Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

A végsőkig elmennek a vízhozam növeléséért

Székely László miniszteri biztosként vezeti a dunai vízlépcsőről szóló magyar–szlovák tárgyalásokon a magyar küldöttséget.
Székely 1998 és 2002 között már volt dunai kormánybiztos: meghallgatná a szigetközieket, akiknek szerinte „jogos igényük" gondjaik megoldása.

– Az újbóli dunai megbízása kapcsán mire jogosítja fel a mandátuma? – kérdeztük Székely László miniszteri biztost.
– A hágai Nemzetközi Bíróság ítéletével kapcsolatos tárgyalások lefolytatására, a döntés koordinálására. Ugyanaz a jogköröm, mint elődömnek, Szabó Marcelnek volt. Felveszem a kapcsolatot a neki segítő kollégákkal: január első felében indul a munka, most még az új polgári törvénykönyv megalkotásáért dolgozom miniszteri biztosként. Ami a magyar–szlovák tárgyalásokat illeti: bár figyelemmel kísértem az eseményeket, lassan tíz éve nem foglalkoztam mélyebben a kérdéssel. Azt tervezem, rövid időn belül mindenkivel, akinek véleménye van – így a szigetköziekkel is –, felveszem a kapcsolatot.

– Szabó Marcel idején a tárgyalódelegációba több minisztérium nem is jelölt résztvevőket. Önnél ez megváltozhat?
– A miniszterelnök a közigazgatási és igazságügyi minisztert hatalmazta fel, hogy a tárgyalódelegáció tagjait jelölje ki – ez remélhetőleg megoldja a helyzetet.

– Az átadott vízhozam mennyisége a tárgyalás főtémája?
– Igen, a vízhozam kérdése, s hogy ezzel mit lehet kezdeni. A maximum, amit hazánk követelhet, a teljes dunai vízhozam fele: erre jogosult. A mostani átadott vízmennyiség növelése elsősorban ökológiai, természetvédelmi célokat szolgálna.

– A tárgyalás végre megoldáshoz is vezethet? Esetleg ismét nemzetközi jogi fórumokra vinné az ügyet a kormány?
– A tárgyalásokat illetően is „komoly késlekedésünk van". Jogi útra akkor kell terelni az ügyet, ha már nincs szó jóhiszemű tárgyalásokról.

– A szigetközi népi kezdeményezés segítheti az egyeztetésekben?
– Látható, hogy a térségben élők nem felejtették el a kérdést, jogos az igényük, megoldást keresnek helyi gondjaikra.

– Tudja, hogy a fele vízhozam is kevés a főmeder és a mellékágak összenyitásához, ahhoz műszaki megoldás kell?
– A szlovákokkal való tárgyalás nem tart itt. A vízmennyiség növelését illetően a végsőkig elmegyünk, s kiderül majd, melyik megoldás segíthet a térség gondjain. Hozzáteszem: én a joghoz értek. Persze korábbi dunai kormánybiztosságom idejéről ismerem az előzetes hatástanulmányt, s tudom, hogy a teljes dunai vízhozam sem hozna jelentős javulást a mellékágak esetében, ha összenyitnánk azt az Öreg-Dunával.
Hozzátenném: most miniszteri biztos vagyok, míg bő tíz éve a tárcákkal szemben még például vétójogom is volt. Mindenesetre olyan megoldást preferálunk, mellyel a szigetköziek is egyetértenek.

– Korábban lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: 2002-ben fél éven belül megegyezhettek volna a szlovákokkal, ám ön akkor a kormányváltást követően távozott posztjáról. Most is lát esélyt ilyen gyors egyezségre?
– Akkor végre a tizenöt éve megingathatatlan szlovák álláspont kimozdult, s nem ragaszkodtak az alsó vízlépcső megépítéséhez. A legfőbb érvünk most is a hágai ítélet, hisz számunkra a fele vízhozam jár, s a dunacsúnyi duzzasztó státusa is tisztázásra vár. A tárgyalások már januárban folytatódhatnak.

Olvasóink írták

  • 1. Valaki 2012. december 20. 18:37
    „jó, de ehhez először le kell bontani a bőszgrószt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évzáró a likócsi dalkörben

A likócsi dalkör a hétvégén tartotta szokásos karácsonyi évadzáró összejövetelét. Tovább olvasom