Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

A zene világnapja - Országos művészeti hangadó Győrött

Művészeti élménynapot rendez a zene világnapján, október 1-jén a hazai MUS-E programban részt vevő kisiskolásoknak, pedagógusoknak, művészeknek a MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület Győrött.

Az egész napos rendezvénnyel Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész és humanista gondolkodó, a zene világnapjának és a Musique - Europe (MUS-E) program megálmodójának emléke előtt tisztelegnek a szervezők - mondta az egyesület főtitkára és egyben művészeti vezetője az MTI-nek csütörtökön.

A multikulturális mintaprogram célja az elfogadásra, együttélésre, együttműködésre nevelés a művészetek segítségével. A magyar MUS-E sajátossága, hogy a veszélyeztetett sorsú, halmozottan hátrányos helyzetű alsó tagozatos általános iskolásokhoz szól, programjaival az ő szellemi fejlődésüket segíti - mutatott rá a főtitkár.

A pénteki eseményre négyszáznál több kisiskolást várnak Zalaegerszegről, Baracskáról, Budapestről, Győrből és Győrújbarátról. A résztvevők délelőtt közös, zenei ihletésű képzőművészeti alkotást készítenek a győrújbaráti gyermektáborban: klasszikus zenét hallgatnak fülhallgatón keresztül, s a zene inspirációjára festett mozaikokat végül óriásképpé rakják össze.

Az élményszerző program délután gálakoncerttel folytatódik, amelyen fellép Ákos, St. Martin, valamint Varga Viktor, MC DC és Kovács Gergely zongorista, aki 15 évesen a Zeneakadémia hallgatója - tette hozzá Tímár Andor.

A MUS-E programot Yehudi Menuhin indította el az Európai Unió égisze alatt 1993-ban, A világ kulturális fejlődésének évtizede elnevezésű UNESCO-projekthez kapcsolódva. Menuhin alapgondolata szerint a művészet és az iskola egymás kölcsönös gazdagításának eszközévé válhat. Ennek elérése érdekében az iskolákban hivatásos művészek autentikus módon adják át azokat az ismereteket, amelyek révén a kisdiákok aktívan részt vesznek a közösségi munkában, amely segíti kreativitásuk kibontakoztatását.

Ma már tíz európai ország mintegy 400 iskolájában alkalmazzák a MUS-E programot, több mint 50 ezer gyerek bevonásával, 700 művész közreműködésével. Magyarországon 1994-ben indult el a MUS-E nemzeti program a Magyar Zenei Tanács vezetésével. 2001-ben jött létre a MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület, amely a program hivatalos szerve, koordinátora, a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Yehudi Menuhin Alapítvány magyar partnerszervezete.

A magyar MUS-E program beindulása óta több száz kisdiákkal foglalkoztak éveken keresztül. Többen közülük kiváló eredménnyel végezték el az általános iskolát, illetve gimnáziumot, és számos kulturális, illetve közismereti versenyt nyertek. A hazai programot Baracskán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Győrújbaráton és Zalaegerszegen alkalmazzák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törtek-zúztak, vasutast vertek a részeg fiatalok - fotók, videó

Négy részeg budapesti fiatalt Nagyszentjánosnál leszállítottak egy nemzetközi vonatról, aztán az állomáson törni-zúzni kezdtek. Tovább olvasom