Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A vértanúság győri múzeuma

Ismét várják a látogatókat a Boldog Apor Vilmos vértanúságát bemutató káptalandombi emlékkiállításra. A menekülteket védelmező püspököt 1945 nagypéntekjén egy orosz katonatiszt lőtte le.

Három éve eredeti helyszínén, a püspökvári „pincék homályából ragyog fel, örök példaként" a történet, Boldog Apor Vilmos vértanúságának története. A 2004-ben megszületett emlékkiállítás az 1945. március 29-én meggyilkolt főpap életét, tevékenységét, áldozatát és halálát mutatja be. Péter Tamás, az egyházmegyei hivatal sajtóreferense, az Apor-kiállítás vezetője érdeklődésünkre elmondta: a turistaidényben, az iskolai kirándulások idején szép számmal keresik fel a „vértanúság helyét".

A kiállítás termei az azóta is változatlanul meghagyott helyiségek, ahol Apor Vilmos asszonyoknak és gyermekeknek adott menedéket. – Az interaktív elemekkel gazdagított sajátos tárlaton a Bánffy György színművész által tolmácsolt, a püspök utolsó szavait, üzenetét idéző, majd a naplóiból, feljegyzéseiből vett szövegek kísérik végig a látogatót. A tárgyi emlékek, relikviák, kordokumentumok és fényképek mellett az emlékkiállításra komponált zene- és fényhatások erősítik az élményt, segítik a minél teljesebb szembesülést.

Péter Tamás elmondta, hogy a kiállítás termei azok az eredeti, azóta is változatlanul meghagyott helyiségek, amelyekben Apor Vilmos asszonyoknak és gyermekeknek adott menedéket. Általuk válik átélhetőbbé, érthetőbbé az ősi falak között lejátszódott XX. századi dráma. A tárlat központi terme az emlékhely, ahol a püspök életét áldozta a rábízottakért. A tér közepére fektetett püspöki palást és a rajta lévő véres ing relikvia a vértanúság megdöbbentő jelképei.

Néhány hónap szünet után ismét látogatható az emlékkiállítás. Megváltozott nyitvatartási renddel, hétfőtől szombatig, reggel 9-től délután 4 óráig, előzetes bejelentkezés után várják a látogatókat, csoportokat. A gyekk@axelero.hu e-mail címen, a 96/525-090-es telefonszámon vagy a 20/312-8735-ös mobilszámon, illetve a kegytárgyboltban lehet bejelentkezni.

Gülch Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetői parcellák 21 millióból

A kegyeleti szertartások zavartalansága érdekében új területek bevonásával megkezdi az új parcellák kialakítását a győri, Szabadi úti temető üzemeltetője. A város 21 millió forintot fordít erre a célra. Tovább olvasom