Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A ˝visegrádi négyek˝ találkoztak Ilaván

Ilava - Baross Gábor egykori vasminiszter, győri országgyűlési képviselő szülővárosa, az ötezer lakosú szlovákiai Ilava harmincezer látogatót fogadott nemrégiben a település búcsúja alkalmából.

A feszült magyar–szlovák viszony idején különösen érdekes, hogy az eseményen Ilava visegrádi országokban lévő baráti települései is jelen voltak, így a cseh Klimkovice, a lengyel Mikolow és Győr. A kisalföldi megyeszékhelyet Schmidt Péter képviselte.

Az elöljárók látogatást tettek a Baross utcában, megkoszorúzták a két város, Ilava és Győr által emelt márvány emlékművet, valamint az ilava-klobusicei temetőben tisztelegtek Baross Gábor szarkofágjánál, illetve a helyiek által felújított magyar emlékkel rendelkező XIX. századbeli Sipeky-síroknál. Meglátogatták az ilavai városi temetőben Pattantyús-Ábrahám és a Barényi család felújított sírját.

Schmidt Péter a magyar sírfeliratokat keresve bukkant rá véletlenül Belussi Baross Antal jó állapotban levő sírjára. Az 1819-ben született Baross Antal Baross Gábor édesapja volt. A sors iróniája, hogy két évvel fia halála után, 1894-ben hunyt el, abban az évben, amikor Baross Gábort ünnepi körmenetben vitték át az ilavai Mindenszentek templomából a klobusicei temető Baross-mauzóleumába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszállt a trágyaszag

Király Péter öttevényi polgármester elmondta: valóban volt a közelmúltban két olyan nap is, amikor falujában is érezni lehetett a földekre frissen kihordott trágya szagát. Tovább olvasom