Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Ahány pince, annyi ázik a Győr környéki településeken

Kevés túlzással ahány a pince Győrszentivánon, az mind víz alatt van hetek óta. Nagyon kevés túlzással: ahány kert van a Rabkertben, víz alatt van hetek óta.

Túlzás nélkül: ahány szivattyú van a városban, az dolgozik, többek között Pinnyéden is.

Győrszentiván alacsonyan fekszik, a vízelvezetése rossz, ezért könnyű prédája a május közepe óta tartó időjárásnak. Csak egy-két dombos része van a településrésznek, a többi épület pincéje vízben áll, s még a Kossuth Lajos Művelődési Ház (a régi kultúrközpont) is erre a sorsra jutott. A házat klubok lakják és épp most szerette volna az intézmény ifjúsági kluboknak átadni a közelmúltban elkészült pincét. Ez most sajnos nem aktuális. De ennél talán rosszabb hírünk is van: a három éve átadott Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház padlója alatt is többcentis víz áll. Mint megtudtuk, csak a múlt héten derült ki, hogy a vízzáró réteg fölé készült faszerkezet – amelyre a csarnok sportpadlóját húzták – ki tudja, mióta ázik, s az végképp kérdéses, hogy kibírja-e ezt a helyzetet gombásodás, púposodás nélkül. Ecker Gyula képviselő elmondta: a kivitelező a térség legnagyobb építőipari vállalata volt, amelyet felszámoltak. Tárgyalások folynak most a biztosítóval, s amennyiben az ezer négyzetméteres padló tönkremegy, akkor körülbelül 50 milliós kárral kell számolni.

Kertek és pincék áznak mindenütt, a Körtértől, a Kertalja úton keresztül Kertvárosig. Az egyik lakó, Veszelovszki Zoltánné a vízakna fedelét kinyitva mutatja, hol áll most a talajvíz. Ebből pedig láthatjuk azt is, hogy itt egy hónapja minden ház alapja ázik.

A győrszentiváni Veszelovszki Zoltánné krumplit, festéket tartott a pincében. Most minden vízben áll. Fotók: Krizsán Csaba
A győrszentiváni Veszelovszki Zoltánné krumplit, festéket tartott a pincében. Most minden vízben áll. Fotók: Krizsán Csaba

– Még a férjem csinálta ezt a borospincét, én krumplit, festéket, miegymást tartottam benne. A múlt héten kiszivattyúztuk, most ugyanott áll a víz. Talán egy méter mély is lehet – mutatja a pince aljáig mártott, mérceként szolgáló lécet.


Ecker Gyula szerint a fő baj az, hogy Győrszentiván vízelvezetése még mindig nem megoldott. A településrész csapadékának kétharmadát elvezető csapolóárok nincs kitisztítva, áll benne a sás és a nád. Tizenöt éve még vízelvezetési terv is készült, de ez csak az Iparcsatornától az ipari parkig épült ki. Öt kilométeres szakaszról van szó, amelynek rendbetételére a képviselő ígéretet kapott a polgármesteri hivataltól – tudatja a képviselő.

A Rabkert mindenünnen vizekkel ölelt terület, aki itt épített, számított az esőre. Erre a csapadékmennyiségre azonban nem. Egyes vélemények szerint a lakók egyre magasították a telkeket, így egy ideig a feltöltetlen részekre folyt a csapadék. Majd ezek is szintbe kerültek és megint nem tud hova folyni a víz, esőelvezetésről pedig beszélni sem érdemes.

Többen emlékeznek, hogy korábban volt a Rabkert középső harmadában egy több gödörből álló belvíztározó, aminek területét a kilencvenes években értékesítették. Az új tulajdonos betemette az árkokat, de hogy ez lenne a mostani állapot oka, csupán teória.

Így néz ki most Győrszentivánon a Kossuth művelődési ház pincéje.
Így néz ki most Győrszentivánon a Kossuth művelődési ház pincéje.

Pinnyéden több tucat család pincéje és emésztőgödre áll a vízben a Holt-Duna körúton, s ez szagélménynek is riasztó. Csáktornyai Attila mosókonyhát is tart, a fagyasztószekrénye pedig már a szemétre került.

Ugyanígy víz alatt van Gárdonyi Bálint pincéje, a lakók mindezért a Kunsziget alatt lévő egyik zsilipet okolják, amit valaki kinyitott.

Janák Emil, a régió vízügyi igazgatója szerint ez azért sem lehetséges, mert Kunsziget a Mosoni-Duna túlpartján fekszik. Mint mondja, természetes, hogy az emberek megrémülnek ilyen helyzetben, amely feltételezéseket is szül, de egyszerűen a talajvíz az, amire nem voltak felkészülve.

– Sajnos a Rabkertben is, Győrszentivánon is megoldatlan a vízelvezetés, be kell avatkozni, s ez az önkormányzat feladata. Az pedig már rendszeres ellenőrzés kérdése, hogy az árkaikat nem töltik-e fel időközben. Azért nem láttak még a Pinnyéden élők sem ehhez hasonlót, mert amikor ennél nagyobb volt az ár – mint 2002-ben –, akkor nem volt hatása a kisebb vizeknek és amire a talaj feltöltődött, addigra elment az ár. Számolni kell most már azzal, hogy ez a ˝hét bő esztendő˝ kezdete – teszi hozzá a vízügyi igazgató.

Olvasóink írták

 • 4. ccc 2010. június 27. 22:48
  „Kedves bulvárújságíró!

  A pinnyédi Holt-Duna körút nem családi házas övezet, hanem zártkerti ingatlanok. Aki ott lakik és pincét meg mosókonyhát épít gyümölcstároló címén úgy, hogy a terület kb. 1 m-rel van közelebb a talajvízhez mint rendesen, ....hát akkor megérdemli. Még a Németh Iván idején megmondták, hogy oda lakóépületet ne építsen senki, de a jó magyar próbálja a családi ház felépítését olcsó telken megúszni (szó szerint)”
 • 3. naspolya 2010. június 24. 18:50
  „Helyettem is írtad mindezt... Na igen, tombol a szakértelem. (Még mindig...)
  Mellesleg lehet, hogy a lakók nem Kunszigetre, hanem a - pinnyédi - Kunszigeti útra gondoltak, ott valósz. van(nak) zsilip(ek).
  De a lényeg, hogy a cikkben közöltek totálisan zagyvaságok. S persze HELYREIGAZÍTÁS, az alszik... (Következmények nélküli... Még ,,kicsiben" is.)”
 • 2. ombi 2010. június 23. 17:27
  „Az ízügy sem rossz, de természetesen vízügyet akartam írni.”
 • 1. ombi 2010. június 23. 17:25
  „Ez olvasható a cikkben: "Janák Emil, a régió vízügyi igazgatója szerint ez azért sem lehetséges, (t.i. hogy Kunsziget felől úszott el Pinnyéd) mert Kunsziget a Mosoni-Duna túlpartján fekszik", mármint Pinnyédhez képest.
  Namármost. Kunsziget a Mosoni-Duna jobb partján fekszik, csakúgy, mint Pinnyéd. Kétféleképpen tudom feloldani ezt az ellentmondást:
  1: Janák úr hiába a régió ízügyi igazgatója, halvány fogalma sincs a hely vízrajzáról.
  2: Szerintem sokkal valószínűbb, hogy Janák úr a cikket olvasva a haját tépi, amiért Laczó Balázs elferdítette a szavait, és írt, csak írt, ahelyett, hogy picit tájékozódott volna. Mert a cikkben közölt állítás (a lakók mindezért a Kunsziget alatt lévő egyik zsilipet okolják) ugyan tényleg légből kapottnak tűnik, mert folyó van a két település között, de drága Balázs, nem a Duna, a Rábca!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári tábor a győri Gyermekek Házában

Nyári tábor a győri Gyermekek Házában: A szünet első heti táborát, a nyári sakktábort a győri Bors… Tovább olvasom