Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A tagoltság néha előny, néha hátrány

Győrszemerét új polgármester vezeti, mivel Horváth Gyula elődje nyugdíjba ment.
A 37 éves fiatalember a szavazatok 54,9 százalékával többszörös győzelmet aratott a többi jelölt felett. Mint mondja, Győrszemere legfőbb problémája a szennyvízelvezetés hiánya, amire magyarázatot ad az is, ami épphogy kuriózummá teszi a falut: ez a legtagoltabb település a megyében.

Győrszemere ugyanis négy, szinte különálló részből áll, s az egyes részek önálló életet élnek, attól a másik sajátosságtól eltekintve, hogy ugyanakkor a teljes intézményrendszer a központban – vagy ahogyan a helyiek hívják –, „a faluban" működik. Itt 2005-en élnek, míg Szemerehegynek, a dombság és a síkság találkozásánál elterülő „nyugalom szigetének" 666 lakója van. Erdő ölelésében fekszik – ezért korábban „Zsiványtelepnek" is nevezték – az Erdősor, ahol 100-an laknak és a falutól három kilométerre találjuk a község legdinamikusabban fejlődő részét, Nagyszentpált, ahol egymás után nőnek ki az új házak a földből. Nagyrészt az újonnan ideköltözötteknek köszönhető, hogy Győrszemere lélekszáma néhány éve meghaladta a háromezret.
Nagyszentpál külön érdekessége a régiónak. A Győr környékiek számára talán kevésbé közismert, mint az a néhány szigetközi falu, amely lassan már egy tömböt alkot a várossal, annyi az új betelepülő. Nagyszentpál ideális lakóhely, a magyar befektetők által épített Tó utca már teljesen megtelt és épülnek házak a szomszédos Liget utcában is. A régi lakók többsége idős, az újaké pedig fiatal: csaknem 50, hat éven aluli gyermek él ezen az új részen, s Nagyszentpál teljes lakossága 237 lélek. Kezdik is kialakítani maguknak saját világukat. Alig egy éve példaértékű dolog történt, két kismama – Kecskés Tamásné és Stierné Tóth Antónia – kezdeményezésére „összeraktak" egy összkomfortos közösségi termet, ahol éppen Mikulás óta játszóház és baba-mama klub működik. Az önkormányzat által adott 100 ezer forintból helyreállították a régóta nem működő kultúrtermet, s aki csak tehette, segített – anyaggal, eszközzel és főleg munkával. Szükség is van a településrész önálló életének felpezsdítésére, mivel Nagyszentpál szélén hamarosan százlakásos lakópark épül.


Közösségi teremmel egyébként Szemerehegy is rendelkezik, a régi óvoda épületében alakították ki, míg az iskoláéban a katolikus, a református és az evangélikus egyház tart istentiszteletet. A gyerekek a napjaikat lent, a faluban töltik, szerencsére mind a nyolc osztályt helyben tanítják.
A legfőbb probléma, hogy éppen ennek a tagoltságnak köszönhetően igen költséges a szennyvízberuházás, mivel túl sok volna a szabadon futó vezeték. A község tavaly, Győr, Tényő, Gönyű, Nagyszentjános közreműködésével közösen nyújtott be uniós pályázatot a kohéziós alapra. Ez Tényőre és Szemerére nézve összesen 1,6 milliárd forintos beruházás. Horváth Gyula elmondta: a lakosság 70 százaléka nyilatkozott arról, hogy hajlandó letenni a rákötésenként 200 ezer forintos önrészt, egyelőre azonban semmi hír a döntésről. Az önkormányzat most okkal aggódik, mivel az eredeti pályázat szerint az unió a beruházás 80 százalékát állja, tízet az állam, tízet a lakosság tesz hozzá. Az új szabályozás szerint azonban az alapból már csak 60 százalék igényelhető és még nem tudni, hogy az állam vállal-e – és ha igen, mennyivel – többet a fennmaradó költségből. Ezért azt, hogy megoldják-e belátható időn belül a szennyvízelvezetést Győrszemerén, nem lehet tudni.
Ez a község sem mentes az anyagi problémáktól, mivel az állami normatíva nem fedezi a fenntartási költségeket, ennek ellenére sikerült fejlesztésre fordítani az elmúlt négy évben is. Még Nagy Ferenc polgármestersége idején újították fel az óvodát, a polgármesteri hivatalt, az egészségházat és a közös étkezőt. Visszatérő problémát jelent azonban a vandalizmus, tegnapelőtt éppen a tüdőszűrő villamos kábelét vágták le ismeretlenek. Emiatt sajnos a szűrés elmaradt. Nem ritka az összetört pad, az összefirkált fal, a felborított menetrendes oszlop. Horváth Gyula leszögezte: ahogy a nagy világvárosokban mondják, itt is zéró tolerancia van mostantól érvényben: személyesen veszi ki a részét a nyomozásból, hogy a közrendet senki ne sérthesse meg büntetlenül. A polgármester szerint Győrszemere dinamikusan fejlődő településsé válik az elkövetkező években.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Inszol-bérházak épülnek

Újabb, tizenkilenc lakásos bérházat épít saját beruházásban a győri Inszol. Rövidesen közzéteszik a… Tovább olvasom