Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A tanárnő, aki együtt változik a tantárggyal

Szakértői munkájáért kapta a rangos kitüntetést a győri tanárnő, aminek nemcsak ő, hanem diákjai is egy emberként örültek.

„Körbeadtam az osztályban az érmet, nagy áhítattal és büszkeséggel fogadták, hiszen mondtam nekik, hogy ez valahol az ő sikerük is", mondja a díjazott, aki össze sem tudja számolni, pályafutásának 26 éve alatt hány rangos helyezést gyűjtöttek be tanítványai a különböző versenyeken. Az egyik legnagyobb elismerést ma is őrzi, ez pedig nem egy érem vagy oklevél, hanem egy idős asszony megkopott levele.


– Pályakezdő tanár voltam, amikor az egyik kis tanítványom nagymamája írt nekem egy gyönyörű levelet. A kockás papírra írt, göcsörtös sorokban tulajdonképpen áldását adta a pályámra, az életemre. Akkor nagyon sok erőt, hitet adott nekem, s máig őrzöm – meséli a tanárnő, aki többek között nyitottságának köszönheti a megyénkben idén egyedüliként megkapott Comenius-díjat.


– A magyartanítás nem azt jelenti már, mint régen, ez már nem ugyanaz a lírai tantárgy, a PISA- és kompetenciamérések kimozdítottak minket a szépirodalom bűvköréből. Az élet megváltozott, más, praktikus információkra van szükség, lexikális tudás helyett készségfejlesztésre – mondja Szilbekné, aki bátran áll a kihívások elébe. Mi több, megyei szaktanácsadóként erre buzdítja kollégáit is: részt vesz az általános iskolai pedagógusok továbbképzésében, a módszerek kidolgozásában, tanulmányi versenyeket szervez, segít az iskoláknak a tankönyvválasztásban, és felkészülni a különböző szakmai mérésekre.


– Ez most számomra a legnagyobb kihívás, megfelelni az új elvárásoknak, szakítani a poroszos oktatásban megszokott módszerekkel. Ehhez nekünk, pedagógusoknak „át kell állítani" az agyunkat, ami sok kollégámnak nehezen megy, hiszen nehéz elszakadni a megszokott – és valljuk be, kényelmes – rutintól, de szerencsére az alaptermészetem nyitott, így könnyen befogadom az új dolgokat – adja meg a folyamatos szakmai fejlődés receptjét, miközben nem felejti el megemlíteni, hogy ehhez azért kell egy ütőképes csapat, azaz szakmai munkaközösség, és egy megértő igazgató is, aki segít összehangolni a feladatokat. Még szerencse, hogy lánya, Julcsi már szinte felnőtt, így jut idő a rengeteg munkára. Most éppen egy új módszer tesztelésében vesz részt.


– Képzelje, kis csoportokban tanulhatják a magyart a gyerekek! Közben megtanulnak együttműködni, önállóan megoldani a feladatokat, az is szóhoz jut, aki a hagyományos tanórán nem – újságolja lelkesen, szemében azzal a bizonyos csillogással, ami huszonhat éve hajtja, viszi előre – sok-sok diák nagy örömére.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelem 18 méteren

A hat Credo buszból öt Győrött, egy pedig Sopronban lépett szolgálatba. Az új járművek 18 méter hosszúak, 170 személyt képesek befogadni, fűtésük-szellőzésük korszerűen megoldott. A csuklós buszok darabonként 52 millió forint (plusz áfa) értékűek. Az ezeknél kisebb járműveket is számítva a Kisalföld Volánnak már 80 Credo busza van. Az ünnepélyes átadást tegnap tartották a megyeszékhelyen. Tovább olvasom