Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

A történelmi igazság újabb szeletei

A győri Prohászka-iskola adott otthont szerdán a Mosonmagyaróvár 1956 című könyv bemutatójának.
Wittner Mária
A válogatott tanulmányokból álló kötethez a korabeli felvételeket dr. Simon József apát, kanonok bocsátotta a kiadó egyházmegyei levéltár rendelkezésére, az iskolai ünnepség résztvevői előtt ő is megemlékezett a történtekről. A hazugságot és a gyűlöletet állította mondandója középpontjába, mint az ötvenhatos események kiváltóit.
– Ezért hát soha ne hazudjatok, soha ne gyűlöljétek egymást, hanem segítsetek egymásnak – figyelmeztette az iskola tanulóit.

Wittner Mária az emberi megértés, a segítőkészség hiányával magyarázta a tragikus eseményeket. Tanúja volt, amikor az ötvenes években nem törölték el beszolgáltatási kötelezettségét annak a földművesnek sem, akinek mindenét elvitte az árvíz... Keresetlen szavakkal idézte fel személyes emlékeit. Az ötvenhatos elítélt, jelenlegi parlamenti képviselő az ünnepséget követően a Kisalföldnek elmondta, most nem tartozik a „lázadók" közé. Bár ott volt a Kossuth téren, nem tagja a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezetnek.

Óva inti az úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlés meghirdetőit mindenféle alkotmányellenességtől, bár kitart álláspontja mellett, miszerint Magyarországon nem történt meg a rendszerváltás. Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt idézte, aki előszeretettel beszél az úgynevezett „harmadik köztársaságról".

– Vajon ez jogfolytonosságot jelentene az előző kettővel, a tanácsköztársasággal és a népköztársasággal? A hivatkozás az ötvenhatos áldozatokra csak megtévesztő manőver lenne? – tette fel a kérdést.

– Amikor az ember kimondja az igazságot, ők akkor általában gyűlöletről beszélnek. Csakhogy az igazságnak nincs köze a gyűlölethez: én azt tanultam, hogy az igazságot mindig ki kell mondani – hangoztatta.
Az egyházmegyei levéltár kiadásában megjelent Mosonmagyaróvár 1956 című kötetet Lukácsi Zoltán és Vajk Ádám szerkesztette. Megvásárolható a káptalandombi könyvesboltban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végéhez közelednek az út- és hídfelújítások

Le a kalappal a városlakók előtt: türelemmel és megértéssel közlekedtek a tavasz óta fenekestül… Tovább olvasom