Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

A világpremierrel itt a WiMAX

Nagy csapat, nagy lendülettel dolgozik Győrben az intelligens város program megvalósításán.
Győr városa tavaly nyár vége óta olyan rangos „társaságban" szerepel, amelynek tagja például Philadelphia, Oszaka, Düsseldorf, Tajpej, Jeruzsálem. Összesen tizenhárman vannak világszerte, amelyeket a legnagyobb számítástechnikai gyártók, fejlesztők által létrehozott Digitális Közösség a kiemelten figyelemre méltók (a legújabb technikákkal elsősorban támogatandók) közé sorolt. Lapunkban korábban írtunk róla, az „előtörténetről" most csak rövid emlékeztető.

Nagy lendülettel

Az intelligens város program egyik győri kezdeményezője, az Int-air.net Kft., valamint a Szintézis törekvéseire, eredményeire felfigyelt – magyarországi cége révén – az Intel Corporation, s szerződésben is támogatásáról biztosította Győrt. (A szerződést a miniszterelnök jelenlétében a Parlamentben írta alá az Intel elnöke és a város polgármestere.)

Brandhuber András
Az eddig eltelt idő, kisebb helyi rendszerek – például autóbuszokon elhelyezett nyomkövetők – kipróbálásán túl a program megvalósíthatóságának kimunkálásával telt. Mint Brandhuber Andrástól, az Int-air.net vezetőjétől megtudtuk: a polgármesteri hivatal városépítési irodájának koordinálásával, egyetemi közreműködéssel is nagy csapat, nagy lendülettel dolgozik a részleteken.

Hogyan legyen?

Még a múlt év végén készült egy felmérés, hogy a programban felépülő rendszer milyen közszolgáltatókat, közintézményeket, cégeket tudna kiszolgálni, illetve azok jelenleg milyen infokommunikációs felszereltséggel rendelkeznek, azokból mennyit, milyen módon lehet majd integrálni. Ez a felmérés az alapja egy most készülő megvalósíthatósági tanulmánynak, amelynek készítésére a város önkormányzata és a Széchenyi-

egyetem pályázaton 25 millió forintot nyert. Győr egyébként minden pályázati lehetőséget igyekszik kihasználni az intelligens város program megvalósítására – amit kiemelten figyel a gazdasági és az informatikai minisztérium is. A tanulmány elkészültével már konkrét számokat lehet majd látni, hol, mi, mennyibe kerül. Aztán látványosabb szakaszába léphet a program.

Ott az egyetemen

Győr a már említettek okán az első között lesz, ahol kipróbálhatják az eddig misztifikált WiMAX rendszert. Ez a világszabvány számos fejlesztő cég alkotása, s a tesztelések után a bejelentés szerint márciusban kerül kereskedelmi forgalomba. Ugyanekkor az egyik WiMAX-gyártó, mivel Győr a tizenhárom legjelentősebbnek talált projekt között van, kiépít megyeszékhelyünkön egy ilyen rendszert. Ezzel együtt Győrbe hoz egy mérnököt is, aki segít az egész várost lefedő rendszer megtervezésében.
Technikai részletek helyett csupán annyit: a vezeték nélküli kommunikáció nagyon sok lehetőséget rejt. Az Int-air.net már kifejlesztett a szóban forgó eszközből olyat, amivel be tudták „hálózni" a Széchenyi-egyetem egy részét. Az épületen belül folyosókon, lépcsőkön, zegzugokon keresztül-kasul járhatnak tanárok vagy diákok anélkül, hogy notebookjukon akár csak egy pillanatra is megszűnjön mondjuk az internetes kapcsolat...

Meghívó Párizsba

Érdekességként említjük, hogy a győri Int-air.net Kft. meghívást kapott, bemutatkozási lehetőséggel a február végén Párizsban rendezendő WiMAX-fórumra. A világ minden részéről erre összesen 200 cég kapott meghívást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az eredeti Országzászlóra

Hatezer győri kérte, de a közgyűlés többsége nem hajlandó visszaállítani az eredeti Országzászló emlékművet, mondván, hogy az provokatív lenne, és politikai indulatokat gerjesztene – derült ki a csütörtöki ülésen. a polgármester úgy fogalmazott, nem célszerű a város közterületeit „teletűzdelni” mások érzékenységét sértő szoborkompozíciókkal. Tovább olvasom