Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

A tömegközlekedés múltja, jelene és jövője(?)

Győr - Gsem az autósok visszacsábításához, sem a még meglévő utasok megtartásához. A jövő pedig a színvonalas közösségi közlekedésé.
Győrben 1927 óta létezik autóbusz-közlekedés. A jelenlegi hálózat szerkezete az 1980-as évek elején alakult ki. Mára sajnos jelentősen megnőtt az egyéni közlekedés aránya: egyre több az autó, egyre nagyobb a környezetszennyezés. Ennek ellenére Győrben jelenleg nincs olyan megoldás, amely az autóbuszokat előnyben részesítené, sőt, a rövid távú tervek között sem szerepel ilyen.

Csúcsidőben több mint 100 sárga autóbusz hozza-viszi az utasokat, mégis gyakori a zsúfoltság, hiszen a járművek a torlódás miatt nem tudják tartani a menetidőket. Csúcsidőn kívül ugyanakkor kihasználatlanok a járművek, pedig már így is a városi közlekedéshez méltatlanul ritkán járnak.

Az autóbusz-közlekedés reformjáról több tanulmány is készült. 2007 januárjában a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) győri tagszervezete készített egy rövid távon bevezethető vonalrekonstrukciós javaslatot, amely hamarosan a győri közgyűlés elé kerülhet. A párhuzamos vonalak ésszerűsítésével sűrűbbé válhat a csúcsidőn kívüli követés, az autóbuszok előnyben részesítésével pedig gyorsítható az eljutás, valamint egyenletesebbé és kevésbé zsúfolttá válhatnak a csúcsidei járatok. Az elkövetkező évtizedekben mindenképpen számolni kell a kötöttpályás közlekedés (villamos, trolibusz) megvalósításával is. Bár erről 2005-ben már készült egy tanulmány, mára úgy tűnik, a feledés homályába merült.

El kell fogadnunk azt a tényt, hogy a városokban nincs annyi hely, hogy mindenki mindenhová autóval járjon, a fenntartható városi közlekedés záloga a színvonalas közösségi közlekedés. (Bővebben: http://keret.hu.)


Keret Egyesület
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember 21: a tömegközlekedés napja

Győr - A mobilitáshét keretében pénteken lesz Győrött a tömegközlekedés napja. Tovább olvasom