Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 17°C Még több cikk.

A védett utcarész vonzerő lehet

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemléki felügyelője szerint a korrekt jogi szabályozás már megvan.
„Az épített környezet alakításáról és védelméről" szóló 1997. évi LXXVIII-as törvény a helyi építészeti örökség értékeinek feltárását, számbavételét, védetté nyilvánítását, fenntartását, fejlesztését és őrzését feladatként írja elő a települési önkormányzatok számára.

– A helyi védettség alá vont épületek jövőjét, sorsát határozza meg, hogy a települések rendezési tervébe hangsúllyal, megfelelő önkormányzati rendelettel kerüljenek be az arra érdemes építészeti emlékek – nyilatkozta lapunknak Eszes Tibor, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Soproni Regionális Irodájának műemléki felügyelője. – Győrújbaráton például a kilencvenes évek elején még hatvan-nyolcvan régi parasztház volt, szinte skanzenszerűen együtt, és meghatározta a faluképet. Meg kell jegyeznem: ez is vonzóvá tette ezt a Győr környéki falut az oda költözők számára. Ezekből a házakból mára csak harmincöt maradt. Szinte az utolsó órában, tavaly nyáron a község rendezési tervének elfogadása előtt, a véleményezési eljárásban hathatósan kiálltunk a népi építészeti értékekkel bíró „öreg" házak mellett, és mindegyiket helyileg védetté tudtuk nyilváníttatni. Így ma már a velük kapcsolatos teendőket a győrújbaráti önkormányzat helyi értékvédelmi rendelete szabályozza.

Eszes Tibor megemlítette még a pannonhalmi Tóthegy településrész arculatának megőrzését is.

– Ez a terület egy világszínvonalú kultúrtáj része, amit nem szabad semmiféle városias léptékekkel beépíteni. Az erről született helyi rendelet mondja meg például azt, hogy a helyi védettséget élvező épületek környezetében a házak milyen magasak, az utcafrontban milyen szélesek lehetnek, de meghatározza a tetőszerkezetük hajlásszögét is. Vagyis az újnak harmonizálni kell az értéket és arculatot adó régivel. A bakonyaljai térségben is találkozhatunk követésre méltó rendezési tervekkel. Ilyen jó adag szakmai információval és érvvel körülbástyázott rendelet született például Bakonyszentlászlón és Fenyőfőn, ahol számos gyönyörű, helyileg védett utcaszakasz, úgynevezett „védett utcakép" szerepel a rendezési tervi dokumentumban. Ennek köszönhetően ma a Bakony egyik turisztikailag is vonzó térségének tartják. Meghatározták például, hogy milyen reklámhordozót rakhatnak ki a homlokzatok elé, az épület melyik részére kerülhet a parabolaantenna, miként azt is, hogy milyen színeket használhatnak a homlokzat festéséhez. Így el lehet kerülni az új építésű épületek disszonáns megjelenését az értékes faluképben.

Eszes Tibor hangsúlyozta: a helyi védettség lehetőséget, előnyt jelent az ingatlantulajdonosoknak, ha például az utcaképi szempontból értékes épületük homlokzatfelújítására akarnak pályázni, de előnyt jelent a faluturizmust segítő pályázatokon is.

– Hivatalunk pályázati információval és szakmai tanácsadással segíti az értékmentő munkát. A legszebb és a legjobban kívánt jövőkép az, hogy a helyi építészeti örökség megóvására és fenntartására az önkormányzatok célzott központi forrásból tudjanak lehívni összegeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forintos egyházi adó

Egy győri asszony postaládájában a katolikus egyház győri belvárosi plébániájának csekkjét találta. Tovább olvasom