Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

`A vége gyilkos volt´ - Tomi Rocky lábak nélkül 14 kilométert úszott a Mosoni-Dunában - videó, fotók

`A vége gyilkos volt´ - Tomi Rocky lábak nélkül 14 kilométert úszott a Mosoni-Dunában - videó, fotók
A Mosoni-Duna víz hőmérséklete messze volt az ideálistól induláskor, az utolsó 2 km hosszú győri szakaszon a Rába visszaduzzadó vize nehezítette a kihívást.
13.36 - Tomi Rocky és Krisztián az Aranypartra ért

A hűvös reggelből délre nyári melegre fordult az idő. Ahogy haladtak az úszók, úgy szélesedett a Mosoni-Duna, 10-11 km után már alig volt sodrás. Patkás Tomi és ép úszó társa, Nagy Krisztián nem sokkal déli 12 óra előtt pillantották meg a Jedlik hidat a folyóban.
 


Mézesmadzag

"A híd látványa mézesmadzag volt. Az utolsó két km gyilkos volt, többször úgy éreztem, hogy a Rába visszaduzzadó vize szinte nyom bennünket hátra. Jó nagy falat volt a 14 km, erősen meg kell rágnom ezt az úszást, de sikerült" - mondta a győri Aranyparton a mozgáskorlátozott úszó. Tomi és Krisztián 3 óra alatt teljesítette a 14 km-et a folyóban Kunszigettől Győrig.
 
Tomi és Krisztián 3 órát töltött a Mosoni-Dunában.

Figyelni a másikra

"Eleinte hideg volt a víz, aztán amikor Rábca torkolatának közelében jártunk 22-23 fokos víznek örültünk. Ez a középső szakasz volt a legélvezetesebb, az Abdához közeli zsilipen simán átjutottunk. A Mosoni-Duna győri szakasza belőlem is rengeteget kivett a visszaduzzadó víz miatt. Próbáltam Tomi tempóját tartani, tudatosan készültem arra, hogy lassítsam magam. Ez volt a fő célunk, hogy megmutassuk: az ép és a mozgáskorlátozott emberek közösen is sportolhatnak. Ehhez nem kell más, mint figyelni a másikra" - hallottuk Nagy Krisztiántól.

Felfedezni a Szúnyogszigetet

A két úszót gyerekzsivaj és taps köszöntötte a győri szabad strandon. Miután kifújták magukat, Tominak arra is maradt ereje, hogy a győri és a város környéki természetet népszerűsítse. "Csodaszép utunk volt a folyó mentén. Érdemes barangolni a Mosoni-Dunának ezen a szakaszán. Először azért csónakkal tegyék. Amikor bejártuk az útvonalat, kis hajóban ülve jóval rövidebb ideig tartott a Szúnyogsziget felfedezése, mint a vízben úszva" - búcsúzott a mozgáskorlátozott úszó a rá jellemző mosollyal.
 
Cél után, partraszállás előtt a két úszó - fotók: Béres Márton

11.34 - Újabb videó
 

10.51 - Élő képpel jelentkeztünk a táv felénél

Tomiék elhagyták Győrzámolyt, Győrújfalu felé tartottak épp, amikor ezek a felvételek készültek.
 

Szombat, 10.34 - Tomi Rocky 18 fokos Mosoni-Dunában úszik és küzd a 14 km-es távval

Körülbelül kéttucatnyi ember volt kíváncsi a kunszigeti csónakkikötőnél arra szombat délelőtt negyed 10 órakor, ahogy Tomi Rocky és Nagy Krisztián vízbe csobbant a 18 fokos Mosoni-Dunába. Mint arról a héten hírt adtunk, a győri mozgáskorlátozott úszó, Patkás Tomi 14 km-es távot akar legyőzni a folyóban Kunsziget és Győr között.

Neoprén dresszben

A Mosoni-Duna vízének hőmérséklete messze az ideálistól, így az úszók számára az energiapótlás - meleg tea és energiaitalok segítségével - kulcsfontosságú lesz. A paraúszást biztosító doktornő erre külön felhívta Tomi és ép úszó társa, Nagy Krisztián figyelmét. Az úszók meleget adó neoprén dresszben vágtak neki a kihívásnak. Szükségük is van a speciális ruhára. Mozdulatlan ember 18 fokos vízben akár négy perc alatt meghalhat...
 
Nagy Krisztián és Tomi Rocky a kunszigeti csónakkikötőnél. Azért vállalták közösen az úszást, hogy bebizonyítsák: az egészséges és a mozgáskorlátozott sportolók együtt is sportolhatnak.

"Sérülten is sportosan"

A "sérülten is sportosan" mottójú paraúszást a Győri Búvár Sportegyesület, a Fertő Tavi Vízi Polgárőr Egyesület biztosítja és a győri Red Water is támogatja egy csónakkal. Tomiékat négy kis hajó követi.

A Mosoni-Duna sodrása a vártnál gyorsabb volt szombat reggel, így 12 óránál akár előbb is megérkezhetnek az úszók a győri Aranypartra. Aki szeretné látni a nem mindennapi úszás célba érését, ebédidőben látogasson a "Lapos tanszékre". Tudósításunkat frissítjük.
 
Csobbanás előtt az utolsó jó tanácsok a doktornőtől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárd forintból hétfőn kezdődik a Vásárcsarnok felújítása Győrben + fontos változások

Kétmilliárd forintból hétfőn kezdődik a Vásárcsarnok felújítása Győrben + fontos változások
A Vásárcsarnok szeptember elejéig változatlan helyen üzemel tovább. Azt követően a Vásárcsarnok… Tovább olvasom