Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

A szülők visszakövetelik a tanító nénit a győri Gárdonyi iskolában

Aggódó és felháborodott szülők keresték meg szerkesztőségünket a Gárdonyi-iskolából. Harmadikas gyermekeik osztályfőnökét felfüggesztette és fegyelmit indított ellene az intézmény.

A szülők egy hete nem tudják, mivel vádolják a tapasztalt és elismert pedagógust, aki 29 éve van a pályán, 17 éve a Gárdonyiban, az osztályon belüli kirekesztés témájának szakértője és elismert drámapedagógus.

Azt szeretnék, ha azonnal visszakerülne a katedrára a szakember, aki valóságos "csodát művelt" a fél évvel ezelőtt rá bízott osztállyal, aki erőfeszítéseit, személyiségét és módszereit tekintve teljes és őszinte bizalmukat érdemelte ki.

A szülői levél szerint "renitens osztálynak titulált gyermekseregben" tavaly – akkor másodikasok voltak – 13 figyelmeztetés talált gazdára, öten változó magatartással zárták az évet.

Az új félévben is gyakran történt bántalmazás, lopás, ezzel szemben a bizonyítványosztás mérlege, "hála az osztályfőnök sokoldalú tudásának, tettrekészségének, lelkesedésének, következetes szigorának, szeretetének és fékezhetetlen humorának": egy összeforrt, egymás felé megnyílt csapat, rengeteg közösségi élmény, versenyeredmény, a kezdeti 9 figyelmeztetés után 23 dicséret. Megszelídültek a súlyos magaviseleti problémákkal küszködő gyerekek, kiemelkedő a tanulmányi átlag, a magatartás csak 4-es és 5-ös.

Azt, hogy mi történt pontosan, a panaszosok tudhatják. Az, hogy miért, szóbeszéd tárgya. Ám a hangulat, ami kialakult, árt a gyerekeknek. Levelükben a szülők azt írják, a felfüggesztés óta "szomorúak, feszültebbek, agresszívebbek.

Az egyik gyereknél az osztályfőnök támogató keze alatt eltűnt óra alatti vizelési ingerek visszatértek. Sírás, zokogás tör fel otthon a gyermekekből, vagy éppen éktelen dühbe forduló kiabálás, hogy: vigyél el innen, ebből az iskolából!

Az egyik kisfiú nem akar egyedül aludni, mert fél éjjel, egy másik imádkozni kezdett a tanítónőért..." A szülők Singer Magdolna veszteségfeldolgozásban jártas szakértő tanácsát kérték a gyerekek viselkedésében bekövetkezett változást tapasztalva, aki azt mondta, gyászként élik meg a szeretett személy elvesztését.

Az édesapák és édesanyák úgy tudják, két sérelem az osztályukban született "súlyos vádak" alapja – az egyik néhány hangos szó (ezt hallva a parázs hangulatú rendkívüli szülői értekezleten az érintett szülőről kiderült, hogy az ő bizalmát is élvezi a pedagógus és sírva mondta, nem gondolta, hogy ez lesz belőle), a másik egy bántó kifejezés.

Ezek az egyéni sérelmek a szülők szerint nem indokolják a felfüggesztést. Utóbbi gyermek édesapja egyébként lapunknak azt mondta: nem kíván beszélni róla, "hivatalosan nem tud semmit az ügyről".

Ma a gyerekeket pszichológusok kérdezik ki. A szülők közül többen nem járultak hozzá a vizsgálathoz, azt mondják, nem értik, mi a célja, "kell-e egyáltalán végigvinni, hiszen a gyermekek nem eddig, hanem éppen most szenvednek el lelki traumát".

Azt is tudni szeretnék, ha egyéb gyanú áll fenn, s az ezek szerint más osztályokból származik: másokat miért nem vizsgálnak meg?

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levél a 24 érintett család több mint felének egyetértésével és többek támogatásával íródott.

A szülők leszögezik: az osztályfőnököt teljes mértékben támogató vélemény mellett minden hivatalos és nyilvános fórumon készek kiállni.
Szalai Ferenc, a Gárdonyi-iskola vezetését gyakorló főigazgatóság megbízott főigazgatója nem kívánt nyilatkozni, azzal indokolva döntését, hogy egy folyamatban lévő ügyről van szó.

Olvasóink írták

 • 15. baumannmiklos 2012. február 12. 22:57
  „ad14.harconamarcos
  Mindnyájan ismerjük a kabátlopási ügyet, amiben az áldozatból tettest fabrikál a szóbeszéd és az emlékezet. Ezt a jelenséget kell szem előtt tartanunk, amikor a felfüggesztéssel járó fegyelmi eljárásról gondolkodunk. Tegyük fel (meg nem engedve), hogy a tanárnő alapot adhatott valamilyen vádra. Ebben az esetben 1. mint szülő, felelősségre vonom, 2. ha nem járok eredménnyel, a feletteséhez fordulok, 3. aki nyilván megkérdi a tanárnőtől, mit szól a vádhoz.
  Szögezzük le az ügy részletes ismeretében, hogy a fenti lépések egyike sem történt meg. Megtörtént viszont az, amit a jogszabályoknak megfelelően az igazgató nem tehetett volna meg: még a vád ismertetése előtt felajánlotta a tanárnőnek a szakmai degradálást jelentő, másik iskolába menekülést.
  Tegyük már most fel, hogy a vizsgálat tisztázza a tanárnőt. Vajon visszaáll a korábbi hozzászólásokban már lefestett megbecsültsége, emberi és szakmai becsülete? Vajon a kabátlopási ügy mint szindróma milyen szakmai életutat kínál a megvádolt tanárnőnek a továbbiakban?
  De hogy mindezt súlyosbítsuk, személyes ismereteim alapján elmondhatom, hogy a Gárdonyi Géza Általános Iskola vezetése úgy viselkedett mint Prokrusztész. A tanárnő, akit szerencsére sokan dicsérnek és szeretnek, valamiért kilóg az iskolavezetés prokrusztész-ágyából. Pedig a pedagógia éppen hogy nem szenvedett kárt, sőt, kiteljesedett - ezt állítják a cikkben a szülők. Mi mással magyarázható (az eredmények mellett) például az, hogy épp a legnehezebben kezelhető tanítványai szeretnének vele nyári táborozáson részt venni? Ki az, aki flagelláns módjára önként vállalna efféle vezekelést, különösen, ha gyerek?
  Bizonyára van olyan tanítványa, aki nem kedveli a tanárnőt - bár ismereteink alapján kevés. Aki karakteres, határozott, aki lelkesen és önfeláldozóan ad és ennek megfelelően követel, az gyakran falakba ütközik, most éppen két gyermek "hivatalosan nem tájékozott" szüleinek személyében. De megoldás mindig van. Ami most történt, a pedagógus hebehurgya megvádolása, elszakítása az őt igénylő gyerekektől, erkölcsi és anyagi meghurcolása minden megoldások leggyatrábbja. Ha az iskola vezetése mindezzel nem számol, akkor a Gárdonyi valóban nem az immár, aminek gondolni és láttatni szeretné magát: tudniillik, hogy a város egyik legjobb iskolája.”
 • 14. HarconaMarcos 2012. február 07. 01:16
  „A konkrét esetet nem ismerem, az igazgató urat igen. Négy évig tanított, nála tisztességesebb embert nem nagyon ismertem azóta sem. Sokunknak apja helyett apja volt, és tanultunk tőle mi is emberséget tisztességet.
  Nem hiszem, hogy ő politikai okokból félreállítana bárkit. Érdekesebb volna tudni, hogy mi alapján és mivel vádolta meg a tanárnőt a két szülő. Neadjisten, hogy mi történt.
  Elképzelhető, hogy olyan dologgal, amire az igazgató -jogszerűen- csak a felfüggesztést, és a fegyelmi eljárás megindítását választhatta. Ehhez az sem kell, hogy feltétlenül egyet értsen, de az ő feladata az, hogy a jogszabályoknak megfelelően vezesse az intézményét. A fegyelmi eljárás pedig tisztázhatja is a tanárnőt.”
 • 13. bastyavirag 2012. február 04. 02:34
  „A hozzászólok kérdezik és állítják: ,,Mi lehet a dolgok mögött? Állítólag nincs benne politika! Vajon nem ? Ki jár a tanító néni osztályába?" valamint ,,A bejelentő apuka hivatalosan nem tud semmiről. Akkor mi alapján tette a panaszt? Annyira fontos ember, hogy csak hivatalos átiratban értesítik gyermeke iskolai problémáiról?" továbbá ,,Egyébként ismerve a történéseket, nekem olyan érzésem van, mintha a Tanú 2012 film peregne."

  Véleményem szerint az ügyet nagyon leegyszerűsíti és sok mindenre magyarázatot ad, ha kitaláljuk ki az a Bástya elvtárs és miért ilyen magabiztos Virág elvtárs!

  Véleményem szerint az ügyet elindító Bástya elvtárs (esetleg családtagja) a győri önkormányzat egyik meghatározó prominens személyisége. Virág elvtárs pedig azért ilyen magabiztos, mert a győri önkormányzatnak meghatározó tagjainak gyermeki tanulnak a Gárdonyi Iskolában, valamint nem egy családtag tanít az iskolában. Mivel az iskola fenntartója az önkormányzat elvárható, hogy a szakmai indokokon túl személyes kéréseknek is eleget tegyen Virág elvtárs!? Vagy mégsem?!”
 • 12. Goldmund 2012. február 02. 21:05
  „9. monalisa68 2012.02.02. 19:21

  Egyetértek veled!
  Az eddigek alapján azt gondolom, elég rossz légkör lehet ennek az iskolának a tanárijában. Márpedig ahol a tanítók feszültek, rossz légkörben vannak, ott biztos megérzik ezt a gyerekek is.
  Ha most lenne óvodás gyerekem, biztos nem ezt az iskolát válsztanám.

  Mellesleg ezen is megdöbbentem: "Az új félévben is gyakran történt bántalmazás, lopás....."
  Azt hinné az ember, valami borsodi/hevesi/szabolcsi kistelepülés iskolájáról van szó, ahol etnikumbeliek terrorizálják a tanárokat és a maradék normális gyereket! Az ilyen helyzetektől nagyon félteném a gyerekemet!”
 • 11. HorváthKatalin 2012. február 02. 21:01
  „Az ártatlanság vélelme még a gyilkosokat is megilleti! Mi is ismerjük a tanító nénit és nagyon szeretjük! Csodálatos ember, energikus és mindent a gyerekekért tesz! Szeretném tudni a tanítónőt is megkérdezték a történtekről? Az a szülő ,aki bepanaszolta, miért egyből a főigazgató úrhoz ment? Miért van eltiltva a tantestület a tanító nénivel való kapcsolattartástól? Miért nem állnak ki kolléganőjük mellett a tanárok? Valaki el akarja távolítani a tanító nénit? Csak a gyerek a szent a kollégánk nem? Mi lehet a dolgok mögött? Állítólag nincs benne politika! Vajon nem ? Ki jár a tanító néni osztályába? Nagyon sajnáljuk a történteket, és várjuk vissza Vera nénit! Mentsük meg a mi tanító néninket!
  Hajrá Vera néni kitartás, nagyon szeretünk!!!”
 • 10. Marika50 2012. február 02. 20:58
  „@DrSzoszi69 írta "az iskola igazgatójának is járhatna az ártatlanság vélelme"
  Miért, védekeznie kell mert őt is lehetetlen helyzetbe hozták és felfüggesztették ?

  Biztos van a főszereplő pedagógusről rossz vélemény (hiszen feljelentették) de véletlenül? pont az a két tucat szülő és gyermek akiket én jobban ismerek, azok mind nagyon-nagyon jó véleménnyel vannak róla. Ilyenkor mi van? Szerintem a legtöbb tanár megítélése kettős, valakiknek szimpatikusabb valakiknek kevésbé. De emiatt még nem kellene így meghurcolni.

  Egyébként ismerve a történéseket, nekem olyan érzésem van, mintha a Tanu 2012 film peregne.
  Kíváncsi vagyok mikor jönnek be a képbe a békaemberek.
  Remélem a nyilvánosság ereje és a valós tények felszínre hozzák mi is történt és győz az igazság.

  Egyébként:
  Bástya et. mondjon le!
  Virág et. mondjon le!”
 • 9. monalisa68 2012. február 02. 19:21
  „Nekem sem tetszik a cikk, kevés a konkrét információ ilyen fokú hisztériakeltéshez...Úgy tűnik, csak az volt a cél.
  Mindenesetre biztosan van valami probléma, de nem egyértelmű, hogy a gyerekekkel, a szülőkkel vagy a pedagógussal.
  A leendő elsősök szülei jól teszik, ha megjegyzik maguknak, NEM A LEGHÍRESEBB A LEGJOBB! A Gárdonyi már régen nem az a jó tehetségfejlesztő iskola, mint régen. Csupán a régi jó híréből él.
  Minden gondos szülő a saját gyereke személyiségének megfelelő tanító nénit keresse a nyílt napok bemutató óráin, meg az ismerősök révén. Hiszen minden kisgyerek más, egyiknek "tyúkanyó" kell, a másiknak szigorúbb pedagógus.
  Nem érdemes mindenáron azért küzdeni, hogy a gyerek bejusson a vágyott elit iskolába, esetenként még lakcímet is változtatni az ügy érdekében...A Gárdonyiért meg pláne nem!”
 • 8. DrSzoszi69 2012. február 02. 12:14
  „Az én gyermekeimet nem tanította a cikk főszereplő pedagógusa, de sok ismerősömét igen. Mindig is csodálkoztam, hogy ugyanarról a tanítóról hogyan lehet ennyire különböző véleményeket hallani, jókat és rosszakat egyaránt.
  Szerintem az iskola igazgatójának is járhatna az ártatlanság vélelme, ő nem arról híres, hogy "kicsinálja" az iskola tökéletes pedagógusait, csak hogy a gyerekek rosszul érezzék magukat.
  Mellesleg a cikk írójáról sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy pártatlan. Számomra elképesztő, hogy a gyakori bántalmazás és lopás ellenére nincs változó magatartás (más osztályban bántalmazásért rossz bejegyzés is van), versenyeredmények vannak akkor, amikor még csak most kezdődik a versenyszezon (kivéve Holenda, ahol tucatnyi versenyeredmény született, más tanárok keze alatt tanuló gyerekeknél is, ez egyébként ebben az iskolában nem megy csodaszámba). Hol van itt a csoda?
  Ezzel a cikk a pletykalapok cikkeire emlékeztet, gratulálok az írójának....”
 • 7. Másképp 2012. február 02. 08:21
  „"az ártatlanság védelem mindenkit megillet Magyarországon "
  Valóban, ezt jól tudják azok az ügyvédek, akik gyilkosokat, csalókat, sikkasztókat és egyéb embereket védenek.
  De ő csak egy egyszerű becsületes pedagógus , lehet ő a kivétel.”
 • 6. FreeH 2012. február 01. 22:40
  „Nehéz semleges hangnemben hozzászólni, de megpróbálom.
  A lányomat is tanítja/tanította a tanító néni. Kiváló pedagógus, ért a gyerekekhez, karakter, és az elvárhatónál több figyelmet ad a fiataloknak, szóval a legjobbak közé sorolom. Van összehasonlítási alapom, mivel a testvérek révén számos tanárt ismerek. Érthetetlen a felfüggesztése, különösen így év közben. Úgy gondolom, hogy ahhoz valami komoly vád kell (pl veszélyezteti a gyerekeket). Persze a kisvárosban gyorsan terjednek a hírek, és amit az ember hall a többiektől, az csupa mondvacsinált dolog. Az egyik befolyásos "jogvédő" szülő kavar igazából, mert valami miatt sértve érzi magát/gyermekét. Sajnálom, hogy elérte célját, és a gyerekére a következő tanító néni már rá se mer szólni...Ettől még nem lesz sikeres, apuka!
  Valószínüleg a fegyelmi eljárás sem szakszerű a felfüggesztéssel, mivel nem időben szankcionál nem arányosan valamint előzmények nélkül, és persze prejudikáció alapján. De a Munkaügyi Bíróság későbbi pozitív ítélete sem tudja helyreállítani azt az alkotó légkört, amit most felelőtlenül szétdúltak.
  Sajnálom a tanítü nénit és a gyerekeket is ennek az "ügynek" a lelki vonatkozásaiért - ők sokat vesztenek ezen az ügyön, a hitüket....”
 • 5. korte1000 2012. február 01. 22:27
  „Érdekes sztori... A bejelentő apuka hivatalosan nem tud semmiről. Akkor mi alapján tette a panaszt?
  Annyira fontos ember, hogy csak hivatalos átiratban értesítik gyermeke iskolai problémáiról?
  Egyébként pedig az ártatlanság vélelme mindenkit megillet Magyarországon!”
 • 4. Másképp 2012. február 01. 19:31
  „Elkeserítő, hogy egy szakmailag, emberileg és erkölcsileg is elfogadott és mindenki által szeretet
  pedagógust ilyen megalázó eljárás elé tesznek ki.
  Gyermekemet évek óta tanítja, és az ő osztályában is szigorú, de következetes a tanítónő rá valóban igaz, hogy "együtt sírunk és együtt nevetünk jó és rossz dolgokon." Szertném azt is leszögezni, hogy gyermekem nem azért szereti, mert kitűnő (legnagyobb sajnálatomra nem az). A tanárnő az igazságosság és a következetesség zászlóhordozója. Szeretném ha azok akik ellene szóltak, szólna és panaszkodnak szánnának egy délutánt arra, hogy gyermekünkkel elbeszélgessenek és megtudnák, hogy a tanárnő hangvétele, modora tényleg sértő és bántó-e.
  És még egy gondolat elhangzott, hogy a gyermekek mindenek előtt !! Szép gondolat, de Győrben iskolákat turtak szét, közösségek kialakult életritmusát, gyermekek százainak minden napjait tették tönkre, mert kellett egy nagy cégnek iskola, akkor hol voltak a gyerekek, hol vannak most gyerekek százainak keserítették meg mindennapjaikat, s ez erkölcsileg elfogadható, hogy iskolát jobb és bal oldalra osszunk az teljesen oké.

  A hírek ma másról nem szólnak, csak pedagógusokat vertek, rugdaltak, köpködtek le diákok.
  A mindennapi életünk a híradások nap-nap után gyilkosságokról, lopásokról és áldozatokról számolnak be.
  Ha a pedagógusok ez után nem nevelik nem emelhetik fel a hangjukat, nem értethetik meg a gyermekeinkkel, hogy mi a jó és a rossz akkor mire lehet számítani???
  Vagy tényleg az az erkölcsi érték, hogy a wiskist állásajánaltok sora várja, a valóviulág sztárjai kivel, hol mikor hányszor???
  Én remélem, sőt biztosan tudom a szülők nem ilyen gyerekeket akarnak
  Akkor...............................”
 • 3. Laki07 2012. február 01. 15:38
  „Szurkolunk a tanító néninek, hogy kiderüljön valójában mi is történt, tanulságos lehet mindenkinek, szülőknek és diákoknak is. Érthetetlen, hogy az iskola vezetése miért távolította el, mielőtt kivizsgálta volna az ügyet.
  Bármi is történt az iskolában, a szülőknek is felelősséget kell vállalniuk a gyerekeik viselkedéséért.
  Ha pedig már megkeresték a lapot a szülők, néhány szót ejthettek volna arról valójában mi verte ki a biztosítékot az igazgatónál. Remélem itt nem fejeződik be a történet még hallunk az esetről.”
 • 2. Goldmund 2012. február 01. 11:51
  „Gondolom, nem volt jóban az igazgatóval, ő pedig most talált egy remek ürügyet arra, hogy kicsinálja.

  De azért a cikk lehetne informatívabb:
  "két sérelem az osztályukban született "súlyos vádak" alapja - az egyik néhány hangos szó .... a másik egy bántó kifejezés".
  Ki mondta, kinek? És miért volt parázs hangulatú az a szülői értekezlet?”
 • 1. Neeskens 2012. január 31. 18:28
  „Hajrá tanító néni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsavölgyi László fogadóórája

Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő
2012. február 6-án hétfőn 16.00 órakor … Tovább olvasom