Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

A szúnyogok állnak nyerésre

Bőny–Győr - Lakossági önkéntesek is jelentkeztek a szúnyogirtás ellenőrzésére a Komszol bőnyi nyílt napján, azonban a 4–5 méter per másodperces sebességgel fújó szél miatt nem volt repülés. Ez évben az időjárás a szúnyogok oldalán áll, hiába van pénz a gyérítésükre.

Első kézből kaptak információt az érdeklődők a győri szúnyogirtás sikereiről – vagy idén inkább buktatóiról – a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) szakembereitől s a gyérítést végző pilótáktól kedden este Bőnyön a Kobo-Coop Kft. repülőterén. A nyílt napra szépszámú érdeklődő érkezett, akiket először a hangárban a repülőgépek között tájékoztattak a városban és környékén végzett munkáról.

A Komszol műszaki igazgatóhelyettese, Szabó Sándor elöljáróban hangsúlyozta, az idén tapasztalható, viszonylagosan nagy szúnyoginvázió nem annak köszönhető, hogy nincs pénz a gyérítésre. Van pénz, amennyi kell, azonban az időjárás nem áll a társaság mellett.

Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, a vérszívók mennyiségének csökkentése érdekében tett légi és földi beavatkozást csak akkor szabad végezni, ha a szélsebesség nem haladja meg a 2 méter per másodpercet.

Amennyiben a légmozgás ennél erősebb, akkor a kijuttatott szer nem ködszerűen terül, így hatását sem éri el.

Emellett szeles időben fennáll a permet elsodródásának veszélye, ami a méhekre is veszélyt jelent. További befolyásoló tényező a csapadék, esőben ugyanis semmilyen módszerrel nem lehet sikeresen gyéríteni a szúnyogokat.

A földi melegködfejlesztők beindítása jól mutatta, hogy a szél hogyan fújja el a permetanyagot s lehetetleníti el a védekezést. Fotó: Tóth Gyula
A földi melegködfejlesztők beindítása jól mutatta, hogy a szél hogyan fújja el a permetanyagot s lehetetleníti el a védekezést. Fotó: Tóth Gyula

– A vizes élőhelyek megléte nem feltétele a szúnyogok szaporodásának. Tocsogók hiányában a vérszívók a hajnali párából származó, a növényi részeken megmaradó vízcseppeket is felhasználják szaporodásukhoz – mondta többek között Szabó Sándor, aki hangsúlyozta azt is, hogy a társaság szakembere a repülőgépeken ülve ellenőrzi, hogy valóban a megfelelő helyre juttatják ki a vegyszert.

A Kobo-Coop Kft. ügyvezető tulajdonosa, Kóbori Béla elmondta, hogy a légi kémiai gyérítés során a már repülő szúnyogokat irtják, míg a földi melegködös eljárás a lombkoronával benőtt részek, illetve az utcai zárt koronájú fasorok hatékony gyérítési eljárása.

A repülőtér vezetője elmondta, a hétvégén minden napra tervezték az irtást, azonban arra csak pénteken és vasárnap kerülhetett sor.

Hiába várták felkészülten a megfelelő szelet – a péri meteorológiai állomással is tartották a kapcsolatot –, gépeik a földön maradtak.

A szóbeli tájékoztatót követően a szúnyogirtást végző repülőgépeknél mutatták meg az érdeklődőknek a technológiai berendezéseket s magyarázták el azok működését. S vártak a megfelelő szélerősségre is, azonban az 4–5, néha 6 méter per szekundumot ért el. A földi melegködfejlesztők beindítása jól mutatta, hogy a szél hogyan fújja el a permetanyagot s lehetetleníti el a védekezést.

A bemutató végén hárman is jelentkeztek, hogy úgynevezett lakossági ellenőrként felszálljanak a gépekkel, s megnézzék, valóban úgy megy-e az irtás, mint azt elmondták. Erre azonban nem került sor, viszont az alkalmas napokon a Komszol él a felkínált lehetőséggel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Példás a győri bölcsődei helyzet˝

Győr - A gazdaság növekedése és a népesedés összefügg, ezért is értékelte példásnak szerdán a Fidesz… Tovább olvasom