes magyar villamos hálózat számára elérheti lesz.
Fotók: Krizsán Csaba

A létesítmény a legmodernebb, legmagasabb hatásfokú ilyen jellegű létesítmény lesz Magyarországon, és világszínvonalú technológiája révén több mint 600 ezer háztartás energiaellátását biztosítja megbízható és környezetbarát módon.

Videó: Cseh Róbert


Az alapkövet Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Bernhard Fischer, az E.ON Energie AG igazgatóságának tagja, Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának elnöke és Major Gábor, Gönyű polgármestere helyezte el. A befalazott hengerbe belekerült többek között a Kisalföld csütörtöki száma, egy forintosok és egy eurósok.

Az alapkövet Bernáth Krisztián plébános áldotta meg.

Olvasóink írták

 • 3. extradagadt 2009. március 26. 17:02
  „Azért nem olyan vészes a helyzet, ezt az erőművet a sok-sok éve is már elavultnak számító, rossz hatásfokkal termelő, kihalófélben lévő erőművek helyébe szánják. Atomerőművet nem lehet. Vízerőművet nem lehet. Szél nem fúj, Nap nem süt, nagy hegyek és lakatlan vidékek nincsenek, az ország földjein meg nem energianádat kéne termelni, hanem pl. paradicsomot. Ez az erőmű pedig nem MOL lobbi, hanem biza kőkeményen E.ON!”
 • 2. imre1964 2009. március 26. 16:24
  „Pontossan így van, a szélerőműveket nem engedik, csak azok kapnak engadélyt akik közel álnak a tűzhöz.
  Rohadt korrupt egy országban élünk.”
 • 1. Goldmund 2009. március 26. 14:52
  „A cikk diszkréten környezetbarát erőműnek nevezi ezt a létesítményt. Nos, itt egy földgázzal működő hőerőműről van szó, tehát a "környezetbarát" jelző erősen viszonylagos. (Az igaz, hogy hőerőművek között környezetbarát, mert sokkal jobb hatásfokkal termel energiát, mint a régebbi típusúak.) Másrészt, a gáz ára a csillagos égben van, csupán a gazdasági válság miatt ment most lejjebb. AMint erőre kap a világgazdaság, várhatóan ismét emelkedni fog az olaj és a gáz ára. Harmadrészt, idén januárban megtapasztaltuk, milyen kiszolgáltatottak vagyunk gázfüggőségünk miatt. Ez az erőmű csak tovább növeli gázfüggőségünket.
  Sajnos, a MOL lobbiereje akkora, hogy a józan ész, a környezeti megfontolások, az ország stratégiai érdekei együttvéve sem képesek felülmúlni.

  És még egy pici megjegyzés: a környezetvédők, akik a paksi atomerőmű üzemidő meghosszabítása ellen tiltatkoznak, akik tüntetéseket szerveztek a bősi vízierőmű ellen annak idején, sőt a madarak védelmében még a szélermőművek ellen is tiltatkozni szoktak, most egy hőerőmű ellen nem szólnak semmit? Vagy a MOL őket is kilóra megvette?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszlánok között a gyorshajtó

A közérdekű munkára ítéltek szívesen dolgozzák le pénzbüntetésüket az állatkertben. Egy fiatalember 40 ezer forintos büntetését 8 napi közmunkával váltja ki. Tovább olvasom