Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Ágy a folyóban, tévé a parton

Több mint félezer önkéntes szedte hétvégén a szemetet a Mosoni-Dunában, illetve a folyópart 18 kilométeres szakaszán. Az eredmény egy délelőtt alatt 2050 kiló hulladék, s egy sor meglepetés arról, mi mindent rejthetnek a fák és a bokrok.
A KDNP győri szervezetének kezdeményezésére pártok, civil szervezetek, iskolák fogtak össze, hogy a Mosoni-Dunát megtisztítsák a szeméttől. Ezt a munkát a Graboplast VSE kajak-kenusai évről évre elvégzik, de nyilván nincsenek annyian, mint ahányan a mostani akcióban részt vettek, így ilyen látványos eredményt sem tudnak felmutatni, mint amit a hétvégén saját szemünkkel is láthattunk.

Foto:gyorivizisport.hu
Foto:gyorivizisport.hu


Herkely Ákos kereszténydemokrata önkormányzati képviselő ezt számokkal is alá tudja támasztani: több mint két tonna szemetet szállított el a Komszol a helyszínről, volt köztük televízió, ágy, komód – mind különböző helyekről került elő. A folyóba dobott ágy után azt gondolta az ember, ennél meglepőbb fordulat nem nagyon következhet, de a bokor mélyén jól elhelyezett tévé és hintaágy még versenyre kelhetett vele. A lényeg az, hogy 18 kilométeres szakaszon most rend van, kérdés persze, meddig marad így.

Foto:gyorivizisport.hu
Foto:gyorivizisport.hu


Az akció talán legnagyobb érdeme (persze túl a több mint kéttonnás eredményen), hogy bár egy párt szervezte az akciót, de a napi politikai csatározáson felülkerekedve részt vett benne szinte minden önkormányzati frakció. A sportolók mellett a vízen segített a rendőrség, a győri iskolák döntő többsége szintén részt vett a takarításban.

Foto:gyorivizisport.hu
Foto:gyorivizisport.hu


Herkely Ákos azt ígéri, lesz még ennek folytatása, de nyilván nem most, a téli időszakban. Azt azonban reméli, hogy más politikai erő is szervez hasonlót, mert vannak még „meglepetésekkel szolgáló" helyek. Ha tippet adhatunk, ott van például a Püspökerdő....

Olvasóink írták

 • 7. matriné 2008. október 14. 08:49
  „Győrben, akár minden hónapban lehetne,sőt kellene lomtalanítást végeztetni. Főleg a beton gettók környékén. Ott mindig dobnak ki valamilyen megunt lomot!Nem viszik ki a Duna partra még a szeméttelepre sem!”
 • 6. Hajós 2008. október 13. 13:30
  „anya72-nek

  Minden elismerésm a résztvevőknek, de a cikk hiányosságai nem őket minősíti. Az benne volt a cikkben, hogy a Mosoni Duna, de a Mosoni Duna nem 18km.... Ha már olvasok egy cikket, akkor legyenek benne alapinformációk. Ezzel az erővel a cikkíró azt is írhatta volna, hogy a Duna partján.”
 • 5. anya72 2008. október 13. 13:18
  „A 18 km a Mosoni Duna partján volt. És nem egy párt, hanem a GYVSE volt a kezdeményező. Egyébként, ezt minden évben elvégzik a kajakos-kenus gyerekek. Övék az érdem!!!”
 • 4. Hajós 2008. október 13. 12:20
  „Biztos csak az én mániám, hogy rendszeresen hiányolok lényeges információkat a cikkekből... Ebből pl. azt, hogy mégis melyik volt az a 18km?”
 • 3. Nyugdíjas 2008. október 13. 07:18
  „Örülök neki, hogy végre van egy párt, amelyik kellően bátor ahhoz, hogy a szocializmusban már bevált módszereket adaptálja és a kiskorúakat is a munkára neveli.
  Remélem keresztény szombat lesz a neve és nem kommunista. Gratulálkok az összes szervezőnek és a résztvevőknek is. A pedagógusok közt remélem verseny bontakozik ki, hogy melyik mozgósít több gyereket. Várom a folytatást.”
 • 2. herkely 2008. október 12. 22:09
  „A herkelyt is bezsákolták?”
 • 1. tollas 2008. október 12. 21:10
  „A lomtalanítás meg nem szervezésének ez az eredménye !!!!
  A csengőhangú lomis kocsi, mikor teszi meg a próba utját.
  Szeretném már tudni, melyik város rész lesz az első !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bőnyieket nem engedte állathoz jutni Eva Rhodes testvére

Az Eva Rhodes eltűnése miatt felszámolás alatt lévő bőnyi állatmenhelyen szombaton és vasárnap azért… Tovább olvasom