Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

A zene mindenre megtanít

Győr - A magyar művészeti nevelés és oktatás terén kifejtett több évtizedes, kiemelkedő színvonalú munkájáért országos elismerést vehetett át Nyíregyházán Spiegel Marianna, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola szolfézs-, zongora- és oboatanára. A díj odaítéléséről a Magyar Zeneiskolák Szövetségének elnöksége döntött.
A tanárnő negyvenhárom éve tanítja szívvel-lélekkel a gyerekeket, s a nyíregyházi iskola 70. születésnapja, a jubileumi ünnepség jó apropót jelentett a díj átadására.

– Olyan kitűnő tanároktól tanultam többek között, mint Szabó Miklós és Nyáriné Borostyán Magda – árulta el pályája kezdetéről Speigel Marianna, Marinka, ahogyan kollégái szólítják. – A mosonmagyaróvári éveket követően kerültem Győrbe, több tárgyat és korosztályt is tanítottam. A konziban, azaz a zeneművészeti szakközépiskolában folyó munka, majdan pedig a tanárjelöltekkel való foglalkozás plusz kihívást jelentett. Nem tudom megmondani, hány tanítványom lehet a pályán, de rendkívül jóleső érzés, ha velük találkozom. Örömmel tölt el a tudat, hogy sikerült elhintenem a magot, hogy valaki ne csak szeresse, de értse, meghallja a zenét.

Spiegel Marianna egyik tanítványával, felvételünkön éppen Környei Botonddal. Fotó: Szük Ödön
Spiegel Marianna egyik tanítványával, felvételünkön éppen Környei Botonddal. Fotó: Szük Ödön

– A világ minden részén vannak már úgynevezett Kodály-kurzusok. Mennyire ismerik Kodályt, milyen hasznossága van ennek?

– Németországba, Angliába, Ausztriába és Izrelbe is rendszeresen hívnak tanítani. Megtisztelő, s egyben azt is jelzi, hogy a legnagyszerűbb lehetőséget rejtő tanítási módszer elkötelezettje lehetek.

– Mi egyáltalán a Kodály-módszer, miben rejlik a nagyszerűsége?

– A módszer egyben filozófia is, Kodály ugye azt mondta, „legyen a zene mindenkié", s ez rendkívül demokratikus hozzáállást takar. Kodály ebben viszont tévedett, mert a zene ma sajnos nem mindenkié. Utóbbihoz az kellene, hogy a zenei örömökhöz ki-ki egyformán hozzáférjen. Kodály filozófiája erősíti a fegyelmet, a figyelmet, a zenei koncentrációs készséget. Évekig úgynevezett kontroll vizsgálatokat végeztem a zenei és az általános iskolások tanulóival, amelynek eredménye igazolta a korábbi feltevéseket, miszerint a hangszeren tanulók minden másból: matematikából, nyelvekből a kortársaiknál jobb ereményeket érnek el. A zene transzfer jelenségét több kiváló agykutatónk is vizsgálta és elemezte. Kodály azt mondta, a napi egy énekóra építi a szellemet és a lelket. Erre jöttek rá azok, akik nemcsak megértették, de művelik is a kodályi filozófiát. Sok ország: Japán, Kína, Anglia kiváló kóruskultúrával bír, hosszú távon bizonyos vagyok benne, hogy nyernek Kodállyal, a módszerrel, a filozófiával.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önnek bejön a körforgalom a Fehérvári úton? Szavazzon!

Győr - Bár már hetek óta elkészült, pénteken adták át hivatalosan a körforgalmat a Fehérvári úton.… Tovább olvasom