Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

A térkép és az összhang

Győr - Egy élet szakmai tapasztalatait nehéz egy előadásba sűríteni, Bolla Gyula, a megyei földhivatal nyugalmazott hivatalvezetője nemrég Győrött mégis megpróbálta.
MTESZ-székházbeli előadása a kívülállók számára is érdekes információkat rejtett. Kiderült például, hogy bár 1945 után a magyar földnyilvántartás rendszere lemaradt az osztráktól, mára behoztuk hátrányunkat, sőt, az egységességet tekintve némi előnyre tettünk szert.

A két rendszer a császári és királyi időkben együtt indult. A földadók 1849-es kivetése azonban már előrevetítette a felmérések megkezdését.
A kiegyezést követően, 1869-ben kelt utasítás hatására Burgenlandban kezdődtek földmérések. A nehézkes mérési eljárásokat 1904-ben korszerűsítették, bevezették a sokszögelést, a derékszögű koordinátamérést, így megyénkben a burgenlandiaknál pontosabb térképek készülhettek. Ekkortájt kezdtek a városi területek intenzívebb felmérésébe is az iparosodás hatására. Az 1945 utáni földreform során keletkezett nagy mennyiségű adatot gyorsított, egyszerűsített munkával vezették át a rendszeren, továbbá megszakadt a rendszeres változásvezetés. Bolla Gyula szerint ekkor kezdődött lemaradásunk az osztrák földnyilvántartástól.

– A mérettartósság végett régen vászonra kasírozták a térképeket, ezt pauszpapír váltotta fel – közölte többek között erről az időszakról.

– A külterületen a bizonytalanságot fokozta az 1959-ben kezdődött „szocialista tagosítás", azaz parcella-összevonás. A pontosítás igényével 1962-től megkezdték a belterületi térképek felújítását, ehhez már légi felvételeket is igénybe vettek. A kissé szétzilálódott telekkönyvi és földnyilvántartási adatok „összefésülését" 1973-ban kezdték meg, az egységes ingatlan-nyilvántartás 1980-ra lett kész. Időközben a korábban alkalmazott többféle vetületi rendszer egyeztetése – az eltűnt számos „megyekő" miatt is – már annyi gondot okozott, hogy döntöttek az új, egységes vetületi rendszerben felvett, új léptékű térképrendszer – rövidítve EOTR – felvételéről. A felméréseket 1978-ban indították, az EOTR-be is először a városok kerültek, hasonlóan a századelőhöz. Ezt a folyamatot gyorsította fel a kárpótlási törvény nyomán 1991-től a termőföld-tulajdonrendezés, illetve a technikai fejlődés kínálta digitális adatfelvételi, -tárolási lehetőség. A települések digitális térképeinek elkészítését 1997-ben kezdték, az első ütem 2003-ig tartott. Ekkorra kiderült, hogy húsz-harminc évre lenne szükség a teljes felméréshez. A megyében például 2002-ig egyedül Győrről készült el digitális térkép. Kormányzati döntés született a gyorsításról: a helyszíni felmérések helyett a régi térképekről felvett adatokat digitalizálták, így készültek az úgynevezett „vektoros" térképek, ezeket 2007 végére – a kataszteri felmérések megkezdésének 150. évfordulójára – országszerte forgalomba adták. Így vált lehetővé, hogy a ’90-es években digitalizált ingatlan-nyilvántartási adatokkal együtt a térképi információk is kezelhetők legyenek számítógépen. Bolla Gyula azonban felhívta a figyelmet: az adatok pontossága ezzel nem javult, hiszen soknak még a múlt század eleji felmérés az alapja.

– Hiába vannak a korszerű eszközök, a GPS-es technikák, a változások átvezetése csak a térkép összhangjának megőrzésével, a szöveges adatok együttes figyelembevételével ajánlatos – figyelmeztetett.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2008. december 26. 08:54
    „Szóval szükség van egy szakértöre, nem csak horukk aztán megveszed a zsákbamacskát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazi ajándék az együtt töltött idő és a türelem

Győr - A karácsony esélyt kínál az embereknek a nyugalmas beszélgetésre, az újjászületésre, arra,… Tovább olvasom